Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Menetszámolós tekercselőgép házilag
Lapozás: OK   16 / 35
(#) Orbán József válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Az előtolás biztosan precízre kell csinálni, a gyári tekerőn 1századonként lehet állítani.
A huzalok átmérője szigeteléssel együtt igen változatos méretűek lehetnek.
Nekem csak soronként kell "sikerülnie" az előtolásnak, hiszen minden sor végén nullázva van a menetszám is. Két számláló van, soronkénti és összeg. A szálvezetőn meg van egy kis, oldalirányba billenthető rész, hogy a másik irányba tekerésnél is megmaradjon a szál oldalt feszítése is az előző, feltekert menethez.
Ellenkező esetben az eddig kicsit lemaradt szálvezetés a másik irányba tekerésnél nem tudja tartani ezt a lemaradó szöget, csak pár menet feltekerése után, miközbe neki állni, várnia kellene, hogy ez a szög kialakuljon, és csak aztán elindulnia...
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2014
(#) Doncso válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Aztán lehet, hogy jól elszámoltam, mert itt köröznek a gyerekek. Tudnál segiteni számolni? Most 20-as a tárcsa és 62-es az áttétel. Szóval egy cséve körülfordulásakor 1240 opto jel keletkezik. Ezt tudom osztani pic-kel 0-255-ig egy 48 lépéses stepperre ami egy 1,25mm-es menetemelkedésű orsót forgat. Akkor ha 100-as osztást beállitok a pic-ken, akkor most mennyit is tol előre? Akkor egy step jel a pic-től 0,026mm előtolást jelent. De inkább fél lépéses üzemmódba járatnám, ekkor 0,013mm/step jel. Akkor az 1240-es jelet osztom 100-al, akkor ez 0,16mm előtolást jelent egy tengely körülfordulásra. Ha 101-re állitom, akkor 0,17 és igy tovább.... kezdek belezavarodni...
(#) Doncso válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Ezt meg tudom oldani, mert az irányváltásnál kicsit elidul az ellenkező irányba a motor tengelye, azaz "késik" az előtolás irány váltáskor. Tehát néhány menetig egy helybe áll. Ezt meg akartam szüntetni, de akkor ez még jól is jöhet. A mértékét tudnám állitani egy csavarral mondjuk.
(#) Orbán József válasza Doncso hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Szükség van rá, amikor kézzel teker az ember, ugyanezt csinálja a huzalvezetésnél.

Na, akkor ez egy jó hir. Tudod mire gondolok ugye? A stepper tengelye kicsit mozog ki-be, erre van felfogatva egy menetes szár, amikor irányt vált akkor elkezd ki vagy be tekeredni, amikor feltámaszkodik a forgórész a háznak, akkor kezdi el húzni vagy éppen tolni a szálvezetőt. Ha a forgórészt megtámasztom hátulról, akkor ez megszünik. Ez volt a terv, de akkor nem támasztom meg, még jól is jöhet. Illetve az irányváltásnál majd kézzel is be tudok avatkozni, a steppert kicsit odébb tekerem vagy ilyesmi. De ez majd a rutin lesz.

Értem már a mondást... 6-os menetes szár kellene és egy 1.8 fokos stepper, ez 200 lépés. A 6-os tengely menetemelkedése 1mm, ezt osztom 200 lépéssel akkor ez 0,005mm előtolás kereken! Erről van szó?
(#) Orbán József válasza Doncso hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Igen, ez a huzalvezető és a tényleges tekercselési pont távolságától is függ, a gépemen kb. 5mm-ert lehet a vezetőn ide-oda billenteni.

Lényegébe arról van szó, hogy irányváltásnál mindig késik egy kicsit , és akkor ez nem baj.
(#) ktamas66 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Én már tegnap csináltam rá egy excel táblát . A probléma a vastagabb drótoknál van. A táblázatban a 7750-es sorban (62x125, ide jöhetnének a prímtényezők, meg a legkisebb közös többszörös ) látszik, hogy 2mm drótnál nem tartható az 0,01mm-es pontosság sem. (És az is látszik, hogy ekkor kevés 0-255-ig állítható osztás, két byte-os változó kell.)

Tekerő.JPG

(#) Doncso válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

A helyzet az, hogy 1mm.nél nem szándékozom vastagabb huzalt tekerni, ha mégis, mondjuk 2-est, akkor azt már levezetem kézzel, nem azzal van a problémám, hanem a 0.3-0.5 meg ezekkel. De ahogy számolgatok, nem lesz probléma azzal sem szerintem.

Akkor az egészet visszafelé kell számolni. Meg kell határozni max. mekkora dróttal akarsz tekerni, mekkora hiba engedhető meg (ugye valamennyit tolerál a drót is), mekkora csévetestre tervezel (10cm-en 1mm drótból 100 menet fér el, 0,1-esből 1000, mekkora lehet a hiba). Mivel a lépésosztás miatt a hiba 1/x-es jellegű, a kisebb drótoknál valószínűleg pontosabb lehet. És persze az is kérdés, a program mekkora max. bemenő frekvenciát tud feldolgozni.

.....kezd bonyolódni...... Kb 2,2kHz lesz a max bemenő opto jel frekvenciája, ezt csak elbirja a pic.
Szerk. Lehet hogy átvariálom egy kicsit, lecserélem a 8-as menetes szárat 6-osra mert ennek 1mm a menetemelkedése a steppert meg egy 200 lépésesre, igy egy lépés 0,005mm előtolás. Ezzel már pontosabban lehet számolni. Nincs hiba
(#) _BiG_ válasza Doncso hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Mellékelek egy metrikus menet méret - menetemelkedés és egyéb adatok táblázatot.

Nos, amiből ki kell indulni, a huzalméretek (szigeteléssel együtt!) és a vezérorsó menetemelkedése. Ez 1,25, mert M8-as (nem hinném, hogy nőtt M9-es orsód, de egyformák).
Persze, ha neked az egzotikus fordulatszámlásod-motorléptetésed igényli, vagy jobban közelít az ideálishoz, akkor más orsóméretet választasz. Meg ami beszerezhető. Ha már kompromisszumozunk, akkor legyen az kövér

Illetve van a stepper motor legkisebb szögugrása. A főorsóval azért nem számolunk, mert annak fordulata tulajdonképpen állandó, valamekkora, az a huzalfeszítésnél játszik. De a főorsó fordulatához hozzá kell rögzíteni a vezérorsó megfelelően leosztott fordulatát. Célszerű, különben belezavarodsz.
Az esztergákon is így van. A menetméret-szabvány vagy igény megadja a vezérorsó fordulatát, ezzel az előtolást, de a főorsót a munkadarab átmérője és anyaga szerint forgatják, nem a menetméret szerint. Ha nagy az átmérő, lassabb a fordulat, de ehhez van rögzítve a vezérorsóé és nem oda-vissza! A vezérorsó felel a menetek elhelyezéséért, a főorsó fordulata meg azért, hogy pl. ne törjön el a kés vagy ne nyalja el az anyagot, ne hevüljön túl, de a menetemelkedés nem érdekli. Az a vezér dolga.
Ugyanígy kell a tekercselőgépnél is. Nagyon fontos a logika.
Az, hogy neked a cséve egy körülforgásakor 1240 optojel keletkezik (az a bizonyos 20-as tárcsa, meg a 62-es áttétel), az a menetszámoláshoz kell, nem az előtoláshoz! Utóbbihoz semmi köze. Az előtolást a huzalméret adja meg. A huzalméret meg a menetszámnak mindegy.

A másik adat, ami kell, az a huzalméret. Ha mondjuk ez 0,3 mm (szigeteléssel, ez kb 0,28-as huzal), akkor ez végtelen tizedes tört (4,1666667). Püff. Egy vezérorsó fordulatra ennyi menetet teker fel a gép a csévére (főorsó). Azért ez még így nem akkora gáz, mert ez a főorsó fordulatmennyiségén is jelentkezik, nem fog egész számú fordulatot végezni egy vezér-fordulatra, de ez nem gond, azt máshol számolod, úgyis egész számú menetet fogsz tekerni, de hogy épp hol tart a vezérorsó az utolsó egész menetnél, az a főorsónak mindegy.
Most az előtolás a lényeg.

De közelítsünk. Osszuk el a 360-at (vezérorsó egy fordulata) ezzel az egy fordulata alatt felrakott menetekkel (4,1666667). Ez 86,4 fok. Tehát 1 menet felrakásakor ennyit fordul a vezér. Ellenőrizzük: ha 360 fok -> 1,25 mm haladás, akkor 86,4 fok -> x.
Rendezve: (86,4o*1,25 mm)/360o = 0,3 mm. Pöpec.

A steppered (ami a vezért hajtja) 360/48 fokot fordul egy luknyi esetében (itt ugye nincs áttétel), ez 7,5 fok/ luk.
Azaz 86,4 fok / 7,5 fok = 11,52 luk a 0,3 mm-es huzal (és 1,25-ös vezér-menetemelkedés) esetében. Ennyit kéne egy menet felrakásához fordulnia a steppernek. Na ez már gond. Tört lukat nem tudsz számolni.

Ha felezed a lépést, akkor is törtszám jön ki itt, erre a huzalméretre és vezér-menetemelkedésre.

Ezért mondtam azt, hogy kéne a steppert is finomítani áttétellel. Legfeljebb gyorsabban lépteted, hogy ne tartson soká a tekerés (gyorsabb lehet a főorsó, de a huzal szakítószilárdsága határt szab), persze a steppermotor maximális fordulatáig.

Tehát a feladat: a huzalméret, a stepper lépésszöge és a vezérorsó menetemelkedésének összehangolása.
A főorsó fordulatához (munkatempó) kötött a vezérorsóé, de csak szinkronicitás a lényeg, nem a fordulatszámok abszolút értéke. Ha 10%-kal gyorsabb a főorsó, ugyanannyival gyorsabbnak kell lenni a vezérnek is.

Tehát, ha a szinkronizálni akarod és nem áttétellel, hanem lépésekkel, akkor a vezér 1,25 mm-es előtolásához tartozik a huzalméret (0,3 mm) miatt 4,1666667 menet, azaz főorsó fordulat.
Mivel egy főorsó fordulathoz 1240 optojel tartozik (1 menet), akkor az 1240-et osszuk el 4,1666667-tel: 297,6 jel/menet. Megint nem tudod megszámolni digitálisan. Nem lesznek szinkronban. Pár menetnél mindegy. De hosszabb távon...

Tehát nem úszod meg, hogy épkézláb, kézben tartható megoldást csinálj.
Az esztergán sincs két motor, a szinkront a fogaskerekek adják, nem is tévednek el.

Upd: közben látom, hogy variálsz a vezérorsó-menetemelkedéssel, nem rossz

Ha minden drót metrikus lenne . (Bár nincs tapasztalatom benne.)
Ugye, a mikrolépéses vezérlő (a 192 majdnem 200), ráadásul a PIC állítgathatná.

Kicsit úgy érzem, hogy elbeszélünk egymás mellett. Értem amit mondasz, de akkor te nem érted miként gondoltam el a működését a gépnek.
Tisztázzuk. 62-es áttétel szorozva 20 opto jellel, igy van. Ez 1240 opto jel egy főorsó fordulatra. Ez stimmt. Ez vezérli az előtoló steppert és a menetszámlálást is. Függetlenül a főrsó fordulat számától mert mindegy hogy 1 perc alatt tesz meg egy fordulatot vagy 1mp alatt, az opto jel száma konstans. DE! Ezt le tudom osztani 0-255ig bármire! Ez már meg van irva pic programban. Tehát értelmezzük. Egyet körül fordul a főorsó, ha nem osztom akkor ez 1240 optojel. Ha vég értékkel osztom, azaz 255-el akkor 4,86 opto jel jön ki, ez már mindjárt nem 1240 és mégis csak egyet fordult a cséve. Namost ezt megkapja a stepper mondjuk fél lépéses módban azaz 4,86x0,013mm = 0,063. Ennyi a felbontása a gépnek. Ennek a többszöröseivel tud előtolni ebben a formában. Szóval 0,063x1 vagy 2 vagy 10 vagy 109 és igy tovább. Ez a jelen állapot 7.5-ös stepperrel és M8-as szárral. Ugyanez a megoldás ha nem 20 hanem csak 10-es optotárcsa van fenn, akkor 620 opto jel jut egy cséve körülfordulásra. Igy a felbontás 0.03mm és ennek többszörösei. Ha 6-os tengelyt használok, akkor a felbontás tovább javul 0,02mm és többszörösei.

Szerk
Idézet:
„De a főorsó fordulatához hozzá kell rögzíteni a vezérorsó megfelelően leosztott fordulatát. Célszerű, különben belezavarodsz.”
Igen, ez most pont igy van megoldva. A főorsó fordulatszáma egy pedállal változtatható, ezt követi az előtoló. Szerintem más működési metódusra gondolsz vagy nem tudom. Kifejezett célom volt, hogy a cséve fordulatszáma változtatható legyen és ezt mereven kövesse az előtolás. Ezért van optotárcsa rajta. Ha a főorsó nem forog, a tárcsa sem forog, igy az előtolást végző stepper sem mozdul meg.
(#) _BiG_ válasza Doncso hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Akkor te azt csináltad, hogy az osztogatással egyfajta "rugalmas fogaskerék kapcsolatot" hoztál létre a főorsó és a vezér között?
Az én levezetésem is kilyukad ide, csak a számlálásra kihegyezve.
De ha megoldható a töredék-lyukak kezelése (kerekítesz), akkor lehet, hogy egész jó kis tekercselő lesz belőle
Meg a vezér menetemelkedésével jókat lehet variálni Ha a programba beleteszed a lehetőséget, hogy a menetemelkedését meg lehessen adni, akkor profin kiszámolgathat mindent, az igény szerint, hiszen csak egy változó.

Igen, igy van pontosan, akkor ezért nem értettelek kaqkk mester irta a progit, és még azt is beletette, hogy hol kell megadni a főorsó step jelét a menet számláláshoz, igy most átirtam 1240-re és minden 1240-es opto jelnél számol egyet. Jö is program. De még agyalok, lehet még jobb lenne 6-os szár és 200-as stepper. Minél nagyobb a felbontás annál jobb ahogy mondtad.

A problémád nem feltétlenül oldódik meg. Amikor a program mondjuk minden 9.-ik impulzusra lép, csúnya törtszámok jönnek ki. Inkább be kéne vezetni az extra lépéseket (minden valahányadikra +1 lépés.

Idézet:
„A problémád nem feltétlenül oldódik meg.”
Nem értelek. Milyen problémám?
Idézet:
„Amikor a program mondjuk minden 9.-ik impulzusra lép, csúnya törtszámok jönnek ki”
Ez igaz, de a cséve fordul tovább igy a megadott tört szám, csak egy adott teljes fordulatra igaz, (nincs olyan hogy 31,122344 stepper fordulat) egyrészt. Másfelől egész jó közelitést lehet elérni, mondjuk 0.3-as huzalhoz 0.302mm előtolás, ez 4cm-en elenyésző hiba. Nagyságrendileg úgy képzelem el a dolgot, hogy első körbe (ha megérkezik a pic) akkor megpróbálkozok néhány általam használt huzalhoz fix értékeket megmérni, mondjuk beállitok egy 106-os osztást, és megmérem, hogy 100 főorsó fordulatra mennyi mm-t mozdul el az előtoló, ezt osztom 100-al és megkapom hogy a 106-os beállitás milyen huzalhoz való egész pontosan. Ez egy példa. Ha nem válik be marad a 200 lépéses stepper beszerzése az 1mm menetemelkedésű menetes szárral. Igy a stepper egy lépése 0.005 mm előtolást eredményez. Igy nem lesz semmilyen tört szám csak egész.

A tört szám akkor keletkezik, amikor az bejövő impulzusokból mondjuk minden kilencedikre lép egyet. Itt a táblázatban, ha megnézed mondjuk, hogy mennyi lesz a menetemelkedés 2000imp/s-nél, az adott értékek nem nagyon vágnak össze az AWG táblával . A felső sorban van, hogy hány impulzusra ad egy lépést a motornak. Ha vesszük az AWG26 drót 0,405mm. Választok hozzá 25-ös osztást 0,400mm 80 menet után fog 1-et tévedni (ami kb. 3,2cm). Ez a hiba a nagyobb drótok felé növekszik.

Tekerő2.JPG

Igen, csak azt nem látod, hogy nálam nem 2000impulzus/sec van, hanem 1240 impulzus van 1 transzformátor cséve körülfordulásakor. Ez állandó. Ha ebből nem tudok leosztani olyan előtolást ami jó lehet szinte bármilyen huzalhoz néhány centiméteren, akkor csomót kötök a pákámra. Ha kell tudok olyat is csinálni hogy 1 impulzusra 0,0025mm-t mozdul az előtoló. A kettőt meg úgy szinkronizálja a pic ahogy szeretnénk.

Bocsi, elírtam ott 2000imp/fordulat.

Így van, olyat programozol, amilyet szeretnél . Csak arra hívtam fel a figyelmed, hogy egész számú osztással nem megoldható. A te példádnál maradva: 1240imp/ford., 48 lépéses üzemnél, az előző AWG26-os példával így alakul a táblázat. Tehát minden 80.-ikra lépni egyet, és minden 19. lépés után még egyet.

Tekerő3.JPG

Ott van még a fél lépéses üzemmód.... az 96 lépés...illetve törtet is tud a pic.
(#) Szammer válasza Doncso hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Szia! Elküldtem neked a 628-as progimat. ott 0,02mm/fordulat a felbontás. Igaz benéztem a 8mm menetes-szár emelkedését, mert 1 mm/ford-ra terveztem az előtolást, de 6mm-es szár esetében igaz a matek. Amire én gondoltam, hogy az előtolás kicsit csússzon negatív irányban és a huzalvezetés után a csévén legyen egy filc lemezes leszorító, ami tutira biztosítja a menet-menet mellé tekerést. Az automatikus irányváltást én is beállítható optókkal oldanám meg.
(És aki 0,02 alatti huzallal akar tekerni a mazohista.)

Ok nem ragozom tovább , majd nézd át újra a táblázatot, ha mégsem sikerül.

Meglátjuk mi lesz belőle. Ha nem sikerül, akkor gyúrjuk tovább mint a tésztát.
(#) Doncso válasza Szammer hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Az a baj, nekem az nem jó, mert nekem is 8-as a menetes száram, és nálam 7.5-es stepper van. Más megoldást kell kitalálni, De kaqkk kolléga privátba segit nekem, valami lesz.
(#) kaqkk válasza Doncso hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

A végén még cikk lesz ebből "akárki meglássa"
(#) Doncso válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Meg kell osztani a tapasztalatokat valahol
(#) foxi63 hozzászólása Okt 27, 2014 /

Nos... én úgy oldottam meg a kérdést, hogy 1 bejövő impulzusra mondjuk 83,4 stepperlépés kellett, egyszerűen lelépte a stepper a 83-at, bennmaradt a 0,4 és a 3. impulzusnál 84-et lépett.tehát a "pufferből "mindig csak az egész számokat adtam át a stepper vezérlőnek.
Következő: »»   16 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem