Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   50 / 82
(#) Buvarruha válasza Massawa hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Nem egyszerűbb belelógatni egy kupaknyi sósavba fél percre?
(#) Massawa válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

A sosav azért kerülendö mert azt szinte lehetlen eltávolitani ( igy idövel megzabálja a rezet) és egy kicsit veszélyes dolog is ( minden rozsdásodni fog a helységben). Szoval ilyesmit én nem ajánlok senkinek sem.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
(#) Buvarruha válasza Massawa hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Azért van kupak a sósavas üveg tetején, hogy rátekerjük és ne rozsdásodjon minden. Nem kell az egész kábelt beáztatni, csak a végét, és szépen lejön az oxid.
(#) Massawa válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Egy mühelyt már tönkretett a sörösüvegkupaknyi sosav is. Jobb kerülni, mint évek mulva meglepödni....
Arrol nem is beszélve, amikor a profi nyákgyárakban Japánban a zöld lakkozás elött valamilyen ilyen összetételü savval mosták le a nyákot, ami alig 10 év alatt eltünt a lakk meg a hordozo közül....
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
(#) Chipmunk1960 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Azért érdeklődök, mert Írben lakok és 90% körüli pártartalom van. Az autók rengeteg kontakthibával, küszködnek, az egész vezeték el van zöldülve-barnulva szigetelés alatt. Eddig az NC559-ASM flux-al értem el a legjobb eredményt, viszonylag könnyű befuttatni, a nem túl oxidos vezetékeket. De hátha van valakinek nagyobb tapasztalata.
(#) Massawa válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Oda inkább onozott licni kéne, sosavval csak több balhét fogsz okozni.
(#) Chipmunk1960 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Biztosan igazad van, de bevallom, nem tudom mi az a "licni"?
(#) Massawa válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Autokábel neve...... Olyan amiröl, ha lehuzod a szines szigetelést fehérek a drotok nem pirosak mint most
(#) Ge Lee válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Már néhányszor leírtam. A feketére oxidálódott rézre semmi más nem jó csak a rozsdaoldó, azzal meg lehet forrasztani (mártogatni kell bele). A sósav meg az összes folyasztószer ilyenkor semmit nem érnek. Olyan hegesztő munkakábelt is megforrasztok vele amiben a réz már pont olyan fekete mint rajta a gumi szigetelés.
(#) Chipmunk1960 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Evipass szerűségem van, holnap kipróbálom rézre.
(#) Brazsik hozzászólása Nov 20, 2014 /

Sziasztok!

Egy érdekes problémával kerültem szembe: van egy távirányítóm (redőny), amiben a gombokat nyákra ültetett kapcsolók üzemeltetik. Két gomb viszont már csak nehezen reagál, erős nyomásra. Sajnos a nyák úgy tűnik többrégetű, mert a hátán nem látom a gomb forrasztását.
Kérdés: van esély kultúráltan szétszedni egy ilyen nyomógombót (úgy hogy közben az alja a nyákban marad), és a kontaktusait megjavítani/bekenni bármivel/kipucolni?
Van bármilyen ötlet erre? Csinálok fotót ha segít. Üdv: Brazsik.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
(#) Buvarruha válasza Brazsik hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Abban ilyen domború kis lemez van, ha mr nehezen megy, akkor leszakadt a széle és amúgy sem tudnád szétszedni a gombot ráépítve. Ki kell cserélni a gombot.
(#) Chipmunk1960 válasza Brazsik hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Szia, Csinálj képet, épp tegnap javítottam egyet.Azóta már rendeltem egy tucatot, de sajna más-más a gomb hossza.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
(#) Zsolt50 válasza Brazsik hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Kép jól jönne mivel ezerféle gomb van. További gond, hogy csak szétszedés után -ha egyáltalán lehet- derül az, hogy elég-e a kontaktusokat megtisztítani.
(#) Jambro hozzászólása Dec 14, 2014 /

Nem vagyok egyedül azzal a problémával, hogy a felhalmozott készülékekből nehezen-időigényesen tudom kiforrasztani a kincset érő alkatrészeket az egyszerű kis pákámmal. A megoldás a kiforrasztó készülék. Viszont az üzletekben a komolyabb kiforrasztó állomással rendelkező darabok árai a csillagos eget súrolják. Egy olyan brainstromingot szeretnék elindítani , aminek a segítségével tudok/tudunk építeni, egy kiforrasztó készüléket.
Vajon hogyan lehetne építeni egy hasonló hatékonysággal működő segédet?

Elsősorban olyan válaszokat várok, amelyek építő jellegűkön túl jártaságot takarnak a témában.

Köszönöm előre is mindennemű segítségeteket!
Üdv! Péter
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2014
(#) kaqkk válasza Jambro hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Már én is gondolkodtam ezen a dolgon szerintem egy hőfokszabályzott "ónkád" lehet a megoldás. A kádban megolvasztott ón felületére engedve a nyákot (természetesen egy tartókeretbe rögzítve) az alkatrészek egyenként csipesszel kiemelhetőek lennének .
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Használok ónkádat. Olcsó és jó. Még csak az sem kell, hogy precízen be legyen állítv aa hőmérséklet. 28 lábú PIC kontrollereket is sszedtemmár ki vele, mindegyik túlélte. Kb. 2 másodperc alatt megolvasztja az összes lábon a forrasztóónt, egy nagyobb fogóval egyszerűen ki lehet emelni az alkatrészt. Első érzésre ijesztő módon felmelegszik az IC, de bírja a kiképzést.

Akkor ajánlatos az ilyen ónkád használata, ha a NYÁK-ot nem akarod használni, mert szépen össze tudja maszatolni azt a területet, ahol az ón hozzáér.
(#) Ge Lee válasza Jambro hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Ennek csak annyi szépséghibája van, hogy nem tudom milyen nyákokkal futsz össze, de általában az az elterjedt hogy minden láb le van hajtva. Tehát csak egyesével lehet kiszedni, mert hidegen a lábak felhajlítása sem nagyon működik.
Ónkád esetén sem jönnének ki az alkatrészek csak erősen feszegetve de inkább még úgy sem, a másik hogy a hosszú időn át tartó melegítés sem tesz jót a félvezetőnek. Tehát ha még használni akarnám a későbbiekben amit kiszedek, akkor én biztos nem áztatnám ónkádban.

Nekem mindenképpen a vákuumos megoldás lenne a legmegfelelőbb. Ilyet használtam többször is kölcsönbe kaptam.

Az ónkádas megoldás számomra nem jó, de mindazonáltal jó megoldás, az egyoldalas NYÁK-ra.
(#) Buvarruha válasza Jambro hozzászólására (») Dec 14, 2014 / 1

Szerintem a válasz az, hogy sehogy, mert nem véletlenül súrolják ezek árai az eget. Az egyszerűbb masinákkal sem könnyű dolgozni, mert nem olvasztják meg rendesen az ónt, főleg, ha ólommentes, álandóan eldugulnak stb.. Nekem van ilyenem, de, csak akkor használom, ha nagyon muszáj, inkább páka és levegő kombóval bontok, az a leggyorsabb.
(#) Zsolt50 válasza Jambro hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Venni kell egy ilyen pákát (1-2 tízesért szokott lenni) és készíteni hozzá vezérlést, plusz vákuumpumpa.
Csodát ezektől sem szabad várni, könnyen eldugulnak és sokszor nehezen melegítik át a forrasztást a régi 80w-os egy tragédia az újabb hosszú betétes fényévekkel jobb. Ott meg a betétek eléggé gyári (konstrukció)hibásak. A legeslegújabb 120w-oshoz nem volt még szerencsém.
További kihívás amikor a lábak többszörösen hajlítottak és hozzáérnek a furat falához valamint a láb és a furat átmérője között alig van különbség.

Kisebb vákuumos levegő szivattyút jó lenne találni. Nem tudom ,hogy honnan szerezhető be. Böngészve nem igazán találtam.. Ez lenne a lelke a projektnek, a többi részét kitudnám ókumlálni,beszerezni,megcsinálni.
(#) Massawa válasza Jambro hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Sehogyan, mert a méregdrága készülékek is részben hatástalanok a legujjabb technologiákhoz.
Ha furatos a NYAK, akkor azok a furatok olyan szükek, hogy gyakorlatilag on sem kell a jo kontaktushoz. ( ahol dolgozom sikerült egy sorozat drága készüléket kidobni a piacra, ahol a maxikoi bajtársak elfelejtették, hogy a NYÁKot 2x kell átnyomni a forrasztogépen. Igy az utolag berakott alkatrészek soha nem lettek beforrasztva, több gép mégis 4-5 évig hibátlanul müködött. Ha ezeket még forrasztják is kivehetelenné válnak ( ill. csak ugy ahogy a kollégák már irták, hogy a drága alkatrészek lábait egyenként levágva lehet majd azokat kifeszegetni a furatokból.).
A soklábu SMD alkatrészek meg rendszerint a hö hatására odaragadnak a felületre, ahonnan megint csak akkor tudod lefeszegetni, ha már minden láb szabaddá vált.
Még talán a legjobb a sütö, ahol az egész lapot felmelegited, majd kesztyüben megprobálod a forro lapbol kiszedni az alkatrészt.
(#) Zsolt50 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Igen. A hozzászólásomból nem derült ki, de egyoldalas panelnál nemigen szokott gond lenni egy DSX-80 -nal. A többrétegű (2...8) nagy egybefüggő rézfelülettel rendelkező THT a nehéz dió. Ezekhez általában kell elő/alá-melegítő és/vagy hőlégpáka (ami nem weller ) és/vagy mégegy páka. Ónkádas kivétel is jó lehet csak megfelelő flux kell hozzá (mint mindenhez)
(#) Jambro válasza Massawa hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

A kiforrasztó régebbi készülékek alkotórészeinek kiforrasztására készülne. Az újabb, bonyolultabb technikából nem szoktam alkatrészeket nyerni, mert még nem járt le az idejük és nem dobták ki őket.
(#) Massawa válasza Jambro hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Ez a technologia már jo 10-20 éves ( a PC-k stb. már mind ezzel a high density technologiával készültek.)
(#) vzoole válasza Zsolt50 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Ahogy itt (Bővebben: Link) is látszik, a DSX-80 megbirkózik a keményebb panelokkal is. Nem használtam semmilyen extra melegítést. Viszont 5 láb beforrasztva maradt, mert elég vékony és hosszú hegyet használtam. Lusta voltam kicserélni, így egy másik pákát kapcsoltam be a maradékhoz, de szerintem a weller is kiszedte volna egy alkalmasabb pákaheggyel.
(#) Jambro hozzászólása Dec 15, 2014 /

DSX-80-as készülékem volt pár napig kölcsönbe a sulitól. Mindent vitt. Hasonló szerkentyűt szeretnék összerakni. Néha napján kölcsön tudom kérni, de nehezen adják.
(#) Chipmunk1960 válasza Jambro hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Szia, Nem próbáltam ugyan, de már én is gondolkoztam rajta, egy olcsó kínai autós-kompit fel lehetne áldozni egy próbáért. Mármint a szívó-ágát vákuum előállításra.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2014
(#) Massawa válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

*

Akkor már jobban jársz egy gumimatrac pumpával - olcson kaphato több sportüzletben is ( persze lehet, hogy csak szezonban).
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
Következő: »»   50 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem