Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Pedig már régen lehetne ilyet csinálni... de ameddig a gagyit is el lehet adni, addig nem lesz. Pedig úgy el tudnék képzelni egy olyat, hogy 1280 x 1024-es felbontás, elfér rajta mondjuk 10 csatorna és ha bármelyikre ránagyítok, akkor a teljes felbontással jelenik meg... példát vehetnének a szimulátorokról.
Miközben kicsi olcsó zsebszkópoknál van 10 bites is, én sem értem, miért ragadt le mindenki ebben a kategóriában a 8 bitnél. De még márkás gyártók komolyabb kategóriás gépei is csak 8 bitesek. Szkópom 9 bites, már ez is jelentős javulás. Chipcad-nél van 14 bites pc szkóp, 100Ms/s, 5Mhz.
Én olyat képzelnék el, mint egy 14 "-os LCD. Az alján van egy sorban egy rakás bemenet, BNC-k, V/div, Y pos, stb, a jobb oldalán meg az összes többi kezelőszerv. Menüből meg csak a szoftveres dolgok legyenek elérhetők, a normál szkópfunkciókhoz ne kelljen tapizni a képernyőt. És legyen neki talpa, amivel fel lehet emelni az asztalról, mint egy monitort. Na, egy ilyen már jó lenn egy laborba. Kicsit olyan érzésem van, hogy akik ezeket a pc hulladékokat tervezik, életükben nem mértek még szkóppal...
Köszönöm a válaszokat. A PC-vel való használat valóban kicsit körülményesebb, viszont maga a műszer sokkal kisebb helyet foglal, ami nekem fontos lenne. Azért abban bízom, hogy úgy van megtervezve, hogy az USB-n keresztül a PC-t hardveresen ne károsíthassa, persze a kínai gyártmányoknál nem mindig lehetnek ilyen komoly feltételezési az embernek.
Jó dolog a bizalom, de a helye nem itt van. Ezek az eszközök ha rossz helyre mérsz kárositják a pc-t is és önmagukat is. Az a fontos, hogy amit mérsz az a hálózattól el legyen választva galvanikusan mindenképp. Tehát kapcsi táp primer oldalát nem méregetjük vele. Vagy igen, de akkor leválasztó transzformátor használatával. Illetve még egy dolog. Ube max 35! Ennél nagyobb feszültséget kapcsolsz rá kiütheti a dobozt. Én vettem egy fix 10-es osztót elé, igy mindig 10-es osztással mérek, igy jöhet akár 300v-is nem gond, mindössze 800Ft-ba került.
Sziasztok!
Hallottam, hogy valaki készit, árul C1-94 es oszcilloszkópa való előlapi matricát Magyar feliratokkal. A neten nem találom. Tud nekem valaki ebben segiteni? Üdv Medve741
Találtam egy kis videót, mindenki eldöntheti melyiket válassza... Bővebben: Link
Mindkettő elég gyönge, de valószínű, hogy a jelforrás minősége miatt.
Illetve hogy melyik mire való azt tudtuk eddig is. Aki nem, az szokott beleesni olyan hibába hogy az öreg csöves helyett vesz egy DSO-t, hogy azzal majd jól meg tud mérni mindent. Aztán mégse...
Egyébként amit hangsúlyozni szoktam az látszik ezen a videón is. A csövön minden átkapcsolásból adódó és egyéb tranziens szépen látszik, az LCD-n pedig csak valami kása, vagy még az sem. De szerintem ez egyértelmű is ha megnézzük melyik hogy működik.
Sziasztok
Szerintetek mekkora értékű ez az oml-2M ruszki szkóp ?
Ezért nem szabad pénzt kérni. Csak ajándékozásra való.
Rigol 1054Z
Szerintem most ez a legjobb ár/érték arányú szkóp. Óriási mem., és inteligrns, mint a mosópor! És Hackelni is lehet: Bővebben: Link Én a Bartonix-től rendeltem, mert itthon még nem volt, ( ~360 Euro ) de nem éri meg. Csak 10-es a különbség, és itthon az esetleges gar.jav.-okat egyszerűbb intézni.
Sziasztok.
Most jött el az az idő, hogy oszcilloszkópra van szükségem. Eddig nem hiányzott, de most már egyre jobban érzem hiányát. Ezt nézegetem. Még eddig nem volt dolgom élőben oszcilloszkóppal. Elméletben az alapokkal tisztában vagyok, de szükségem van egy kis terelgetésre a profiktól. Amire használni szeretném: 1. Mivel első oszcilloszkópom ezért első sorban a kezelést és a mérési gyakorlatot elsajátítani. Megtanulni a ,,vonalak" értelmezését (frekvenciamérés, feszültségmérés stb. hogyan kell leolvasni, értelmezni). 2. Oszcillátorok kimenő feszültségét lemérni. Megnézni nincsenek e zavarjelek, a jel frekvenciáját lemérni. Ezt főleg rádiók helyi oszcillátorainál kellene. Maximum 7200kHz környékű jelekről van szó (40m, 80m rádiósávra készült vevőknél). 3. Oszcillátorok leválasztófokozatainak és különféle erősítők (KF és HF erősítők) torzítását kimeneti jelfeszültségét lemérni. Ezekhez jó volna? A leírásból nem bírtam kivenni, a képeken meg nem látszódik jól, ennek van X illetve Y bemenete is? Vagy csak Y bemenete van és a másik csatlakozó X kimenet. Legalább is mintha az volna oda írva hogy X ext. (Az angol tudásom nagyon gagyi sajnos.) Itt találtam kicsit jobb leírást, de most már végképp belecsűrődtem. A leírás X-Y módot ír, de az előlapon nincs X input felirat. Valaki igazítson ki, kérem. Előre is köszönöm a segítséget.
Szia!
Ez egy eleg alap 10 megas, 1 sugaras szkop. Ha már most 7.2 megas kornyeki jeleket akarsz vele merni, akkor lehet, hogy hamar kinovod. De ha meg sosem volt szkopod, akkor ennek is nagyon fogsz orulni. Az oszcilloszkopok vertikalis iranyban nem tul pontosak, 1..3% pontossagnal jobb nem szokott lenni, tehat pontos feszultsegmeresre nem alkalmasak. Vizszintes iranyban a DSO-k altalaban nagyon pontosak (~50ppm), az analogok kevesbe. Az EXT az kulso (external) angol szo roviditese, es jelen esetben az a bement X-Y modban az X, egyebkent meg kulso trigger jel bemenet. Ez utobbi azt jelenti, hogy nem az Y bemeneten jovo jelre triggerel a szkop, hanem az Ext bemeneten jovo jelre.
Nem jó arra amit leírsz, 7.2Mhz jel mérésére. 10Mhz szkópnál a 10Mhz az átvitel -3dB pontja. Tehát egy 10Mhz-es 1V csúcstól-csúcsig (cs-cs) amplitúdójú szinuszjelet csak 0.71V cs-cs amplitúdóval rajzol ki. Mérsz 0.71V-ot, valójában 1V a jel. 7.2Mhz jel pontosabb amplitúdó méréséhez legalább 20Mhz szkóp kell. Ha ezen zavarjelet, vagy torzítást akarsz mérni, azok bármilyen frekvencia összetevők lehetnek, de szinusz jelalak torzulást nagyobb frekvenciás összetevők okoznak. Tehát ehhez még inkább kevés a 10Mhz szkóp. Egy torzított szinuszjelet tökéletesebb szinuszként fog rajzolni, mert a magasabb frekis összetevőit levágja, nem tudja átvinni Y csatornája.
Másik BNC aljzat X bemenet, "X-ext" külső X jelbemenetet jelent. És még az odaírt " 1Mohm 30pF " is bemenetet jelent. Tehát X-Y módot -ebből is következtetve- tud. Emellett lehet még trigger bemenet is, kapcsolók másik állásában. Én nem venném ezt, ennyi pénzért használtan sokkal többet tudó 30-40Mhz kétcsatornás!!! nagyobb képernyős szkópot lehet találni. Igaz, a használt mindig lutri, nincs rá garancia.
Ahogy az előttem szóló is írta, ezt én sem venném meg. Ennyiért kapsz már egy jó állapotú használt kétcsatornásat, ami mellesleg gyorsabb is.
Ha szkópot vesz az ember, akkor függetlenül attól hogy mire akarja használni, szerintem a 20MHz és a 2 csatorna a minimum. Ez már általában a legtöbb kapcsolóüzemű méréshez is megfelel, mert ki tudod nyújtani a jelet legalább 50ns/osztásra, amire gyakran szükség is van. Nézz szét a hirdetési oldalakon.
"Amatőrözéshez" legalább 50 MHz-es szkóp kellene (vagy inkább 100), mert előbb-utóbb csak fogsz olyan cuccot is csinálni, ami a 28 MHz-en is működik.
(A másik lehetőség az amatőr adók, vevők vizsgálatára a spektrumanalizátor, legalább 500 MHz-es, de az már nagyon más árkategória...)
Rádiós áramkörökhöz az oszcilloszkóp kell legkevésbé. Közvetlen frekvencia, és feszültség mérésekhez pontatlan, torzítást is csak akkor látni, ha már túl nagy. Amire használható, az a moduláció ellenőrzése, de az is csak van, nincs alapon, nincs-e valami szarvas hiba. Erre egy 1 MHz -es szkóp is jó.
Mégis, ha szkópot vásárolsz, akkor ahogy mondták egy 20 MHz körülit érdemes beszerezni, univerzális célra. Rádiós célokra más műszerek fontosak, (esetleg szelektív) nagyfrekvenciás voltmérő, (teljesítmény mérő) wobbler, spektrum analizátor, szignál generátor, moduláció, frekvencia mérő, meg ilyenek. Ezek többségét saját magadnak kell megépítened, hacsak nem vagy jól eleresztve anyagilag. Közben viszont rengeteg tapasztalatot szerezhetsz nagyfrekvenciás áramkörök tudományából. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2014
Köszönöm a válaszokat mindenkinek. Megfogadom őket. Figyelek, hogy honnan lehetne egy jobb oszcilloszkópot beszerezni. A használt kicsit zsákbamacska, de lehet szerencsém lesz. Anyagilag nagyon nem vagyok eleresztve, kb. annyira nem hogy bontottból építem amit tudok. Na nem baj, figyelek és spórolok még egy kicsit. Köszönöm a segítséget.
Szerintem jó kompromisszum pl. egy EMG 1568, vagy pláne egy .../2, a vakerán elég gyakran látható, elég tűrhető áron. Teljes szervízleírás hozzáférhető, ha bármi hibája van, elég könnyen javítható (saját tapasztalat).
Pontosan! Így van ahogyan írod. Lenne egy Karácsonyi kérdésem : Nem tud valaki véletlen egy N-313 hálózati trafót? Sajnos "hőgutát" kapott, pont a sec. így esély sincsen rá, hogy megtekerjem. Néha azért jól jönne, ha működne..
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2014
Rendben fogom keresni.
Az EMG 1568 szkópnak több változata van. Alapból 30Mhz, és egy időalapos. Ha " /2 " is van a típusszámban, akkor 2 időalapos. Ez nagy előny. Ha "A" jel is van a típusszámban, az 50MHz-es.
Tehát a legjobb változata "1568/2A" típusszámú, 2 időalapos és 50MHz-es.
Keresgélek szkópok után. Az EMG-vel egy problémám van, itt Felvidéken a beszerzése nagyon problémás. Nekem pedig az egyszerűség kedvéért innen kéne találnom valamit. Előbb találtam egy szkópot, 15MHz-es szovjet H3015 típusú szkóp. Emehhez képest röhejes áron, 33€-ért (kb.10 000 Ft). Erről mi a vélemény? Amúgy tiszta újról van szó, 1:1-hez mérőszondával.Erről van szó.
Amire kell, arra jó. Nézegetni a színuszokat, nagyjából 100 kHz -es impulzosokat. 1 MHz -es jelből két, 2 MHz -es jelből négy teljes periódust fogsz látni a leggyorsabb eltérítésnél. Azon már nemsokmindent látsz.
Közben ajánlották ezt az oszcilloszkópot, ha az anyum beleegyezik akkor ez lesz megvéve.
Ez nagyságrendekkel komolyabb jobb, mint a H3015, vagy a másik 10Mhz-es.
Állapotáról nem tudhatok semmit, jól néz ki.
Látszólag megkímélt állapotban van, szép képe van, és fényerőtartaléka is van bőven.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |