Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
kösz a gyors választ én is néztem adatlapot de sajna németet tanulok szóval ez nekem semit nem mond...de azért köszz
smd-t forrasztani meg lehet tanulni rajta...
Sajnos az angol elkerulhetetlen ezen a teruleten, jo a nemet, kell a nemet, de emellett erdemes angolul is megtanulni minimum adatlap ertesi szinten.
Amugy ha elektronikus a dokumentacio, akkor lehet segit, hogy ha ramesz a Google-re, annak van automata forditoja ami pl angolbol tud nemetre forditani - esetek tobbsegeben ha nyelvtanilag helytelen is meg lehet azert erteni. Jomagam az orosz es japan oldalakat forditom leggyakrabban ezzel, de multkor portugalt is forditottam es francia oldalak sem ritkak amiket neha "jo lenne megerteni". Azt hiszem a Magyar nyelvu Google-rol nem elerheto, ezert a cim: http://www.google.co.uk/language_tools?hl=en Copy-Paste-el tedd be a szovegreszletet az ablakba, alatta valaszd ki, hogy "English to German" majd a "Translate" gomb. Udv, Tamas
Hi lenne egy hülye kérdésem kinyirhattam azzal a PIC-et hogy felcseréltem véletlenül a vdd-t és a vss-t?
választ előre is köszönöm
Hát megvan rá az esély, hogy igen.
Különösen, ha valami nagyobb terhelhetőségű tápegységgel csináltad, esetleg jól fel is forrósodott a PIC.
Hi
fel nem forrósodott, a táp nem mondhatnám hogy nagy terhelhetőségű 0.5A-t tud leadni 12 v-on.
És kipróbáltad helyes irányú táppal is azóta? Nem működik?
Mit akartál 12V-os táppal? 0,5A nemvalószínű, hogy tönkretette, mert ilyenkor az összes mosfet belső diódája kinyit, és gyakorlatilag rövidrezárják a tápot.
Egyébként az Új kérdés felvetése felirat azt sugallja, hogy az új kérdés felvetésére való, nem válaszolásra.
5v-ról ment cask a trafó volt 12v-os.
ja amúgy kösz legalább tudom hogy a pic-cel nincs akkor baj.
Es ez a '0.5A-t tud leadni' azt jelenti, hogy van abban a tapban valami aramkorlatozo es ha ennel nagyobbat akar valaki leszedni akkor leold, avagy bekorlatozza mint egy aramforras a max felvetelt erre? (vagy egyszzeruen 0.5A-re van hitelesitve es nincs semmi aramkorlatozo aramkor a tapban - remelem nem)
Amugy le is kellene tesztelni a portokat, meg esetleg a fobb modulokat - ranezesre megmondani hogy jo-e lehetetlen, aztan kesobb mikor fejlesztenel nem erted miert nem mukodik a firmware-ed.
Ha valami stabilizátor csinál a 12V-ból 5-öt, akkor az is valószínű, hogy a fordított feszültség a PIC-ig nem is jutott el.
SZIASZTOK!
Milyen alkatrésszel lehetne megvalósítani azt, hogy a pic után kötött ledre fokozatmentesen állítható feszültség érkezzen, vagy éppen ez csak ellenállással bizonyos határok között? Vagy milyen PIC melyik kivezetése alkalmas errr, ha van ilyen? Amit meg kellene valósítani a Full Scale RRB LED-ek vezérlése. Úgy tudom, hogy a különböző színeket a három alapszínből keveri ki, viszont ezeket különféle nagyságú feszültséggel kell vezérrelni, hogy bármilyen színt ki lehessen keverni. Csak úgy, mint egy rajzprogram RGB palettáján, hogy 20 egység Piros, 188 egység Kék, 255 egység Zöld és akkor jajj de jó... Ennyi! Köszi! gabesz :dumcsi:
Ha használtad volna a keresőt, nem kérdezted volna ezt most meg... különben is... szerintem ez a kérdés nem egészen illik a topikcímhez... asszem, van külön RGB LED-es téma.
itt van ez az égető(az alsó)
Van hozzá kapcsolási rajz, nyákterv, meg képek, És van ott 2 kondenzátor, aminek az alja, és a teteje lehajtva az aljára, és ugy van becinezve. Na az milyen kondi? egy vamali másfajta, vagy Egy egyszerű elko kondi is lehet.
Én úgy nézem, sima elkó, csak axiális kivitelben.
Ilyen volt itthon, használhatsz elektrolit kondit.
Üdv mindenkinek!
Segítségre lenne szükségem. Egy PIC-es motorgyújtás élesztésével bajlódom, pontosabban a programozásával. (PIC 16F84A) A gyújtást már egy motorra megépítettem és működött is. A mostani motoron a jeledó más pozíciója miatt elég nagy késleltetésekkel kellene működjön. A beírt értékek lefordításakor a vastagon kiemelt sorokra Error[113] Symbol not previously defined híbát ír. retlw 0h ;0ms 2158rpm retlw 0h ;0ms 2189rpm retlw 0h ;0ms 2222rpm retlw 0h ;0ms 2255rpm retlw 0h ;0ms 2290rpm retlw 0h ;0ms 2325rpm retlw 0h ;0ms 2362rpm retlw FC ;25,2ms 2400rpm retlw F7 ;24,7ms 2439rpm retlw F3 ;24,3ms 2479rpm retlw EE ;23,8ms 2521rpm retlw EA ;23,4ms 2564rpm retlw E6 ;23ms 2608rpm retlw E2 ;22,6ms 2654rpm retlw DD ;22,1ms 2702rpm retlw D9 ;21,7ms 2752rpm retlw D4 ;21,2ms 2803rpm retlw D0 ;20,8ms 2857rpm retlw CC ;20,4ms 2912rpm retlw C8 ;20ms 2970rpm retlw C3 ;19,5ms 3030rpm retlw BF ;19,1ms 3092rpm retlw BB ;18,7ms 3157rpm retlw B7 ;18,3ms 3225rpm retlw B2 ;17,8ms 3296rpm retlw AF ;17,5ms 3370rpm retlw AA ;17ms 3448rpm retlw A6 ;16,6ms 3529rpm retlw A2 ;16,2ms 3614rpm retlw 9E ;15,8ms 3703rpm retlw 9A ;15,4ms 3797rpm retlw 96 ;15ms 3896rpm retlw 91 ;14,5ms 4000rpm retlw 8D ;14,1ms 4109rpm retlw 89 ;13,7ms 4225rpm retlw 85 ;13,3ms 4347rpm retlw 81 ;12,9ms 4477rpm retlw 7D ;12,5ms 4615rpm retlw 79 ;12,1ms 4761rpm retlw 75 ;11,7ms 4918rpm retlw 71 ;11,3ms 5084rpm retlw 6D ;10,9ms 5263rpm retlw 6A ;10,6ms 5454rpm retlw 66 ;10,2ms 5660rpm retlw 62 ;9,8ms 5882rpm retlw 5E ;9,4ms 6122rpm retlw 5A ;9ms 6382rpm retlw 56 ;8,6ms 6666rpm retlw 52 ;8,2ms 6976rpm retlw 4F ;7,9ms 7317rpm retlw 4B ;7,5ms 7692rpm retlw 47 ;7,1ms 8108rpm PIC területen elég kezdő vagyok. Az gyújtást a http://www.transmic.net/gbindex.htm-en találtam. A teljes programot terjedelme nem tudom fel tehetném -e ide. Kérem segítsetek. Idézet: „A teljes programot terjedelme nem tudom fel tehetném -e ide.” Felteheted, de ne hozzászólásként, hanem csatolmányként (feltéve, ha 2 MB-nál kevesebb). Sőt, tényleg az lenne a célszerű, ha az egész program mindenki számára elérhető lenne!
Szia,
Biztosan a radix nem 16, hanem 10. Nem irtad le mivel forditasz, gondolom MPASM? A szamok leirasat maskepp kell csinalni, ha mas mint a default radix. Hexa: retlw 0xFC vagy retlw h'FC' Decimalis: retlw .99 vagy retlw d'99' Ezek a 0h -k sem tetszenek nekem, en megertem, de nem tudom most igy hirtelen ez elfogadott jelolesi mod-e az MPASM szamara? Udv, Tamas
Szia,
Gondolom PWM jel erdekelne (Pulse Width Modulation - vagy magyarul asszem Impulzus Szelesseg Modulacio). A PWM magyarazatat megtalalod itt. Ha RGB-t szeretnel vezerelni akkor egy olyan PIC-et kell valasztani ahol 3 fuggetlen PWM modul van, es nyilvan a 3 szint igy kulon-kulon tudod beallitani - talan van is valami Microchip-es App Note ezugyben: LED Lighting Solutions AN1074 Software PWM Generation for LED Dimming and RGB Color Applications Sok Sikert, Tamas
Kössz szépen Tamás!
Látod moderátor Úr?! Talán ez sem volt rosszabb kérdés, mint egy teljes programkódot levadásztatni egy radix miatt...
Mellékeltem a teljes programot. MPASM-et használok fordításra.
Sziasztok!
Kellene egy kis segítség, vagy magyarázat. Adott egy 12 bites bináris kimenet (ICL7109) Ezt beolvasna egy mikrokontroller, mondjuk egy 8 bites, és egy 4 bites proton keresztül. A két adatot el lehet helyezni regiszterpárban? ha igen, hogy lehet utána vele műveleteket végezni? Erre lennék kíváncsi...
Szia Ludvig,
Miert ne lehetne elhelyezni? Egy mikrocontrollert ugy is el lehet kepzelni mint egy miniatur szamitogepet. Van benne memoria, aritmetikai feldolgozo egyseg, tarolt program, port es egyeb muveleti es kommunikacios lehetosegek a kulvilaggal. Hogy mennyire miniatur? Van olyan is mar, ami alig nagyobb egy buzaszemnel (PIC 10F200, SOT23-6 foglalatban). Hogy mennyire gyors? Meg ez az icikepicike is 4MHz-en ketyeg 1MIPS feldolgozasi sebesseggel - a legelso szamitogepem egy Apple II volt, szinten 8 bites, 1.44MHz-es processzorral es azt hiszem kevesebb MIPS-el. Ennel persze vannak joval nagyobb teljesitmenyu PIC-ek is, feladattol, rendelkezesre allo fizikai terulettol, labszamtol es persze penztarcatol fuggoen... Ha vissza olvasol, nem is olyan regen, egy hete kb valaki kozolt egy linket egy magyar site-ra ami a PIC programozas alapjait mutatja be, erdemes azt kicsit atolvasni. Udv, Tamas
Hol volt ez a link?
Én nem találtam... Nem tudod ki tette közzé?
Mar nem emlekszem ki tette kozze... de megtalaltam a linket:
http://www.freeweb.hu/t-t/elokep/pic/felhkk/kk/tartal.htm
Hasznal valaki linux-ot, es azalatt PIC fejlesztoi eszkozoket? Miket hasznalsz ha igen?
Tovabba: MPLAB es egyeb Windows-os fejlesztoi eszkozok Wine/VMware/XEN/KVM+QEMU alatt? Legfokepp USB programozokkal valo kompatibilitas erdekelne, PicKit2 esetleg mukodik-e stb?
Sziasztok!
Szeretnék egy szervótesztert építeni, amibe PIC12C508 kellene, de csak 12F508 -at kaptam. Kezdő vagyok nem tudom, hogy mennyire kompatibilisek egymással, ebben kéne némi segítség. Égethetem bele az eredeti programot, vagy kell-e módosítani valamiben? Itt a HEXfile is!
teljesen jó.
a C változat egyszer programozható, az F pedig flashes, így többször is. a Felépítés egyébként ugyanaz.
Helló Mindenkinek.
Megint lenne egy kezdő kérdésem. Ha van egy 8 bites változóm, hogy annak az értéke decimálisan 1, azt tudom ellenőrizni, hogy kivonok belöle 1-t és nézem a statust.(legalább is így csináltam). De hogy egy változónak az értéke decimálisan 0-s (csak beolvastam és nem csináltam vele semmilyen műveletet) az hogy tudom leellenőrizni? Kivonok belőle 0-t, vagy exlusivor vagy mi a teendő? Köszönettel |
Bejelentkezés
Hirdetés |