Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   70 / 176
(#) marthfew hozzászólása Szept 29, 2014 / 1

Szia! Nem nagyon ajánlatos szórakozni ezekkel a tápegységekkel mert többel kötheted be Szóval mérlegelj táp csere vagy esetleg komplett konfig. cheers

ui.: Útólag is utána nézve kicsit elavult tápegység már és sokaknak előjött ugyanez a probléma terhelés alatt.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2014
(#) Xtronic válasza marthfew hozzászólására (») Szept 29, 2014 /

Köszönöm a választ! Már régen lecseréltem egy újra, természetesen nem a rendes konfigommal próbálgattam még utána, hanem egy "ennek már úgy is mindegy" donorral. De akkor hagyom a francba, nehezéknek, ajtótámasznak tökéletes.
(#) (Felhasználó 112967) hozzászólása Szept 30, 2014 /

Üdv Mindenkinek!

Nagy segítségre lenne szükségem.Adott 2db 18V-os akkus fúró csavarozó,amiknek a maximális áramfelvétele 14A körül van.(amikor szorul a csavar)Ennek a két szerszámgépnek tönkrementek az akksijai és szeretnék egy tápegységet hozzá.A gépeket nem szeretném kidobni,mivel az áramforráson kívül nincs más bajuk és a súly és méret arány is megfelelne.Az akkumulátor pótlása sem megoldható.Mivel én nem vagyok olyan nagyon hozzáértő szeretném ebben a segítségeteket kérni.Minden információ jól jönne ezzel kapcsolatban,esetleg az még jobb lenne,ha valaki meg tudná ezt építeni nekem.Mennyiből lehetne kihozni egy ilyen tápegységet?
(#) kanocos válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Szia. Esetleg nem lehet sorba egy feszültség csökkentő kondenzátort rakni ami csökkentené valamelyest a feszültséget, hogy ne fűtsön az IC mint egy konvektor?
(#) fecameca válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Az ár eléggé relatív. Több tízezer egy ilyen, még használtan is, hacsak nem bontásból, vagy selejtezésből szerzed be az anyagot. Például, amikor kiárusították a Videotont, egy-két százasért lehetett venni labortápot, különben sokkal többe kerül, mint a fúróid. A labortápos topikban vannak jó kapcsolási rajzok, én is onnan építettem egyet, bevált.
(#) granpa válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Szept 30, 2014 / 1

Nézd meg 'Skory' oldalát; nagyon jó(egyszerű) 20A-os táp van ott, direkt ilyen célra.
(#) pucuka válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Szept 30, 2014 / 1

Szerzel egy 230/12 V -os 160 VA -nál nagyobb teljesítményű trafót, és egy 25 A -nél nagyobb áramú diódahidat. Összerakod, bedobozolod, és kész.
(#) (Felhasználó 112967) válasza pucuka hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Az nem gond,hogy 12V-os a trafó?
(#) (Felhasználó 112967) válasza fecameca hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Én meg írtam,hogy nem vagyok annyira hozzáértő,de azért köszi.
(#) (Felhasználó 112967) válasza granpa hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Köszi!Nagyon jó dolgok vannak ott!
(#) pucuka válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Miért lenne probléma? Ezzel az összeállítással vidáman menni fog.Stabilizálni, de még szűrni is teljesen felesleges.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2014
(#) EgyGabor hozzászólása Szept 30, 2014 /

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy szereztem egy ps3 tápot és eszt szeretném autós erősítők tesztelésére használni hogyan tudnám elinditani a tipusa APS-231!
Előre is köszönöm

Mit ajánlasz,hol nézelődjek ilyen trafó után?Ugyanis már sokat gugliztam,de csak kisebb teljesítményűek vannak 12Voltosba.
(#) (Felhasználó 112967) válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Jaa és még valami.......egy pc táp nem lenne elég?
(#) pucuka válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Szept 30, 2014 /

Itt a fórum aprójában is szokott lenni. De villanyszerelő boltban is körülnézhetsz, létezik biztonsági stecklámpa trafó.
Az is jó, ha bírja a terhelést.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2014

Pc táp nem lenne jó?
(#) fecameca válasza (Felhasználó 112967) hozzászólására (») Okt 1, 2014 /

Szerintem azok csak 5 Volton tudnak sok Ampert. Skory tápja egy kis gyakorlatot feltételez ilyenek építésében. 10 Amperes CB rádió táp egy az egyben jó lenne neked szerintem például. (Bolhapiac, vakera, stb.)
(#) SMDZoltan hozzászólása Okt 4, 2014 /

Sziasztok,

szükségem lenne a segítségetekre, ötleteitekre a következő problémában.
Van egy távirányítható helikopterem, ami gyárilag egy 3.7V, 380mAh Lithium-Polymer akkumulátorról működik. Ezt szeretném kiváltani tápegységgel (igen, nem tévedés, nem messzire kell repülnie, hanem egy kötött pályán, és nem, nem fogja magával cipelni a tápot meg a vezetékeket ).

Az akkumulátor kapocsfeszültsége teljes töltöttségen: 4.2V
Maximális áramfelvétel a helikopter motorja által (+elektronika): 3A

Amit én csináltam:
PC tápegység 5V-os kimenete.
Linear Technology LT1529 DC-DC konverterrel 4V-ra alakítottam a feszültséget.
Ezt két, kb. 15cm hosszú, vezetékkel vezettem a helikopterhez. Ha a vazetékek végére nem a DC-DC onverter-es kapcsolát teszem, hanem az akkumulátort, megy a helikopter.

Az LT1529 max kimeneti árama 3A adatlap szerint. A kimenő feszültség is megfelel a megadott tartománynak. A kapcsolás még egy ellenállásból, egy potencióméterből és egy kondenzátorból áll.
R1=200k
R2=15.7k
C1=100µF elko (az adatlap minimum 22µF-ot ír)

A kérdés, hogy miért nem működik így a motor.

Előre is köszönöm az ötleteket és a segítséget.
Ha szükség van még információra szóljatok, a teljes méretezést most nem írtam fel ide.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014

PSU 4.jpg

(#) erbe válasza SMDZoltan hozzászólására (») Okt 4, 2014 /

A motor(ok) induló áramfelvétele sokszorosa az üzemi 3 A-nek. A stabilizátorod 3 A-nál lekorlátoz. Ha komoly vezérlője van a motorodnak, az úgy érzékeli, mintha kimerült volna az akku és letilt. Nem írod, milyen hosszú pórázon (vezetéken) tartanád a helikopteredet. Ilyen kis feszültségen és viszonylag nagy áramon olyan súlyú és merevségű kábelek kellenének, amit meg se bír mozdítani szegény szerkezet.
Másik lehetőség, hogy nagy feszültségtartalékot biztosítasz és 4 vezetékkel táplálod a helit. Kettőn megy az áram, kettő pedig mérővezeték, amivel egy megfelelő stabilizátor garantálja, hogy a vezérlő bemenetére mindig legalább 4 V jusson. Ilyen vezérlőt viszont nem kapsz a boltban. Ha találsz kész kapcsolást, örülhetsz, ha nem, talán megszán valaki és megtervezi neked.
(#) SMDZoltan válasza erbe hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Köszönöm, a választ.

Írtam, hogy 15cm-es vezetéken tartom a helikoptert.
A 3A a maximális terhelés mellett az áramfelvétel. A áramfelvételi karakterisztikát felvttem, és 10% teljesítményen az egész rendszer kb. 800mA-t fogyaszt. Bár lehet ott is az induló áram annyival megdobja. Ahogy indítom, úgy az 50mA nyugalmi fogyasztásról 5%-on felmegy 700mA-re majd 800-ra és így tovább 100%-ig ahol már nagyjából 3A.

Maximális teljesítményen nincs használva.

Viszont a fenti helyességét ki tudom úgy is próbálni, ha nagyobb max. áramot biztosító tápegységről kipróbálm az egészet.
(#) Kovidivi válasza SMDZoltan hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Szia.
A 15centi vezetéked nem lehet vékony. Még 1A-hoz is rendes kábel kell, hogy ne essen rajta túl sok feszültség. Azt írod, nem működik a motor. Kicsit kifejthetnéd, hogy mi történik indításkor, felpörög egyáltalán a rotor, világítanak-e a LED-ek, stb. 4V 3A-t nem egyszerű előállítani, attól hogy a stabilizátor adatlapjába ez van írva, nem biztos, hogy tudja. Teszteld le.
Az még érdekelne, hogy mikor nem indul, akkor az elektronika tilt le, mert az indulási áram túl nagy, és leesik a feszültség, vagy mi történik? Ebben az esetben a stabilizátor nem megfelelő, és/vagy a kábel keresztmetszet.
Adj számítógép táp 3.3V-jából neki, az bírni fogja, vagy 5V, és sorosan pár dióda, az sem fog összeesni, és nem kell stabilizátor sem.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2014
(#) SMDZoltan válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Köszönöm ismét a választ, kipróbálom.

A nem indult úgy értem, hogy fel sem pörög a rotor. A feszültség nem esik le, tartja a 4V-ot.
Van egy led a rotor elektronikáján ami pirosan világít.
Mikor akkumulátorról megy, akkor ez pirosan villog. Feltételezem akkor az elektronika tilt le.
(#) Kovidivi válasza SMDZoltan hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Szia.
Azt csak szkóppal tudod kijelenteni, hogy a feszültség nem esik le. Amint indulna a motor, ha lassú a feszültség szabályzó, azonnal lecsökken a feszültség, és máris azt érzi az elektronika, hogy gyenge az akksi. Számítógép táppal próbáld ki, 3.3 vagy 5V-ról, ahogy írtam feljebb.
(#) GmS hozzászólása Okt 5, 2014 /

Üdv!

van egy régi nyomtatóból kiszerelt tápegységem , olyan kérdésem lenne hogy honnan tudom hogy AC vagy DC táp ez ?

megmértem multiméterrel a kimeneteket , DC-n 20V-ot mutat , AC-n 43V-ot ugyan az a kábel kivezetés ....
Most akkor melyik az igaz ?

_MG_5748.jpg

(#) Kovidivi válasza GmS hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Amelyik kimeneten kondenzátor van, előtte meg egy dióda, az 100%, hogy DC. AC-t nem is szoktak kiadni ezek a tápok magukból. Ha még mindig bizonytalan vagy, fogj egy LED-et, elé rakj egy 1-10k ellenállást, rakd rá a kimenetre, aztán fordítva is kösd rá. Ha mindkét próbánál világított, akkor AC, ha csak az egyiknél, akkor DC feszültséged van. De mivel 3 diódát is látok, ezért 95%, hogy kapsz minimum 2 különböző feszültséget, amik DC-k.
(#) GmS válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Dc állásban mértem a fehér kábeleken : kettőn 20.0V , kettőn 0.00V, és egy szálon 4.9V-ot ...
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2014
(#) Buvarruha válasza GmS hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Ez egyértelműen DC táp.
(#) GmS hozzászólása Okt 5, 2014 /

Köszönöm!
(#) Doncso válasza GmS hozzászólására (») Okt 5, 2014 / 1

AC-n azért mér a multid, mert ez egy kapcsoló üzemü táp, elég egyszerü felépités, ennélfogva a kapcsoló üzemü zaj ott van a kimeneten, ezt méri a multid, vagy ennek a valamijét. A multi persze 50Hz-re van kitalálva, ennélfogva ez nem is hiteles érték, igazából ne foglalkozz vele. DC táp, ez egészen biztos.
(#) juppi hozzászólása Okt 23, 2014 /

Szervusztok!
Van egy 3G-s routerem, amelyhez egy 12 V-os, 0,5 A-es tápegységet adtak. Mivel meg-megszakad, arra gyanakszom, hogy az adapter a hibás.
Kérdésem: üzemeltethetném-e 12 V / 2A-es kapcsolóüzemű táppal?

3G router.jpg

Következő: »»   70 / 176
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem