Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Sziasztok!
Tekercs vasmagját milyen anyagból érdemes csinálni? A formája miatt lemezből lenne, lézerrel vágva. De kérdés hogy milyen anyagminőségű vaslemezből érdemes a lehető legjobb hatásfok elérése érdekében? És milyen vastag anyagból? Egy motorkerékpár töltőtekercse lenne, ha ez számít valamit.
Azért ez ennyire nem egyszerű. Inkább valami gyárit vegyél, készen.
Ha lenne gyári megoldás azt választanám...
Egy kép a gyári gyújtásról és egy amin csak a töltőtekercs van. Gyárilag ilyen, de tervben van egy erősen átfaragott, és egy kicsit átrendezett gyújtás. És emiatt a töltőtekercs nem passzolna, ezért kellene új vasmag is. Valamint, így hogy már képben vagytok a képekkel mi a véleményetek a töltőtekercs jelenlegi elhelyezéséről? Nem lenne jobb esetleg ha a két szomszédos tekerccsel közös vasmagja lenne? A terv az hogy a gyújtótekercs helyére is egy világítótekercs vasmagja kerül ami, és a két világítótekercs is át lesz tekerve 12V-osra. Valamint a kondi és a mostani töltőtekercs helyén lenne 1-1 töltőtekercs. Természetesen egyedi alaplapon, elektronikus gyújtáshoz(ezért lenne száműzve a mostani gyújtótekercs) Ahogy olvasgatok a dinamólemez lényegében egy vékony, ötvözetlen vaslemez. Ugye?
Néhány (lényeges) sort kihagytál olvasáskor. A dinamó lemez (trafó lemez) szilícium ötvözésű, speciális gyártmány; beállított (igen alacsony)szén (és egyéb) tartalommal.
Vicc Irigy Hónaljmirigy módra: "Ezt én Önnek nem ajánlom!"
Van egy Kawasaki generátorom, de szerintem túl nagy lenne bele. Talán még a Zaporozsecé elférne, de az sem egyszerű átalakítás (sajnos, nemrég dobtam ki a maradványait). Azzal kellene kezdeni, hogy az adott helyre beférő 3fázisú motor szerkezetet beilleszteni és gerjesztett vagy állandó mágneses forgórésszel hajtatni. A méretek és a kinézet alapján az egész motor nem éri meg az átalakítással járó kínlódást.
Ami előbb kimaradt: Az ábrázolt mágnesgyújtás örök élet + 1 év. Amikor már nincs töltés és nem világít egyetlen lámpád sem, a motor még megy. (Tudom, mert 1972-ben beleraktam a töltődinamót az akku helyére és hazajöttem a motorral 79 kilométerről.)
Sziasztok!
A trafó készítésnél,ha elkészült a csévetesten a tekercselés, lehet ellenőrizni 60 w-os izzóval,hogy nincs menet zárlat, ekkor még nincs benne a vasmag?
Szia!
Menetzárlatot hogyan gondolod így ellenőrizni?
Ha a primerbe sorba kötöm a 60 w- os izzót ha világít akkor nem jó,régebben így írták
Az annyira durva hibát mutat csak ki, mint ha a gumicsizma vízállóságát szilvalekvárral tesztelnéd. Butaság. Ha a méretezés jó, akkor össze kell rakni, aztán az üresjárási áram majd mutatja, hogy van-e ilyen jellegű hiba. Izzóval azt ellenőrizheted, hogy nincs-e primer-szekunder zárlat. Ami megint régen rossz, ha ez a gyanú egyáltalán felmerülhet. Kimenő trafónál már más a helyzet.
Én itt olvastam valahol ,mikor a tápegységet rákapcsoljuk az erősítőre úgy ,hogy a primerkörbe kötünk egy izzót így elkerülve az erősítő hibájából eredő zárlatot.Ha az izzó világít akkor nem jó a trafó.
Idézet: „A trafó készítésnél,ha elkészült a csévetesten a tekercselés, lehet ellenőrizni 60 w-os izzóval,hogy nincs menet zárlat, ekkor még nincs benne a vasmag?” Szia! Vasmag nélkül nem, kicsi lesz így a tekercs induktivitása, az izzó biztos világítani fog. Belemezelve már jól megválasztott izzóval lehet ellenőrizni, így minimális áram fog csak folyni, az izzó csak parázslani fog, nem világít ha jól méretezted a trafót.
Igen most ellenőriztem de sajnos a 60 w izzó teljes fényerővel világít.
Mekkora trafó ez?
Ha vasmaggal próbáltad, akkor lehet menetzárlat, de rossz méretezés miatt is.
Most Írtam tévedtem az izzót nem néztem jól és csak 25w-os volt.beraktam 60 w -ost azzal már csak parázslik. Már vasmaggal készen.Ez egy videoton rádióserősítő trafója 220v 2x21v ac
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2014
Köszönöm a segítséged ,most már összerakom.
"Ötvözetlen, vagy maximum 3-5% szilíciummal ötvözött 0,35-0,7 mm vastag acéllemez"
Ez alapján gondoltam hogy ötvözetlen is jó. Tudom, tudom, lenne sok-sok egyszerűbb megoldás is a gyújtás átalakítására. De én a lendkereket meg szeretném tartani. Valamint az egymástól független rendszerű világítást, töltést és gyújtást. Persze a gyújtás mehetne aksiról is, de én ezt nem szeretném. A tervem az hogy lenne hozzá egy saját tekercs és egy pufferkondi. (persze egyszerűen aksira köthetőre tervezem, hogy akár arról is tudjon üzemelni)
Ha még mindig ez a terved, adok fél kiló trafólemezt (50×200×0.5mm), és kimetélheted CNC-vel a neked tetsző alakzatot.
Üdv.
lenne egy olyan kérdésem, hogy hogyan lehet egy trafónál meg mérni mekkora áramot bír a huzal átmérőjét nem tudom megmérni mert gyári toroid és nem akaro leszedni róla a szigetelést?
Szia! Először lefordítom érthetőbbre:
Üdv! Lenne egy olyan kérdésem, hogy hogyan lehet egy trafónál megmérni mekkora áramot bír a huzal? Átmérőjét nem tudom megmérni, mert gyári toroid és nem akarom leszedni róla a szigetelést. Növekvő szekunder terhelések mellett ellenőrizni a feszültségesést, melegedést. A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2014
Megméred a primer tekercs ellenállását. A trafó méretéből közelítően meg lehet becsülni a teljesítményét. <10W ~20-40% veszteség, 10-50W ~10% veszteség, 50-250W ~5-10% veszteség, >250W akár <5% veszteség (primer).
Kiszámolod, az adott ellenálláson mekkora áram hozza létre a becsült veszteséget. Ettől fel-le el lehet térni, attól függően, mire és milyen környezetben kívánod használni a trafódat. Hűtési körülmények, átlagos terhelés, zajszint,...
SM85a vasmaghoz szeretnék segítséget kérni. 2x28VAC szeretnék tekerni. Itt vannak hozzá az adatok, de soha nem csináltam még. Ha valaki leírná lépésről lépésre azt nagyon megköszönném.
Szia
ha nem néztem el, akkor a te trafod 114W. Ha 230V on akarod üzemeltetni akkor 114W/230V =0,495652A folyhat a huzalon. 2....4A/négyzet mm áram sürüség lehet a 4A/mm2 vel igy is csak 6...8órát dolgozhatsz, mig a 2A/mm2 akár 24órát is melegedés nélkül ( 50C alatt marad 25C környezetnél ) 2A/mm2 0,495652A/2A/mm2=0,2478mm2húzalkeresztmetszet, kell neked amit ha r2xpi vel visszaszámolsz, akkor átmérő 0,56mm húzal kell. Ugyan ez a menete, a 3A/mm2 rel is csak ott átmérő 0,458mm húzal kell. Tehát a primer tekercshez, 3,18menet/V x 230V=731 menet vagy ha 2A/mm2 rel átmérő 0,56mm húzalból vagy ha a 3A/mm2 választod akkor átmérő 0,46mm húzalból. A 2x28V Az 56v 114W/56V=2,035A ha maradunk a 2A/mm2 számolásnál akkor 2,035/2=1,017mm2 ami átmérőbe 1,2mm Itt viszont a voltonkénti menet számát 3,52vel kell számolni 28V x3,52 =98,56menet kell Dőntés kérdése vagy a kezdet és a vég nem egy oldalra fog nézni ekkor 98,5menet lesz a trafon vagy 98 menet vagy 99menet. Ha egy forma tekercset akarsz, akkor egy szerre tekerd. (duplán ) (mert a vas közötti huzal hossz számit a 2tekercs az hosszaban lesz a vasba, ezért akár 1v al is nagyobb lehet, ugyan annál a menet számnál. Ha megvan a csévetested, megméred hogy egy sorba mennyi menet megy majd, a össz menetbe hányszor van meg, annyiszor adod a huzal vastagságot, megkapd, hogy mekkora lesz a tekercs. Ez a számitás, arra is jó, hogy bisztos elférjen a tekercs. Meg megtudod hogy mennyi huzalt kell venned a legnagyobb (legkülső tekecs ) hoszát, azt szorzod a menet számmal, és tuddod is. Mindenképp, tekercs között szigetelnék, legalébb 2 soronként. A tekercsbe müanyagot nem tennék. ( szigetelő szalag, cső, esetleg pvc szigetelésü kivezető húzal) celux, varniscsővet használhatsz. üdv. A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2014
Sziasztok!Egyre több a felkérésem hogy készítsek nagy feszültségű transzformátort csöves erősítőhöz.Én is készítenék magamnak de nem merek belekezdeni és a baj az hogy nem is tudom hogyan kell megtekercselni,pedig szerintem nem olyan nehéz.A kérdésem az lenne hogy az alább feltett képen lévő transzformátort szeretném elkészíteni,és ebben szeretnék tőletek segítséget kérni,hogy hogyan számoljam ki és tekercseljem meg.Főleg a kiszámításával vagyok bajban.Segítsetek kérlek!
Előre is köszönöm mindenkinek!
Szervusz!
A kimenőtrafó készítés sokkal bonyolultabb, mint gondolnád.
Szia!Igen,tudom,de még van + 1 baj hogy nekem hálózati transzformátor is kellene.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |