Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek!
Van egy HTC G1/Dream-em, a hozzá való 3.7V 1150 mAh Li-ion akku púpos. Üzem közben is látszik, hogy van baja, mert egy BT fájlátvitelt teljes töltöttség mellett nem tud fogadni, lemerül közben. Van egy másik akkum, NOKIA 3.7V 1020 mAh Li-ion. Véletlenül a mérete és az érintkezők helye is pont passzol a HTC-be... Beraktam, 1% töltöttséget jelzett a telefon, töltés közben nem nőtt. Megmértem, 3.7V van rajta. Megmértem a HTC akkut is, azon több, mint 4V, szóval örülhetek, hogy még nem robbantotta le a fél arcom. Tudom, hogy a 3 kivezetéses akkuk 2 szélső érintkezője a feszültség, középső elvileg a termisztor kivezetése, ami néha egy kamu ellenállás csupán, amitől a telefon állandó 25 fokosnak hiszi az akkut. Úgy olvastam, hogy a pozitív és a negatív kivezetés között van ez az ellenállás, de megmérni nem tudtam, mert áram folyik a kivezetések között. Viszont a középső és a negatív érintkezők között a HTC akku esetében 85 KOhm-ot mértem, a NOKIA esetében 25 MOhmot. Van mód arra, hogy ellenállás beforrasztásával át tudjam verni a HTC telefont, hogy a NOKIA akkut HTC akkunak ismerje fel? Az ellenállásnak lenne hely, simán odaférne. Azzal tisztában vagyok, hogy főleg a púpos Li-ion akkukkal nem szabad játszani/túltölteni/ütögetni/felnyitni, mert letépi a karomat. Viszont ha be tudnám üzemelni a még tökéletes állapotú NOKIA akkut, megmenekülnék egy kétes minőségű utángyártott akku vásárlásától. Idézet: Miért támadna meg ez az akku? A LiIon cella teljesen feltöltve 4,2V feszültségű. 3,7V esetén a töltöttség valahol 20 és 80% körül lehet. „Megmértem a HTC akkut is, azon több, mint 4V, szóval örülhetek, hogy még nem robbantotta le a fél arcom.” A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2014
Belenéztem pár fórumba és mindenhol azt írják, hogy a púpos akku halálos veszély.
Akkor ezek szerint a 4V esetében a telefonom szerinti 75% töltöttség nem is hülyeség. Viszont a lényeg az lenne, hogy a NOKIA akkut össze bírjam barátkoztatni a telefonnal, mert egy kis ideig rajta hagytam a töltőn és nem vettem észre semmilyen feszültségnövekedést. (közben mértem néha)
Üdvözlök mindenkit! Van egy teljessen új, 16,6v-os li-ion akkumulátorom saját töltővel amit beszeretnék szerelni egy robogóba!
Egy diódával oldottam meg ,hogy a motor ne töltse az aksit,de rákapcsolni nem mertem mert 4v-al több mint amit elbírna a robogó. Azt a 4v-ot hogyan lehetne lecsikarni? Igen,ezt az aksik akarom használni,és igen,robogóba! Amikór meg lemerül akkor feltöltöm a töltőjével..., Előre is köszönöm !
Valami nagyteljesítményű kapcsolóüzemű DC-DC konvertert javasolnék, de az ötlet egy jó nagy ökörség és te is tudod ezt. Töltés nélkül semmit sem fog érni az egész!
Sziasztok!
Vettem egy Nokia 3310-est. A telefonban gyári Nokia akkumulátor van, de már újabb fajta, magyarul Li-ion, azt írja 3.6V. A gyári töltő, ami hozzá járt, 3.7V kimenő feszültséggel rendelkezik. Én a Lítium akksikat világéletemben 4.2V-al töltöttem... Tehát a kérdésem, hogy szerintetek akkor most mi van? Továbbá szeretnék csinálni hozzá USB-s töltőt lehetőleg DC/DC konverzió nélkül... vajon mit fog csinálni 5V-ról? Feltételezem, a telefonban van valami töltő IC. Bármi ötlet, illetve tapasztalat? Köszönöm!
Mit értesz azon, hogy 3,7V a töltő feszültsége? Az, hogy a kimenetén a műszered 3,7V-t mutat nem jelent semmit, az akkumulátoron mérhető feszültség a mérvadó.
Van egy 8,4V-os, fényképezőgéphez való Li akkum. 0,05V a feszültsége. Hogyan tudnám életre kelteni? Rámerjem dugni a töltőre?
Idézet: Az a helyzet, hogy az akksi valószínűleg kuka. Ugyanis az a 0,05V az igen csak konvergál a 0V-hoz, ami azt jelenti hogy durván mélykisült állapotban van az akku... „Hogyan tudnám életre kelteni?”
Ha nem mered,azt mondjuk gyáva vagy.Ha rá dugod,bátor,de akkor kiderül hogy tölti vagy nem?Ilyet kérdezni a topikba,ha nem tudod mit csinálsz, inkább ne csináld.
Kérdés, hogy van-e benne védőelektronika?
Általában akkor mutat 0V körüli értéket ha van, de lekapcsolt. Ilyenkor a celláknak semmi baja és tölteni is lehet. Dugd fel a töltőre pár percig, aztán mérd meg megint.
A jó töltőnek van áram korlátja.Vagy is ha rossz az akksi attól még nem megy tönkre.
Elképzelhető, hogy az elektronika letiltotta. Próbáld meg 1 KOhm ellenálláson keresztül tölteni. Ha elkezd emelkedni a feszültség, és meg is tartja, akkor csökkent kapacitással, de használható lehet.
Köszi, megpróbálom.
Dara! Tudom. Tedd meg, vagy ne tedd, de ne próbáld! A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
Hát jogos. Eddig nem mértem (mostanra lett csak annyi időm), csak kérdeztem.
Abból indultam ki, hogy a gyári, hozzá adott fali adapterre az van ráírva, hogy "230V~ 21mA input // 3.7V--- 355mA output". Elhittem, kár volt. Terheletlenül multiméter szerint 9.7VDC, töltés közben ez 4.8 és 6.3 DC közt ugrál. Szkóppal ránézve látszik, hogy valami nagyon csúnya kapcsolt kimenet, ami RMS-ben reális, hogy 5V körül van, és néha szakaszosan felugrik magasabbra. Kérdés, hogy a töltésnél van e szerepe a jel-alaknak, vagy jól megelégszik-e egy 5V DC-vel (azt gondolnám logikusnak, hogy igen). Az akksi kapcsaira nem nagyon tudok rámérni, mert töltés közben nem nagyon férek hozzá. A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
Kiegészítés: rámértem az akksira: 4.0 és 4.2 V közötti, kb 100 Hz-es szinuszos jel van az akksi kapcsain töltés közben.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
mondjuk azért ez sokat sejtet: http://www.cables.ie/nokia-usb-charging-cable-for-3310-6210-8210-3-5mm.html
A felirattal semmi gond. Ezt úgy kell érteni, ha az áram nagyjábó 355mA, akkor a feszültség körülbelül 3,700V. A telefon elintézi a többit.
Üdv Mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni, van egy Imax B6 akku töltőm, amiről elszállt a gyári szoftver, abszolút nem indul el, az LCD-n csak kockák láthatók. Kérdésem az lenne, hogy Valaki frissített már ilyen töltőt, esetleg tapasztalatok vannak? Maga a programozó port kiosztása sem tiszta, mert vannak képek ahol 6 tüske van a fotón, nekem csak 5 található rajta. Remélem másnak is hasznos lesz a téma.
Szia !
Ha jól emlékszem AVR uP van benne. Mihelyt kiméred melyik lábra megy, meg lesz, hogy milyen a programozó port kiosztása.
A beletöltendő HEX megvan? A programozáshoz elég 5 láb, a 6. a VCC lenne gondolom. Ilyenkor persze a töltőnek tápot kell adni, úgy lehet programozni.
Esetleg itt nézd meg, próbáld kitalálni a megfelelő kiosztást. A GND általában a telifóliás részre csatlakozik, azt könnyű megismerni.
Időközben lebontottam az LCD-t sajnos nem AVR van benne, hanem NUVOTON M0517LBN nevű, ha jól tudom ARM mikrokontroller a lelke az áramkörnek. Ehhez is megvan a betöltendő HEX viszont a programozó hardverről nem találtam kapcsolási rajzot.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2014
Sziasztok!
Szeretnék némi segítséget kérni a következő töltőhöz. link:http://www.ebay.com/itm/4S-15A-Li-ion-Lithium-Battery-18650-Charger-Protection-Board-14-4V-14-8V-16-8V-/121425813973?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c458ae1d5. Egy fúró csavarozógép akkuját váltanám ki 2db 2 cellás 1300mah liion akkuval sorba kötve. link: http://www.ebay.com/itm/Lion-Power-1300Mah-7-4V-25C-MAX-40C-2S-LiPo...d5298a. Igaz ez nem 18650-es aksi, de gondolom ezt is feltölti. A töltő beüzemelésére adott leírás, a lentebbi kép alatt található. A gugli fordító valami varázslatos fordítást adott, amiből nem értek egy kukkot sem. Nem világos, hogy a 0 ohm-os ellenállással mit akar. Sajnos a töltőáram nagyságára sem találtam leírást sehol, pedig fontos lenne. Esetleg, ha valaki tud rá okosságot, azt nagyon megköszönném. A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2014
Sziasztok!
Van egy akkus csavarozóm, amiben 3.6v/1400mA Ni-Cd akkupakk volt,én ezt lecseréltem egy 3,7v 2600mA Li-ion akkura.. A lényeg az, hogy a régi töltője jó hozzá? AC-DC ADAPTOP INPUT:230V~50Hz 2.5W OUTPUT:4,5V-+ 160mA Előre is köszönöm!
Én azt a 15 ampert egy kicsit sokallom, meg arra figyelj, ha kínából rendelsz akkut, nem biztos, hogy meg is fog érkezni a lítiumtörvény miatt.
Nekem egy IMAX B6-os töltőm van, ebayen vettem, konkrétan bármit fel lehet vele tölteni, be tudod állítani, hogy hány cella van sorba kötve, valamint hogy hány amperrel szeretnéd tölteni. Ólom akkut is tudja, kapacitást is mér. Ha nem sajnálsz picit többet költeni rá, mindenképp ajánlom!
Nem.
Kifejezetten lítium akkuhoz való töltőáramkörrel szabad csak tölteni.
Hűtés nélkül folyamatosan 10 amper mehet át rajta, elméletileg többet nem vesz fel a gép, talán csak akkor, amikor megszorul a csavar, az pedig maximum 2 másodperc. Egyébként rendeltem már kínából tavasszal lítium akkut és gond nélkül megjött. Sőt két hete rendeltem 14500-as liion akkut, az is megjött. Ez a pcb-s töltő viszont azért jó, mert belefér a házba az akku mellé és nem engedi túlmerülni, meg túltölteni. Az akkupakkban, amit vennék, szerintem meg nincs védelem a túlmerítés ellen. Gondoltam én is az általad felvázolt dologra, csak kicsit macerásabb a töltőcsatlakozást kivezetni. Azért köszönöm építő jellegű észrevételed.
Ezzel lehet tölteni, eléggé univerzális.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |