Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   69 / 184
(#) Tomi94 válasza jonyibandi hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Igen, amit írtál, hogy a motor hajtja szíjjal (hátul), az is egy kuplung, de az lejátszás üzemben amúgy sem csúszhat, szóval ne azon vegyél lejjebb. Az csak arra van, hogy tekercselés végén ne a szíjat rángassa a motor addig, amíg az Auto Stop reagál. Amire én gondoltam, az a jobb oldali csévélő tengelyén van, és az csúszó kapcsolatot ad lejátszáskor.
Amúgy ha fogaskerekes, akkor persze ez is okozhatja, de ha nem nyávog tőle, és a zenét azért nem nyomja el, akkor békénhagynám. Nálam egy HX-A201-es Akai megy így kb. két éve gond nélkül, pedig abban folyamatosan kattog a kuplungot meghajtó fogaskerék.
(#) PeachMan válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Az eredeti fejen van Pioneer felirat.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2014
(#) pisti89 válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Kibontottam a motort, önmagában is visít, nem is kicsit.
Motorcsere lesz meg egyúttal veszek bele szíjat is.
Köszi
(#) Tomi94 válasza PeachMan hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Hát, ezeken már egyiken sincs felirat, viszont találtam neten képet másik CT506-ról, abban is így néz ki a fejtükör, mint az 1-es képemen. A te szétbontott készülékedből véletlenül nincs használható kombináltfej?
(#) Tomi94 válasza pisti89 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Szíjnál próbáld meg, hogy kiveszed, és kézzel megnyújtod kicsit. Ha szemmel látható, ahogy lassan húzódik össze, akkor csere, és örülhetsz, hogy nem folyt szét és ragadt bele mindenbe!
(#) pisti89 válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Kivettem és ahogy összenyomtam egybetapadt, persze szétszedhető még.
Van egy Aiwa is nálam, na az nem úszta meg, abban rendesen elmálott, szerencsére valami fórumon megtaláltam milyen kell bele így nen kellett lemérnu sem.
Tuti csere.
(#) PeachMan válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Ez a kettő abból van, de nagyon kopottak szerintem. Én cseréltem is egy másik újra.
(#) Tomi94 válasza PeachMan hozzászólására (») Nov 3, 2014 /

Fejtükör milyen, van arról is kép?
(#) PeachMan válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 3, 2014 /

Akkora mindegyiken a kopás, hogy a körmömet lazán ki tudnám törni velük. Mivel el is volt állítgatva mindegyik ct-506, próbáltam az előmágnesezéssel korrigálni a tompa hangot, de sikertelenül. Lejátszásra még-még használható talán valamelyik, de felvételre reménytelen szerintem. Amelyiken ferde a felirat (alsó a képen) talán kevésbé kopott, mint a másik. De erős sávot reszelt azért abba is a szalag. 280 ohm mindkettő. Ezt csak azért írom, mert Te 190 és 250 ohm-ot írtál a fejekre.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2014

Par megmaradt ct-506 alkatreszt kidobok, mert nincs hely. Kell valami?
- gorbe fem elolap, kisse karcos plexivel
- szetszedett mechanika
- mechanika gombsora
- burkolat teteje
- elolap mogotti muanyag resz
- trafo
- hatlap, also burkolat
(#) Tomi94 válasza PeachMan hozzászólására (») Nov 3, 2014 /

A mechanikát, a fejeket és a tetőt (ha nem rozsdás, mint az enyémen) elfogadnám.

A fejeket megtartom vésztartaléknak, de a mechanika és a tető akkor a tied. Egész meglepő módon a tető szép.
(#) pisti89 válasza pisti89 hozzászólására (») Nov 4, 2014 /

Már megvannak a szíjjak, este jöhet a teszt
(#) tiger924 hozzászólása Nov 5, 2014 /

Sziasztok!
Újból szeretnék segítséget kérni, egy olyan problémával kapcsolatban, hogy a magnóm lejatszáskor tökéletesen működik, viszont felvétel készítésekor a hang recseg, torz, gyakorlatilag felismerhetetlen az eredeti hang, es az előző felvételt sem törli, teljesen athallatszik a régi felvétel. Új kazettanal is ugyanaz a recsegős, torz valami az eredmény...
Előre is köszönöm az ötleteket.
(#) megott válasza tiger924 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

A törlőosszci abszolúte nem megy, kéne egy szkóp rámérni szerencsétlenre.
(#) tiger924 válasza megott hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Koszi a választ, tartottam attól, hogy valami ilyesmi probléma lesz vele, de sajnos ramérni nem tudok, mert oszcim itt nincs, csak otthon Magyarországon, szóval ezt a projektet jegelnem kell decemberig... Koszi mégegyszer!
(#) CHZ válasza tiger924 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

DMM is elég a hibakereséshez, elsőre DC mérések az oszci áramkörében, de leszakadt törlőfej vezeték is okozhatja. Ez is könnyen kimérhető, szkóp nélkül is javítható.
(#) megott válasza CHZ hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Ha szerencséje van csak ennyi lehet a baj
(#) CHZ válasza megott hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Igen, kell kis szerencse, de ha nem kezdi méregetni, nem derül ki semmi.
Szkóp felesleges, mivel nem megy az oszci, nem is tudna mérni semmit vele.
(#) pisti89 válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Megvagyok a szíjjak cseréjével, igaz 2 lépésben, mert a kicsiről megfeledkeztem.
Csere után összeraktam megy oda-vissza csévélés, lejátszás...stb.
De kb 10-20 perc után a kijelző kikapcsol, csak a "TAPE" felirat megy semmire sem reagál.
Nyomógörgő megy a csévélő tengely nem, ezért begyűri a szalagot, kikapcsolás nem ment.
Ha kihúzom a konnektorból és 20-30mp elteltével visszadugom ismét megy egy darabig.

Szerintetek mi lehet a hiba?
Kiszáradt egy elkó és ahogy melegszik szivárgás miatt leeső feszültségtől meghülyül a proci?
Holnap folytatom a keresgélést.
(#) Tomi94 hozzászólása Nov 10, 2014 /

Sziasztok!
Valaki találkozott már a következő hibajelenséggel? Sony kétmotoros kazettás deck mechanika produkál olyan hibát, hogy amikor lejátszást megállítanám, a kikapcsolás közben a csévélőket hajtó motor - a rajta levő lengő fogaskeréken keresztül, lásd 3. kép - belekap a leeresztő orsóba, és előrepördíti a szalagot vele. Nem nagyon sokat, épp csak annyit, hogy ha utána megint indítanám, akkor mire megfeszítené a szalagot, már kikapcsol a szalagvégre figyelő automatika, mert nem érzékel forgást.
Régebben egyébként már csinálta ezt egy hasonló mechanikájú Sony deck, amit eredetileg fejcserére kaptam. A fej nem volt beszerezhető, így bontott mechanikát vettünk hozzá, és abból tettük át. Nos, akkor a bontott futómű csévélő motorjáról áttettük a lengő fogakerék-tagot a másikra, és ettől megoldódott, de akkor sem találtam meg a két alkatrész közti különbséget sajnos.. Szóval sejtem, hol van a kutya elásva, csak a pontos okára nem jövök rá..
(#) pisti89 válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Szia
Ez véletlen, nem egy TC-RX390 mechanika?
Van nálam egy ilyen elbontva, de nincs benne a szíj, viszont ha neked ilyened van, nem mérnéd le a szíjak méretét, elég macerás lenne sablont csinálnom hozzá és azt mérni.
Köszönöm
(#) Tomi94 válasza pisti89 hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Hasonló, de nem teljesen ugyanaz, mert rákerestem, a tied oda-vissza játszós típus. Annak két lendkereke van, így a laposszíj az hosszabb kell legyen. A másik, ami a csévélőket hajtja, az ugyanaz, egy hasonló javításánál a múltkor ilyet vettem rá: 24x1.3x1.3, HQ-ban kapható.
(#) pisti89 válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Eggyel kevesebb mérés, köszönöm.
(#) PeachMan hozzászólása Nov 15, 2014 /

Ma hozzajutottam egy merokazettahoz. 315Hz, 3150Hz, 10kHz -20dB jeleket tartalmaz. Spektrum analizatorral meg is neztem es a 10kHz-et figyelve megkisereltem egy azimuth korrekciot. A -20dB elmeletileg a 0dB feszultseg ertekenek 1/10-ed resze. Ez alapjan megprobaltam kozelito erteket beallitani lejatszaskor. Nem tudom ez ilyenkor mennyire hiteles, de az eredeti allapotnal biztosan jobb lett, mert a deck-be rakva a ket csatorna nem futott egyutt. Valami otlet esetleg, h mire hasznalhatnam amugy a kazit?
(#) megott válasza PeachMan hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

250nWb-es magnónál a -20dB a kimeneten az alábbi értékeket kell mérned (az indexen elküldtem a linket ahol kiszámolhatod, de úgy néz ki már mindenhol le kell neked írni) dB vagy HF mVmérő kell a multival nem használható, tehát -20dB=-22,781dBU=-25dBV=56mV(RMS)=159mV(P-P)
315Hz a lejátszási "hangerőt állítod a manuálnak megfelelően az adott feszértékre.
3150Hz a szalagsebesség ellenőrzésére
10kHz- azimuth (fejmerőlegesség) egy egyszerő szkóp progivakl is leellenőrizhető a két csatorna összegzéséől egy jobbra dőlő elipszist (de inkább csak egy vonalat) kell látnod akkor jó, valamint a a korrekció beállítására szolgál a 315Hz-hez képest max +-1dB legyen az eltérés!
(#) PeachMan válasza megott hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Köszönöm a választ. Igen, leírtad, de sajnos egyelőre nem tudom értelmezni megfelelő ismeretanyag hiányában az oldalon található értékeket. Egyelőre sajnos csak multim van. Az a kazettát behelyezve 52mV-ot mutat, de akkor ez gyakorlatilag lényegtelen, nem pontos.

Valami free szkóp progit esetleg ismersz? Gondolom egy hangkártya elég lehet hozzá kalibrációt követően HF mérésnél. Vagy valami spec hardvert is igényel?

Annyit még elárulsz, hogy mi a különbség az RMS és a P-P között a fentiekben írt egyenlőségben? Mert bár próbálom a neten kideríteni, de pár szóban, ha van kedved segíthetnél.

(Ugyanis jelenleg a lelkesedés nagyobb a szakértelemnél Még. )
(#) PeachMan válasza PeachMan hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Az imént néztem meg, hogy a multiméterem kézikönyvében azt írják az AC Volt és Amper részeknék, hogy 40-400Hz között mér és színusz hullámmal számol.

Calibrated in rms (sine wave).

Akkor lehet valamennyire hihetek neki még 315Hz-nél?
(#) PeachMan válasza PeachMan hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Közben sikerült azt hiszem megértenem az RMS és a Peek-to-Peek közti különbséget. Ha jól gondolom akkor esetemben az RMS-el érdemes számolni. A csúcsok közti különbséggel esetleg elektronika tervezésekor/javításakor gondolom.
(#) pisti89 válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

TC-RX390 szíjai azonosak a TC-K620-al, ami szerencsére volt itthon
Nálam olyat csinál, ha Pause vagy Stop-ot nyomok neki minimálisan visszatekeri majd úgy áll meg.
Esetleg tudod mire utal ez a jelenség?
Következő: »»   69 / 184
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem