Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Egy villogó ledet szeretnék 5V-ra rákötni. Mivel ebbe beépített chip van, jól tudom, hogy csak rá kell kötni a pozitív fesz-re és GND-re és nem kell soros ellenállás?
A számok meg a színek nem tartoznak nyelvekhez.
Az adatlapját nézd meg. Ennek például nem kell.
Igen.De ugy néz ki kezdek rájönni...Köszönöm!
Sziasztok! Hangtechnikával kapcsolatos a kérdés. A szimmetrikus jelátvitel akkor is működik, ha az XLR hidegpontjára nem adunk jelet? Ha jól értem az elvet, akkor az esetleges zavarfeszültség a kábelben mindkét éren (meleg, hideg) azonos fázisban jelentkezik, a differenciálerősítő tehát a két feszültségérték különbségéből ugyanúgy helyreállítja a hasznos jelet, csak annyi lesz az eltérés a hagyományos (hidegponton fordított polaritás) módszerhez képest, hogy a művelet után nem lesz kétszeres a hasznos jelszint, csak egyszeres. Jól értem?
Ha csak a melegponton viszed a jelet, akkor már nem beszélsz szimmetrikus jelről. Annak meg aza a lényege, hogy a kábel által felszedett zajt kiküszöbölje. Ergo, ha csak egy éren megy a jel, menni fog, de a zaj is ott lesz.
Létezik olyan áramkör, ha igen mi a neve, amivel azt lehet megcsinálni, hogy például van egy trafónk, ami 12V-os és 2A-es a kimenete, viszont én olyan áramkört szeretnék működtetni róla, ami 6V-os és 3A-t igényel?
Első körben egyenirányítanod kell a feszültséget egy Graetz híddal. Annak a kimenetére tenned kell egy pufferkondenzátort. Ez után két lehetőséged van: egy sima disszipatív szabályzó IC, vagy egy DC-DC konverter. Mivel a trafód csak 2A-t tud leadni, ezért az első lehetőség kiesett (amúgy sem valami gazdaságos, a pufferelés után 17V-os van, a kimenet 6V, 3A-es áram mellett az 33W hőtermelés), szóval maradt a DC-DC konverter.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2014
Lehet, hogy nem voltam érthető. Szóval továbbra is két ér van. A meleg érre megy a jel, a hidegre viszont semmi. A zavarfeszültség pedig természetesen mindkettőre. A differenciálerősítő pedig (ha jól tudom) a két feszültségérték különbségét veszi. Így értettem a kérdést.
Nincs olyan áramkör. A 12 V-ból lehet csinálni 6 voltot, nagyon egyszerűen. De olyan trafóból ami csak 2 A-t bír el, nem tudsz kivenni 3A-t. Maximum füstöt ekkora terheléssel.
Ha a fogadó oldalon csak két csatlakozási pont van, az nem jelent szimmetrikus jelátvitelt.
Szögezzük le, hogy két meleg ér van, a harmadik, az árnyékolás tekinthető hideg pontnak. Hangosítással kapcsolatos kérdést miért nem a témájában teszel fel?
A melegpont feszültségéből kivonja a hidegpont feszültségét, vagyis (Ujel+Uzaj)-(0+Uzaj)=Ujel, nem?
Nem nagyon értek a témához, ezért inkább itt kérdeztem. Nyilván az ilyen jelátvitelt már nem hívjuk szimmetrikusnak. Engem az érdekel, hogy kaphatunk-e így zajmentes jelet.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2014
Bizonyos határok és körülmények között az aszimmetrikus jelátvitel teljesen kielégítő.
Ne röstelld a Google-t használni! Bővebben: Link
Köszönöm, már korábban megtaláltam én is a linkelt oldalt, a kérdésemre viszont nem kaptam belőle választ.
Dehogy is nem. Egy kapcsolóüzemű táp pont erre való. 6v * 3A = 18VA
Akkor a bemenet 18VA / 12V = 1,5A * 1,1 (hatásfok) = 1,65A Tehát a 2A-es trafó bírja.
Lehet. Eddig én úgy tudtam hogy egy 2A-es trafóból 3A-t nem lehet kivenni. A kapcsolóüzemű tápok mibenlétét nem teljesen ismerem, nem foglalkoztam még velük. Én a hagyományos tápokat használom mindenhol.
A trafóból a határértékein belüli teljesítményt veheted ki. (12V * 2A = 24VA)
Ebből a DC-DC konverter a hatásfokkal csökkentett teljesítményt szolgáltatja. Akár 1V/20A-t, akár 240V/0,1A-t. (- hatásfok)
Értem. Eddig még konverterekkel nem foglalkoztam. Most már akkor ezt is tudom.
Sziasztok. Tegnap kijavítottam a videó magnó tápegységét. És mivel egy külön egységet fogok belőle készíteni ezért az lenne a kérdésem hogy ti milyen csatlakozási módot alkalmaztok.
Idézet: „Tehát a 2A-es trafó bírja.” Nem bírja,nem jól számolsz,illetve,van egy dolog amit az adott esetben nem vettél figyelembe!!
Az egész hozzászólásod helyes,de mégsem jó a válaszod,tessék gondolkodni,mi is volt az eredeti kérdés.
Elolvastam többször is! Ez az!
Igaz! Nem írta, hogy a fogyasztó egyen, vagy váltóáramú táplálást igényel. A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2014
Érdekes, a PC-k alaplapján lévő DC-DC átalakítók, akkor hogyan tudják előállítani a processzor tápját a 3.3V-ból? Ott ugyanis 1V körüli feszültség van és vígan ugrándoznak a több 10A-ek, holott egy 400W-os táp 3.3V-on 18A-t tud.
Azt leírhattad volna, hogy mit nem vett figyelembe.
Na jó,nem szaporítom offal a topikot.Tehát amit leírtál az helyes,de nem válasz a kérdező kérdésére,a válasz a nem szó,mert......
Vagy áttekercseli a trafón a szekundert,az eredeti vezetékből is megoldható szerintem kétszálasan vagy egy vastagabb vezetékkel oldja meg a szekundert.Nem az a gond,hogy a trafó vasmagja vagy primerje nem bírja a terhelést,hanem az,hogy a 2A-ra méretezett szekunderből szállhatnak fel indián jelek a 3A áramterhelés hatására.Persze,ez is időfüggvény,rövid időre biztosan bírja,de hosszútávon nem.Szerintem ezek után érted,miért írtam,amit írtam.
Picit olvass vissza,nem a DC-DC konverterrel van a bibi,most írtam le mi a gond.
Dehát pont a DC-DC konverter a gondjára a megoldás! Na de mindegy.
Én is vígan alkalmazok egy 15V/150mA-es trafót a frekimérőmben. 5V-ot állítok benne elő DC-DC-vel minden gond nélkül elviszi az egészet, pedig több mint 150mA kell neki az előosztóban lévő TTL IC-k miatt. A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2014
Látom, hogy az én kommentemen megy a vita. Akkor leszögezném: A trafót nem tudom áttekercselni és egyenáramról van szó. Én is abban reménykedem, hogy DC to DC konverterrel megoldható lenne a feladat.
Sziasztok!
Szünetmentesekbe, riasztókba használt akkumulátort lehet fektetve beépíteni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |