Fórum témák
» Több friss téma |
Sajnos ez így van. De nemcsak a rádióamtőrizmus területén. Idén nyitott érettségiző villamos műszerész osztály 6 tanulót tartalmaz. Abból csak ketten vagyunk akik ebben a szakmában szeretnének maradni. Vagyis az idei év 2 darab műszerészt fog szolgáltatni 4 év múlva. Mondjuk a gépészek meg 4-en vannak. Én szeretnék rádióamatőr lenni. Tegnap újra nekiálltam HA8LKM Gábor által tervezett kis 80 méteres megfigyelővevőnek. Most már több tapasztalattal, egy-két műszerrel. Hamarosan jelentkezem a fejleményekkel. Remélhetőleg újra megindul az élet itt.
Hajrá!
Írjad, ha valamiben elakadsz az építés során! Én is most számomra ismeretlen területen kezdtem alkotni. Csöves RH lineár építésébe fogtam, mindjárt kettőbe. Az egyik 5db PL509-es, a másik meg egy GU81M csővel. Némileg más hozzáállást, alkatrészeket és szerelési technikákat igényelnek, mint egy tranzisztoros QRP adóvevő, de ez benne a szép! A 2,5kV-os anódfeszültség pedig tiszteletet kíván.
Szia !
Az 5 darabbal nem ajánlom a építést mert csak az alsó sávokon használható. Létezik egy konstrukció amit csak kevesen tudnák reprodukálni de állítólag az tud működni még 28 megán is csak nem teljes kimenővel.
Jó dolog a kísérletezés, de nagyon át kell gondolni, mit fektetsz bele és a végén mit kapsz!
Nem egy esetben akár kudarcba is fulladhat az ilyen PA építgetés, elpukkanó kondik, visszapof@zó végfok ami kinyírja a meghajtó rádiót! Ha valaki a QRP bazárját egy kicsit tunningolni akarja nézzen körül a nemzetközi áruküldő oldalakon, ahol pár ezer forintért mér akár tranyós/FET-es 100W-os lineárt is kap! Nem akarok reklámot csinálni, ezért nem írom le az oldalt. De természetesen tisztelem az építgetést, viszont nagyon vigyázni kell és illik mérlegelni ! A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2014
Az 5 db PL 509-es azert tobb lesz mint 100W Kozben en is hasonlo dolgon gondolkodom, az alkatreszek joresze meg is van hozza, ez egy 4x GU 50-el epitett vegfok lesz, terjedesjavito
Igazából én próbálok "hagyományos" építgető, kísérletező amatőr lenni. Sokkal élvezetesebb számomra a saját készítésű berendezés használata, amit ismerek az utolsó csavarjáig. 50-60W-os végfokot építettem már félvezetőset és csöveset is, de most már szeretnék valamivel több esélyt a különleges állomások elérésére a nagy pileup mellett, amihez a jó antenna mellett is kell több 100W.
A dolog másik oldala, hogy az építés során a hobbimmal foglalkozok és tanulok is belőle. Anyagilag elég nehéz meghatározni, hogy mi éri meg. Ha készen megveszem, az olyan, mintha helikopterrel "másznám" meg a Himaláját. Az is lehet szép és célravezető, de mint írtam, próbálok AMATŐR lenni és alkotni (ettől függetlenül van gyári rádióm is).
Egy próbát megér, megvan szinte minden hozzávaló. Nagyobb teljesítményt amúgy is az alsó sávokon (80, 40 esetleg 20m) szeretnék használni, mostanában ON4UN Low Band Dxing könyvét forgatom. Legnagyobb problémám a méretekkel van. ...mármint antenna tekintetben.
Üdv mindenkinek!
Oroszlány v a környékén keresek rádióklubot , nemrég jöttem ide melózni , érdekel hogy milyen lehetőség van . HG8FR csaba A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
A mellékelt rádió rajzhoz csináltam egy elsődleges panel rajzot. Nem tudom érdekel-e valakit a projekt?Bővebben: Link Szándékosan szellős, VFO külső lenne.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2014
Szerintem nézd meg a TAURUS QRP riget.
Ott a MC3362 köré épült az egész rádió. Itt miért csak VFOnak használják ? Taurus QRP RIG
A nevezett IC nem lesz beépítve, mert DDS lenne a vezérjel. Megnéztem a linket. Jó konstrukció, de nyák tervet nem tették publikussá, feltételezem venni lehetne kérésre.
Szintén előny a rendes AGC benne. Majd talán következő projektnek jó lesz
Szia!
Most olvastam, hogy Te is 80 méteres megfigyelő vevőt építesz. ?Arról a szinkrodin vevőről van szó amiben gyűrűs diódás keverő van? Én is megépítettem, de nem ott szól ahol szeretném, ezért a bemenő fokozat tekercseit ki akarom cserélni, mert az az érzésem, hogy ott szúrtam el valamit. Kérlek írd meg a saját tapasztalataidat Üdv Taci... * email törölve. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
Szia Taci ,
Mindenek előtt csak biztatni tudlak és gratulálok a kísérletedhez a kis 80m-es szinkrodin vevővel! Hogy megfelelő helyen szóljon (frekvenciában) ahhoz a VFO-t (oszcillátort ) kell oda hangolni az amatőr tartományra pl. 3500KHz-re (becsukott forgó kondenzátornál). Ezt leg könnyebb a tekercs vasmagjának ki-be tekerésével elvégezni. Ha ez nem elég akkor a Forgó kondenzátorral párhuzamosan és sorba kapcsolt fix kondenzátorokkal tudsz finomítgatni. Az általad említett bemeneti körökkel a már helyes frekvencián szóló vevődet tudod maximum jelre állítani. Ezt szintén a vasmagok ki-be tekerésével vagy a tekercsek mellett lévő kondenzátorok kisebb-nagyobb értékűre való cseréjével. pl. 12,5 uH a tekercsed és a kondenzátorod 150 pF akkor kb. 3.5MHz-en fog jól rezonálni. Ha vissza lapozol itt a topikban e témáig akkor sok képet is feltettem és jól megtárgyaltuk a témát. A lényeg, hogy jó úton jársz! Üdv. Gábor HA8LKM
90 éves az MRC !
MRC MN 2014.nov.08. ~9-10 órától. MRC Műszaki Nap Közvetítés a GW csapata segítségével valósul meg: GalileoWebcast
Szia, tapasztalataim még nincsenek. Ha lesznek itt le fogom őket írni, mutatok majd képeket is. Tavaly nyáron már egyszer elkezdtem, de műszerek és tapasztalat hiányában nem sikerült. Idén már műszerekkel és több tapasztalattal kezdtem el. Egyenlőre ott tartok hogy az összes alkatrészt összeszedtem, hamarosan elkezdem az építést.
Viszont, email címet nyílt felületre soha ne írj ki, a SPAM robotok figyelnek. Illetve súlyos sértés az ha egy közösségben valakit privát beszélgetésre kérsz meg. Ezzel azt mutatod hogy a többiek nem érdekelnek.
Akar valaki "magnetic loop"-ot építeni? Szerintem rövidhullámon fülelni tökéletes, én is ezt használok. Ha igen, ajándékozok kerti alumínium ruhaszárítót alapanyagnak. Vagy megy a szelektívbe...
Szia Gafly!
Én szivesen megépíteném ezt az antennát, de nem találtam hozzá leírást. Én most építek 80 méterre egy szinkrodin vevőt, amit elsősorban táviró vételre szeretnék használni. Ha Te is megépítenéd, akkor tudok Neked adni hozzávalo tekerceket ( a DBM keverőbe valót) megjegyzem, nagy élmény egy ilyen kütyüt megépíteni! A ruhaszáríton kivül szivesen vennék épitési tanácsokat, ha lehet lerajzolnám a Tiedet, és leméretezném. Üdv Medve741
Szia! Milyen az a ruhaszárító? Én egy kissé karambolos bicajfelniből tervezek ilyen antennát csinálni. Állítólag tényleg jó,zajszegény antenna. Adásra nem igazán való.
A ruhaszárító a beam vagy a spider beam antenna.
Ha egy adott rádióamatőr sávot szeretnél figyelni, én mindenképp a félhullámú dipólt ajánlom! Egy hangolt antennánál jobb (elő-)erősítő nem létezik! Jó kukkolást!
A gugli rengeteg találatot hoz. Lényeg,hogy egy nagy 1 menetes tekercs és egy forgókondi alkot egy nagy jóságú rezgőkört,amit egy kb. 1/5 átmérőjű,szintén 1menettel kicsatolsz. Még nekem is csak elméleti ismereteim vannak róla.
Én a KR1ST féléhez hasonlót épitettem és nem
bántam meg... Bővebben: 1 Bővebben: 2 Bővebben: 3 A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
Szia Gábor!
Egy nagy baj történt. Nem találom sehol a kapcsolási rajzot. Úgy eltűnt, mint egy aranyóra. Gyanítom, hogy a feleségem keze van a dologban. Az Ő mániája a rendrakás és a takarítás. Gondoltam, sebaj, majd letöltöm újra a netről. Aha... ahogy azt én elképzelem... Nem találom sehol a neten sem a rajzot. (Pedig a nejem nem is netezik) Szóval légyszi, küld el a linket, ahonnan letölthetem. Van azért jó hírem is: Nemsokára visszakapom a hívójelem, (HG5AAU)és beléptem egy Rádióklubba is a HA5KHC be. Üdv Taci... 73'
Ha a HA8LKM Gábor (Antennaman) féle rádióvevőre gondolsz akkor tessék:Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2014
Igen, erre gondoltam, de én a teljes rajzot szeretném.
Szia Taci ,
Akkor már meg is kaptad a választ Elektroncső jóvoltából.Meg keresem a teljes rajzot és eljuttatom, vagy megpróbálom ide feltenni. Mondjuk a honlapomon elég figyelmesen kell olvasni a hozzáfűzött szövegeket mert több variációt is felvonultatok úgy az oszcillátor részre mint a hangfrekvenciás fokozatra. A HA5KHC klubban tudod próbálgatni is és sok segítséget kaphatsz a kollektívától. Ezt a kis vevőt kiegészítettem egy kidobott rádiómagnó paneljából lefűrészelt hangfrekvenciás végerősítő fokozattal is, amivel remek hangszórós vétel vált lehetővé. Ennek a vevőnek azért szüksége van egy jó vevő antennára nem valami rövidített pár méteres huzal darabra. Majd most otthon a hosszú hétvégén ki is próbálom mekkora a minimum ami kell, hogy érthető vétel legyen. Képeket tehetnél fel a te kis vevődről, hát ha másokat is meg ihlet a dolog ! Akár többen is haladhatnátok itt megosztva tapasztalataitokat egymással és a többiekkel. Addig is Üdv. és jó építgetést! Gábor A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2014
Én is haladok ám a rádiómmal. Csak az időm kevés. Ma is sötét volt már amikor hazaértem agyonfagyva az iskolából. Olyankor meg már nincs kedven semmihez. De jövőhéten csütörtök, péntek őszi szünet, kimaratom a paneleket. Amit tudok beültetek. A hétvégén kicsit más munka lesz, bár félig rádióamatőr téma, a kitelepülésekhez fogom elkészíteni a villanyszekrényt. Mivel gyakori eset hogy ahova ki szokok járni tanyára rádiózni a három fázisból valamelyik hiányzik, ezért mindig bizonytalan hogy amikor kimegyek van-e a konnektorokban áram. Ezért választhatóra fogom megoldani, a három fázis között lehet majd váltani. Valamelyik csak megvan. Illetve ebben lesz elhelyezve a túlterhelés védelem, az életvédelmi relé és a túlfeszültség védelem is.
Akkor kell valakinek ajándékba a ruhaszárító, vagy nem?
Nem ilyen, ez csak illusztráció, hanem négyszögletes alu zártszelvényből van. Pont jól kijönne belőle egy magnetic loop, külösen ha az ember fia tud alut hegeszteni. Vagy marad a klasszikus barkácsolás (csavar/szeglet/pop szegecs és társai). Szombaton a börzére be tudom vinni, vagy megy színesfémgyűjtőknek... A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2014
Szia Gafly!
Én már írtam Neked, hogy nekem kellene. Itt ezen az oldalon néhány sorral lejjebb. Szombaton én is megyek a börzére, ott átvenném tőled. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2014
Érdekesség: Rádióamatőrök fejlesztették az akkori ellenségünk terepi nagyteljesítményű adóit. A videóban vannak a gyártási elrendezésől is mozzanatok. Sajnos angol nyelvű.Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |