Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1599 / 2500
(#) gyurma174 válasza Travolta hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Jó inkább lefotóztam az egész erősítőt.Tehát a connector 8 pólusú tudomásom szerint az az egy bemenet van az erősítőn a többi az mind kimenet es csináltam egy kábelt hozzá 1-2-4 es lábakat kötöttem rá a bemeneti jelet pc-ről küldtem rá a kimeneteket egyesével rádugtam egy működő hangszorót de semmi.
(#) Travolta válasza gyurma174 hozzászólására (») Okt 10, 2014 / 1
 
Szerintem ez így rendben. Akkor már csak a P.On bemenetre kell valamilyen szintű feszültséget adnod. Ez elméletileg 5-12V között bármi lehet, de pontosabbat csak a teljes kapcsolási rajz tudatában lehetne mondani.
(#) lukacsp válasza gyurma174 hozzászólására (») Okt 10, 2014 / 1
 
Legelőször, az egyszerűség kedvéért próbáljuk meg a P_on jelet összekötni a GND-vel, hátha attól elindul. Baj nem lehet belőle.
(#) mineral hozzászólása Okt 10, 2014 /
 
Szép napot! Barátom erősítője hozzám keveredett. Egy Technics SA-GX550 típus.
Szép hangja van. Viszont az a nagy baja, hogy kb. negyed hangerő fölött letilt. Még hideg állapotban is.
4-16 Ohm-ig tudja kezelni a hanszórókat. A hibajelenség 4 és 8 Ohmos hangszorókkal is jelentkezik.
A kijelzőn nem jelenik meg semmi felirat vagy hibaüzenet. A Ventillátor sem indul el ilyenkor.

Van valami ötletetek, hogy mi lehet a gubanc vele?
(#) gyurma174 válasza Travolta hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Húha srácok tudom ciki de inkább mielőtt forraszgatok kérdezek.Tehát 8 láb P.On arra küldok 5-12 voltig feszültséget ez lehet bármilyen trafó és a GND amit lukacsp írt az meg a 4-es lábra megy ugyan úgy mint a bemeneti negatívunk tehát a trafonak a minusza ?
Ja amúgy meg van egy pdf fálom amit kérnél Travolta csak azt nem engedi felrakni ide mert 9 mega.
(#) Travolta válasza gyurma174 hozzászólására (») Okt 10, 2014 / 1
 
Előszőr is borzalom,ahogy írsz! Szinte ki se lehet igazodni rajta. Kérlek használj írásjeleket. Első körben a P.On pontot kösd össze a test ponttal, ahogy lukacsp ajánlotta. Tehát a 8.as és 4.es pontokat kösd össze. És így próbálj hangsugárzót és bemeneti jelet adni. Ha így se működik, akkor valószínűleg valamekkora feszültséget kell adni a 8.as és 4.es pontra. Értelemszerűen a 8.as a pozitív, 4.es a negatív pont. Ez a feszültségszint 5-12V között bármi lehet, de lekézelhető, hogy más feszültségszint kell neki. De ezt csak a teljes kapcsolási rajzból tudnánk megállapítani.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2014
(#) lukacsp válasza mineral hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Meg kéne mérni, hogy mielőtt a készükék kikapcsol nem csökken-e le a +B(2) jelű tápfeszültség ami a processzor tápja. Minden esetre érdekes, hogy a kivezérléssel van kapcsolatban, mert a vezérlésnek teljesen külön tápja van.

Amikor lekapcsol olyankor minden kijelzés eltűnik, vagy készenléti állapotra jellemző kijelzés azért van?
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2014
(#) mineral válasza lukacsp hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Köszönöm a válaszod. Kissé rosszul fogalmaztam. Ha letilt az erősítő akkor csak a hang megy el. A kijelző továbbra is működik. Csak a letiltás állapotáról , okáról nem jelenik meg semmi.
De most úgy tűnik, hogy sikerült megodanom a problémát. A ventillátor csatlakozója volt kontakthibás. (ki volt repedve a forrasztás.) Most üzemel a ventillátor és nem tilt.
(#) gyurma174 válasza Travolta hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Travolta teljes mértékben igazad van borzalom az írásom ezért elnézést kérek.De úgy látom hogy így is értitek miről van szó.
És működik 12 voltos trafót 8-as láb pozitív 4-es láb negatív így megy szuper.
Nem is tudom hogy köszönjem meg de sokat segítettetek ezzel.Nagyon szépen köszönöm a türelmet és a segítségeteket mind kettőtöknek.
Most viszont tényleg megyek, és lefekszem mert már szédelgek.
Szép napot nektek!
(#) lukacsp válasza mineral hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Most hogy jobban nézegettem, a végfok IC-knek saját belső DC ill. túláram védelme van. Ha minden rendben van, akkor a végfok IC 18-as lábán -12.6V-ot ad ki. A processzor nem tud róla, ha a védelem leold, csak annyi történik, hogy a processzor csak akkor tudja az SPA, SPB jelekkel kapcsolgatni a hangszórókat, ha a védelem nem oldott le. Ezért nincs hibaüzenet a kijelzőn, mert a processzor nem figyeli a védelem állapotát.
Hát innentől kezdve kicsit kacifántos a dolog. Jó lenne műterheléssel és mérőjellel megnézni, hogy mekkora leadott teljesítménynél adja be az unalmast a végfok.
(#) lukacsp válasza mineral hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Előbb még nem olvastam az újabb hozzászólásodat.
Örülök, hogy sikerült megoldani!
Üdv.!
(#) lukacsp válasza gyurma174 hozzászólására (») Okt 10, 2014 /
 
Ezért kár volt insomniába kergetni magadat!
Az a lényeg, hogy összejött, jó házimozizást ha majd kialudtad magad!
Üdv.!
(#) gyurma174 válasza lukacsp hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Egyébként tényleg nagyon örülök ennek az egésznek hogy működik.Csak még azt nem értem, hogy a gyártó miért így oldotta meg hogy külön kell neki + 12 volt a relék bekapcsolásához.Viszont azt vettem észre hogy a mély ládáknak van alap búgásuk nemis kicsi.Ez nem lehet attól hogy a trafó amit ráraktam az csinálja ezt?Ha igen mit lehet vele kezdeni?Vagy esetleg azt nem lehet hogy kiszedem a relét és áthidalom a helyét a nyákon?És akkor esetleg nincs is a trafóra szükség.
(#) wolfi hozzászólása Okt 11, 2014 /
 
Sziasztok! A múltkor írtam, hogy a Harman Kardon PM635 erősítőm amit nem rég vettem csinál furcsaságokat, amihez valószínűleg köze van annak, hogy nem volt használva egy ideig.
Bekapcsolás után persze szokás szerint egyik sáv halkabb induláskor egy ideig és a hang se tiszta, olyan erőtlen, persze ha kb 20 orát ki van kapcsolva halylamos, hogy csak bekapcsolás után 10 percre ad hangot. A tegnap azt csinálta, hogy bekapcsoláskor indult, viszont 1 percmulva a hang elment, és 10 perc mulva vissza jött. Mondtatok, hogy a kondik lehetnek "elsatnyulva" és ez okozhatja a hibát, de pontosan melyikek? Helyre fog ez állni, vagy cseréjek ki bizonyos kondikat?
rajz
(#) lukacsp válasza gyurma174 hozzászólására (») Okt 11, 2014 / 1
 
Ha ez a külső táp amit rákötöttél valóban csak egy relét kapcsol, akkor nem hiszem, hogy ez okozhatna búgást. Inkább a jelvezetékkel, ami a forrástól az erősítőig viszi a jelet azzal lehet gond. A relé kiszedése, helyének áthidalása jó ötlet.
(#) gyurma174 válasza lukacsp hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Nahát ezt el se hiszem sikerült!Úgy csináltam meg hogy ami a 8 polusú aljzatnak a 4-es lába arra ment a trafó negatív pólusa a 8-as lábra meg ment a pozitív szála és azt csináltam hogy megkerestem a relé negatív lábát a nyákon és arra forrasztottam a trafó negatív szálát és bekapcsolja a relét és meg is szűnt a búgás.Valószínű arra gondolok hogy ami a hang beneteknek a negatívja ment az össze a 4-es lábra + a trafó negatívja is és ez okozott gerjedést de mostmár jó.
(#) granpa válasza wolfi hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Érdekes ez a 'wetransfer' rajz.
(#) wolfi válasza granpa hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Az csak egy fájl megosztó, le kell tölteni a pdf-et, ami tulajdonképpen egy service manual és van benne egy rajz is.
(#) reloop válasza wolfi hozzászólására (») Okt 11, 2014 /
 
Szia! Ez a letöltés nekem sem tiszta, sebaj ott a rajz az Elektrotanyán.
A kondik ennyi idő után már beálltak volna, más hibát kell keresni. A kapcsolókat megjárattad már, nincs közük az elhalkuláshoz? A hangerő vagy a balansz poti is lehet bűnös.
Ha ezekre nem reagál hibás forrasztást, esetleg fóliarepedést érdemes keresni. A nyomtatott áramkör enyhe deformálása, kocogtatása segít beazonosítani ezt a hibafajtát.
Hatékony vizsgálati módszer: a bemenetre mérőjelet adni (például töltesz le 1kHz-et) és AC voltmérővel végigmérni párhuzamosan a két csatornát, ahogy az SM is mutatja.
(#) Sanitatum hozzászólása Okt 12, 2014 /
 
Üdvözlet! Egy régi rádiót javitottam meg az ismerősömnek (20Wos), elment nyaralni benne egy 9.1Vos zenner(tranyó kollektor és 0 között volt), 100uFos 10vos kondi és egy 1ohmos ellenállás (ami a kollektornál volt a végtranyónál).A probléma az, hogy az egyik oldalon recseg a hang, mig a másik oldalon tiszta.Furcsállom, hogy az egyik végtranzisztor bázisán nincs sehol 0.6, a kollektoron is ck 0.57, nem tudom mennyit számit ennél a hibánál, a másiknál pedig 16v körül a kollektor 9v bázis illetve 0.4körül van az emitter, mind a 2tranzisztor ugyanaz a tipus, de most nem tudom leirni, esetleg holnap.Az ic toshiba ta8207. Képeket holnap tudok csatolni
(#) wolfi válasza reloop hozzászólására (») Okt 12, 2014 /
 
Szia, A méregetés nem rossz ötlet, és szét sem kell még ahhoz szedjem az egészet.
A kapcsolok, és a potméterek jóknak tűnnek. A szakadást nem tartom valószínűnek, mivel akkor nem csak bekapcsoláskor lenne hiba, hanem közben is, véletlen szerűen. Arra gondolok, hogy egy fáradt alkatrész viccelődik velem. A méregetést fogom próbálni ahogy írtad, bár kb 10 percem lesz rá, mivel azután már szépen egyformán szól. Köszi a tippet!
(#) wolfi hozzászólása Okt 12, 2014 /
 
Még lenne egy másik erősítővel kapcsolatos kérdésem is. TDA2050 végfokozat mellé szeretnék egy hangszinszabályzót, 2x20 voltos tápra. Tudnátok egy rajzot ajánlani?
(#) Doncso válasza wolfi hozzászólására (») Okt 12, 2014 /
 
Bővebben: Link Kell elé egy egy stabilizátor, mondjuk 7815 és 7915 és akkor megy akár 35v-ról is.
(#) gyurma174 válasza lukacsp hozzászólására (») Okt 12, 2014 /
 
Na az a helyzet hogy csak sikerült külső trafó nélkül megoldanom.Persze a ti segítségetek nélkül ez nem jött volna soha össze.Készítettem egy képet hogy oldottam meg.Ezt azért készítettem mert 2010-ben volt egy tag aki ugyan ezt a kérdést feltette,de ahogy láttam nem sikerült neki.Ha mégis feltévedne akkor itt a teljes megoldás vagy persze másnak is jó lehet még ez.
(#) Phoenix82 hozzászólása Okt 12, 2014 /
 
Sziasztok!

Annyi lenne a kérdésem,hogy javítottam egy JVC AX-330BK erősítőt pontosabban az egyik csatornáját,a másik oldalon eredeti alkatrészek vannak.A jobb oldalon is minden az eredetivel megegyező kivéve a végfoktranzisztorokat ezek BD250C és BD249C ezek voltak itthon.
A javított csatorna hangosabban és erőteljesebben szól,balance-al ki lehet egyenlíteni ,de így ne m az igazi.Ha mindegyiket kicserélném BD-kre akkor egyformán szólna vajon?
A hangerő potméterről lejövő kábelt megfordítottam már semmi nem változott,tehát odáig egyforma a jel.
Eredeti tranzisztorok: 2SD716 és 2SB686 (60W)

Még annyi ,hogy a VC5022-es IC-k helyett egy-egy 1N4148-as dióda van mindkét oldalon,nyugalmi áram beállítva.

A hangja jó nem torzít.

Minden segítséget előre is köszönök!
(#) sonny007 hozzászólása Okt 12, 2014 /
 
Sziasztok adott ez a mono kivezérlés jelző.
Ezek az IC-k találhatóak rajta: LM1458DP és A277D
Valaki letudná nekem rajzolni, írni, hogy kellene, hogy bekössem?!

Nagyon megköszönném.
(#) reloop válasza Phoenix82 hozzászólására (») Okt 12, 2014 /
 
Szia! Az érzékenység, nem a végtranzisztoron múlik. Szokott lenni az AX-ekben érzékenységkapcsoló (0, -6, -12dB) ott kéne szétnézni.
(#) reloop válasza sonny007 hozzászólására (») Okt 12, 2014 /
 
Szia! Írnám, hogy az IC-k adatlapja megmutatja hová kell kötni a tápot és a szabadon maradó csatlakozási pont a bemenet, de ez itt OFF lenne.
(#) Phoenix82 válasza reloop hozzászólására (») Okt 12, 2014 /
 
Ebben ilyesmi nincs ez egyszerű kis erősítő az JVC AX-70-hez képest.
Érdemes kicserélni egyformára a végtranzisztorokat?
Minden más gyári.
(#) sonny007 válasza reloop hozzászólására (») Okt 12, 2014 /
 
Esetleg privát üzenetben a képen bejelölhetnéd mit, hova kössek könyebb dolgom lenne. Mert még kapcsolási rajzot se találok :/

Nagyon megköszöném.
Következő: »»   1599 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem