Fórum témák
» Több friss téma |
Ott van a webáruház listájában is : Fémréteg Ellenállások (0,6 W) 44-02-26
Van arra megoldás , hogy lehessen külön zéner , és stabilizátorok mérését elvégezni.Ehhez
nem kell külön menü , persze ettől lehet ha valaki akarja , de szerintem gyorsabban lehet megoldani Ezzel a kis segéd nyákkal. És megmaradhatnának más funkciókra a felhasználható mega 328 kimenetei. Például hőfokmérés , és még lehetne sorolni. A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2014
Sziasztok
Tegnap jött meg nekem is a kínai teszterem, gondoltam leírom a tapasztalataimat. Ezt vettem meg: Teszter V2.0 Elsőre meglepődtem mert meglehetősen nagy a nyák is, ekkora mikro kapcsolót még az életben nem láttam ![]() Nagyon jó minőségű a nyák és a forrasztások is. Ami kifejezetten szinpatikus, hogy lehet dugasztápról is üzemeltetni, illetve a nyákon ott van a helye a hd44780 kijelzőnek, tehát ha valaki át akarja alakítani, csak egy tüskesorral egy az egybe be lehet forrasztani, így univerzálisan használható. Szép csicsás az LCD a képek stb. Na de a lényeg: Rövidzárban 0.00 ohm mér 22 ohm ellenálást 22,5 ohm mér 47k ellenálást 48,2k mér 470µF 458µF mér ESR 0.02 ohm Tranzisztorokat jól méri. Méréseket átlagban 2-3 sec alatt elvégzi. Elsőre nem rossz, de cserélni kell benne az ellenálásokat, illetve a referencia a szokásos zéner dióda. Önteszt nincs, sem semmilyen extra menu. Tervben van, hogy lecserélem az 1.11FW-re, csak át kell azt is kicsit írni, mert az önkikapcsolásra más áramkört használ.
Frissítés: Mégis csak van benne önteszt. Rövidre zárva mind a három mérőpontot előjött az önteszt menu, melynek a végén megkér hogy csatlakoztassak egy 100nF kondit is. Az önteszt után nagyban javult a mérés pontossága.
100nF kondi multival mérve 105nF teszterrel 104nF mér 3k ellenálás multival 2,925 ohm teszterrel 3018 ohm mér
Akarok rendelni 680R és 470k 0,1%-os, 0,6W-os, furatszerelt ellenállást. Érdekel valakit, rendeljek többet?
Elvileg 50Ft/db brutto.
És honnan lenne rendelve ha nem titok?
Szia!
Engem érdekelne 2 műszerre való garnitúra. (6db 680, és 6db 470k) Üdvözlettel: Wéber László
HeStore megoldás: 681 ohm 0.1% és 249k 0.1% + 221k 0.1%.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
Úgy néz ki nem akar összejönni. Több boltot is megkerestem, ahol írták, hogy van, ott persze nincs, és nem is tudnak rendelni sem, máshol tudnának rendelni, de 5-ször ennyiért és 4 hónap alatt és több száz db a minimum.
Aki esetleg több sikerrel járt, írja meg nekünk is.
Szia!
Én hajdanában amikor megépítettem, egy pici boltban vásároltam rendelésre. Relatív gyorsan megjött és telefonáltak, hogy elhozható. Ráadásul nem is volt kitétel a mennyiség. Én 4 készülékre valót vettem. Mégpedig SMD kivitel és pont a megadott értéken, tehát 680 és 470. A lelőhely a XI. kerületben a Budafoki út 10. szám alatt található, Mikronika Elektronikai szaküzlet néven. Gyakorlatilag az egyetem háta mögött. Remélhetőleg most is ugyan úgy működik, mint hajdanában. Sok sikert!
Amikor a HeStore -ből rendeltem, a 680 ohm -ból csak 2 db volt raktáron, de néhány nap alatt beszerezték.
A CONRAD-nál esetleg, igaz kissé magasabb árkategóriában értékesítenek az átlagnál.
Szerintem az 1%-os ellenállásokkal sincs semmi baj...
A 0.1 %-os cuccokkal sem lesz sokkal pontosabb, azt pedig tudomásul kell venni, hogy ez nem egy precíziós műszer. Ha visszaolvasol a fórumban, már többen is leírták, hogy az AD konverter tulajdonságai miatt sok értelme nincs az ellenállások mindenáron való pontosításának. Persze mindenki maga tudja, nem lebeszélni akarok senkit sem a 0,1%-os ellenállásokról.
Ha már itt felmerültek az ellenállások a műszerben, akkor nekem lenne egy kérdésem, hátha valaki tudja a választ, mert pl kísérletezett a műszerrel ilyen téren
![]() A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2014
Ezt nézted már ?
Bővebben: Link
Mindenképpen a megadott értékű, és egyforma ellenállások kellenek.
Ugyanis az önteszt során, akkor a mérőpontok eltérése miatt rossz lenne a teszt , és a majdani mérések során az 1-2-3 pontokon mérendő ugyan azzal az alkatrésszel mérve, más más mérési eredményt kapnál.
Nekem a képek tetszettek ebben a leírásban:
Vigyázat! Angol nyelvű leírás. Alaposabban még nem tanulmányoztam, hogy a 680 ohm illetve a 470 k ohm hogyan befolyásolja a műszer pontosságát, viszont az egyes AVR típusokhoz ad ábrát, hogy milyen a szóráskép.
Ekkor végül is majdnem mindegy hogy 681/677 ohmos és 470,5K vagy 471,2K csak mindnek ugyan akkorának kell lennie . Nem de?
Akkor elég 1 példányhoz hozzá válogatni pár marék hasonló értékű ellenállásból egyszerű wheastone hidas osztóval nullindikátorral/ellenállásméréssel a másik kettő alkatrészt. Ekkor nem is kell vesződni a tizedszázalékos beszerzéssel se. Forráskódban van utalás fixen a beépített ellenállásokra ? Ha nincs akkor majdnem mindegy mekkora a a névleges értékük , ha van akkor nem mindegy. Jobb esetben szoftveresen lehetne 1 kalibráló opció amivel az egyes portokon lévő Rek értéke X tizedes pontossággal bevihető lenne ... ha már ennyire kritikus ez az érték ![]() Feltéve ha valaki laborműszert akar ebből az egyszerű "saccolóból" csinálni . A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2014
Van utalás az értékekre igen.Eltérni a 680 ohm , illetve a 470 k ohm tól persze ellehet , de nincs értelme .A szoftver ezen értékekre lettek kalibrálva , és az alkatrészek méréséhez tartozó kapott értékek ezen ellenállások adják a legjobb eredményeket.
Igen célszerű , és annál pontosabb , ha minden alkatrészt összeválogatva egyformára , és azokkal épül meg a teszter.Persze lehet bontott ilyen olyan darabokkal is , de az olyan eredményt is fog adni , ha nincsenek válogatva.
Köszi!
Igen korábban láttam már, viszont köszi, most ismét megnézve találtam benne hasznos infókat a témában..
A kissi kolléga által linkelt anyag alapján, elvileg a műszer pont a 3 osztó közti különbségeket tudja eltárolni, mint kalibrációs adatot, illetve a referencia feszültsége is eltárolásra kerül, ha jól látom, tehát ezek alapján még mindig nem tudom, hogy vajon mi a fontosabb, de lehet inkább a névleges értékhez minél közelebbi értékek találása, mert a különbségeket a műszer felismeri és elmenti, bár ahogy látom, az egymáshoz képesti különbségeket (vagy mégse csak azokat? mert valami 100nF-dal való kalibrálás is szerepel a kalibráció folyamatában)
Illetve, mivel gondolom valahogy úgy működhet a dolog, hogy a referencia feszültségét osztják le ezek az osztók, vagy a referenciához képest méri a kontroller a saját 5V-ját és az osztók hibáját ezen keresztül kalkulálja? Az nyilvánvaló egyébként, hogyha minden abszolút pont annyi, mint a névleges értéke, az a legjobb ![]()
Azok amúgy tényleg jópofák, csak ahogy az előző hsz-omban is írtam (eyess kollégának), az elektromos paraméterekről lehet nem esik annyi szó, amennyi eshetne
![]()
A három mérőpont nem két pont mérésénél érdekes ott is, egymáshoz képest mondjuk ellenállás , kondenzátor.Hanem három pont tranzisztor fet és így tovább.És ha a három mérőpont közül valamelyik eltér , akkor azon a ponton mért adat nem fog megfelelni az adott alkatrész paramétereinek , illetve nagy szórást fog mérni . Az atmega szórására nézve lehet próbálkozásokat végezni láttam már egyes oldalakon olyat , hogy 680 ohm helyett 681 ohm , és a 470 k ohm helyett 471 k ohm szerepelt .De azt , hogy egy atmega ic milyen szórással rendelkezik ezt elég nehéz lenne megtudni .Ugyanis nincs mihez hasonlítani , nincs etalon ic.
És persze minden elem alkatrész beméréséhez legalább 0,004 pontosságú műszerre lenne szükség, és azután összeállított teszterrel mért alkatrészeknek is etalonnak kellene lenniük.Ezek után lehetne azt mondani , hogy a készülék hitelesítve van. De egyébként egy jól összeválogatott alkatrészekkel megépített teszter , ha nincs is hitelesítve , azért többszöri mérést elvégezve lehet tudni egy alkatrész jóságát . És ne felejtsük el , hogy egy elektrolit kondenzátornál , azért szépen megméri , és kijelzi a 0,01 ohm esr értéket is .A ma kereskedelemben kapható nem kifejezetten célműszerek egyike sem tudja ezt ilyen árkategóriában kivitelezni csakis sokkal többért , és nagyobb hiba százalékkal.
Szoktam én ezzel viccelődni, hogy csak a képek érdekesek egy-egy leírásban és van úgy, amikor nem érthető, hogy vicc volt, amit írtam. Azt a hozzászólásomat is részben viccnek szántam.
Komolyra fordítva a szót. Az angol nyelvű leírás igen precízen taglalja, hogy mit hogyan is mér a műszer, tehát nem árt egy kis angol nyelvtudás, ha ízig-vérig ismerni szeretné valaki a műszert, esetleg még ha lehetséges fejleszteni, a képességek bővítésébe beszállni. Szerintem egy nagyon szépen kidolgozott leírás, s a magyar nyelvű - a hobbielektronikás is - ez alapján készült, de csak kivonat. Gyorsan hozzáteszem, hogy kivonat szinten is nagyon jó azoknak, akik a legapróbb részletekig azért nem kívánják ismerni a műszert. Én úgy gondolom, hogy a leírásban szereplő kitételt sem tévedésből írták oda a korábban hivatkozott leírás 6. oldal 2.2 fejezetében ( ennek az angol nyelvű leírásnak van már újabb változata is ): Idézet: „The resistors R1 to R6 are critical for measurements and this 680 ohm and 470 k ohm resistors should be measurement type resistors (tolerance of 0.1%) to get the full accuracy.” Magyarul az R1-től R6 ellenállások kritikusak a mérés szempontjából és ezek a 680 ohm és 470 k ohm ellenásoknak mérési tipusúaknak kellene lenniük ( 0,1% tűrés ), hogy megkapjuk a teljes pontosságot. Én úgy tapasztaltam egyébként - a műszert vásároltam, nem magam építettem, de nem gondolom, hogy 0,1% tűrésűek a 680 ohm és 470 k ohm ellenállások -, hogy az ellenállás mérésnél a normál multiméterrel egyzően mér a készülék. Ha alkatrész válogatásra kerülne sor, biztosan az alkatrésztesztert használnám, mivel több számjeggyel írja ki az alkatrészértéket, s ez jobb esélyt ad egyforma alkatrészek összeválogatására. A mellékelt leírás 5.2.3 fejezetében a 33. oldalon olvasható az "Ellenállásmérések eredményei" alatt: Idézet: „With the ATmega168 microcontroller it seems to be possible, that measurements of resistors in the range from 20 ohm to 20M ohm can be measured with a tolerance of ±1%.” Magyarul: az ATmega168 mikrovezérlővel lehetségesnek látszik, hogy az ellenállások mérései 20 ohm -tól 20 M ohm -ig +/- 1% tűrésen belül legyenek mérhetőek. Két dologra még felhív a szerző. A 100 ohm alatti méréseket már a csatlakozó vezetékek hosszai, illetve a kontaktusok is befolyásolják, továbbá 10 ohm alatt az 1 felbontási lépcső több, mint 1% hibát eredményez.
Így írom, mert nem is tudom pontosan kinek válaszoljak...
- A program ugyan 680 ohm és 470 k ohm -ra van felkészítve, de a forrásban van két konstans. Ezek módosításával át lehet konfigurálni más értékekre. - A 0.1% -os ellenállások nem csak a relatív hiba paraméterben jobbak a 1% -osoknál, hanem pl. hőmérséklet tényezőben is. A műszer megéri azt a kis árkülönbséget. - Valóban a három - három ellenállás egymáshoz vonatkoztatott értékét vizsgálja a program teszt ága, de pl. az ellenállás érték számításánál az abszolut értéke is fontos. Az AVR kimenetek belső ellenállását is megméri és figyelembe veszi a számításkor.
Sziasztok.
Szeretnék egy kevéske segítséget kérni a program lefordításával kapcsolatban. Kérdésem csupán annyi lenne, hogy a setup,finish.mk file-kat hova kell bemásolni hogy AVR Studio lefordítsa a programot? Makefile-al egy mappában kell lenniük?
Nem kell másolni sehová sem. Abban a mappában kell kiadni a "make" parancsot, amilyen típusú kontrollerre fordítasz. AVR-GCC kell hozzá, az AVR Studio nem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |