Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó

Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   56 / 74
(#) mraulajos válasza mpisti hozzászólására (») Szept 7, 2014 /

Meg van a baj. A 2x15V ill. 24V os kis trafó adta meg magát. Gondolt egyet, és csak úgy le füstölt. Köszönöm a segítséget.
(#) mraulajos hozzászólása Szept 21, 2014 / 1

Hali!
Megtekertettem az előző hozzászólásaimban említett kis trafót. (kép)
Ez a trafó táplálható 400, és 240V al.
Ez 400V al van táplálva, és a 240V os táplálási csatlakozásról van levéve 240V, a kettő db hűtő ventilátor üzemeltetésére (gyárilag). Az a sejtelmem, hogy ez a primer oldalon lévő vékony vezetékkel tekert 240V nem bírja ezt a terhelést, és ezért durran be ez trafó. Aki ismeri ezt a gépet, érti miről van szó, de várok minden tanácsot, javaslatot.
Köszönöm.

100_3814.JPG

(#) Kaszagabor hozzászólása Okt 5, 2014 /

Helósztok
Szeretnék csinálni egy heggesztő trafót max 2,5 -ős pálcához.
Az a kérdésem, hogy átlehet-e alakítani ezt az 1:1 -es leválasztó trafót a feladatra?
Bocs az életlen képért, így sikerült nagyhítelen lefotózni az adattábláját.

Photo0121.jpg

(#) mraulajos hozzászólása Okt 5, 2014 /

Hali!
Hozzám került a képen látható kis CO hegesztő trafó. A trafónak a primer oldala teljesen zárlatos. Kérdésem, kinek milyen tapasztalata van, egy ilyen újra tekercselése mennyi pénz, meg éri e? Ebben az esetben a vastag vezetéket vissza szokták rakni, vagy teljesen új minden?
(#) staci123 válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Szevasztok,
Idézet:
„A trafónak a primer oldala teljesen zárlatos.”

Hát Ohmméterel mérve lehet hogy úgy tünik, de a képek alapján én kételkedek.
Tanácsolom hogy jelölj meg minden primér és szekundér kivezetést, csinálj Mórickaábrát,
utánna pedig válaszd le-szét minden primér és szekundér kivezetést, és akkor a primérre
kapcsolj 230 Voltot, ha leveri a ktsmegszakítót, igazad van.
Ugyanis a fokozatkapcsoló vagy a diódák is lehetnek zárlatossak...
(#) erbe válasza Kaszagabor hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Megfelel a célra, de primert is teljesen újat kell tekercselni.
(#) Kaszagabor válasza erbe hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Ettől a választó tartottam.
Pedig reménykedtem, hogy csak a szekundert kell újra tekerni.
Köszi
(#) mraulajos válasza staci123 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Nem igazán értem/látom a fokozatkapcsolónak a működését/szerepét. Egy sematikus rajzot megköszönnék.
(#) alex0 válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Tudomásom szerint primer oldali fokozatkapcsoló annyit tesz, hogy egyre kevesebb menetre adja rá a primer feszültséget, ami ugye állandó. Így egyre nagyobb lesz a kivehető áram, változik a trafó áttétele.
Rajzot nem csinálok hozzá, gondolom így is érthető.
(#) vision61 válasza Kaszagabor hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Szia!
Egy ilyen leválasztó trafót kár lenne szétszedni egy hegesztő trafó építés miatt. 1400 VA eléggé gyengécske még a kitűzött célodhoz is (2,5-ös elektróda).
Inkább próbáld meg eladni, kipótolod és vehetsz egy barkács célokra megfelelő új gépet ,
vagy használtat .
(#) erbe válasza vision61 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

1400 VA ipari leválasztó trafó 2-3-szor nagyobb, mint a bolti barkács hegesztők trafói.
(#) mraulajos válasza alex0 hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Természetesen értem, köszönöm!
(#) Tomi111 válasza vision61 hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Mi egy 1600VA-es gyári 220/380-24/48V-os trafóból csináltunk hegesztőt. A szekunder 48V-ra kötve, utána graetzbe kötve diódák, ventilátoros hűtés. Egész nap hegeszthetek vele. Bírja. A primer szerencsére több leágazásos, így két fázisra (400V)kötve 5 fokozatot tudtunk bekötni.
Szerintem az 1400VA-os is bírná, csak drága az áttekerése - primerre fokozatok + új szekunder. Inkább megpróbálnám eladni és venni kész hegesztőtrafót.
(#) Tranceking hozzászólása Okt 14, 2014 /

Sziasztok!

Egy hegesztő építés előtt állunk már minden megvan hozzá de nem igazán bízok ebben a vasmag típusban szerintetek ez mennyire lesz jó ? és milyen méretű huzallal érdemes csinálni a primert és a szekundert?

trafó.png

(#) erbe válasza Tranceking hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

A vasmag jó, bár kicsit hosszú. Át lehet-e rendezni rövidebbre és szélesebbre? Ne két tekerccsel készítsd, hanem oszdd el mindkét oszlopra négy tekercsre. Kevesebb huzal kell (réz = drága ), nagyobb a hűlő felület. Ne vidd 1,2 T fölé a gerjesztést. Túlságosan eső lehet a karakterisztika.
(#) tibibalogh520 válasza Tranceking hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Szia!
a rajzod nagyon messze áll az érthetőség tartományától, de ha csak a vas keresztmetszetet nézem, akkor az elég egy hegesztő trafóhoz.
(#) Tranceking válasza erbe hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Ne vidd 1,2 T fölé a gerjesztést. ezt hogy érted?
az a baj hogy a cséve már kész van már csak tekerésre vár? kiváncsiság hajotott hogy mekkora huzallal milyen teljesítményt fog tudni Amperben mennyire fog melegedni mondjuk egy 3,2 pálca használata közben monjuk ugy 2órás munkafolyamatnál?
(#) Tranceking válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

bal felül: vasmag nézete szemböl
jobb felül: cséve méret nem igazán 3d-s változat
bal alul: vasmag alak csévével
(#) Tranceking válasza erbe hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

a cséve

cseve.png

(#) erbe válasza Tranceking hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Vágd le a cséve egyik oldalának felét és készíts még egyet!
Idézet:
„Ne vidd 1,2 T fölé a gerjesztést. ezt hogy érted?”

Ha trafót akarsz tekerni, a minimum, hogy ezt megérted.
A cséve méreteinél az 55 és 72 mm az a tekercstest belső vagy külső mérete? Mennyi a lemezcsomag szélessége-vastagsága és milyen vastag lemezekből van? Kitöltési tényezőt is kell számítani. Pl. 72 mm az 144 db 0,5-ös lemez. De ha ezt összerakod, akkor 72 mm-es résbe nem fér bele. Vagy 72 mm-be belefér 140 db 0,5-ös lemez, de a tényleges vasmagkeresztmetszet csak 55*70 mm.
38,5 cm2 vasmagkeresztmetszetnél a legkisebb primer menetszám ne legyen 223-nál kevesebb (1,2 T)! Innen mehetnek felfelé a fokozatok. ~+10% fokozatonként = 20-23 menet.
(#) mraulajos válasza staci123 hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Hali!
Igazad van, Bővebben: Link valóban a fokozat kapcsoló tengelye van eltörve, így egy érintkező párt állandóan zárva tartott,
(#) staci123 válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Örülök hogy sikerült megoldanod.
(#) Tranceking hozzászólása Okt 17, 2014 /

Megtekertük a hegesztőt
Primer: 2,5mm2 140menetig aztán folytattuk 2x1,2mm2 el egészen 300menetig megcsapolások 285,270,255

Szekunder: 2x2,5mm2 66menet
ivet még nem gyujtottunk vele rávárunk még egy napot a lakk száradásásra
de üresjáratba melegszik a vasmag alsó része "enyhén langyos" és tartja is miért lehet ez szerintetek? örvényáram? igazábol a vasmag lemezek nem a legszorosabban illeszkednek egymáshoz rezonanciától lehet? bár mondjuk nem zúg annyira a trafó előre is köszönöm a válaszokat

kesz.png

(#) kadarist válasza Tranceking hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Szia!
Foszfátozott lemezeket használtál? Azok a földeletlen dugaljak aranyosan néznek ki
(#) Tranceking válasza kadarist hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

hú na ez jókérdés milyen a lemez munkatársamnál áll már vagy 3éve a héten húztuk elő
mert ha abbol van az baj lenne? a lemezek élbe össze vannak hegesztve! nem tudom az mennyire baj a földeletlen dugaljakat nagytöbbségbe fúró,flex,forrasztó ilyenekre használja
(#) erbe válasza Tranceking hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

2,5 mm2-es huzal kevés a pimerhez. Legalább 2-2,2 mm átmérő kellene! !!! (3,14-3,8 mm2) Ha megduplázod a tekercstesteket, 223 menet is elég lett volna a legkisebb menetszámhoz. Ha kicsit többet kérdezősködsz a munka megkezdése előtt, bárki megírta volna, hogy 2*2,5-ös kevés a szekunderhez, legalább 4*2,5mm kell. Átmérőben. !!! Legalább 16 mm2 keresztmetszet.

Jobban jársz, ha a lakk teljes száradása előtt visszafejted és elölről kezded. Kár a drága huzalért.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2014
(#) Tranceking válasza erbe hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

már késő! olyan mint a beton! ezt megszivtam bár az előző hegesztésre használt tarfóm ami még ilyan szövetes szigetelésü volt 2x1,12 szekunderrel vitte a 3,2mm pálcát a primer meg olyan 0,8 volt akkor ez hogy van? ez kb sulyra meg mindenre a 6x-osa nem értem én ezt de ha *** lesz akkor elengedem a kuka felet
az a k.....ott lemez miért melegszik? mert a sokat azt beszélik hogy túl van méretezve a huzal a vasmaghoz képest
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2015

Helytelen szerelés miatt melegszik. Először is, váltva kellett volna lemezelni. Az pedig kizárja az előre meghegesztett törzset. Azon belül lehet kidörzsölődött lemezszigetelés, örvényáramot okozó lemezzárlat. Ilyen régi lemezeket célszerű felhasználás előtt letakarítani, rozsdamentesíteni és legalább rozsdátlanítóval (RO55, foszforsav tartalmú egyéb...) lekenni és szép fehérre, világosszürkére kiszáradni hagyni. Akármilyen trafólemez, ekkora méretben az 1,2 T gerjesztést ki kellene bírnia. 255 menettel kevesebb, mint 1,1 T.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2014

Nem lesz jó. 1 db 1,6-os pálcát talán le tudsz olvasztani a szekunder szétégése előtt. A primer majd követi.
A kis trafómon 2*(5*2-es laposhuzal) a szekunder. Akkoriban ez nagyon soványnak számított ('78-79-ben).
(#) Tranceking válasza erbe hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

mivel rákötött a lakk mint a beton igy már mindegy rápróbálok a helyi tekercselő emberke szerint ennek also hangon 120ampert kell tudni tőle vettem a huzalt is 40éve van a szakmába akkor átbaszott -30000 Ft
Következő: »»   56 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem