Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2411 / 3984
(#) aramis válasza pucuka hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Lekötöttem a szekundert és így is melegszik a trafó akkor tekerhetem újra?
(#) Bakman válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Elemről Power LED? Mekkora teljesítményű LED-ről van szó?
(#) dercenijozsi hozzászólása Okt 24, 2014 /

hogyan köthetném össze e kettőt?
(#) gernerakos válasza Bakman hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

3w-os, góliát elemről tervezem üzemeltetni. Van egy power ledes elemlámpám, az is góliátról megy, és nem is merül annyira gyorsan.
(#) Bakman válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Ok, azt hittem, nagyobb teljesítményű LED-ről van szó.
(#) Sick-Bastard hozzászólása Okt 24, 2014 /

Üdv!

Van egy Gardena 4040-es öntözésvezérlő egységem, amire egy szivattyút szeretnék rákötni, ám a "kimenetei", a mágnesszelepekhez és a szivattyúhoz, 24VAC-sek. Van természetesen gyári megoldása is, de az >10e HUF felett van.

Egy relé 1000HUF alatt már beszerezhető, egy SSR is "csak" 2-3eHUF.
A gond, hogy ezek DC vezéreltek.
Szóval a kérdésem, hogy az AC átalakításhoz egy Half-Wave átalakítás elég-e vagy inkább a Full-Wave-et használjam? A Full-Wave esetében jól tudom-e azt, hogy ilyenkor a VDC feszültségem egyenlő a VAC szorozva négyzetgyök 2-vel?
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2014

ac dc.jpg

(#) pjg válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Veszel egy SSR-t. A rajzaid közül a félhullámú elegendő. Nem kell csak az elkó. Elég ha 10µF-os.
(#) proli007 válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Hello! Rosszul tudod. Mind két egyenirányítónak azonos a csúcsfeszültsége. Uki=Ueff*gyök2.
(#) kerdes10 hozzászólása Okt 24, 2014 /

Üdv!
Nekem egy elég bosszantó problémám lenne:
dugaszolós próbapanelt használok stabil táppal, lm 317-el állítom be a feszültséget 4,7 V-ra.
Ha a próbapanelen 6 leded hajtok, a ledek tápfeszültsége, az lm317 után 4 v lesz.
Na most azzal tisztában vagyok hogy ha az áramkörben nő az áram (több ledet kötök be) akkor a tápegység belső ellenállásán annál nagyobb lesz a feszültségesés, és annál kisebb lesz a kapocsfeszültség.

NA DE a stabil táp nem azt jelenti hogy egy fix feszültséget biztosít, akármit csinálok az áramkörömben?Mert ezek szerint nem...Akkor mi is a stabil táp?

Illetve a második kérdésem az lenne hogy semmi esélyem fix 4,7 V előállítására?

Köszönöm a választ előre is!
(#) qvasz2 válasza kerdes10 hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Attól függ , milyen LED-et és mekkora árammal kötözöl a 317-re
(#) proli007 válasza kerdes10 hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Hello! "akármit csinálok az áramkörömben" No, ezt lehet elfelejteni.
- Akkor, ha meg van a megfelelő bementi feszültség, Uki+2..3V.
- Ha nem terhelted túl a stabilizátor maximális áramát.
- Ha meg van a stabilizátor kellő hűtése.
- Miből állítanád elő a 4,7V-ot?
(#) pucuka válasza aramis hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Ennek a trafónak nincs szekundere. Ha minden terhelést lekötöttél róla, és mégis melegszik, sajnos tekerheted újra.
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Hello! Emlékeim szerint ezek a trafók, már akkor is "fűtöttek" mikor még csak 220V feszültség. Ha kézzel megfogható még, akkor az még megfelelő lehet. Amúgy is majd szól, ha nem tetszik valami. A fűtés meg grátisz ebben a pocsék időben..
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Persze jut eszembe, üresjárásban melegedhet is, mert ugye ami a terhelésen folyik áram, az nem folyik a (teljes) trafón. Az autótrafó (takarék trafó) már csak ilyen, takarékos.
(#) holex válasza Bakman hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Ha ez alapján maximum 21A folyhat, akkor miért megy mégis tönkre a 30A-es dióda?
(#) kerdes10 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

ezt nem értem, ez most a feszültségesésre válasz?
"akármit csinálok az áramkörömben" ezt arra írtam hogyha 1 ledet hajtok akkor kisebb a fesz. esés mintha 6 ledet. Természetesen nem arra értettem hogy egy lm317-el akarok hajtani 10 A-t.

De hagyjuk az lm317-et, mert a stabil táp állítható kimeneti feszültségű, ha 4,7-et állítok be , akkor a próbapanelen terheletneül 4,7-et lehet mérni. Ha rákötök 1 leded akkor 4,5-öt , ha rákötök 6 ledet akkor 4 V-ot.
És a kérdésem az, hogy a stabil tápnak nem az a feladata hogy a próbapanelen akármit csinálok, akkor stabil fesz.-t adjon?
Persze az akármit csinálok az a táp határértékein belül maradva.
Remélem így már érhető a kédésem
(#) nedudgi válasza holex hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Ez egy régi trafó, amikor készült, még 220V lehetett a hálózati feszültség. A szekunderen a névleges terhelés mellett kell megjelenni a 24V feszültségnek. Ha peche van az 1N4007-nek, akkor így a csúcsfeszültség bizony 40V felett is lehet - elérheti a 30A környékét, tehát annyi szegénynek.
(#) nedudgi válasza kerdes10 hozzászólására (») Okt 24, 2014 / 1

A fő kérdés az áramforrás terhelhetősége, és a LED árama. Egy stabilizált táp nem ad nagyobb feszültséget, mint amit beállítottak neki, de feszültség lecsökkenhet, ha az áram túllépi a tervezett értéket.
(#) proli007 válasza kerdes10 hozzászólására (») Okt 24, 2014 / 1

Ha figyelmesen elolvasod amit írtam, akkor rájössz hogy arra válasz milyen kritériumok mellet tartja a feszültséget a stabilizátor. De ez igaz lesz, bármely analóg disszipatív stabilizátorra.
Egy ideális feszültség forrás belső ellenállása zérus. Így terhelve a feszültsége sem esik. A valóságosnak mindig van belső ellenállása. Csak egy stabilizátor próbálja az ideálisat utánozni. De azért belsőellenállása és feszültségesése annak is lesz. Csak a mértéke kérdéses. Egy valóságos feszültség generátornak van minimális és maximális bemenő feszültsége és terhelhetősége is. Azt kell betartani..
Egyébiránt egy próbapanel, nem is alkalmas ilyen tesztre, az átmeneti ellenállásai miatt.
(Az "akármit" és általános fogalmazásokat, meg el kell felejteni, mert az nem műszaki paraméter..)

És akkor mi tévő legyek hogy ne essen a feszültségem, vagy csak pár tized voltot maximum?
Törekedjek minél kevesebb vezető anyag használatára az áramkörben a minél kisebb ellenállás elérése érdekében?
Köszönöm a választ.
egy voltcraft tng 30-as labortápom van
(#) elektroncso válasza kerdes10 hozzászólására (») Okt 24, 2014 / 1

Szerintem valami gond van a tápoddal. Nekem is LM317-esből van a tápom, de még akkor sem csökken mérhetően a feszültség ha 700mA-rel terhelem. Melegedni persze melegszik rendesen. De a feszültség nem csökken. Ilyen hibám akkor volt amikor tönkre volt menve az IC. Terheletlenül szépen ment, de ha bármilyen kicsi terhelést kapcsoltam rá, rögtön elkezdett zuhanni a feszültség. Lement szinte azonnal nullára.
(#) holex válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Megmértem, üresjáratban is maximum 35V van a kondin.
(#) proli007 válasza kerdes10 hozzászólására (») Okt 24, 2014 / 1

De hát azt sem tudni, miről van szó. Erről a labortápról, vagy amit készítettél? Mekkora a terhelés, mekkora a táp terhelhetősége. stb. Rébuszokból nem lehet találgatni, ahhoz kevés a csepp életünk..
(#) marci1 hozzászólása Okt 24, 2014 /

Sziasztok!
Meg szeretném építeni ezt a kapcsolást,de sok kérdésem lenne.
1. Lehet USB-ről adni a feszültséget?
2.Mekkora a hatótávolsága kb. 35cm-es antennával (kábellel)?
3.Lehet a mikrofon helyére 3.5-ös jack bemenetet rakni(mp3 lejátszóval vagy PC-vel használnám),és ha igen hogy kell bekötni?
4.Nem lesz halk a mikrofon magába,kell elé egy mikrofon erősítő?
5.Jó hozzá 4,0-20pF-os trimmer fóliakondi?
6.Elfogadható a hangminősége?
7.Az mit jelent,hogy (ez volt a kapcsolás leírásában) "A gerjedés hatására kialakuló 3. felharmonikuson működik, ami kb 100 MHz."?
(#) kadarist válasza marci1 hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Idézet:
„Az mit jelent,hogy (ez volt a kapcsolás leírásában) "A gerjedés hatására kialakuló 3. felharmonikuson működik, ami kb 100 MHz”

Azt jelenti, hogy ez egy zavaróadó és nem érdemes foglalkozni vele. Nézz be a poloskás topikba.
(#) marci1 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

És ez nem is fog működni sehogy?Mert volt aki azt írta,hogy fejhallgató kimenetre kötötte és működött neki szépen.
(#) kadarist válasza marci1 hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Építsd meg és akkor te magad is be tudsz számolni a tapasztalataidról.

1.
ilen tápom van,állítható kimeneti feszültségű
Terhelhetősége 1,2 amper.
2.
Probléma: a tápon beállítok 4,7 V kimeneti feszültséget, akkor a próbapanelen terheletneül 4,7-et lehet mérni. Ha rákötök 1 leded akkor 4,5-öt , ha rákötök 6 ledet akkor 4 V-ot.Terhelés ilyenkor 120 mA.
3.
gondoltam rossz a táp, ezért kipróbáltam egy másik stabil táppal, ami fix 13,8V-ot ad, 3 A max terhelhetőséggel. Namost a 13,8 V-ot lm317-el csökkentettem 4,7 V-ra, és ugyanazt a probléma állt fent, amit a 2.-es pontban leírtam.

kipróbáltam más tápokkal (mobiltöltő, kapcs. üz. táp), szintén a 3-as módban leírt lm317-el állítottam be a feszültséget 4,7 V-ra, ugyanazt a problémát kaptam mint amit a 2-es pontba leírtam.

üdv
(#) marci1 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Nem lehet hozzárakni pár alkatrészt, és "kijavítani" hogy működjön normálisan is?
(#) kendre256 válasza marci1 hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Felejtsd el...
Ez egy olyan kapcsolás, hogy ha működik, akkor nem egy frekvencián sugároz, hanem rengetegen. Persze, ha azt szeretnéd, hogy az összes szomszédod vegye a rádióján, és valaki mindenképpen feljelentsen a zavarás miatt, akkor jó úton jársz...
Átalakítás? Az kb. olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy lehet egy gőzmozdonyt átalakítani néhány alkatrésszel egy elektromos autóra, hogy csendes legyen és ne legyen büdös, füstös...
Következő: »»   2411 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem