Fórum témák
» Több friss téma |
Üdvözlet!
Nekem is el tudnád küldeni a szélturbina készítés kézikönyvét? Előre is kösz!
A régit leváltotta az új. Vagy leváltja? Mert az új itt még kisérleti állványon látható.
Ide is berakom:Halbach elv:mágneses tér irányítás
Nem ingyen energia, hanem hatásfok növelés! Amúgy az elv egyszerű és nagyszerű. Az ellen polaritású mágnesek közé betett oldal irányú mágnesek kifogják tolni az egyik irányba a mágneses teret. Lényeg a pólus szám 4-el osztható legyen. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2014
Előre bocsájtom senkit nem kívánok kioktatni.A nevem Száraz Ernő,sok hozzá szólást végig olvastam,én 60 éves vagyok,fiatal srác koromtól foglalkozom ezzel a téma körrel.Kistarcsán ahol
lakok van egy kis műhelyem ahol az elgondolásaimat meg valósítóm,a kertben állnak a működő szélgépek.Percenként 30 fordulatnál a 150 Ah akkumulátor feszültsége felmegy 13,8 V-ra.Ha az akkumulátor nagyon le van merülve pl.:12,3 V-ra akkor is a kezdő töltő feszültség 12,9 V. Úgy gondolom ez mindent érthetővé tesz. üdv:Ernő.
Egy-két fényképnek és technikai részletnek bizonyára sokan örülnünk. Például rotorátmérő, tolltípus, gyorsjárat, oszlopmagasság, meg amit még fontosnak tart a hozzászólások alapján.
Előre is köszönöm.
Tisztelt Iszkakof István úr.Jelenleg nem szolgálhatok fényképpel,amit most tudok adni az a
szabadalmam egy kicsiny részlete.A rotor:átmérő 1,5 m, 3 szárnyú,az oszlop magasság: 5 m. Nem éppen szép a kivitelezése mivel az anyagi helyzetem mást nem tesz lehetővé. Generátor:a vasmag palást hossza 72 mm,a forgórész átmérője 70 mm.A forgórész permanens mágnesekből kialakított 3 dimenziós tér.A generátor tengelyére van szerelve a rotor lapát. A másik ami még a kertben áll, az 20 perc alatt szét szerelhető,és ugyan ennyi a telepítési idő is. Ez azért készült hogy a víz parti horgászoknak legyen villamos energia ellátásuk,hordozható kivitelbe.Ennek a magassága 2 m, a rotor átmérője: 1,4 m,3 szárnyú.A generátor az előzőnek az egy harmada. üdv:Száraz Ernő.
Jó napot,jó munkát Itt ezen a fórumon van pár hozzáértő ember.
Itt az a szokás hogy a töltőáram nagyságát tesszük közzé. Mert 20 000 volt is csinálható egy ceruza elem teljesítményéből. A rotor átmérőből meg ki lehet számolni nagy vonalakban a gép teljesítményét,hatásfok függvényében. Így már lehet képet alkotni a gépekről
Tisztelt Barret,1 négyzet méter szélkerék,70 Km/h szélerősségnél,630 W villamos teljesítményt
ad le.Csak azért nem írtam a hivatalos 750 W teljesítményt mert a szakirodalom nem számolja a veszteségeket.Ismertetnék egy két jegyzőkönyvemet.Az első nagyobb teljesítményű generátorom a Budapest XVll ker. Piac tér 4. autó szervizébe lett meg mérve,Bosch laboratóriumi mérő padon. A vég teljesítmény:4500 fórd/perc-nél 2,5 KW .Ez a gép a G1 autó generátorból lett készítve. A hatásfoka 79%.A következő generátorom Veszprémbe lett mérve,kerékpár dinamó nagyságú 40,5 W hatásfoka:84%ez volt a Tv Felkínálom műsorába bemutatva.Ezek még az 1990 évek közepén voltak,azóta sokat fejlesztettem,most nyugodtan írhatom hogy bőven a 90% fölött vagyok.az armatúra visszahatást teljesen megszüntetni úgy sem lehet,ha ez létezne akkor a Föld nevű bolygó meg állna.Készült több mérési jegyzőkönyv is a Műszaki Egyetemeken. üdv:Száraz Ernő.
Itt egy honlap,ahol ki lehet számolni a szélgép teljesítményét. Jó konstrukciójú gépet feltételezve. Magyarországon az éves átlag szélsebesség 3,5-4 M/s
http://zoldtech.hu/szamitasok/szelkerek
Tisztelt Barret.A permanens mágnessekkel épített generátorok, általában 0,6-1,2 M/s szél-
erősségnél már olyan villamos energiát termelnek,amit lehet hasznosítani. A kívánt teljesítményhez meg kell választani a rotorlapát méretét,és típusát. üdv:Ernő.
Ön szerint egy jól sikerült szégenerátor költségei megtérülnek, belátható időn belül?
Ha belátható idő mondjuk 100 év biztosan. Persze csak ha a konstrukció ennyire időtálló is.
Tisztelt Barátaim.A megtérülés mint olyan:Mit kell figyelembe venni?1,Olyan helyen tartózkodok
ahol nincs hálózati villamos energia,2,A vihar megrongálta a hálózati vezetéket és egy hétig nincs áram.Nos ha én saját magamnak készítek szélgépet,akkor csak az anyag költség terhel,ez egy közepes teljesítményű generátornál:kb,:235000 Ft.Ha figyelembe veszem az áramszünet veszteségeit,az egy hét alatt akár többször is lehet 235000 Ft,de ez is csak akkor igaz ha van megfelelő mennyiségű áram tárolom, amely csúcsra van feltöltve,és az egy hetes áramszünetet tudja pótolni.Természetes ha olyan helyen tartózkodom ahol nincs áram ott a megtérülés maximális. De pl.:én oly módon használom az én berendezéseim,hogy a háztartásba a világítás egy jelentős része valamint a rádió,a tv,számítógép,az akkumulátoról üzemel, mind addig ameddig ezt az akkumulátor energia szintje megengedi.Hozzá kell tennem hogy ez a fogyasztási oldalról is befolyásolható.üdv:Ernő.
Ezek szerint Önnek van hálózati árama. A szélgenerátor építés nem létfontosságú. Lehar fórumtársnak csak a szélgenerátora és a napelemei által termelt elektromos árama van. Tanyán lakik. Ott tényleg nem törődnek a megtérüléssel.
Egy fórumtárs nagyon értelmesen megírta a szélenergia tárolásáról néhány gondolatot. Nem tudom pontosan idézni, csak a lényeget. A szélenergiát nem feltétlen elektromos áram formájában lehet tárolni, hanem kiszivattyúzott víz, vagy ledarált takarmány formájában. Természetesen ez már egy másik téma. Mindezek ellenére, a hét végén megpróbálok felszerelni egy egész egyszerű kis szélgenerátort a képen levő generátorral.
Az a megtérülés számítás, hogy a rendszer árát elosztod az aktuális áram árával, és megnézed, hogy ezt mennyi idő alatt termeli meg, csak arra jó, hogy elkedvetlenítsen. A helyzetet csak kicsit javítja, ha a futamidő alatti áramár változást is figyelembe veszed, (annuitás). A "rezsicsökkentés" nevű tényezővel is számolhatsz, ha akarsz. Én inkább úgy számolok, hogy a saját rendszerem által termelt első 1 kwh ára=a bekerülési összeggel, a második kwh ára=bekerülés/2, és így tovább.... )
Kicsit még jobban el lehet kedvetlenedni, ha valósághűbben számolunk:
A megtermelt energiából csak a helyben elfogyasztott részét számolhatod normál tarifával (vagyis amit nem kellett megvenni a szolgáltatótól, megvenni akkor nem kell, ha a szél is fúj és elhasználásra is van kapacitás per pillanat). Ha nem táplálsz vissza a hálózatra és fúj a szél de nem kell energia, akkor a gép csak kihasználatlanul forog (fékez) és még késöbb fog megtérülni. Ha el tudod raktározni és máskor felhasználni, az kicsit jobban kihasználja a lehetőségeket. (mint nemrég említették nem feltétlen kell villamos formában tárolni, jó az hőben, vagy elvégzett munka végtermékében is eltárolva, amit nem kell megvenni a hálózatból az normál tarifán számolható el!) Ha visszatáplálsz hálózatra, akkor a visszatáplált energiát csak 80% normál tarifával veszik át tőled (milyen jó üzlet Idézet: ).„a szolgáltatónak” Kicsit szépíthet az eredményen a nem számolt költségek figyelembe vétele mint pl: a hálózat bekötésének díjja. Ott érheti meg megújulóval (szél, nap) foglalkozni ahol a hálózati energiahordozó nem érhető el, vagy valamilyen támogatásba bele lehet(ne) tenyerelni. Esetleg komoly hobbiként jó, és hasznos időtöltést biztosít.
Tisztelt Barátaim,hát igen jó ez a hobbi,kissé költséges de ha mégis csak a hasznát veszem akkor
már is megérte.A nagyobb megtérülés az mindig ott van ahol a hálózati áram nem elérhető,el. Pl.:vitorlás hajókon, vízparti horgász tanya.Kirándulás aljalmával ha hosszabb időt töltünk el pl.: egy hegytetőn.Üzleti célból sem hátrány egy jó hobbi,és az ehhez kapcsolódó elektronikák új és új fejlődési szintet eredményez,amivel aztán versenyeket lehet nyerni. üdv:Ernő.
Talán átment az a csöpnyi irónia, hogy nem túlságosan érint ez a megéri/neméri, megtérül/nemtérül játék. A mi szintünkön a szél (nap) energia termelést nem lehet befektetésként kezelni. Az a nagypályás nagyfiúk térfele. Most lesz 10. éve, hogy egy somogyi tanyán élek, nincs, és soha nem is volt vill. hálózat, tehát nincs miért számolnom "megtérülést". Anno az Elmű 25 millió Ft-ért hozott volna ide 3x16 A-es betápot. Az mikorra térülne meg? Milyen füvet kellene termelnem?
Hobby-nak is jó, de azt, hogy csökkented a függőségedet azt nagyon nehéz beállítani a megtérülési táblázatba. Mi van 1-2-3-n napos áramszünet esetén?? Csinálni kell, fejleszteni, itt egymástól sokat tanulhatunk!
Kedves Barátom amit itt most leírt, arra már az előző cikkekbe volt szó.Egy olyan tanyán, amit említ
ott érdemes befektetni egy fél milliót,amiből egy szélgép, és 5 négyzetméteres Napelem szolgáltatja a villamos energiát.Ez kb. 25-35 évig bírja. üdv:Ernő.
Kedves Ernő!
Igen. Üdv, Gergely
Tisztelt Száraz Ernő Úr!
Önnek nagy tapasztalata van e téren. Szeretném megkérdezni Önt, valóban igaz az állítás, hogy egy Lada ill. egy Záporozsec generátor csak 1000 es fordulaton generál annyira, hogy töltsön is? Mert ezzel a leírással találkoztam fórum oldalakon és bizony elvette a kedvem, mivel nincs sok pénzem eme remek dolgok kivitelezésére... Pedig nagyon vágyom egy szélgenerátorra!
Ez bizony igaz. Sőt még egy kicsit nagyobb fordulat is kell. Az autó alapjárata körülbelül 1000f/p a generátornak ott emiatt gyorsító áttétele van, hogy alapjáraton is tudjon tölteni.
Tisztelt Barátaim,Az autó generátorok nagy többsége 2-3 szoros gyorsító áttétellel forognak.
Na most ha egy olyan generátort választ ami pl: egy aggregátorba volt az 3000 fórd/perc ez a névleges fordulatszám, tehát itt megtermeli a 220 V feszültséget.A 12 V feszültséget kb.70-150 ford/perc-nél már akkumulátor töltésére alkalmas.A másik megoldás az autó generátort átkel tekercselni,az 1,2 huzalt 0,5 mm re kel csökkenteni és a 8 menet helyet 93 menetet kel betekercselni, kb.100-300 ford/perc nél már van elegendő töltőáram a 12 V akkumulátorhoz. Olyan generátort kel választani a méh telepen amelynek nagy a horony ablaka,azért hogy a huzal mennyiség kényelmesen beleférjen.Ilyen rengeteg van pl. :autóbusz generátor. üdv:Ernő.
István!
Ha visszalapozol ebben a témában, rengeteg próbálkozást találsz autógenerátor átalakítására. Nézd át, és utána dönts.
Kedves István.A te kedvedért megismétlem az egyik igen jó munkámat.Tehát volt egy G1 Bosch
14,8 V autó generátorom,csak a permanens mágnesekkel készíttet fogórészt tettem bele.Vagyis az eredeti forgórész ki az általam készíttet forgórész be,a tekercs maradt,a többi minden maradt. Mérési jegyzőkönyv szerint,4100 ford/perc-nél 2,5 KW,1000 ford/perc-nél 120W.Ez után át lett tekercselve, 0,4 MZZ huzalból belement,42 menet.Így 100 ford/perc-nél 5A volt 15,17 V ez már elegendő volt a töltéshez.A rotor lapát átmérő 2 M, 6 lapát.1,4 méter/s szélerősségnél indult. Amikor az akkumulátor kezdet feltöltődni, úgy emelkedett a fordulat szám.Még fiatal srác koromba elég sokat elkészíttetem ebből, hogy azóta még működnek vagy nem azt nem tudom.Viszont a Hajdú centrifuga villany motorjából is nagyon jó generátort lehet készíteni. üdv:ERnő
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Azt hiszem megpróbálkozom az áttekercseléssel...
A forgórészbe azért neodímium gyűrűmágnes jó lenne. Megtöbbszörözné a teljesítményét az átalakított kocsigenerátornak. Sziriusz fórumtárs épített ilyet és saját bőrén tapasztalta meg a tulajdonságait.
Tisztelt Barátaim,a gyűrű mágnes is jó,valami olyasmi, mint a kerékpár Dinamókba van.Ettől eltérő
az általam szabadalmazott forgórész,ez szintén állandó mágnesekből épül fel 3 dimenziós térrel, a gyűrű mágnes egy dimenziós.A gyűrű mágnes, armatúra visszahatása 2 szer akkora mint a 3 dimenziós-é.Nagyobb armatúra visszahatás (ezt nevezik a fékező erőnek,Lenc törvénye.)nagyobb átmérőjű rotorlapáttót igényel. üdv:Ernő.
Kedves Ernő!
Jó lenne, ha áttanulmányozná újra a dimenziókról tanultakat! Még eddig nem láttam kerékpárdinamóban gyűrűmágnest, de még egydimenziósat sem, csupán háromdimenziósat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |