Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » B5 és B8 végerősítő
Ezen elrendezés pozitívumaként még felhoznám hogy a végfok panelek így teljesen el lettek szeparálva a transzformátor "szórásától" is... stb...
Nézz szét külföldi oldalakon, fórumokon, vannak képek csatolva olyanokról amik biztosan jók, és olyanokról is amikkel már pórul jártak. Ha hazánkban veszed akkor az ára majd minden esetben utal a minőségére is, de az ebay már nem ennyire egyértelmű mert rengeteg eladó van, nem nagyon lehet az ár alapján sem szűrni, mert néha a gagyi is felül van árazva.
Nekem más típusból (2SC) sikerült egyszer vennem egy zacskó gagyit, azóta csak olyan eszközöket használok amik nem annyira elterjedtek, kevés forog belőle a piacon, így a kis darabszám miatt nem éri meg hamisítani, vagy átfeliratozni a tokot. Pl. BD sorozatú végtranyót soha semmilyet sem vennék már, de mondjuk a darlingtonokból kevés fogy, azokkal még sosem volt gondom.
A narancssárga háttérrel fotózott tuti hamis! A többi jónak tűnik.
Ez alapján tényleg az ,pedig ennek volt a legjobb az ára...
Milyen egyéb típusokkal lenne érdemes próbálkozni a mostani BD tranyók helyett?
Nem tudom. Nézz körül esetleg a lomex-ben, válassz ki egy típust és vegyél belőle 1-2db-ot, és annak a mintájára nézelődj az ebay-en ha több kell belőle. De a topik címében szereplő végfokok esetében a hangzást döntően nem ezek határozzák meg, hanem a kondik, ellenállások. És ha most építed akkor inkább már a B9-et valamelyik meghajtójával. Az L4 kivételével mind publikus, de fotók arról is vannak.
Kihalt a fórum? Senki nem épít már B5-öt? Én most tervezek ezzel a végfokkal építeni 5.1 végfokot. Fogalmam sincs, hogy a master volume-t hogy csiálom meg. Persze lehet, hogy nem teszek bele potit, hanem a hangkártyán szoftveresen állítgatom a hangerőket. Tápegységként egy 4*24 V BEAG trafót teszek bele.
Pl. ilyennel.Bővebben: Link
Ez nagyon jó lenne, de a paypal nekem idegen dolog. Pedig jó áron is van!
Már bánom, hogy nem előbb szántam rá magam a külföldről rendelésre. Most féltucat PT2258 hatcsatornás hangerőszabályzóra várok hasonló megfontolásból.
Ami szintén nem bonyolult viszont az elmondások alapján jobb hangú, az a B9 egy finomított Leach meghajtóval. Egy olyannak a megépítésén én is gondolkodtam.
És ezek mennyire teszik tönkre a hangot? Csak azért kérdezem, mert a hasonlóak amiket régebben próbáltam (TDA stb.) azok borzalmasan.
Idézet: „És ezek mennyire teszik tönkre a hangot?” Ahogy illik tökéletes hangromboló , rendes erősítőben nem igen használható . / Gyári vackokban előforduló valami !/
DVD-s, hangkártyás 5.1 által támasztott igényeket nálam kényelmesen kiszolgálja, TDA-sat nem próbáltam. A történet arról szól, hogy egy arduinoval low-cost kiélheti az ember az elfojtott kreativitását.
Hát, én úgy vagyok vele, hogy ha a a film jó, a többi lényegtelen. Ha meg nem jó, akkor rögtön elalszom...
Csak a régebbi ilyen összkomfortos ic-ket ismerem ( TCA730,740,TDA4290, TCA5500, vagy valami ilyesmik... ), de valami igazán nagy hulladékok... Biztos van jó is, mondjuk 100-szor ennyi pénzért...
Készen vannak a tápjaim a B5-jeimhez. Már csak dobozokat kell szerezzek, meg trafókat
Ez nem semmi huzalátmérő! Hegesztésre is alkalmas lehet! Van mérhető haszna az ekkora rézmennyiségnek? A tranzisztorok lábainak keresztmetszete töredéke egy ilyen kábelnek. Pedig az áramok 99%-a azokon megy át. Én belső huzalozáshoz max 1,5-ös huzalokat teszek.
Nekem van B5-öm (vagy legalábbis amit annak gondolok, mert mostanra már egy feltételrendszer is kell a "B5-össéghez"). Ezért a saját tapasztalatomra támaszkodva gondolom, azért nem kell ide sokat irkálni, mert ha ez az erősítő egyszer elkészül, akkor csak hallgatni kell, és nincs vele semmi egyéb tennivaló.
Brutális. Kezdetleges módszerekkel, de éppen a B5 erősítőnél vizsgálgattam a tápegység pufferének értékigényét. A végfok egyáltalán nem érzékeny erre, sőt kisebb pufferrel, nekem jobban tetszik (ez más erősítőnél is be szokott válni). Levegősebb, gyorsabb a hangzás.
De ártani biztosan nem fog ez a beruházás.
Köszönöm szépen! A táp elkészítését megelőzte, hogy minden elérhető tápokkal foglakozó fórumot átböngésztem, hogy mi a legoptimálisabb megoldás. Kicsit pazarlónak tűnhetnek a tápok, de direkt vastagok pl. a vezetékek és az alján is ezek a vastag kábelek mennek lábtól-lábig huzalozással.
Kondi kapacitás tápáganként 10.000uf azaz csatornánként 20.000uf, mindenhol ezt a méretet ajánlották B5-höz. A beépített RIFA kondikat nagyon jó áron sikerült megszereznem, mérve is jó gyorsak és ráadásul tápáganként 2db 5.000uf van, gondolom így a sebességük duplázódik. Ha meglesznek a dobozaim (2 doboz lesz mert mono blokk szerűen szeretném megépíteni őket) megírom milyen változás van hangban az egyszerűbb táphoz képest. B5-röl meg annyit ha valaki nem ismerné a hangját, hogy nálam 200.000ft-os erősítőt (Myryad) is kimozdított a helyéből. Egyszerűen ilyen fajta ”hömpölygő” hangot, ilyen térrel semmi nem produkált még nálam csak ezek. A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2014
Vettem 2 pár 2SC5200-2SA1943 -at . Mivel az e-bay-en már nem lehet sohasem biztos ,hogy azt kapsz amit akarsz így nem mertem bekockáztatni az MJL tranzisztorokat.
Arra gondoltam mielőtt beépítem lemérem a bétájukat. Mást amúgy sem nagyon tudnék. Eléggé meglepő lett. 2SA1943 (Spec: 55~160) #1 : 162 #2 : 167 2SC5200 (Spec: 55~160) #1 : 21 #2 : 49 Lehet ,hogy ekkora a szórás? Vagy valamit rosszul nézek? 4-ből 4 tűrésen kívül.
Az 5200 az a típus amit soha többet nem vennék, semmilyen forrásból. Valaha vettem, 3 különböző helyről is, mind hamis volt. Nem 250, de 160V-ot sem bírtak még üresjáratban sem, a többi paraméterre már nem emlékszem.
A helyedben összeraknám valami olcsóbb itthon is kapható típussal, aztán ha már működik akkor vennék bele valami jobbat (MJL, NJW), biztos forrásból. A lomexben még sosem kaptam olyan alkatrészt amiben csalódnom kellett volna.
Megnézzük mekkora benne a mag?
Nekem van B5 erősítőm ,de az egyik oldal kiment valamiért, és vettem bele erősebb tranyókat ...
Sziasztok!
Megszeretném építeni ezt a végfokot b5! Megerősítést szeretnék kérni, hogy az alábbi 2sc3858&2sa1494 végfokokkal és mje270&271 meghajtókkal fog-e stabilan és hiba nélkül üzemelni +-40 volt mellet? A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2014
A kapcsolás tervezője szerint, az eredeti félvezetőktől való eltérés nagyon kockázatos, jelentős hatással van a hangminőségre.
Működhet sokféle típussal, de az eredetikkel éred el a legjobb eredményt.
Próbálhatta a fent említett sankenekkel a hangját?
A 2SC3858 hFE-IC karakterisztikája nem sok jót ígér, pláne az eltérése a viszonylag jó P-s párjától.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |