Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   64 / 182
(#) karakan hozzászólása Szept 24, 2014 /

Koszonom a valaszokat az ajanlott bekotes tehat az alabbi kepen van. Feketevel rajzolva a jelenlegi barnaval modositva pedig az egeszseges bekotes.
(#) nedudgi válasza karakan hozzászólására (») Szept 24, 2014 /

Akkor most LED meghajtó van az áramkörben, vagy pedig 12V tápegység? Nem mindegy, hogy áramgenerátor, ami szeretne 300mA áramot leadni, vagy pedig egy sima feszültségátalakító van bekötve.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2014
(#) Pixi hozzászólása Okt 4, 2014 /

Sziasztok,

Egy 30 wattos power LED esetén mennyi a maximum hőfok amit elvisel? A neten 80 fokot írnak maximumnak!
Jelenleg egy proci hűtőre van szerelve, és a LED fém lapjánál van a hőmérő szenzor és 20 perc után 64 fokot mérek.
Lehet jobb lenne aktivvá tenni a hűtését?
(#) nedudgi válasza Pixi hozzászólására (») Okt 4, 2014 /

A maximális hőmérséklet környéke is alaposan megviseli a csipet. Ha a lapka környékén 64 fok van, akkor a félvezető réteg már szenved.
(#) Pixi válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 4, 2014 /

Konkrétan a lapka volt 64 fok.
Akkor azthiszem kell bele venti. A step-down elektronikával ami szabályozható rá lehet kötni a LED tápjára a ventit? Mert akkor be tudnám azzal állítani az ideális fordulatot.
(#) nedudgi válasza Pixi hozzászólására (») Okt 4, 2014 /

Ha a LED mellett még valami terheli a LED áramgenerátorát, akkor a LED árama is csökken valamennyit, amit külön meg fog hálálni. Ha a step-down bírja a táp által kiadott maximális feszültséget, miért ne?
(#) Pixi válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 4, 2014 /

Már meg van az ötlet, most kell szereznem step-down-t meg megfelelő slim ventit, és utána jöhet a faragás. Amúgy UFO lámpába kerül beépítésre, amit majd középen kivágok, így a fenti hátul lesz ahol van 2 centi hely, de a plafontól is lesz plusz egy centi hely így tud áramolni a levegő. A venti meg az elektronika sztm olyan drasztikus áramot nem fog felvenni, de ezt majd úgy is megmérem.
Köszönöm a segítséget.
(#) Koree hozzászólása Okt 5, 2014 / 1

Sziasztok.
Egy érdekességet szeretnék megosztani veletek.Most hogy felújítják Pesten az 1-es és a 3-as villamos vonalát az új megállókba LED-es világítást szerelnek/tek be.Nap mint nap járok vagy érintem ezt a két vonalat így volt időm megnézni, hogy még is milyen megoldást applikáltak be a tetőszerkezetbe.Két hete csináltam is pár képet.Konkrétan LED "rudak" látják el a világítási feladatot.Egy "rúd" 3x6 db 5630-as Samsung SMD led-et tartalmaz.Minden egyes 6db-os tagon a led-ek sorosan vannak kapcsolva és minden tag saját áram generátorról működik.Amúgy is érdekelnek mostanság a LED mint fő világítás alkalmazása, így felkeltette az érdeklődésem az,hogy mi lehet a használt IC típusa?Hát egy kicsit lelombozott mikor kiderítettem,hogy egy LM317AEMP(N07A) SOT-223-as tokozású ADJ V reg . Gondolom ezt költséghatékonyabb volt alkalmazni, mert ehhez elég egy darab ellenállás és már is kész az áramgenerátor.Sejtettem,hogy nem egy PT4115 lesz az mert az más tokozású és ahhoz még kellett volna minimum egy kondenzátor, egy tekercs meg pár ellenállás.
Hát ennyi lett volna.Jöjjön pár fotó.
(#) nedudgi hozzászólása Okt 5, 2014 /

Rendet kellene rakni a fejekben, egy világítási célú beruházásnál a bekerülési ár az üzemeltetési költséghez képest jelentéktelen. Ennek a legfőbb oka az lehet, hogy megvilágításra, fényre nincs olyan természetes alapegység, viszonyítási alap, ami könnyen hasonlítható. A többszáz gyertya fénye nehezen képzelhető el, egy 60-as izzólámpa már könnyebb lenne.
(#) BBoyBen hozzászólása Okt 5, 2014 /

Sziasztok!
A mellékelt kapcsolást építettem meg, működik is tökéletesen. Időközben kibővítettem egy AUTO/KÉZI kapcsolóval, amivel válthatok az 555-ös vezérlés és egy nyomógombos vezérlés között, ez is működik tökéletesen. Most viszont még tovább szeretném bővíteni, méghozzá úgy, hogy 3 potencióméter segítségével tudjak kikeverni tetszőleges színeket. Ezen a linken látható egy általam tervezett kapcsolás, egész egyszerű, nem is boncolgatom a működését. Ami a lényeg, hogy az utóbbi kapcsolás közös katódos LED-ekhez készült, viszont nekem most közös anódos LED-ekhez kellene egy ugyanilyen funkcionalitású kapcsolás.
Hogyan lehetne ezt úgy megoldani, hogy egy váltókapcsolóval /3 állású/ tudjak váltani a két kapcsolás között, melyet szemléltet is a melléklet?
Már egy ideje gondolkozom a dolgon, de nem sikerült rájönnöm. 100db RGB LED-et használok a kapcsolásban, de a tranzisztorok miatt színenként csak 100-100mA-t vesz fel a kapcsolás, ezt mértem is.
Az ötleteket köszönöm szépen.

devre1.jpg

(#) proli007 válasza BBoyBen hozzászólására (») Okt 5, 2014 /

Hello! Pld. így, ha analóg módon megfelel.
- A T1 az 555-ös kapcsolásodban lévő tranyó és a bázisellenállása.
- A T3 tranyóból csak egy kell. A kollektora mehet a többi potira is.
- A poti feletti Led-nek azonos színűnek kell lenni, mint amit szabályoz a T2.
- Az RGB Led anódoknak fixen meg kell adni a +5V-ot.

RGB-Mixer.png

(#) BBoyBen válasza proli007 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Kedves Proli007!
Először is nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Lenne pár kérdésem.

-Ez a kapcsolás teljesen független a 2 IC-s kapcsolástól, ugye? Csak van pár megegyező alkatrész.
-Az R2-es ellenállás feletti LED az RGB LED egyik színe? Tehát ez alapján színenként kell egy poti, D1, egy azonos színű LED, T2, T1, R1 és R2?
-"A poti feletti Led-nek azonos színűnek kell lenni, mint amit szabályoz a T2." Ezt nem igazán értem, kifejtenéd nekem, ha szépen megkérlek? Miért kell oda egy LED, miért nem lenne elég még egy dióda? Azon is 0,6V esik, úgy tudom ki lehetne váltani vele.
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 6, 2014 /

Sziasztok

Keresek olyan embereket akik használnak/használtak ledes reflektort.
Szeretném megtudni mi volt a véleményük amit használtak. A jó és a rossz is. Az anyósom akar az istállóba beszerelni. És hát bevallom félelmetes bármit is ajánlani neki.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
(#) proli007 válasza BBoyBen hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Hello!
- Független, mert ha a z4-esek nem kapnak tápot, akkor nem is vezérlik a tranyódat. Tehát vagy a számláló kapcsolgatja a T1-et, vagy Te szabályozod a T2-őt.
- Ez a kapcsolás, alapverően feszültséget szabályozza. Az R2 pedig korlátozza az áramot. Mivel a Led a nyitófeszültsége alatt nem nyit ki, onnan érdemes szabályozni induláskor a feszültséget. Ezért ha T2 piros Led-et hajtja meg, akkor a poti alá (mert itt a +5V a "közös") is piros Led kell. A kettő nyitófeszültsége azonos, akkor onnan kezdődik a szabályozás. A dióda pedig a tranyó bázis-emitter nyitófeszültségét "pótolja". Ha nem így lenne, akkor a poti minimum állása közelében egy jelentős "holt sáv" lenne, Vagy is tekered-tekered, és nem történik semmi..
- Mert a dióda nyitó feszültsége 0,6..0,7V, de a Led nyitófeszültsége közel sem annyi és a színétől is függ..
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Akkor az anyóst kell kicserélni, nem a lámpát!
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Hello! De hogy egy infót is mondjak.. A múltkor jártam itt lent a boltban, és ott láttam ilyen lámpát. Jézus! - Mondom. Ez meg mire jó? Az eladó meg azt mondja istállóba viszik, mint a cukrot. (De ha jól emlékszem, vagy Plilips, vagy Osram volt, nem ferde szemű mű.) De ha érdekel, megkérdezem a típusát, és teljesítményét.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
(#) antikzsolt válasza proli007 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Nincs vele semmi gondom. De nem is szeretném. kifejezetten szeretem és viszont is. Köszi a lámpát De nekem tényleges tapasztaltat kell.
(#) nedudgi válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Ha tudnám, merre laksz, mondanám, hogy próbáld ki azt, ami itt van a polcomon...
(#) antikzsolt válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Pécstől nem messze lakom. Ahogy látom te meg Budapest. Kicsit messze vagy.
Milyen típusú? Mi a tapasztalatod vele?
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
(#) nedudgi válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Nehéz felelni, mert én egészen másra használom. Nem akarok hasra esni az udvaron.
Abból kel kiindulni, hogy most milyen világítás van az istállóban, és annak hányszorosát várják el a LEDtől. 900Lm nekem elég. 900Lm, 10W, melegfehér..
Ki kell számolni, mennyibe kerül a mostani világítás, annak 80 százalékát össze kell vetni a bekerülési árral. Egyből kiderül, hogy érdemes-e? Ha tud hűlni a lámpatest, akkor valószínűleg nem lesz vele üzemeltetési gond.
(#) Pixi válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Szia!

Nekem a 25 méter hosszú melléképületen 3db 30 wattos hidegfehér refi van, a képen az első még nem volt felszerelve, és a jobboldali után még van 40 méternyi telek. Előtte 150 wattos refi volt az egyik helyén, de ez most erősebb annál, és a másik két refi helyén sima 100-as izzók voltak. Nekem beváltak, és annyira nem is drágák már itthon sem. Szerintem az istálló méretétől függően kell megválasztani mekkora kell, mert ugye van egy világítási szög, így ezt is figyelembe kell venni, és lehet egy refi helyett kettő kell mondjuk két sarokba. Lehet akkor mondjuk két 20 wattos bőven elég lesz.

Ha jól emlékszem akkor a lámpák egy 10 wattos ledes lámpa erejével világítanak. Tudom hogy ez az adott területre kivetítve több mert a hagyományos égő 220fokban mig a led 110-120 ha nem tévedek. Igy adott területen több a fény. Ha nem így van kérem javítsatok ki.
Jelenleg 4 darab lámpát akarok kicserélni. A hűlés alatt mit értesz? reggel 4-7 között üzemelne
és délután 4-6 között. Mármint huzamosabban és nyáron inkább csak reggel.

Idézet:
„Szia!

Nekem a 25 méter hosszú melléképületen 3db 30 wattos hidegfehér refi van, a képen az első még nem volt felszerelve, és a jobboldali után még van 40 méternyi telek”

Amit én akarok bevilágítani kb 10 hosszú 4 széles. 2 darab 10W hideg fehér ahol történik a fejés. és még 1 a bejárat környékére. Én így gondoltam. Elvikben betakar minden. A fő fény a fejési területre kell. (nézni kell hogy jön e a tőgyből a tej)
(#) Pixi válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Szerintem első körben vegyél egy 10 wattosat és próbáld ki ott az adott helyen mit is tud, és utána meglátod mit hogyan érdemes. Én is annó egy 20 wattost vettem kezdésnek.

Azt még mindig titkolod, hogy most milyen világítás van most a tetthelyen.
Beugrott egy ötlet: UV fényre hogy reagál a tej? A tehén tőgye nagyjábol mindig ott van, elég lehet egy 5mm LED is, az általános megvilágítástól függetlenül.

Bocsánat. Reggel beleakartam írni. Hagyományos izzó. kb 60w
Nem jó mert a fejőgépen van egy átlátszó műanyag. És azt kell nézni. természetesen ilyenkor nem csak a fejést végzik. Hanem ha gond van a tehénnel. pl sérült zt el kell látni és jobb rendes fényben.

Egy hagyományos izzó helyett a 800-1000Lm LED (kb. 10W) bőven megteszi.

Köszi. Én is így sejtettem. És mivelhogy irányított így még több is van arányaiban?

100-120 fokos látószöget irányítottnak titulálni szerintem erősen marketingszagú.
(#) BBoyBen válasza proli007 hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Ne haragudj rám, de kissé összezavarodtam. Odaáig tiszta, hogy T3 kollektorára megy a másik két poti, de innentől kezdve már bajban vagyok. Ahogy értelmezem, T3-R3-R4-ből csak egy darab kell, viszont az összes többi alkatrészből háromszor annyi kellene? Illetve a D1 feletti LED-nek -véleményem szerint- nem kell RGB LED-nek lennie, elegendő lenne egy sima, egyszínű LED, csak egyezzen meg a színe az R2-es ellenállás feletti RGB LED színével.

Próbáltam google-ben keresni kézi keverésű kapcsolásokat "Common anode RGB LED circuit" keresőszavakat használva, de nem találtam olyat, ami nekem kellene. Amit mellékeltél az azt tudja, ami nekem kellene, csak kicsit kusza még a dolog, de remélem, hogy tisztába tudjuk rakni a dolgot.

Üdv.
(#) proli007 válasza BBoyBen hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Ez pontosan így van. Azzal a különbséggel, hogy igazából nem a Led színe a fontos, hanem hogy a nyitófeszültsége lehetőleg egyezzen meg az RGB megfelelő Led-jének nyitófeszültségével.
(Persze egy ilyen faék egyszerűségű áramkörtől, túl sokat azért nem szabad várni. Viszont elég egyszerű kipróbálni, megfelel vagy sem..)
Következő: »»   64 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem