Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
100 alatt biztos nem vennék digiszkópot. Olcsó húsnak... Van egy usb-s hantekem az pl néha ledob a laptopról szal tökéletes biztos nincs vagy csak csillagos áron.
Szerintem ebben az árkategóriában mindegy, hogy kb. 50ezerrel több, vagy kevesebb. Ha megnézzük, ugyanaz a szkóp hardver 200MHz változatban kerülhet 2-3 szor annyiba, mint 50-70MHz változatban. Tudom, most itt nem a 200MHz változataikról van szó, de ha ugyanez a hardver van 200MHz változatban 200-300ezerért, akkor 50-70MHz szkópnál miért lenne komolyabb hardver 50ezerrel többért.
Inkább tapasztalati infók alapján vennék. Nem ismerem őket gyakorlatban, csak gondolom amit írtam. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2014
Ha elkezdek mérni vele, emelkedik a borda-hőmérséklet 34,4-36,2 fok között , és a fordulatszám is 6V körül mozog , így fél gázon teper a venti, alig hallani.
Az már úgy faja. Legalább ennyit kellett vóna még fejleszteniük és nincs ilyen gond.
Ha a belseje ugyan az akkor egyértelmű az olcsóbbikat veszed meg és meghekkeled az már a cég baja hogy így fejlesztették ki a hanteket. Én csak a gari miatt nem szedném szét de valakit ez nem érdekel.
Nem akarok vitát indítani, de ha engem kérdezel akkor egyik sem jó. Ha viszont azt nézzük hogy nem sokkal kerül többe mint egy 20-30 éves analóg ami nem tud semmi plusz funkciót, akkor mindegyik jó. Otthon, hobbira persze, mert egy olyan helyen ahol napi 8 órát kellene menni neki nem sokáig bírná. A kezelőszervek meg talán még annyit sem.
Előbb utóbb veszek majd egyet, de csakis az analóg mellé, és csak azért hogy legyen tároló funkció, meg ne kelljen számolgatni, matekozni, csak leolvasni amit kiír. Én még emlékszem azokra az eszközökre, műszerekre, amik reggel 8-kor be lettek kapcsolva, délután 4-kor ki, és ezt bírták éveken, évtizedeken keresztül. Az owonnal az ára is baj volt (sok), meg hogy nem kizárólag az enyém volt hanem közös. Meg hát bíztam benne hogy jó lesz kapcsolóüzemre is és akkor eladhatom az analógokat, de nem így lett.
Arra gondolok, amikor pld. egyik típus70MHz, 80eFt., másik típus 70MHz 110eFt. A 80eFt.-osnak van kb. 250eFt.-os 200MHz változata azonos hardverrel, akkor a 110eFT.-os 70MHz-es nem biztos, hogy jobb hardver, mint a 250eFt.-os csak szoftveresen butított 70MHz változata.
Idézet: „Én még emlékszem azokra az eszközökre, műszerekre, amik reggel 8-kor be lettek kapcsolva, délután 4-kor ki, és ezt bírták éveken, évtizedeken keresztül.” És 20 évesen megvettük mi hobbisták, még most is jól szolgálnak. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2014
Valamivel előrébb feltettem egy képet a Hantek hardware-es hackeléséről, amit a neten találtam. Gondoltam, ha már eddig szétszedtem, tényleg bele nézek. Valóban ott, és úgy van a 2 kis kondi, ahogy az interneten olvastam. Az is látszik a képen, hogy utólag lett betéve, mert az elkó oldalát "összemaszatolta" a pákával. A másik képen látszik, hogy a ventillátort, milyen "bután" tették bele, / vagy a táppanelt/, mert mindenhonnan szívja a levegőt, csak a ténylegesen fűtő, hűtőbordákról nem képes eleget elszállítani. Ventivel, vagy annélkül is 60 fok körül van, a műhelyben 19. Mennyi lehet nyáron a 32-36 fokban??
Nevetségesnek tartom, hogy itt tart az ipar, hogy egy ennyire új készüléket már mókolni kell. Ez ne haragudjatok meg, de nekem már röhejes. El nem tudtam volna ezt képzelni mondjuk 20 évvel ezelőt.....Sokkal jobb dolgokat csináltak régebben, amik még ma is működnek, kiváncsi leszek mi lesz 30 év mulva ezekkel a "szkópokkal" amik azért valljuk be egy jó havi fizetés ára.
A 60 fok meleg sok, nyári kánikulában lesz 80 fok. Furcsa, hogy ennyire melegszik, miközben azért a levegő ha keveset is, de mozog. Így nem hagynám. Vagy tennék oda a táp hűtőkhöz valamilyen kis ventilátort, pld. processzor ventit. Vagy megnövelném a hűtőfelületet, odabarkácsolnák még alulemezt, jó nagyot. Esetleg a hűtőtönk és alkatrész közé beférne vékonyabb lemez, csillámmal szigetelve, és hővezető pasztával szerelve. A lemez megfelelő alakra vágva és hajlítva, másik vége is rögzítve valahova. Vagy a tönkhöz alkatrészt rögzítő csavar hosszabbra cserélve, és a tönk másik oldalához anyacsavarral rögzíteni az alulemezt. Igaz itt nem felület van, csak bordák éle, de ez is jó lehet. Ennyi jutott most eszembe.
Az alulemez szigetelését ne felejtsük, ne legyen semilyen feszültségen. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2014
Valamit mindenképpen kitalálok, valami "légcstornán" cső-féleségen elmélkedem, ami a bordáknál ki lenne vágva, és a ventihez vezetne, hogy direktben a fele legalább onnan szívja el a levegőt.
Igen, ez igaz, de annak idején egy rendesebb analóg szkóp nem az egyhavi fizetésbe került... A mai világ a fogyasztói társadalom, ha tetszik, ha nem. Elromlik, dobd ki, vegyél másikat. És lassan ellepi a földet az elektronikai szemét...
És láttam a Tektronix kocsis szkópjában is olyan mókolást, hogy 24 lábú tok volt a panelen, de 28 lábú ic-t tettek bele. A maradék lábakat bekötötték kis drótókkal. És ez egy vadi új szkóp volt, még az embargós időkből... Ami nekem tetszik, az az analóg szkóp, szép nagy digitális tárolóval... de ebből kevés van. Ezek a DSO-k szépek, biztos jók is, de én nagyon maradi vagyok...
Valójában, nem tudjuk, hogy mekkora a hőellenállása egy ilyen ic-nek, ami a nyáron mondjuk 80 fok lesz. Ha kicsi a hőellenállása, akkor a chip mondjuk 85 fok lesz. Ha viszont nagy, akkor mondjuk 150 fok. És az már baj. Tehát, jogos, hogy valamit kellene csinálni vele. Kérdés legfeljebb az, hogy a gyárban miért nem csináltak vele valamit?
Akkor én is maradi vagyok. Nekem is jobban bejönnek az analógok. Van egy EMG meg egy pc-s hantek aztán jóccakát. A Hantek mondjuk nekem azért tetszik, mert ahogy fentebb olvastam, nem kell matekolni, számolgatni, ir mindent, frekit, Vpp-t, tárol, meg ami csak kell, de akkor is szivesebben figyelem a zöld sugarat.
Ez egy szépen összegányolt belső akkora kihasználatlan tér van ebbe hogy az hihetetlen és így is melegszik minden. Owonom 7cm vastag és kb tudja ugyan ezt és van benne egy 8Ah akku is. Én is elektronikai cégnél dolgozok és amit mi csinálunk az förtelem a kézjegyem nem adnám rá. Aztán megy olaszba tehát olyan cuccot se kell venni. A kondikat is hogy lehet így széttmelengetni amikor mellette 10mp alatt kilehet csipeszpákával cserélni vagy kivenni az smdket. Itt van pár kép owon belsőről össze lehet hasonlítani. Nem védem egyik kinai gyártót sem de egy EMG még manapság is működik... Owon belső
Tisztelt Hölgyek és Urak!
Ha minden igaz, szert teszek életem első szkópjára egy RFT EO 213 típusra. Van valakinek ehhez (budapesti elérhetőséggel) egy másolható, nem német dokumentációja (magyar vagy angol, ha kérhetem)? Esetleg egy már digitalizált példány? Érdekelne felhasználói is és szerviz dokumentáció is. Gugli nem barátom ebben Köszönöm
De ha belenézel az oszcilloszkóp javítása témába, ott is rengeteg információt találhatsz róla. Elég gyakori szkóp volt.
Szia! Csak kicsit szét kell nézni.
Sziasztok!
Találam a neten egy használt, 20 éves HP1744A szkópot 45e-ért. 100 MHz, 2-csatornás, tárolós. Az eladó hibátlannak írja.Szerintetek jó vétel lenne, vagy tegyek még rá egy kis zsetont és vegyek egy DSO-t, mondjuk Hantek? Ez azért is kérdés, mármint hogy 20 éves, mert szívtam már meg nemrégen használt matuzsálemmel, és most nem szeretnék kockáztatni. Ezúttal is hálásan köszönök minden tanácsot! A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2014
Sajnos igy aligha lehet valami tanácsot adni. A kérdés, hogy mennyit és hogyan volt használva. A legnagyobb gond a kapcsolokkal szokott lenni. Bizonytalan kapcsolás sok mérget tud okozni. ( csere többnyire lehetetlen).
Az én szkopom ( tek) már jo 30 éves semmi gond vele, de mindössze 3 használtuk ujkorátol, igy vele együtt öregedtünk.
A HP1744 analóg tárolós, nagyon más mint a digitális tárolós. Itt a kép csak kimerevíthető, azaz ott marad. Nagyon más, mint a digi tárolós. Kérdés mire, milyen kell.
A hantek esetében mennyivel kevesebb a kockázat? Semmivel. Ezeket csak itthon szabad megvenni garanciával de akkor drágább. Ha ebay-ről rendeled vagy egyáltalán nincs garancia ami azt jelenti hogy meghibásodás esetén dobhatod a kukába, vagy olyan van hogy visszaküldöd a gyártóhoz de az kockázatos, plusz olyan költség hogy többe lesz mintha itthon vetted volna.
A DSO-ra egyetlen jó megoldás van, ha magad (vagy ismerősöd) vissza tudja igényelni az áfáját, és akkor 80-100000 között már van egy szkópod. A használt analógok esetében a kezelőszervek lehetnek problémásak (yaxley, potik) mert ezek az egyedi kialakításuk miatt nem cserélhetők, tehát nem úgy van hogy veszek egy 500Ft-os potit a boltban és kicserélem. Minden más bajuk javítható, de néha még a yaxley is, lásd általam feltett képek a szkópjavítós topikba.
Sziasztok. Venni szeretnék egy PC-s szkópot. Hantek 6082BE-ről mi a véleményetek?
Szia. Én ebayról rendeltem Hantek 6022be-t, ez a 20MHz-es verziója. Simpi barátomnak is van, szerinte korrekt jelet 10MHz-ig lehet tőle várni. Ha azt nézem , hogy 15.000Ft-ba került, szerintem ez nem volt rossz vétel. A szoftver nekem tetszik, próbaképp letöltheted, megnézed, hogy tetszik a kezelőfelület, stb. A tápok hálózati oldali mérésénél vigyázni kell, mert ha rossz helyre mérsz bele, akkor kiütheti a pc-det is. Tároló funkciója szerintem jó. Én eddig hangfrekis mérésekre használtam, illetve motor fordulatszámának mérésére, egy opto villa segitségével, nekem jól müködik tetszik. Egyetlen tápot nem tudok megmérni vele, mert kiakad és újraindul a gép, ez egy nyomtató kapcsolóüzemü tápja. Már rátettem leválasztóra a tápot, de amint a szekunder oldal GND-t összekötöm a mérőfej GND-vel a gép kiakad, és újraindul. Nem is értem. Egyébként jó kis szkóp, nekem tetszik. Ár/érték arányba mindenképp jó.
Nekem van egy 6082be garis. Árulom is 50 papírért mert vetem másfajtát. Igazából semmi baj nincs ezekkel de ahogy Doncso írta hálózati részt nem szereti. 100Mhz-vel szkóppal hasonlítottam össze szinte tudja azt amit a nagykönyvében írnak meg a yutubos videokon látsz.
Annyit még hozzáfűznék, hogy van ez az usb-s leválasztó hozzá, vagyis nem kifejezetten ehhez de létezik galvanikus lecsatoló, igy fázis is mérhető. Én rendeltem hozzá egy fix 1:10-es osztót, igy nehezebben tudom ellőni a 30v Ube max értéket.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |