Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   61 / 854
(#) Kovidivi válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Szia.
Próbáld ki, ennél gyorsabb, és biztosabb választ senkitöl se fogsz kapni. Más is csak ùgy tud segíteni, ha ír egy tesztprogramot.
(#) benjami válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Így van. Igaz, hogy nem arduino-s kód, hanem sima C, de a cikkemben ( karakteres lcd kijelző driver avr és pic mikrovezerlőkhöz ) a demo-ora példaprogramban animálva vannak a saját karakterek.
(#) TheShaft válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Semmit nem csinálsz rosszul szerintem. A kijelzőn egyszerre 8 saját definiált karaktered lehet, mivel ezt támogatja hardveresen a kijelző. Amikor kiíratsz egy másik "screen"-t (bocsánat, de nem jut eszembe erre jó magyar szó), előtte újra definiálod az új screen-hez tartozó saját karaktereidet (ha vannak ilyenek). Ugyan azon a screen-en nem lehet 8-nál több saját karakter.
(#) kapu48 válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Ez sajnos így működik!

Csak 8 karakternek van hely az LCD memóriájában.
A többi csak az AVR flash területén van, és onnan töltődik be, felülírva az előzőt.
(#) ha6qt hozzászólása Nov 15, 2014 /

Sziasztok,

Programozó és rádióamatőr vagyok Mikrokontrollerek, illetve Arduinohoz hasonló termékek programozásával még nem foglalkoztam, kivéve egy .net-ből való MCP2200 vezérlést USB-n keresztül.

Tehát kvázi mikrokontroller témában kezdő vagyok, segítséget szeretnék kérni egy nekem megfelelő kütyü kiválasztásában. Engedjétek meg, hogy pontokba soroljam az általam keresett eszközzel támasztott igényeimet, melyre programot szeretnék írni:
- 3 darab különálló léptetőmotor vezérlése, tehát 6 darab kimenet a jobbra / balra léptetések miatt. A léptetést az egyszerűség kedvéért külön driver elektronika oldja meg. Nyilván ha a kimenet tud pozitív / negatív feszültség értékeket is felvenni, akkor elég 3 kimeneti láb is,
- 3 darab bemenet, mindkettőre feszültség fog bemenni. A feszültségek nagysága, egymáshoz képesti arányuk alapján számolja majd a program a motorok forgási irányát / lépésszámát,
- Program feltöltése USB-n vagy soros porton keresztül.

Milyen eszközt vásároljak a fejlesztéshez? Ha azt mondjátok, hogy Arduino, akkor melyik változatot a sok közül? Milyen kis paneleket kell még megvennem a fenti igények teljesüléséhez? Szeretnék mindent egy kalap alatt megrendelni, hogy együtt jöjjenek össze a cuccok.

Hálásan köszönöm előre is!
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2014
(#) ronin75 válasza ha6qt hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Szia,
erre a feladatra az Arduino alkalmas, hogy melyik lapkát választod az rajtad múlik. Hirtelen azt mondanám, hogy a különböző változatok, csak a ki és bemenetek számában, a soros kommunikáció megoldásaiban és a méretben különböznek. Ha végignézed a palettát, akkor ezek alapján eldöntöd, hogy pl. neked kell-e véglegesen a lapra a soros kommunikációs chip vagy csak a fejlesztés idejére, mekkora méretben gondolkodsz, stb.
Mivel a motorokat külön panelekkel vezérled, igazán más feltétet nem szükséges venned, maximum egy csupa lyuk nyákot vagy dugdosós panelt az esetleges kötések vagy ellenállásosztók számára.
(Az esetleges klónok driverével meg lehet szenvedni, viszont fillérekért megkapod, bár én az eredeti olasz lappal is eltöltöttem fél napot, míg végre kommunikált a PC-vel, )
(#) ha6qt válasza ronin75 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Az nem rossz móka, azt gondoltam, hogy van olyan terméktámogatása, hogy rögtön indult Sebaj.

Ahogy tovább gondolkodtam a motorokkal vezérelt mechanikán, már újabb 5 bemenetre lesz szükségem az újabb érzékelendő funkciókhoz. Így már nyolc darab, feszültséget mérő bemenetnél, és három kimenetnél tartok. Lesz ez még rosszabb is

Köszi!
(#) ronin75 válasza ha6qt hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Nem a terméktámogatással volt gond, hanem USB kommunikáció nem akart működni, csak akkor, ha minden más USB eszközt letiltottam. (Pl. egy laptopnál mindent le kellett tiltani, ott pedig pl. a belső bluetooth kártya "USB"-s.) De szerintem ezt PC-je válogatja, másik PC-n egyből elindult.

Számold össze mennyi analóg (feszültséget mérő) és mennyi digitális port kell neked és nézz ki esetleg egy nagyobb kártyát, mert akkor mindig lehet bővíteni
(#) icserny hozzászólása Nov 15, 2014 / 1

Nem tudom, hogy mennyire közismert: A MODKIT Micro offline fejlesztői környezet Windows és Mac verziója letölthető és ingyen használható (korábban tudtommal csak online lehetett fordítani). Akinek tetszik ez a Scratch típusú programozás, használhatja (gyerekeknek kezdéshez biztosan jó egy darabig...). Hosszú távon nem pótolja az Arduino környezetet!
(#) airwalker válasza airwalker hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Senki nem tud nekem segíteni?
(#) kapu48 válasza airwalker hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Mint a minta projekten is láthatod, kerámia és tantál kondikat használt.

Az elektrolit kondenzátor tekercselt kivitelezésű, ezért magasabb frekvencián nagyobb az induktív ellenállása. És 1 idő után ki is szárad, ezért veszít a kapacitásából.

De ha már elmúltál 40 éves? Használhatsz a tantál helyet olcsóbb elkókat is.
Úgysem halód már a 20KHz körüli magas hangokat! (Bocsi!)
(#) ha6qt válasza ronin75 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Oksa. Egy tízes körül szántam rá eredetileg is a pénzt, hogy ne a legegyszerűbb, vagy esetleg ne klón kártyát vegyek.

Ez már végleges, 8 analóg bemenet, 3 kimenet + LCD vezérlés, így ha jól látom, az Arduino Due felel meg a céljaimnak.

Más téma:

Az egyik bemenet köré egy olyan egységet kellene felépítenem, aminek meg kellene saccolnia egy adott elektronikai kapcsolásban egy adott frekvenciát. Tényleg csak durva mérésről van szó, nagyjából olyan szinten, hogy egy oszcillátorba bedugott kvarckristály éppen 1 - 100KHz-es, vagy mondjuk 0.1 - 2 MHz-es tartományban működik-e? Csúnya ötlet volna ehhez a feladathoz egy pontosan 1 másodpercig számoló (növekvő) változót ráállítani az egyik lábra? Gyakorlatilag megszámolná a frekvenciát az adott bemeneten.

Köszi!
(#) kapu48 válasza airwalker hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

A feltöltőt kódjaidban a vezérlő rész nincsen kidolgozva!

Ezt hogyan akarod megoldani analóg potméter, rotari encoder, infra távvezérlés, ...?
(#) kapu48 válasza ha6qt hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Az „Arduino Due HW” jó lesz a céljaidnak.

Viszont a Arduino IDE lehet, hogy lassú lesz neked?
Mért nem maradsz inkább a C++ Atmel Studio mellett?
Programozóként gondolom jobban is ismered!
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Nov 15, 2014 /

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, azt hogyan lehetne megcsinálni egy arduino-s webszervernél, hogy amikor megyitom, jelszót kérjen? Mert szeretnék vele dolgokat kapcsolgatni, és ugyebár jelszó nélkül nem lenne jó port forwardingolni.
(#) atus1981 válasza rmis hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Üdv!
Visszaszámlálós dolog már megy, viszont nem tudom megvalósítani azt, hogy ha a gazkaz HIGH-ről átvált LOW-ra, akkor a bizonyos ideig ne induljon a futpuff....
(#) erdeidominik1999 válasza atus1981 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Szia! Egy kicsit konkrétabban le tudnád írni hogy mit kéne megcsinálni vagy esetleg a már meglévő programot felrakni?
(#) atus1981 válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

1. if (szt == 1 && futpufmegy == 0 && puffer < 45) {  
  2.          digitalWrite(gazkaz, HIGH);
  3.     }
  4.    
  5.     if  (futpufmegy == 1 || szt == 0 || puffer > 45) {
  6.         digitalWrite(gazkaz, LOW);
  7.        
  8.     }
  9.    
  10.     // itt kellene várnia 3 percet a programnak, mielőtt elindulna a futpuff...
  11.     //persze, ha a szt(szobatermoszát) kéri a meleget...
  12.    
  13.        
  14.     if (puffer > 45 && szt == 1) {
  15.          digitalWrite(futpuff, HIGH);
  16.          
  17.     }
  18.    
  19.     if (puffer < 44 || szt == 0) {
  20.          digitalWrite(futpuff, LOW);
  21.          
  22.      }

Próbáld ki ezt, de ha a program nem csak ezt csinálja, hanem mást is vezérel, akkor nem lesz jó az a delay, mert akkor millis-sel kell csinálni, hogy a program fusson alatta.
  1. int gazkaz_allapot=0;
  2.  
  3.  
  4. if (szt == 1 && futpufmegy == 0 && puffer < 45) {  
  5.  
  6. digitalWrite(gazkaz, HIGH);
  7. gazkaz_allapot=1;
  8. }
  9.  
  10. if  (futpufmegy == 1 || szt == 0 || puffer > 45) {
  11.  
  12.   if(gazkaz_allapot==1){
  13.    
  14.     gazkaz_allapot=0;
  15.     digitalWrite(gazkaz, LOW);
  16.     delay(180000);
  17.   }
  18.  
  19.  
  20. }
  21. // itt kellene várnia 3 percet a programnak, mielőtt elindulna a futpuff...
  22. //persze, ha a szt(szobatermoszát) kéri a meleget...
  23.  
  24. if (puffer > 45 && szt == 1) {
  25. digitalWrite(futpuff, HIGH);
  26. }
  27.  
  28. if (puffer < 44 || szt == 0) {
  29. digitalWrite(futpuff, LOW);
  30. }

Bocs, Üdv
Az a baj, hogy ennyi időre nem állíthatom meg, mert LCD-t vezérrel, hőmérsékleteket néz, 2 szivattyút és a gázkazánt kezeli (megy-nem megy)...
(#) erdeidominik1999 válasza atus1981 hozzászólására (») Nov 15, 2014 / 1

A futpuff-ot csak a gázkazán után működteti, vagy egyébként is? Mert ha egyébként is , akkor az utolsó } után (az idozitésé) tegyél be egy else-t és oda is másold be a futpuff vezérlést.
  1. int gazkaz_allapot=0;
  2. long previousMillis = 0;
  3. boolean idozites=false;
  4.  
  5.  
  6. if (szt == 1 && futpufmegy == 0 && puffer < 45) {  
  7.  
  8. digitalWrite(gazkaz, HIGH);
  9. gazkaz_allapot=1;
  10. }
  11.  
  12. if  (futpufmegy == 1 || szt == 0 || puffer > 45) {
  13.  
  14.   if(gazkaz_allapot==1){
  15.    
  16.     gazkaz_allapot=0;
  17.     digitalWrite(gazkaz, LOW);
  18.     idozites=true;  
  19.     unsigned long currentMillis = millis();
  20.     previousMillis = currentMillis;
  21.   }
  22. }
  23.  
  24. if(idozites==true){
  25. unsigned long currentMillis = millis();
  26. if(currentMillis - previousMillis > 180000) {
  27.       previousMillis = currentMillis;
  28.       idozites=false;
  29.      
  30.       if (puffer > 45 && szt == 1) {
  31.           digitalWrite(futpuff, HIGH);
  32.           }
  33.  
  34.        if (puffer < 44 || szt == 0) {
  35.            digitalWrite(futpuff, LOW);
  36.            }
  37.     }
  38. }

A futpuff akkor is mehet, ha a puffer > 45 foknál.
Tehát vagy a gazkaz vagy a futpuff megy, aminek feltétele a puffer hőmérséklete, majd ezután a szobatermosztát kéri-e a meleget.
A késleltetés azért kell, mert a gazkaz még megy 3 percig ha a szobatermosztát már nem kéri.
Viszont akkor is megy 3 percet, ha a szobatermosztát kéri és közben a puffer eléri a 45 fokot, ekkor van az, hogy a gazkaz szivattyúja és a futpuff szivattyú is együtt menne. Ezt szeretném elkerülni.
Próbálom megérteni és alkalmazni a segítségedet, amit köszönök
(#) airwalker válasza kapu48 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /

Vagyis a menü részét, hogy melyik gombra mit lehessen állítani és mivel lehessen állítani, azt kell kidolgozni nekem?
Egyébként nyomógombos roti enkóder lesz az előlapon plusz egy távirányítót is akarok mellé.

Húha ez így elég ködös nekem, tehát akkor van egy gázkazán vezérlés, egy gázkazán szivattyú vezérlés, és egy futpuff vezérlés is ha jól értem és azt szeretnéd, hogyha a termosztát kéri, a gázkazán megy és a puffer eléri a 45 fokot akkor a futpuff csak 3 perc után induljon?

Megy már a vezérlés időzítés nélkül, aminek a működése a következő:
Gázkazánnak csak termosztát bemenetére kontaktot adok egy relével, mintha termosztát lenne. Ebben van szivattyú, amivel nem kell foglalkozni, csak annyit, hogyha elenged a relé a termosztát bemeneten, akkor 3 percig még keringteti a vizet (utókeringtetés).
Van egy vegyeskazán, ami termeli a pufferbe a vizet. Ezzel a szivattyújával sem kell foglalkozni, mert ennek a vezérlése hibátlan.
A gond akkor van, ha a szobatermosztát kéri a fűtést, és átáll a rendszer a gázkazánról puffer szivattyúra, mert ebben az esetben 3 percig együtt megy a gázkazán keringtetője és a puffer szivattyúja is. Ezt szeretném elkerülni...
Viszont ha a pufferben megvan a 45 fok, akkor a gázkazán nem is indul el és nem is kell várni 3 percet.

Ha mindent jól megértettem, akkor elvileg a legutoljára küldött programom ezt csinálja, és nem kell hozzá semmilyen módosítás.

Akkor nem kell bele az else sem?
Összerakom dugdosóson az áramkört és letesztelem.
Köszi

Elvileg nem. Szívesen. Írj ha valami nem jó!
(#) alevike hozzászólása Nov 15, 2014 /

Sziasztok!
Kis segitsget szeretnek kerni. Probalok arduinoval vezerelni egy Gefran ADV50 motorvezrlot - azaz mindjart kettot is. Az elore/hatra forgasokkal nincs problema, viszont a fordulatszam vezerlesenel elakadtam. MCP4261-et hasznalnek a szabalyozasra de a gefran parameterei szerint 10V-os feszultseg van potenciometeren. Ez nagyon kozel all az MCP felso hatarahoz es nagyon melegszik az ic. A kerdesem az volna, hogy hogyan tudnek kiegeszito alkatreszekkel egy MCP vel vezerelt nagyobb parameterekkel rendelekzo potenciometert kialalkitani. A ADV50-et feszultseggel is vezerelhetnem (0-10V) a legfontosabb az volna, hogy 5v-nal nagybb feszultseg ne keruljon az MCP-re.

Otleteket/Segitseget elore is koszonom.
(#) Poostmaster hozzászólása Nov 15, 2014 /

Üdv.
Egy szakadásviszgálót szeretnék készíteni. A mellékelt rajz alapján. Biztosan érthető ez alapján is a működése, de azért leírom.
A kapcsoló nyitott állapotában az izzón keresztül testelődik a led, és világít, ha az izzó ép. Ha bekapcsolom a kapcsolót, akkor a led kialszik.
Azt szeretném megoldani, hogy a led helyett egy Arduino bemenet érzékelje, hogy milyen állapotban van az izzóm. Ennek az elvét nem tudom, hogyan is lehetne.
Az a gond, hogy az alacsony szintet fel tudnám dolgozni, de nem tudom milyen állapotban lenne a bemenet, ha a kapcsoló zárva van. (magas?)
Ezen kívül, jó lenne megoldani, hogy a kapcsoló bekapcsolt állapotában is meg tudjam állapítani az izzó épségét.
Következő: »»   61 / 854
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem