Fórum témák
» Több friss téma |
Usb-s a kütyü, majd ha rádugom a gépre, akkor nézek rajta feszültséget is, hogy van-e valahol fesz...
Hát ja nem sok értelme van de jól néz ki nem? .
![]() 5 voltos stabilizátor nélkül volt bekötve 12 voltra az 555-ős ic ezért volt az áramkörben de semmi értelme nincs mert ha óra lesz belőle eleve az 5 voltos stabilizátor benne van az áramkörben és akkor ez már nem kell.
Bocsi, lehet én nem látom, de hol tudom letölteni a virtual com drivert?
![]()
Szia!
Egyszerűbb megvalósítani sima NPN tranzisztorokkal, ahogy annak idején a hőskorban (74xx-széria) is tették, bár szerintem ma is ugyanígy működik a világ ezen része... (valószínűleg ezért is van az 555-ben is megvalósítva csak NPN tranzisztorral) Meg persze a ha csak egy típusú félvezetőt kell előállítani adott szilícium lapon az jelentősen csökkenti a költségeket. ( a rajzon a V1-t hagy figyelmen kívül és ott is van a szép totem pole elrendezésed) A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2014
A linkről, amit megosztottam.
A vcp-t nem látom honnan lehetne az általaf linkelt oldalon leszedni...
![]()
Tiszteletem! Az alábbi kijelzőt szeretném müködésre birni. Tipusa Futaba 16-MT-87GINK. Egy Motorola 1616E elektronikát tartalmazó T-Home (német) Media Receiver 301 tipusú STB kijelzője volt. 14 db 5x7 karakter és 2x3 fix ikon, felirat kijelzésére képes (1x16-os?). A kijelző tartalmazza a meghajtó IC-t is. A két fűtés lábon kivül 2x11 lábbal csatlakozik a nyákra, de csak a jobb oldalon található 11 lábat használja a meghajtó IC. A rajzon talán érthetőbb a bekötés. A neten nem találtam használható infót, ha valakinek valami ötlete van a lábak bekötésére, azt nagyon megköszönném.
Üdv!
A trafó milyen kivitelben készült? Esetleg egy kép... ![]() A szekunder oldal miért van a +5V-ra kötve? A vfd fűtésének kéne a legnegativabbnak lenni (közvetlen fűtésű cső katódja) és ehhez képest kell pozitiv feszültségre kötni a rácsot és az anódot. Ha felemeled a fűtést +5V-ra, akkor a rácsot, anódot nagyobb feszültségre kell emelni. Szerintem... sanyika45
Sziasztok!
Nekem is van egy kis problemám.a hifimnek poros volt a kijelzője belülröl ,gondoltam szétszedem és megtörlöm ,össze is jött ,de mikor össze akartam rakni letörtem a kijelzöröl egy kis üveg pöcköt ,azota nem működik a kijelző .Gondolom levegőt kapott és e miatt. helyre lehet hozni? Nem ugye?
Helyrehozni nem lehet, csak cserével...
Szia!
A eredeti kapcsolást nem én terveztem felraktam egy linket is ahol meg lehet találni a kapcsolást. Én csak ki kisérleteztem hozzá a mükődést mert az eredeti alkatrészekel nagyon melegedet az áramkör a trafót egyebként rossz fénycső előtétből termeltem ki szétszedni pedig a mikros megoldást alkalmaztam ![]() Üdv:Józsi
Sziasztok!
Sikerült össze lapátolnom egy vdf órát de egy kis gondom támadt vele. Ennek az órának a Tom025 által prezentált pic-vezérelt 6csöves nixie óra az alapja de mivel nem értek a programozáshoz így az lenne a kérdésem hogy a számok közötti elválasztó jelet vagyis a "g"digitet hogy tudnám kivilágítani mert úgye ez multiplex vezérlésel müködik. Ez lenne a tiszteletbeli kérdésem. A válaszokat előre is köszönöm. Üdv.
Ha azt a verziót használod a programnak, amiben benne van a glimlámpa villogtatás, akkor a g szegmens vezérlését onnan leveheted a rácsot pedig a multiplex vezérlés a megfelelő időpontban kapcsolja. A g szegmenseket nem kell az összes csőben összekötni ezesetben, csak ahol szeretnéd hogy látszon. (5,3 digit)
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
Szia!
Melyik változatára gondolsz? Hol találom? Üdv. Egyébként ez egy számológép kijelzője tehát csak a rácsokat tudom vezérelni mert a szegmensek össze vannak kötve. A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
Értem, akkor módosított progi kell. A glimmes nem lesz jó a jelenlegi formájában.
![]()
Próbáld ezt, az RA4-ről kell levenni a tizedespont jelét. (nem tudom mivel hajtod a szegmenseket, de ugyanaz kell így az RA4-re is)
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
Helló! Remélem jó topicban járok, bontottam egy VHS lejátszót és épnek találtam benne a kijelzőt. Talán még a vezérlője is jó. Érdemes vele foglalkozni? Többet ér valamilyen módon kivágni a NYÁKját és úgy használni, vagy építeni egyet. Csak óra kijelzésre szeretném használni, ha megoldható, ha lenne egyéb plusz funkciók hozzám az még jobb lenne.
Szia
Az a gond hogy a szegmenseket egy CD4543 ic vezérli a rácsokat meg a pic lábára rákötött TD62783 ic. És mivel a kijelzőn belül vannak összekötve a szegmensek így ha az adott rácsot vezérlem a módosított lábal akkor kigyullad rajta az összes szegmens 1Hz villogással. Üdv A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
De az a gond hogy a pic-ből bcd kód jön ki ezt alakítja át a cd4543 mas ami a 7szegmenst vezérli de a rácsokat a pic kapcsolgatja megfelelő időben egy td62783-al.
tehát nem tudom külön vezérelni azt az egy digitet a rácson belül csak ha a rácsot is időben vezérlem. Hát remélem érthető voltam valamennyire. Üdv
Az van most a programban, hogy a megfelelő digittel egyidőben (!) működtesse az RA4 kimenetet. Ha annak a jelét ráteszed a digit meghajtó egy szabad lábára akkor azzal szinkronban vezérelheted a h szegmenst, ami most nincs is bekötve mert a cd4543-ra nem tudtad hova kötni.
De az a baj hogy nem tudom a középső szegmenset vezérelni külön mert mind a hét szegmens rá van kötve a 4543 kimenetére.
Csak a pontokat tudom villogtatni de azt is az óra és a perc melett. A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2014
Akkor most már leírhatnád mit szeretnél
![]() ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2014
igeeen!
köszönöm. most viszont megyek aludni mert reggelre megyek melózni. Szia. A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2014
Ez kissé bonyolultabb, mert kellene +1 digit legalább és a cd4543-nak kellene tudnia (-) jelet kiírni. Az meg nem tud.
Az lenne a megoldás, ha egy-egy diódával kötnéd rá a cd4543 kimenetét és a RA4-ről meghajtott kimenetet a (g) szegmensre, valamint az RA4-ről hajtott kimenetet a két elválsztó digit rácsára. Ez esetben tudom úgy módosítani a progit, hogy +1 digitként felvillanjanak az elválasztó vonalak (egyszerre a kettő).
Sziasztok!
Bontottam HP plotterből egy vfd-t, Futaba US202SD01A típusút. 8052 proci van rajta és 5 tűs csatlakozó. A Futaba oldalán semmit sem találtam róla, valószínűleg egyedi fajta. Amit az áramköri környezetből sikerült kideríteni az az, hogy 1-es láb a GND, 3-as a +táp, és a maradék három láb 315 ohmos ellenállásokon keresztül megy valahová. Gondolom ez valami soros cucc. Lenne valakinek ötlete a vezérléshez?
Szia!
Na beégettem már majdnem jó csak a bejelölt digit is villog. Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |