Fórum témák
» Több friss téma |
16f77 típusú pic-et szeretnék másolni, TOP TWIN 2008 égetővel, kimentem tárolóba majd az asztalra, vissza tölti, ellenőrzi kész. DE NEM MŰKÖDIK!!! Az a probléma, hogy mindent kicseréletem mindent a panelen és továbbra is hülyeséget csinált, ekkor egy jó készülékből kivettük a pic-et, kiolvastuk, és visszatettük, azzal semmi gáz, de, amikor a rosszul, működő elektronika pic-jét töröljük és ráírjuk a helyes konfigot, nem akar működni. S.O.S....
Köszi!
Valószínűleg védett a kód, ilyenkor üres utasításokat olvas/ír az égető.
Sziasztok,
Állandóan Unexpected device ID ... üzenetet kapok. Nagyon bosszantó! Kilépek, belépek, újraindítom, hol használ, hol nem. Mit kell csinálni? Kösz. L.
Tápot honnan kap a kontroller?
A sárga fejlécet végignézted? A programozó lábakat mire használod a programban?
Kiolvassa, megírja, bár az a 35 másodperc nem tűnik rövidnek, de, ha védett a config, mit kezdjek vele, bár, nem tűnik védettnek mert nem tűnik üresnek a dolog,...
Tápot a PICKIT2-ről kapja. A programozásban résztvevő lábakat másra nem használom.
És hát persze, minden megvan, a kondenzátorok, a tápok stb. Általában működik is a dolog, de időnként előjön ez az üzenet. Ha újra indítom a MPLABX-et, az általában segít. Most nem. A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2014
A védettel csak a vérprofik tudnak kezdeni valamit, egyébként esélytelen...
Sziasztok! Egy "kis" segítséget szeretnék! Pic 16, 18-as sorozathoz szeretnék egy olyan alaplapot készíteni amire rá tudok kötni NTC érzékelőket, vagy nyomásérzékelőt reléket, és egyben égetőként is funkcionálna. Nem akarok Ebay-ről venni. Inkbább megoldanám magam. Van esetleg valakinek ötlete vagy kapcsrajza?
Köszönet előre is!
Lehet kapni ilyeneket, pl MikroElektronika, Olimex cegektol. Talan annyira nem is dragak. De... gondolj bele! Picet programozni csak ebben a panelben fogsz tudni. Talan jobb megoldas lenne ha vennel egy Pickit2 v. 3 programozot (kinaiak 20 $ alatt aruljak. Aliexpress, vagy Dealextrem) es csinalnal egy, vagy tobb probapanelt a kivant labszamra. Nezz szet itt. Talalsz egy par mintat probapanelrol. Sajat tervezes, hasznalhatod nyugodtan. Minden doksi tartalmazza a paneltervet is, tehat az alapjan gyarthato a panel.
Ezt már annyiszor kitárgyaltuk... A védettel nem tudsz mit kezdeni. Ez van.
Igen tudom hogy "csak" erre működik a program. Nekem egyenlőre egyféle dologhoz kellene és ezt szeretném próbálgatni.
Konkrétan van egy kínai hőkapcsoló relé Bővebben: Link de buta ilyesmit szeretnék leprogramozni csak egy "picit" okosabbnak kellene lennie
Na így már átlátható.
Ktamas fórumtársnak igaza van, az INICIALIZALAS nincs meghivva sehol. Vagy meghívod a start előtt egy call INICIALIZALAS paranccsal, vagy áthelyezed az egész inicializálás blokkot a start elé return nékül. A gombok és LED úgy nézem jó helyre van definiálva, az adatlapot nem néztem, de gondolom akkor az analóg portok kikapcsolása is jó. Tedd be az inicializálást ahogy mondtam és menni fog. Üdv.
Nem tudtam javítani, így utána írom.
A beszúrt kódrészlettel még van gond. A 8. sort kihagytad. a movlb után kell egy movlw b'00010100'. Ráadásul az adatlapot nem néztem, hogy a PORT, LAT és TRIS regiszterek ugyanabban a bankban vannak-e(biztosan nem), azt is ellenőrizni kell. A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
Gondolkodjunk egy kicsit hangosan. Gondolom van gyakorlatod elektronika epiteseben, es meg tudod csinalni a HW reszet. Utana jonne a SW. Egy jo szabalyzohoz talan illene valami PID algoritmust alkalmazni,es ezt is meg tudod csinalni. Na ha ez is megy, akkor mar szinte minden megvan. Mondjuk ezt a NTC erzekelot talan felejtsuk el. A mai vilagban kaphato mar (olcson) igen komoly hoerzekelo szenzor, ami abszoluterteket ad, es egy uC-vel konnyen feldolgozhato. Mellesleg meg linearis is a kimenete. Vannak analog, vagy digitalis kimenetu szenzorok. Analog kimenetu szenzorok pl a LM35, TC1047A, MCP9700A.... Ezek linearisan 10 mV/C meredekseguek, tehat 100 C homerseklet valtozasra 1000 mV valtozas van a kimeneti feszultsegben. A LM 0-125, mig a masik ketto -45-> +125 C kozott hasznalhato. Ezeknel az erzekeloknel valamilyen AD atalakitot kell hasznalni a meres kiertekelesehez. Vannak digitalis kimenetu szenzorok is amelyek mar belul atalkitjak a homerseklet erteket digitalisra, majd a kimeneten kitoljak magukbol. Ilyenek pl.:
1Wire protokoll DS1820, DS18B20. I2C protokoll TCN75A, MCP9805. SPI protokoll TC72, TC77. Ezekutan mar meggondolando egy nem linearis NTC alkalmazasa. Ja meg annyit talan, hogy ezekhez jobb ha nincs a panelen a programozo eszkoz, inkabb egy ICSP csatlakozo, ahol tudsz egy kabelen programozni.
Nem volt nehéz lebeszélni az NTC-ről. Valóban....azon gondolkoztam közben, hogy jobb lenne egy amin fel tudom írni a programot a PIC-re és utána a "tesztlapon" lehetne vele mókázni.
Kicsitz tovább g ondoltam és egy LCD kijelzőt sem ártana rátennem meg némi memóriát. És akkor talán régi vágyamat meg tudnám építeni: Adatlogger ami 6-8 hőmérsékletet vagy nyomásértéket tárol 24 órán át. Kissebb példakapcsolásokat már néztem, de gondolom nem úgy megy (ez sem) hogy összedobálom 'oszt jóvan'....
Figyelj! Kiolvassa kimenti, mikor felírnám , egy törölt pic-re valami nem lessz gömbölyű, mert ha töröltem a picet beteszem, se kép se hang, ha megírom rá a progit, bejönnek a kilyelzőn a karakterek... tehát igazából nem tudom , hogy védett e a progi, ezt csak valaki mondta...
Akkor nem biztos, hogy a PIC-el lesz a gond. Ha jól értem, hibás készülék és a szoftverra, vagy a PIC-re gyanakodtál. Ha jó készülékkel működik a PIC csere akkor a panelon lesz valami hiba. Nyák szakadás, mikrorepedés, zárlat, stb.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
Idézet: Látod a tartalmát amikor kiolvasod? A Verify, mit mond rá? Lehet, csak csupa 0-át olvasol ki... „Kiolvassa kimenti,”
Na akkor előlről: Nem megfelelően műkszik a készülék. Kicseréltünk már a panelon mindent, nem lett jó, átraktuk a pic-et egy másik jól működő készülékből, és úgy működik rendesen.
A problémám a következő: kivettük a rendesen működő pic-et a toptwin kiolvassa menti, és be egy rosszul működő picet a toptwin-be, törlés írás, és nem csinál semmit a készülék az újra írt pic-el.
99,9999999%, hogy védett aPIC és nem olvasol ki semmit sem.
Annyi történik, hogy ha az üres pic-et teszem be nem jelennek meg a kijelzőn a karakterek, ha a megírtat, akkor megjelennek.
Jó lenne látnod a PIC és az EEprom tartalmát. Mi ez a berendezés? Bolti cucc, vagy valaki csinálta neked?
Bolti : ipari szárító helios jetbox s
Idézet: Akkor amit linkeltem a konyvtaramat, abbol megcsinalsz egy probapanelt, pl a 28 labas simat (persze meg lehet csinalni az USB-st is), es beszerzel egy 28 labas PIC-et. Lehet 16F886, 18F26K22, 18F2520. Mivel a panelon ki van alakitva a programozashoz az ICSP csatlakozo, igy bekapcsolva is tudod programozni PicKit 2 v. 3 programozoval. Mint irtam az Aliexpressen talalsz olcso PK2- (13-14 $). Ha mar ott jarsz lehet rendelni SD-card panelkat is par dollarert. Ja es a probapanelon ki van alakitva egy 14 pines csatlakozo LCD csatlakoztatasara. Meg egy elonye van ennek a panelnak, hogy lehet tapot valasztani 3,3 vagy 5 volt, tehat a SD-card tapellatasa is meg van oldva. Utana mar csak a programiras kovetkezik. „azon gondolkoztam közben, hogy jobb lenne egy amin fel tudom írni a programot a PIC-re és utána a "tesztlapon" lehetne vele mókázni.” A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
Jahh, eeprom egy egy kicsi 8 lábú van benne, hirtelen nem jut eszembe a típusa...
Úgy gondolom, hogy visszakanyarodtunk az eredeti feltevéshez. Nem hinném, hogy egy komoly cég, védtelenül hagyná a szoftvert...
Ok már nézegetem a pickit 2-t. Ha a 4shared-re gondolsz oda login kell. csak úgy nem tom megnézni :-O
Mondjuk annyit meger. A demo panelokon kivul vannak irodalmak PIC, SW es analog temakorben is. Pichez konyvek, mintapeldak.
Ha veszel programozot nehogy valami mast vegyel, pl a K150 klon nagyon keves PIC-et ismer. A PK2, PK3 biztos megoldas, es mindenfele PIC-et tud programozni. A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
úgy döntöttem építek egyet. doksiknak meg utána nézek a nagyvilágban. A link nem jó amit adtál....ha arra a "könytáradra" gondoltál.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |