Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   596 / 1210
(#) usane válasza don_peter hozzászólására (») Nov 24, 2014 /

Szóval megint csak nem figyeltél
(#) don_peter válasza usane hozzászólására (») Nov 24, 2014 /

Igen a fene vinné el..
Köszi mindenkinek...
(#) matheattila válasza DJozso hozzászólására (») Nov 24, 2014 /

Először is egy kis korrekció: nem microC hanem mikroC
Itt egy példa a beállításokra, 20MHz-es kvarc mellett beállítjuk a proci frekvenciáját 48MHz-re.
Az első négy sor foglalkozik az órajellel.
Elsőnek a PLL-t említeném meg, ugyanis annak egy 4MHz-es bemeneti órajelre van szüksége amiből majd előállít 96MHz-et.
Ahhoz, hogy a PLL 4MHz-et kapjon, a külső kvarcot le kell osztani a megfelelő értékkel, ez estetben 20 (kvarc) / 4 (PLL) = 5 (előosztó), így az első beállításnál az 5-öst kell kiválasztani.
Mivel a procinak max 48MHz-es lehet az órajele így azt a 96MHz-et le kell osztani, erre szolgál a második beállítás, itt megint többféle utóosztást lehet beállítani, de mi használjuk a lehető legnagyobb frekit ami 96MHz PLL /2.
Az USB-nek megint elő kell állítani a 48MHz-et, amit lehet az előbbi PLL/2-ből vagy egy 48MHz-es bemeneti frekiből, jelen esetben egyszerűbb a PLL/2-t használni, ezt találod meg a harmadik beállításban.
A negyedik beállítás a bemeneti frekvenciatartomány és frekvenciaforrás kiválasztására szolgál, adatlapban mindent megtalálsz róla, 20MHz-es kvarc esetén HS oscillator-t kell választani és a PLL bekapcsolásához még kell a PLL enable is, ebből lesz a HSPLL

Egy megjegyzés: kicsit lennebb a beállításokban találsz egy olyant, hogy PORTB A/D, azt állítsd Disable-re, ezzel a PORTB is digitális lesz, sok fejtöréstől megkíméled magad ezzel

Szerk:
Jobb oldalon az Oscillator Frequency a proci órajele és nem a kvarcé! Így jelen esetben 48MHz.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2014
(#) rhesus23 hozzászólása Nov 24, 2014 /

Ismerkedem a PIC programozással. Vásároltam PICkit2-öt, hozzá Demoboardot és van egy 40-es TEXTOOL-om. A TEXTOOL-hoz szeretnék készíteni egy adaptert. Olyan univerzális megoldást szeretnék amellyel programozható az összes DIL tokozású PIC. Ki milyen formában készítette el az adapterét?
(#) vicsys válasza rhesus23 hozzászólására (») Nov 24, 2014 /

Semmilyet nem készítettem. A szabvány ICSP-t rátervezem a panelra. Egy darabos szériánál és DIP tokos IC-knél pedig próbapanelon progizom fel.
(#) DJozso hozzászólása Nov 24, 2014 /

Kedves mindenki! Elsősorban köszönet mindennemű segítségért. Örömmel jelentem a ledes projektem elkészült és működik. Alapvetően 2 baklövés volt. Az egyik, hogy a kvarc frekvenciáját egy az egyben beírtam a cpu frekijének, ami nem igaz, mert mint don_peter példájából az 48Mhz lesz. Egyébként az Ö beállításait el is mentettem sémának a nevére, így mindig tudom a helyes alapkonfigot. Az első elgondolkodásomat matheattila okozta a hozzászólásával, majd újra olvastam a hozzászólásokat, és akkor esett le nekem is, hogy rajtam kívül mindenki a cpu sebességről hadovászik, csak én vagyok másik városban... Ezt helyrerakva, sem lett az igazi, ugyanis össze vissza kezdett villogni a led, majd hosszas mérések árán rájöttem, hogy a pic betápjában a 7805 stabilizátor is szarakodott (terhelésre leesett a feszültsége), ezt kiszedve az áramkörből, és az égetővel betáplálva az ICSP-n keresztül azonnal 1s lett az 1s!!
Nem tudom elégszer megköszöni, már éppen feladtam volna, mikor jött a sok segítség a fórumról. Mindenkinek egy nagy
(#) nagym6 hozzászólása Nov 24, 2014 /

Üdv. A PIC18LFxxx típusjelnél az " L " betű mit jelent? Esetleg Low Power? Akkor a kimenetek sem terhelhető úgy, mint a csak " F " jelűnél? Köszönöm.
(#) Pali79 válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 24, 2014 / 1

Idézet az adatlapból:
Idézet:
„Low-voltage parts, designated by “LF” (such as PIC18LF2420), function over an extended VDD range of 2.0V to 5.5V.”

A terhelhetőséget nem érinti, csak a feszültséget.
(#) don_peter válasza DJozso hozzászólására (») Nov 24, 2014 /

Annyival egészíteném még ki, hogy a teljes beállítás és még sok más egyéb is letölthető ingyenesen a http://esca.atomki.hu/PIC18/ weboldalról.
Ez egyben eredményezi azt is, hogy vicsys fórumtársunk önzetlen munkáját dicséri mint sem az enyémet.. innen is köszönjük neki..
(#) nagym6 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 24, 2014 /

Köszi. Ahogy nézem az adatlapokat, a ma gyártott 18F mind 1.8-2V minimumtápról megy. Akkor talán elhagyták az L jelet, ha már úgyis mind olyan.
(#) DJozso válasza don_peter hozzászólására (») Nov 24, 2014 /

Akkor neki is jár egy
(#) kissi válasza don_peter hozzászólására (») Nov 24, 2014 /

A linkelt lapot icserny fórumtárs készítette... !
(#) don_peter válasza kissi hozzászólására (») Nov 24, 2014 /

Olyan egyformák a nevek..., de kifigyel oda
Cserny István-nak jár a köszönet, bármilyen is legyen a nickje ...
(#) usane válasza DJozso hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

A 7805-nek minimum 7V táp kell, hogy jól működjön.
(#) tibike32 hozzászólása Nov 25, 2014 /

Sziasztok !
Kellene egy kis segítség. Van egy asm fájlom, amit szeretnék lefordíttatni MPLAB-al HEX-be de mindig hibát ír ki.
Előre is köszönöm a segítséget
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2014
(#) usane válasza tibike32 hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Most komolyan. Te olvastad a hibát?
AZ ASM-ET miért C fordítóval akarod lefordítani?
Váltsd át MPASM-re.
(#) tibike32 válasza usane hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Bocsi, azt nem állítottam át.
Most MPASM-el fordítottam , de így sem jó.

hiba.pdf

(#) eSDi válasza tibike32 hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Biztos jó ez az ASM az MPLAB-hoz? Nem nagyon szoktam assembly-ben programozni, de nekem nem ismerős, hogy ilyet lehet benne művelni:

1. car_table
  2.     local i = 0
  3.     local c = 1
  4.     while i < (c +3) *BITSIZE -1
  5.         dt      0
  6. i       +=      1
  7.     endw
(#) tibike32 válasza eSDi hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Itt van a weboldala, ahol találtam, itt nem tesz említést róla, hogy mivel fordította le : CAR ID
(#) eSDi válasza tibike32 hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Közben rájöttem, hogy lehet ilyet. Szóval tárgytalan.
(#) usane válasza tibike32 hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Tessék megcsináltam. Nem tudom mivel volt fordítva. Mplabnak kellett egy sor beszúrás a változók deklarásánál. Egyébként lefordul 8.9 MPL alatt.

carid.hex

(#) tibike32 válasza usane hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Köszi a gyors segítséget !
(#) Szpisti hozzászólása Nov 25, 2014 /

Sziasztok!
Van egy egyszerű áramkör, amit szeretnék megépíteni ezen az oldalon.
Az lenne a kérésem, hogy a linken található kódot valaki "szerelje össze" nekem egy .hex fájl formába.
Tudom ott a link a programhoz, és magam is belemerülhetnék, de pont ezt szeretném elkerülni, annyira nem sűrűn foglalkozom pic-ekkel hogy emiatt most órákat vacakoljak ezzel is.
Pickit2-m és a jelzett tipusú pic-em van hozzá.
Köszönöm előre is, ha valaki megoldaná.
(#) nagym6 hozzászólása Nov 25, 2014 /

Üdv. Ismét kérdésem lenne. Pickit2 nem ismeri a PIC16F1704 -et. Van valamilyen lehetőség ezt betölteni, vagy ha nem tudja, akkor nem tudja. Köszönöm.
(#) Pali79 válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Pickit2 továbbfejlesztése topicban nézz körül. Hp41C kolléga fáradhatatlanul fejleszti az eszközt
(#) Szpisti hozzászólása Nov 25, 2014 /

No és az én hex kérdésemre valaki ?
(#) nagym6 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Köszi, tényleg éppen hasonlóval küzd ott valaki, akinek megoldódott.
(#) mizo25 hozzászólása Nov 25, 2014 /

Üdv.
Leszögezném az elején, hogy nem tudok PIC-et programozni de szeretnék egy figyelmeztető rendszert összeállítani.
Egy infra kapu jelére kellene ~5s késleltetéssel hangjelzés ami megszünik ha a kapuban nincs semmi.
Ahogy a képen is látszik ha az input rövidebb mint 5s akkor nincs output.
Ha hosszabb mint 5s akkor is csak az 5s elteltével lesz output és ha az input megszünik, megszünik az output is.
hozzáférek 12f675 PIC-hez amennyiben ezt bele lehet programozni.

Névtelen.jpg

(#) nedudgi válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Tegnapi válaszomat láttad?
(#) nedudgi válasza Szpisti hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Én megcsinálnám, de két okom van rá, hogy ne vágjak bele.
1). Nem értek a "C" nyelvhez.
2). Nincs fordító a gépemen.
Következő: »»   596 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem