Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Üdv,
Sugárzó tervezésben, méretezésben zöldfülű vagyok (még), bár dobozokat készítettem különféle hangszórókhoz. Sony 134-ből (samsung néven: 3001-001134) valamit Samsung SG06L30BRA (15W), továbbá Samsung SG25T15BRA (10W) hangszórókból építenék hangsugárzót (ezek vannak raktáron). A mélyekből 4 db-t gondoltam egy sugárzóba. A közép és magasból mennyit kellene teljesítményben párosítani ehhez ? 2-2 db elegendő lehet ? Eredetileg aktív hangváltóval és TDA végfok IC-ken gondolkodtam, de egy nem túl bonyolult passzív váltót is el tudok képzelni. Ki mit gondol erről az összeállításról ?
Üdv.
Mennyire jó ötlet, ha egy azonos tipusú, de különböző átmérőjű hangszórót teszek egy légtérbe? Lenne két JBL hangszóró, az egyik 25cm, 60 watt, 4 Ohm a másik 30cm, 60 watt, 4 Ohm. Kinézetre teljesen egyformák. Sorba kötném őket, hogy az erősítőmnek is jó legyen. Életképes ez így?
Idézet: Mint a sivatagban a jégkocka!„Életképes ez így?” Kezdjük az elején: Idézet: „azonos tipusú, de különböző átmérőjű” Ha különböző az átmérő akkor nem azonos a típus az garantált! JBL az gyártó nem típus! Biztos hogy lesz egymásra hatás, ami nagyon nem jó, de valószínűleg nem fogod meghallani.
Nem irtam sehol, hogy JBL típusú. Mindegy is. De miért ne lenne azonos típus két különböző átmérőből? Pl: MNC-ből is van ugyanaz a hangszóró 25 illetve 30cm-es változatban.
Akkor elmondom még egyszer, utoljára:
Két különböző átmérőjű hangszóró nem lehet azonos típusú! Lehet azonban azonos gyártmányú, azonos szériájú, színű, alakú, ízű, halmazállapotú, de típusú az biztos nem! Ugyanis a paraméterek biztos hogy nem egyeznek, és paraméterek alatt nem csak az átmérőt értem!
Pont ezért linkeltem. Azonos gyártmányú, azonos szériájú, színű, alakú, ízű, halmazállapotú MNC hangszórók, eltérő átmérővel.
Pont azért linkeltem, mert látszik, hogy mennyire nem egyeznek a paraméterek.
Aki tud számolni vele, annak nem gond. Csak az nem MNC-vel kezd neki.
Azok meg itt vannak:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1687697.html#1687697 Mert a kérdező beírta 4-5 topikba ugyanazt.... De így még rosszabb a helyzet. Ennek a hangszórónak max 12 literes zárt dobozt lehet használni, és ennyi. Reménytelen. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
Megint kezdődik.
Az MNC hangszórók nem rosszabbab mint az átlagos olcsó kategóriás egyéb hangszórok. Pl 20 centiben 0,4 körüli QTS és 90 dB, mérve sincs komoly hibája az átvitelnek.
JBL SP-1213 Ez lenne az egyik pár ami 30cm-es.
És ez a 25cm-es: JBL SP-1013 Semmit nem találok róluk a neten. Még azt sem, hogy eredetileg milyen dobozban voltak. Vagy csak alapból rosszul keresek, nem tudom.
Az egy egész más kérdés.
Csak egy példát hoztam arra, hogy egyazon termékcsaládból származik, attól még nem azonos a két típus.
Azonos típus esetén sem azonosak a paraméterek, szóval mindegy. MNC szinten ilyen 100 darabból kellene nekiállni válogatni kettőt, ami egyforma, és nem hibás. De még akkor is értelmetlen lenne, mert mélye nincs, a középtartomány szétesik, többnyire érzéketlen, stb. Dinamikus viselkedés-nemlin torzítások meg még szóba sem kerültek.
Amit írsz, az meg természetes. Sztem. Értettem, miről van szó, csak elgondolkodtam kicsit. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
A 30-as valószínűleg zárt dobozos paraméterekkel bír. Ennyi látszik. Meg a középtartomány átvitele.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
És ezt hol láttad? Semmit nem találok róluk.
Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni:
Adott 2db Reflex-400 hangsugárzó + 1db Behringer EP2500. Régiek, nehezek, stb. Ezért múlt évben 2db EV-ZLX12P aktívot szereztem melléjük/helyettük. Viszont ezeknek nyilván nincsen akkora mélye. Az Electro Voice ajánlás az ELX-118, de annak az ára 160 körül van, passzívan. Érdemes lenne eladni a reflexeket, és a pénzből venni valamit alájuk, vagy a 2 mélyet (18r400) kiszedni, és építeni nekik egy ládát? Esetleg van valakinek T/S-e hozzájuk? Több eltérő adatot is találtam a neten, bassboxban számoltam ládát hozzá, csatolom. Nekem az első verzió a legszimpatikusabb, lehet köze az adatoknak a valósághoz?
Nincs valakinek egy jól működő és bevált leírása, vagy terve (doboz és hangváltó), hogyan lehetne egy hangsugárzót készíteni 25-30 cm-es Videoton hangszórókkal? Bassreflex lenne a legjobb. Sajons nem értek hozzá, de egy Barátom össze tudná rakni nagyon szépen a dobozt (asztalos), én meg a többi részével elboldogulnék.
Nem érdemes 40 Hz F3 alá menni. A nagy gyártók sem teszik.
Szia!
Videoton hangszórók? Kétutas rendszerhez próbálok segítséget adni. Próbálj egy létező Videoton (esetleg hasonló Orion) hangfalat lemásolni. A Vaterán/ hasonló odalakon szinte semmiért árulnak üres hangdobozokat, esetleg ezekből vehetsz egyet, és belerakhatod a hangszóróid. Másodszor körülnézhetsz itt is ->SAL hangfalépítő füzet Igaz ez SALos hangszórókhoz van, de a méretei kb. jók. (A favastagságra figyelj mekkora, mert a füzet nem mindig számolja bele.) Az interneten ezer féle hangváltókalkulátor van, de házilag építeni nem ajánlom. Egyrészt olcsóbb a bolti, másrészt elég bonyolult beszerezni hozzá a légmagos tekercset, a bipoláris kondi még meg-megoldható. Olcsó a SAL hifi-hangváltója (ne autósat vegyél), Videoton hangszórónak úgy se kell jobb szerintem, de ha feltétlenül kell, akkor drágább márkák, mint a Monacor is csinálnak hangváltót. (Ha mégis a házinál maradnál, a keresztrekvencia kb. 2000-3000 Hz legyen.) De persze ez csak a kétutas leendő hangszórdra vonatkozik, remélem nem mélyládát készítesz. Üdv., remélem tudtam segíteni.
Igen, én is 38-40 Hz F3-ra gondoltam, csak lehet én használom rosszul a programot, vagy rosszak az adatok. Anno a Reflexsound gyártott egy R-400 sub elnevezésű hangdobozt, 780×510×510 külső méretben (203 liter), 38-400Hz-et írnak rá az oldalon. Egyszerű paraszti ésszel a 2 hangszóróhoz dupla akkora doboz kell, de gondolom nem ennyire egyszerű.
A design 1 adatait a program hozta ki (suggest gomb), 40Hz-et 250L-es doboznál hoz, amit kicsinek érzek első hallásra, ezért lenne jó, ha valaki első kézből tudna róla infókat. (0, 30 és 50 Hz-re lehet beállítani az erősítő filterét, azért annyi a High Pass Filter, felül aktívan 120 Hz környékén lenne vágva.)
Idézet: „Próbálj egy létező Videoton (esetleg hasonló Orion) hangfalat lemásolni.” Hú, azt ne. Inkább egy elsőrendű szűrőpár váltónak. Idézet: „Nincs valakinek egy jól működő és bevált leírása, vagy terve (doboz és hangváltó), hogyan lehetne egy hangsugárzót készíteni 25-30 cm-es Videoton hangszórókkal?” 25 vagy 30? És melyik 25, és mikori gyártás? Mélysugárzó, szélessávú sztereó rendszer, mozi, mi készül belőle?
Neked a tervekben már két hangszóróval vannak számolva. De ennyire egyszerű csak azért el kellene választani őket. 250 liter az már egy hatalmas nagy doboz. Egy jól méretezett doboz nem igényel külön védelmet de a 30 Hz es alsó vágás jól jöhet.
A 200 liter 40 Hz-es hangolással jónak tűnik. De a T/S mérés nem ördöngösség. A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
Köszönöm szépen, nagyon sokat segítettél! Igen, 200-250 litert már merevíteni kell rendesen, hogy ne rezonáljon.
Maga a hangszóró jelentősen eltérhet a használt adatoktól, ezen nem kell meglepődni. A mérés sokszor egyszerűnek tűnik, de nem biztos, hogy otthoni körülmények között mindig jó eredményt hoz, sok ponton elcsúszhat.
A hangolásnál nem a nagy gyártókat kell figyelni, hanem ahhoz mérten kell fb értékét megválasztani, hogy feltehetően milyen frekvenciákon fog szólni a mélysugárzó. Ha a 40Hz környéke megfelel ennek, akkor rendben van. Viszont a programok által számolt, vagy a PDF-ben látható reflexcső méretek a valóságban szinte biztosan nem stimmelnek. Erre is vigyázni kell. Szerk. Nekem például van egy ilyen mérésem: Name: 18R400!mért_régi_alucséve Type: Standard one-way driver Company: Reflex No. of Drivers = 1 Fs = 29,59 Hz Qms = 2,468 Vas = 353,4 liters Cms = 0,174 mm/N Mms = 166, g Rms = 12,51 kg/s Xmax = 3 mm Xmech = 6, mm P-Dia = 390,1 mm Sd = 1195 sq.cm P-Vd = 0,359 liters Qes = 0,4 Re = 7,685 ohms Z = 8, ohms BL = 24,35 Tm Qts = 0,344 no = 2,207 % 1-W SPL = 95,58 dB 2.83-V SPL = 95,76 dB A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
Hello! Házilag szeretnék építeni a telefonomhoz hangfalat, ami jack csatlakozós, elemmel működik, és fából készített burkolata van. Sajnos nem nagyon értek az elektronikához és nemtudom hogy kezdjem el, ezért is írtam ide. Várom a valaszaitokat!
A legegyszerűbb ha veszel egy PC hez való aktív hangfalpárt párezerért , a legtöbb telóra egyszerűen rádugható de ha nem akkor egy csatlakozó cserével megoldható.Ha elemről akarod táplálni egyszerűen kiveszed a tápegységet és melléteszel 3 laposelemet..
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |