Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   484 / 782
(#) dara válasza palko0125 hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Nem lesz itt sehova tovább míg nem lesz egy induktivitás mérőd,és egy szkópod.Már páran céloztak rá hogy ez nem egy olyan táp hogy után építem és megy,itt mérni,mérni és mérni kell.Az össze vissza vasakat meg felejsd el.Szerezz gyürűt rossz kompaktból.
(#) voodoo válasza palko0125 hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

dara-nak igaza van. Tényleg elengedhetetlen az élesztéshez egy szkóp és egy induktivitàs mérő. Legolcsóbb is megteszi, itt az aprón is találsz minden féle jó kis cuccot.
(#) ferci válasza palko0125 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Remélem, a végén nem valami olyan derül ki, amit érintettünk, aztán mégsem úgy van...
Azt javasolnám, addig is áldozz be 2 db 8 lábú precíziós IC-foglalatot, egyet ültess be valahogy kis drótokkal, a másikra meg rátehetsz különböző kis trafókat és csak azt kell kivenni, cserélni, ha nem okés és a végén véglegesre forrasztani, amelyik jó.
Lehet, hogy az AL1250 a határeset alatt van még bőven, mert azért nem mindegy ilyen pici trafónál sem, mennyi energiát képes átvinni és hol hajlandó megfelelő induktivitásként viselkedni freki szempontjából is.
Az EI magod biztos jó lenne kísérletezni, csak az is megmérve. A 10 menet se szentírás, hátha csak +1-2 menet kéne...
(#) Ge Lee válasza palko0125 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Nekem az a gyanúm hogy valami zavarszűrőbe való ferritgyűrűvel próbálkozol, azzal biztos hogy nem fog menni mert nagyon kicsi az Al értéke.
A PC táp EI33-as főtrafójának is 1250 körüli Al-je van és azzal megy. De kukázz valahonnan egy rossz kompaktcsövet, vedd ki belőle a gyűrűt az biztos hogy jó.
Nem tudom hol van a PC tápban 22-es mag, mert a meghajtó általában E16 (ez jó bele), a standby E19 (ez nem jó mert légréses), esetleg a hálózati zavarszűrőben lehet E22, de az nagy eséllyel szintén nem lesz jó.
(#) palko0125 hozzászólása Nov 2, 2014 /

Rendben! Mindenek előtt kerítek egy kompakt Fénycsőből gyűrűt meg induktivitás mérőt. Szkópom az van egy régi masina, de lehet vele mérni.
Jelentkezem, ha jutottam valamire.
Addigis köszönöm a segítséget.
Üdv, Palkó.
(#) ferci válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Átmenetileg légréses mag is jó lenne "gyűrűként" használva, tehát a középső rész kihagyva... akár ügyesen kitörve..

Üdv Mindenkinek újra.
Ugyan induktIvitás mérőt még nem sikerült szereznem, de kompakt fénycsőből gyűrűt igen. Tekertem rá 15-15-10-1 menetet. Szkópon bármelyik fet bármelyik lábán és szinte bármelyik ponton mérve a képen látható jelalakot látom. Hátha Ti ebből tudtok valamit mondani.

image.jpg

(#) sny válasza palko0125 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Mihez képest mérsz? Hol a szkópszonda földje? Milyen beállítások mellett?
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2014

Érdekes a szkóp földpontjàt a pufferkondi negatív pontjához tettem és "Bumm".
Itt nem tudom mi van de inkább bfejezem mára. Egyébként 30v és 2ms beállítással mértem
(#) dara válasza palko0125 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Mert ugye leválasztó trafón keresztül volt a tápegységed.
(#) sny válasza palko0125 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Szerintem keress magad mellé egy hozzáértőt, mert legközelebb lehet hogy a mentő is kelleni fog...

Ugye, hogy RÉSZLETESEN nem olvastál? Különben nem lett volna "Bumm"...
A 2 ms a képen pontosan 50 Hz-nek felel meg, tehát elvileg semmi jót se mértél.
Szerezz csak be vagy csinálj (?) induktivitásmérőt és egy leválasztótafót, addig semmit se csinálj.

Egyébként a jel nagyságából arra következtetek, hogy a diac impulzusa kinyítja az alsó fetet, aztán az a kondiközép 160-170 voltját lerántja, kisüti az alsó kondit és ez megy vhogy 20 msec, 50 Hz ütemben, a felső fet pedig közben nem tud kinyitni.. mintha semmi terhelés nem lenne a trafón....- kb./sacc...
(#) palko0125 válasza ferci hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Megmérem holnap munkahelyen ezt a gate trafót. És ha megfelelő? Na igen mi a megfelelő? Mert le van írva, hogy 2-3000 körüli Al-ú vasmagon legyen 10 menet (2-300uH), de szerintetetk ez változhat. Ezek szerint az alsó fet kinyit, csak az 1 menetes tekercs nem indukál elég feszültséget az L1 és L3 tekercsen. A főtrafó primerjét 1*0,45 drótból tekertem.
Üdv, Palkó.
(#) ferci válasza palko0125 hozzászólására (») Nov 2, 2014 / 1

Ahogy írtad, kb. úgy jó lenne.. a főtrafó primerje így elég kb. 80-100 wattra.
Ha lesz leválasztód és jó gate-trafód, akkor lehet tovább lépni az alsó fet-diac témára.
(#) Ge Lee válasza palko0125 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

A kompaktcső gyűrűjén semmit nem kell mérni, mert az azokkal a menetszámokkal amiket a Skori kikísérletezett hozzá 100% hogy jó.
(#) ferci válasza palko0125 hozzászólására (») Nov 2, 2014 / 1

A Th1 tirisztort kösd ki a próbákig, nehogy az vágjon át, hogy rögtön kisöntöli a felső gate-t, begyújt pl. a 0,15 ohm-ról..

Th1-et a próbák erejéig be sem építettem emiatt. Holnap azért megmérem a gate trafót és jelentkezem.
(#) sny válasza ferci hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Abból a jelből ne következtess semmire, mert az mérési hiba. A mérésnél lebegett a szkópszonda...
(#) ferci válasza sny hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Nem voltam ott..

"Szkópon bármelyik fet bármelyik lábán és szinte bármelyik ponton mérve a képen látható jelalakot látom."

Tipikus, amikor nem, vagy nem jó helyre csatlakoztatja a szkópszondát. Utána majdnem kinyírta magát... Ügyes.
(#) ferci válasza sny hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Ja, hát azt mégsem lehet feltételezni, hogy egy mérést se csinál meg valaki rendesen... akkor azt is fel lehetne tételezni, hogy ohm helyett kohm, nF helyett uF, stb...
A "bemondásokból" tudunk csak kiindulni, aztán van az, hogy hohó, megtaláltam a hibát...

Pedig pont ez a leggyakoribb hiba /a figyelmetlenség és a kapkodás mellett/, hogy nem tudnak mérni. Pont a előző két ok miatt.
(#) voodoo válasza palko0125 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Nincs valami 15-20 Voltos akármilyen kis trafód, akksitöltő, vagy laptop töltő ? A tápot kezd azzal éleszteni végeredmény képp, legfeljebb kriksz-krakszot látsz a képernyőn és Neked se, a szkópodnak se esik baja...!
(#) kameleon2 hozzászólása Nov 3, 2014 /

Sziasztok! Van egy lambda lwt30h 5ff tápegységem. Anno 0 percet sem ment az eredeti berendezésben, mert amint behoztuk - más típusú tápegységre lett cserélve. 4-5 éves. gondoltam , ha már itt van ne porosodjon. Beépítettem szépen dobozba stb. A bekötése papír nélkül is egyértelmű, de biztos, ami biztos előtte megnéztem a bekötést, csináltam csatlakozót hozzá, hogy javítható legyen. Táp alá tettem. Az 5V része terheletlenül kicsit futkos, de 300 Ohmmal terhelve szépen beáll a 4.98V. A +15V -15V azonban úgy tűnik nem akar menni. Terheletlenül össze-vissza szaladgál fel-le a műszer 1-6V okig, terhelten meg sem nyikkan. Nincs valakinek tippje? Az össze kondit végigmértem, hátha az idő miatt esetleg kiszáradtak - bár egy percet sem mentek - a kondik jók. Lövésem sincs, mert nem nagyon szoktam kapcsolóüzemű táppal foglalkozni.
(#) lorylaci válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 3, 2014 /

Egy tippem van, nem tudom nézted -e, hogy az 5V független a +/-15V-tól. Utóbbi kettőnek közös a földje. A mérést a +/-15V-hoz tartozó közöshöz képest végezted?
(#) kameleon2 válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 3, 2014 /

Szia! Igen. Van G1 és G2. Mindkettőhöz képest mértem és terheltem is semmi változás. A csatlakozó bekötése balról jobbra G1, G1, +5V, +5V, -V, G2, +V. Egy bakit talán elkövettem - bár nem ismerem a táp kapcsolástechnikáját. Mivel se így se úgy nem láttam a +/-15V-ot összekötöttem a két G pontot és úgy is rámértem, de érdemi változás nem történt. Gondolom önálló trafókivezetései vannak a tápnak így ennek sem lenne szabad gondot okozni - meg előtte sem volt jobb.. Most megnéztem - horror áron van ez a táp - így lehet, hogy egy egyszerű PC-tápot alakítok át - az olcsóbb. Csak sajnálom, mert aránylag szépen sikerült a dobozt megcsinálnom
(#) lorylaci válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 3, 2014 /

Mivel a tápban egy trafó van, ezért ha az 5V ág működik, akkor +/-15V ágon nem lehet sok gebasz. Elsőnek mérd ki a trafó szekunderei megvannak -e, aztán nézd meg a diódákat.
Azt nézd meg a visszacsatolás (TL431 IC-t keress) melyik ágról megy, vszeg az 5V-ról.

Legutóbb 10 dolcsiért vettem 5 darab 5V 1A +/-12V 0,2A kínai tápot. Ránézésre nem életveszélyes, meg a főbb biztonsági szabványoknak megfelel. (de attól még lehet meglepetés, plusz EMI szintjére nem mernék esküdni)
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2014
(#) sny válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 3, 2014 /

A +15V és -15V kivezetések között mit mérsz?
(#) kameleon2 válasza sny hozzászólására (») Nov 4, 2014 /

Szia! Éppen ez az .. két multiméterrel is próbálkoztam, mert azt hittem bekrepált a multim - ilyet ugyanis máson nem mértem: fel-le szaladgál, mint ami megkergült , de maximumban is 20V körül láttam bevillanni értékeket. Gondoltam megmérem váltóban - akkor meg 0-t mutat.
Következő: »»   484 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem