Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR-es alkatrész (tranzisztor) teszter
Lapozás: OK   50 / 84
(#) Hp41C válasza Laslie hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Ott van a webáruház listájában is : Fémréteg Ellenállások (0,6 W) 44-02-26
(#) eyess válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Van arra megoldás , hogy lehessen külön zéner , és stabilizátorok mérését elvégezni.Ehhez
nem kell külön menü , persze ettől lehet ha valaki akarja , de szerintem gyorsabban lehet megoldani Ezzel a kis segéd nyákkal.
És megmaradhatnának más funkciókra a felhasználható mega 328 kimenetei. Például hőfokmérés , és még lehetne sorolni.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2014
(#) Brian88 hozzászólása Nov 14, 2014 /

Sziasztok

Tegnap jött meg nekem is a kínai teszterem, gondoltam leírom a tapasztalataimat.
Ezt vettem meg: Teszter V2.0
Elsőre meglepődtem mert meglehetősen nagy a nyák is, ekkora mikro kapcsolót még az életben nem láttam "Hatalmas" LCD
Nagyon jó minőségű a nyák és a forrasztások is. Ami kifejezetten szinpatikus, hogy lehet dugasztápról is üzemeltetni, illetve a nyákon ott van a helye a hd44780 kijelzőnek, tehát ha valaki át akarja alakítani, csak egy tüskesorral egy az egybe be lehet forrasztani, így univerzálisan használható.
Szép csicsás az LCD a képek stb. Na de a lényeg:

Rövidzárban 0.00 ohm mér
22 ohm ellenálást 22,5 ohm mér
47k ellenálást 48,2k mér
470µF 458µF mér ESR 0.02 ohm
Tranzisztorokat jól méri.
Méréseket átlagban 2-3 sec alatt elvégzi.

Elsőre nem rossz, de cserélni kell benne az ellenálásokat, illetve a referencia a szokásos zéner dióda.
Önteszt nincs, sem semmilyen extra menu. Tervben van, hogy lecserélem az 1.11FW-re, csak át kell azt is kicsit írni, mert az önkikapcsolásra más áramkört használ.
(#) Brian88 válasza Brian88 hozzászólására (») Nov 14, 2014 /

Frissítés: Mégis csak van benne önteszt. Rövidre zárva mind a három mérőpontot előjött az önteszt menu, melynek a végén megkér hogy csatlakoztassak egy 100nF kondit is. Az önteszt után nagyban javult a mérés pontossága.
100nF kondi multival mérve 105nF teszterrel 104nF mér
3k ellenálás multival 2,925 ohm teszterrel 3018 ohm mér
(#) qvasz2 hozzászólása Nov 23, 2014 /

Akarok rendelni 680R és 470k 0,1%-os, 0,6W-os, furatszerelt ellenállást. Érdekel valakit, rendeljek többet?
Elvileg 50Ft/db brutto.
(#) denon888 válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

És honnan lenne rendelve ha nem titok?
(#) Wéber László válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Szia!
Engem érdekelne 2 műszerre való garnitúra. (6db 680, és 6db 470k)
Üdvözlettel:
Wéber László
(#) rolie válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Szia!
Két garnitúra engem is érdekelne.
(#) Hp41C válasza denon888 hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

HeStore megoldás: 681 ohm 0.1% és 249k 0.1% + 221k 0.1%.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
(#) qvasz2 válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 24, 2014 /

Úgy néz ki nem akar összejönni. Több boltot is megkerestem, ahol írták, hogy van, ott persze nincs, és nem is tudnak rendelni sem, máshol tudnának rendelni, de 5-ször ennyiért és 4 hónap alatt és több száz db a minimum.
Aki esetleg több sikerrel járt, írja meg nekünk is.
(#) pluto válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 24, 2014 /

Szia!

Én hajdanában amikor megépítettem, egy pici boltban vásároltam rendelésre. Relatív gyorsan megjött és telefonáltak, hogy elhozható. Ráadásul nem is volt kitétel a mennyiség. Én 4 készülékre valót vettem. Mégpedig SMD kivitel és pont a megadott értéken, tehát 680 és 470. A lelőhely a XI. kerületben a Budafoki út 10. szám alatt található, Mikronika Elektronikai szaküzlet néven. Gyakorlatilag az egyetem háta mögött. Remélhetőleg most is ugyan úgy működik, mint hajdanában. Sok sikert!
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 24, 2014 /

Amikor a HeStore -ből rendeltem, a 680 ohm -ból csak 2 db volt raktáron, de néhány nap alatt beszerezték.
(#) orcika70 válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 24, 2014 /

A CONRAD-nál esetleg, igaz kissé magasabb árkategóriában értékesítenek az átlagnál.
(#) morgo válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 24, 2014 /

Szerintem az 1%-os ellenállásokkal sincs semmi baj...
A 0.1 %-os cuccokkal sem lesz sokkal pontosabb, azt pedig tudomásul kell venni, hogy ez nem egy precíziós műszer. Ha visszaolvasol a fórumban, már többen is leírták, hogy az AD konverter tulajdonságai miatt sok értelme nincs az ellenállások mindenáron való pontosításának.
Persze mindenki maga tudja, nem lebeszélni akarok senkit sem a 0,1%-os ellenállásokról.
(#) abcdabcd hozzászólása Nov 25, 2014 /

Ha már itt felmerültek az ellenállások a műszerben, akkor nekem lenne egy kérdésem, hátha valaki tudja a választ, mert pl kísérletezett a műszerrel ilyen téren , vagy esetleg olvasta valahol, bár én a "gyári" leírást átnézve nem találtam erre vonatkozóan semmit, mégpedig, hogy az ellenállásoknak a névleges értékhez kell minél közelebbinek lenniük, vagy pedig inkább az a lényeg, hogy azonos értékűek legyenek? (persze pl a névleges értékhez képest 1%-on belül...) Tehát, hogy pl melyik esetben lehet pontosabb a műszer (akár kalibráció után)? Illetve, hogy szintén a "gyári" leírásban "ajánlott" referenciákat összehasonlítva, a hőmérséklet-drift tekintetében nem is voltak annyira különbözőek, inkább ott is a névleges értékhez viszonyított alap szórásukban voltak nagyobb különbségek, persze a drágábbak voltak ebben a tekintetben jobbak... a kalibrációval esetleg, vagy más módon pl a referencia pontosabb értéke nem adható meg esetleg valamilyen módon? (Így spórolva meg a drágább referenciát a műszerből?)
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2014
(#) kissi válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Ezt nézted már ?
Bővebben: Link
(#) eyess válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Mindenképpen a megadott értékű, és egyforma ellenállások kellenek.
Ugyanis az önteszt során, akkor a mérőpontok eltérése miatt rossz lenne a teszt , és a majdani mérések során az 1-2-3 pontokon mérendő ugyan azzal az alkatrésszel mérve, más más mérési eredményt kapnál.
(#) Ideiglenes válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Nekem a képek tetszettek ebben a leírásban:

Vigyázat! Angol nyelvű leírás.

Alaposabban még nem tanulmányoztam, hogy a 680 ohm illetve a 470 k ohm hogyan befolyásolja a műszer pontosságát, viszont az egyes AVR típusokhoz ad ábrát, hogy milyen a szóráskép.
(#) Kera_Will válasza eyess hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Ekkor végül is majdnem mindegy hogy 681/677 ohmos és 470,5K vagy 471,2K csak mindnek ugyan akkorának kell lennie . Nem de?

Akkor elég 1 példányhoz hozzá válogatni pár marék hasonló értékű ellenállásból egyszerű wheastone hidas osztóval nullindikátorral/ellenállásméréssel a másik kettő alkatrészt.
Ekkor nem is kell vesződni a tizedszázalékos beszerzéssel se.

Forráskódban van utalás fixen a beépített ellenállásokra ?
Ha nincs akkor majdnem mindegy mekkora a a névleges értékük , ha van akkor nem mindegy.
Jobb esetben szoftveresen lehetne 1 kalibráló opció amivel az egyes portokon lévő Rek értéke X tizedes pontossággal bevihető lenne ... ha már ennyire kritikus ez az érték .
Feltéve ha valaki laborműszert akar ebből az egyszerű "saccolóból" csinálni .
(#) eyess válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Van utalás az értékekre igen.Eltérni a 680 ohm , illetve a 470 k ohm tól persze ellehet , de nincs értelme .A szoftver ezen értékekre lettek kalibrálva , és az alkatrészek méréséhez tartozó kapott értékek ezen ellenállások adják a legjobb eredményeket.
Igen célszerű , és annál pontosabb , ha minden alkatrészt összeválogatva egyformára , és azokkal épül meg a teszter.Persze lehet bontott ilyen olyan darabokkal is , de az olyan eredményt is fog adni , ha nincsenek válogatva.
(#) soskajoska válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Ez és ez megoldás lehet és pár nap múlva átveheted, ha a FDH-nál rendeled.
(#) qvasz2 válasza soskajoska hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Köszi!
(#) abcdabcd válasza kissi hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Igen korábban láttam már, viszont köszi, most ismét megnézve találtam benne hasznos infókat a témában..
(#) abcdabcd válasza eyess hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

A kissi kolléga által linkelt anyag alapján, elvileg a műszer pont a 3 osztó közti különbségeket tudja eltárolni, mint kalibrációs adatot, illetve a referencia feszültsége is eltárolásra kerül, ha jól látom, tehát ezek alapján még mindig nem tudom, hogy vajon mi a fontosabb, de lehet inkább a névleges értékhez minél közelebbi értékek találása, mert a különbségeket a műszer felismeri és elmenti, bár ahogy látom, az egymáshoz képesti különbségeket (vagy mégse csak azokat? mert valami 100nF-dal való kalibrálás is szerepel a kalibráció folyamatában)
Illetve, mivel gondolom valahogy úgy működhet a dolog, hogy a referencia feszültségét osztják le ezek az osztók, vagy a referenciához képest méri a kontroller a saját 5V-ját és az osztók hibáját ezen keresztül kalkulálja?
Az nyilvánvaló egyébként, hogyha minden abszolút pont annyi, mint a névleges értéke, az a legjobb de az eredeti leírás kicsit "lazán" fogalmaz ahogy látom az elektromos paraméterek tekintetében, mert a leírás valamelyik oldalán szerepel egy összehasonlítás is, valamilyen kereskedelemben kapható LCR mérővel, a mért alkatrészek névleges értékeit leírja, de azok tűrését nem... és ezeknél az ellenállásoknál is csak annyit ír, hogyha pontosabbat akar valaki, akkor legyenek 0,1%-osak... pedig pl akár egy olcsó, de 4,5digites multiméterrel is lehet pontosan egyformákat válogatni, amik ennyi digitre (bár most pontosan nem számoltam ki, de valószínűleg) pontosabbak is, mint 0,1%...
(#) abcdabcd válasza Ideiglenes hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Azok amúgy tényleg jópofák, csak ahogy az előző hsz-omban is írtam (eyess kollégának), az elektromos paraméterekről lehet nem esik annyi szó, amennyi eshetne végülis közöl valamilyen pontosságot, amit mért, meg grafikonon, ami amúgy tényleg jól néz ki...
(#) eyess válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

A három mérőpont nem két pont mérésénél érdekes ott is, egymáshoz képest mondjuk ellenállás , kondenzátor.Hanem három pont tranzisztor fet és így tovább.És ha a három mérőpont közül valamelyik eltér , akkor azon a ponton mért adat nem fog megfelelni az adott alkatrész paramétereinek , illetve nagy szórást fog mérni . Az atmega szórására nézve lehet próbálkozásokat végezni láttam már egyes oldalakon olyat , hogy 680 ohm helyett 681 ohm , és a 470 k ohm helyett 471 k ohm szerepelt .De azt , hogy egy atmega ic milyen szórással rendelkezik ezt elég nehéz lenne megtudni .Ugyanis nincs mihez hasonlítani , nincs etalon ic.
És persze minden elem alkatrész beméréséhez legalább 0,004 pontosságú műszerre lenne szükség, és azután összeállított teszterrel mért alkatrészeknek is etalonnak kellene lenniük.Ezek után lehetne azt mondani , hogy a készülék hitelesítve van.
De egyébként egy jól összeválogatott alkatrészekkel megépített teszter , ha nincs is hitelesítve , azért többszöri mérést elvégezve lehet tudni egy alkatrész jóságát .
És ne felejtsük el , hogy egy elektrolit kondenzátornál , azért szépen megméri , és kijelzi a 0,01 ohm esr értéket is .A ma kereskedelemben kapható nem kifejezetten célműszerek egyike sem tudja ezt ilyen árkategóriában kivitelezni csakis sokkal többért , és nagyobb hiba százalékkal.
(#) Ideiglenes válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Szoktam én ezzel viccelődni, hogy csak a képek érdekesek egy-egy leírásban és van úgy, amikor nem érthető, hogy vicc volt, amit írtam. Azt a hozzászólásomat is részben viccnek szántam.

Komolyra fordítva a szót. Az angol nyelvű leírás igen precízen taglalja, hogy mit hogyan is mér a műszer, tehát nem árt egy kis angol nyelvtudás, ha ízig-vérig ismerni szeretné valaki a műszert, esetleg még ha lehetséges fejleszteni, a képességek bővítésébe beszállni. Szerintem egy nagyon szépen kidolgozott leírás, s a magyar nyelvű - a hobbielektronikás is - ez alapján készült, de csak kivonat. Gyorsan hozzáteszem, hogy kivonat szinten is nagyon jó azoknak, akik a legapróbb részletekig azért nem kívánják ismerni a műszert. Én úgy gondolom, hogy a leírásban szereplő kitételt sem tévedésből írták oda a korábban hivatkozott leírás 6. oldal 2.2 fejezetében ( ennek az angol nyelvű leírásnak van már újabb változata is ):

Idézet:
„The resistors R1 to R6 are critical for measurements and this 680 ohm and 470 k ohm resistors should be measurement type resistors (tolerance of 0.1%) to get the full accuracy.”

Magyarul az R1-től R6 ellenállások kritikusak a mérés szempontjából és ezek a 680 ohm és 470 k ohm ellenásoknak mérési tipusúaknak kellene lenniük ( 0,1% tűrés ), hogy megkapjuk a teljes pontosságot.

Én úgy tapasztaltam egyébként - a műszert vásároltam, nem magam építettem, de nem gondolom, hogy 0,1% tűrésűek a 680 ohm és 470 k ohm ellenállások -, hogy az ellenállás mérésnél a normál multiméterrel egyzően mér a készülék. Ha alkatrész válogatásra kerülne sor, biztosan az alkatrésztesztert használnám, mivel több számjeggyel írja ki az alkatrészértéket, s ez jobb esélyt ad egyforma alkatrészek összeválogatására.

A mellékelt leírás 5.2.3 fejezetében a 33. oldalon olvasható az "Ellenállásmérések eredményei" alatt:

Idézet:
„With the ATmega168 microcontroller it seems to be possible, that measurements of resistors in the range from 20 ohm to 20M ohm can be measured with a tolerance of ±1%.”

Magyarul: az ATmega168 mikrovezérlővel lehetségesnek látszik, hogy az ellenállások mérései 20 ohm -tól 20 M ohm -ig +/- 1% tűrésen belül legyenek mérhetőek.

Két dologra még felhív a szerző. A 100 ohm alatti méréseket már a csatlakozó vezetékek hosszai, illetve a kontaktusok is befolyásolják, továbbá 10 ohm alatt az 1 felbontási lépcső több, mint 1% hibát eredményez.
(#) Hp41C hozzászólása Nov 26, 2014 /

Így írom, mert nem is tudom pontosan kinek válaszoljak...
- A program ugyan 680 ohm és 470 k ohm -ra van felkészítve, de a forrásban van két konstans. Ezek módosításával át lehet konfigurálni más értékekre.
- A 0.1% -os ellenállások nem csak a relatív hiba paraméterben jobbak a 1% -osoknál, hanem pl. hőmérséklet tényezőben is. A műszer megéri azt a kis árkülönbséget.
- Valóban a három - három ellenállás egymáshoz vonatkoztatott értékét vizsgálja a program teszt ága, de pl. az ellenállás érték számításánál az abszolut értéke is fontos. Az AVR kimenetek belső ellenállását is megméri és figyelembe veszi a számításkor.
(#) mazso1988 hozzászólása Dec 5, 2014 /

Sziasztok.

Szeretnék egy kevéske segítséget kérni a program lefordításával kapcsolatban. Kérdésem csupán annyi lenne, hogy a setup,finish.mk file-kat hova kell bemásolni hogy AVR Studio lefordítsa a programot? Makefile-al egy mappában kell lenniük?
(#) Hp41C válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Nem kell másolni sehová sem. Abban a mappában kell kiadni a "make" parancsot, amilyen típusú kontrollerre fordítasz. AVR-GCC kell hozzá, az AVR Studio nem.
Következő: »»   50 / 84
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem