Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy hol lehet beszerezni ilyen jópofa alu profilokat, ugyanis sehol sem találok ilyenek eladásával foglalkozó céget. Nekem leginkább ilyen kellene : profil Előre is köszi!
Szia! Biztosan én vagyok értetlen, de nem látom át a folyamatot. Letapogatod és hol tárolod a fájlt, milyen formátumban? Hogyan lesz belőle a végén g-kód? A tárolt fájlt össze kell házasítani a meglévő kontúr G kóddal, az hogyan történik? Ha erről picit többet tudnál írni... És arról is, hogyan pozícionálod ilyen pontosan? Próbáltam már elektromosan megoldani a dolgot, nem 100% volt a siker Igaz - nem a vezérlő stopját használtam - talán ez lehetett a bibi, mivel az sokkal gyorsabb.
A volt cégemnél ezeket tonnaszámra dobták ki... mert lecserélték az asztalokat ecoflexre, pedig ilyenből volt építve minden. Hozzájutni nem lehetett, csak a kukások jártak jól...
Én is feltettem/letöltöttem a programokat. Ha veszek majd, akkor kereslek. Egyenlőre filózok rajta, mert nem kis beruházás. De a NYÁK marást jó lenne vele megoldani, max marad a vasalás, de fúrni ezzel akarok.
Azért - azt a kukát mutasd meg légyszíves.... Hobbi cél és az ipari - nem ugyanaz.
Csak hozzátenném... Ha fúrni a cnc-vel akarsz - nagyon jól kell pozícionálnod és nem árt ha a vasalt nyák is méretpontos. Elég, ha a papír megnyúlik - az alkatrészek stimmelni fognak, mert van tűrésük - de a furatok elmászhatnak. Nekem a vasalás+ cnc nem igazán volt jó páros. A levilágított nyákok sokkal méretpontosabbak lettek.
Nyisd meg az autoleveller linkjét, ott részletesen elmagyarázzák.
Azért röviden én is leírom: A CNC-dhez szükséged lesz egy probe bemenetre (nálam ez egy sima bemenet, 0V megy a szerszámra, a [-] bemenet pedig a nyákra [optocoupler, + bemenet folyamatosan 24V-on] ). A programba betöltöd a legnagyobb felületet megmunkáló G-kódodat (ez tipikusan a körülvágás programja). Kiválasztod, hogy csak letapogatási programot készítsen. Ez generál egy G-kódot, ami a Mach3 G31-es probing utasítását használja. Ha ezt a G-kódot lefutattod a Mach3-al akkor az szépen végigmegy a teljes munkafelületeden és egy megadott szöveges fájlba lementi az x/y koordinátákhoz tartozó z felületet (a z=0 a kezdőkoordináta lesz, a nullpont felvétel is automatikusan történik). Ezt a kész fájlt kell utána betölteni az autoleveller-be és utána módosítható vele az összes meglévő G-kódod (gyakorlatilag a Z koordinátákat interpolálja a mért probing fájl segítségével). Ha gondod van a program működésével (nekem volt), szólj és odaadom az általam fordított verziót (igaz ez tartalmaz csak az én gépemen működő makróutasításokat is [nálam nem működik jól a G31 ezért M31 néven makrót futtatok helyette]). Ez így most sokkal bonyolultabbnak hangozhat mint amilyen valójában. Javaslom próbáld ki a programot és minden világos lesz.
Akkor marad, hogy CNC-vel marok, és fúrok.
Messze van az még, először CNC is kellene hozzá.
Köszönöm. Nekem még mindig macerásabb, mint egy jó mechanikus megoldás. Arra gondoltam lehetne használni a Bungard megoldását is, de ilyen megoldást itt még nem láttam senkinél: Ez 100x szimpatikusabb lenne: UV lézeres levilágítás cnc-vel. A legnagyobb előnye, hogy egy gépen egy pozícionálással lehetne megoldani a levilágítást és a fúrás, marást. A hordozóanyag lehet házi fotoreziszt - bár nem tudom a P20 hogyan reagál az UV lézerre - lehet HEStore-s fényérzékeny nyák, Bungard-os fényérzékeny nyák és dry film. Vagy egyéb - amiről nincs tudomásom.
A jó mechanikus megoldás több tízezer euróba kerül. Létező termék csak nem nekünk szánták.
Én pont azért marok szerszámmal, mert minnél kevesebb mérgező/maró löttyöt akarok itthon tartani. Bár érdekes ez a lézeres módszer, a végeredmény valami borzalmas. Elég komolyan át kellene gondolni azt a felépítményt (még a tokmány is hiányzott a gépről). Ráadásul semmi sem védte a nyákot a visszaverődésektől (plussz napfénytől / lámpafénytől), kellene külön szoftver, ami gondoskodik a levilágítási idők egyenletességéről. Rengeteg megoldandó feladat lenne még ezzel a megoldással. A P20 lakkot is UV fénnyel hívod elő, ugyanúgy viselkedne mint az előre fényérzékenyített lemezek.
Az amit linkeltem, lehet, hogy borzalmas, de biztosan precízebb annál, mint amit a jelenlegi mechanikám tud. Nagy gond, hogy nem tudok 0.1mm -es izolációval marni, mert sok apró prototípus nyákot csinálok.
0,1mm izoláció? Kíváncsivá tettél. Ha át tudsz küldeni vmi minta áramkört (elég a gerber file), kipróbálom megtudom-e csinálni.
Egy kicsit túl bonyolítsátok a nyák gyártást!
Lézerrel ilyet lehet csinálni, nem kell semmilyen UV meg miegymás!
Igazad van. Megosztanád - velünk tudatlanokkal, hogyan sikerült idáig eljutnod? Felület előkészítés, mivel sötétíted a panelt, hogy ne tükröződjön, műveleti sebesség stb... ráadásul érdekelne, hogyan van megoldva a pozicionálás, mert nekem ha lézert teszek fel (ami még nincs - hehe), akkor az más fókuszba esik, mint a marófej. Hogy folytassam a kérdéseket: milyen lézer, mekkora teljesítményű, milyen meghajtóval, mennyiért? Ja és mekkora izolációs sávszélességgel?
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2014
Amúgy szeretnék lézert is felrakni a gépre, de a teljesítményekkel hadilábon állok. Találtam 200mW-os vörös lézert, de 2W-os kéket is. Gondolom utóbbival komplett amputáció is lehetséges.....
Ezt.... skubizzátok meg! Leesett az állam az ára láttán. Ez nem lenne alkalmas nyák lézerezéshez ?
Utóbbinak úgy látom van 500mW-os testvérkéje is. Eléggé úgy fest, mint egy felturbózott Lightscribe DVD író .
Aranyos kis cucc. Viszont műanyagból van a nagy része, kicsit kopik és képzelheted milyen lesz az eredmény...
Néztem. Lehet veszek is egy ilyet nyák feliratozásra. Talán stencilkészítésre is jó. Marásra? Jó kérdés. Leírása szerint fémhez nem jó.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2014
Üdv, az ajánlott oldalakon megnéztem az alu profilokat, az isel-nél találtam is olyat milyet kerestem, de az ár megkérdezése után már jóval kevésbé lelkesedtem a dologért.... Most találtam az úgynevezett "bosch profil" ból olyat, ami jó lenne nekem (20X60), reménykedem, hogy ez olcsóbb, de szintén nem találok sehol eladót, ha esetleg Pesten, Pécsen, vagy ezek környékén boltot tudtok mondani az is megfelel, de az internetet órákig böngészve sem találtam semmilyen helyet, ahol árulnának ilyesmit (Magyarországon).
Előre is köszi!
Pedig van, csak nem jó szavakat használtál.
Idézet: Itt próbáltad már? Esetleg itt, vagy itt, , vagy itt, vagy itt, „gépépítő alu profil”
Én pont a héten rendeltem T-slot asztal profilt, Magyarországról, még ha jól emlékszem van is a cégnél raktáron. Az ár szerintem verhetetlen, és a megrendelt alucuccos megérkezett 2 nap múlva futárral. Itt nézz szét, én a 22.5x180-as profilt vettem meg asztalnak. Vágási költségük csak 1 euró. A vágási felület is gyönyörű, és pontos. Az elérhetőségeink oldalon keresd a raktárvezető kollégát, és vele tudsz mobilon közvetlen beszélni.
Itt olvashatsz a lézeres nyák készítésről. Vagyis konkrétan a képen látható nyák készítéséről. Ha a topicban nem a megfelelő lapra ugrana, #11695 hozzászólás és környéke. Talán korábban is esett már szó róla, ha valakit érdekel, olvassa el.
Az én véleményem: ha valakinek van lézere, vagy tervezi, hogy vásárol (ez 2W kék lézerrel készült) próbálja meg. Az a doboz festék nem akkora plusz kiadás, és mint a képen látszik a dolog működik. Prototípus gyártáshoz még jobb is lehet, mint a gravírozás. De én csak egyedi terméknél "vetném be" (ha lenne lézerem) De nincs, és hamarosan a képen látható csatlakozót kell átraknom egy másik (általam készített) nyákra. Az fotózással fog készülni, lábtávolság 0.64mm, és 0,4mm széles a pad. 68 lábú csatlakozó, egyébként.
Tényleg jó áron vannak, köszi szépen!
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |