Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ah értem köszi. A multiméter is azt mondja nem az.
Teljesitmény tranyókat multiméter nem mér helyesen, arra külön kapcsolás kellene: Bővebben: Link
Dátumkód, x év y hetén készült.
Elől a gyártás éve, utána a gyártás hete. Pl. az első 2006. 45. hete.
Szoval most regisztraltam.
Kezdo vagyok es azt szeretnem kerdezni hogy szerintetek hol kezdjem az elektronika tanulasaval. Mi a legalapab amit tudnom kell (csak szolok azert nem abszolut tudatlanul irom ezt nemi alapot tudok). Esetleg lenne egy tapasztalt tag aki neha idot szanna ram es mentoralna?
Sziasztok,talán nem teljesen ide illő amit szeretnék kérdezni,de végül is picről van szó.
Meg szeretném építeni ezt a kapcsolást,és ebből ered a kérdésem is,hogy ez így működhet,hogy 220V-ról egyenirányítás után egy 5,1voltos zenner diódán kapja a tápot a pic? Válaszokat előre is köszönöm.
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni.Adódott egy olyan feladat ,hogy egy 10W-os led modult (12V 10W) Kapcsolgatni kellene max 20 hz-el.Erre kitaláltam ,hogy megoldom 555-el és potikkal a kitöltést.De az 555 nem viseli el ekkora teljesítmény kapcsolását ezért szeretnék a kimenetére illeszteni egy IRF 640-es FET-et. Az lenne a kérdésem ,hogy elbírná-e a FET illetve melegedne -e?A melegedést azért kérdezem mert csak 2 állapotban működne ,nyitott és zárt állapotban.Ezért gondolom én nem melegedne
Üdv a fedélzeten kedves ifjú druszám! Javasolom, hogy tölts le a gépedre - ha lehet - magyar nyelvet, mert az írásjelek, ékezetes karakterek hiánya néha zavaró lehet. Tanulnivalót pl. Bővebben: Link innen sokat letölthetsz - regisztrálni kell, a letöltéseket egyenként, az egyszerű opcióval csináld!
Sok sikert: gkari
Nem a zeneren át kapja a feszültséget, hanem az állítja elő neki az 5V tápot.
Persze. Gond nélkül.
Ezt láttad? "Hex file for PIC12F629 is not available, and is not for sale, for any question please feel free to mail me. " Megvan hozzá a program?
Szuper az elektronika világa. Én is hasonló cipőben jártam még két éve. Emlékeztem, hogy régen általánosban milyen jó volt az egyszerű villogót megépíteni technika órán. Na persze senkinek sem volt fogalma az alkatrészekről, az ábra is rossz volt és vasárnap mindenki szenvedett vele, hogy mi a hiba. Aztán hétfőn gyorsan bevittük a gondnok bácsihoz őket és mindegyikünk villogóját kijavította. Arra gondoltam milyen jó lenne simán újra megépíteni, de most már egyedül. Persze van már azóta Net is, és elkezdtem nyomozni a villogóm után. Kiderült ez egy klasszikus kezdőknek való áramkör és már bele is vágtam, vettem cuccokat meg minden. Kiskori vágyam volt a fényorgona, hát tessék... már egyedül is menni fog, USB-ről leddel, mehet a diszkó. )) Van dugdosós panelem is, azon nagyon jól lehet gyakorolni. Szóval haj rá, sok anyag van a neten is.
Az oldalról letölthető hozzá minden,hex,nyák és beültetési rajz is.kapcsolási rajz,minden ami a megépítéshez kell. Csak arra voltam kíváncsi,hogy így működhet e, hogy az a kis zenner kibírja azt a nagy feszültséget. Most nézem,hogy a hex fájl az nem elérhető csak megvásárolható
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2014
A nagy feszültség meg se kottyan annak a zenernek, minekutána előtte van áramkorlátozás, annak kell elviselni a feszültséget.
Előtte ott a kondi,meg az R, és már nem is 'nagy' a feszültség.
A 47ohm 1wattos ellenállás meg az egy Kohm-os ellenállás is a zenner miatt van?
Nem zenner, zéner.
Azért vannak ott, hogy ne folyhasson túl nagy áram a zéneren.
Köszönöm az eddigi segítségeket. Megépítettem ezt a programozó adaptert és az lenne a kérdés,hogy nem zavarhat bele a 2 led a programozásba azáltal,hogy a programozó lábra van kötve és villogtatja a ledet?
A programozó valamilyen plusz terhelést elvisel, ha a Vpp a specifikációnak megfelel, akkor jó. Érdemes nagyfényerejű LEDet használni, az ellenállás értéke inkább kOhm nagyságrendben legyen.
Ilyen adapternek csak ott van létjogosultsága, ahol a kis méretek miatt nem tudsz ICSP csatlakozót elhelyezni, (esetleg a külső elemek programozó lábon befolyásolják a programozást), vagy nem Te tervezted áramkört, és nem lett kialakítva ilyen lehetőség. Ahol lehet, kerülni kell ezt a megoldást. Az esetek döntő többségében felesleges.
Sziasztok, kiforrasztottam egy régi nyáklapból elektrolitkondenzátorokat, az lenne a kérdésem hogy ezek az alkatrészek mennyire károsulnak egy ilyen tortúra után? (Természetesen fel szeretném használni őket egy új kapcsolásban!)
Előre is köszönöm!
Attól függ, mennyire kínoztad meg őket a kiforrasztás során. Ha feszegetted, akkor a lábak lazulhatnak meg, ami a végét jelenti. Ha sokáig melengetted, akkor a kapacitás csökkenhet, visszáramuk növekedhet. Ha pikk-pakk, feszegetés nélkül sikerült kiszedni, akkor nem valószínű a károsodás.
Ha gyorsan és ügyesen forrasztottad ki, nem károsodnak. Viszont hogy milyen régi panel, az számíthat, mert az elók egy idő után kiszáradnak.
Ha szépen feszegetés nélkül ügyesen szedted ki akkor nem lesz semmi baja. Kiszáradt elektrolit kondenzátorok-hmm-nálam is minden készülékben bontott üzemel, a legritkább esetben okoz hibát, a szivárgó kerámia kondenzátorok már annál több hibát okoztak. Ha beépítés előtt leteszteled (akár úgy hogy feltöltöd és fél perc után kisütöd egy égőn keresztül, ha villant az égő akkor jó) akkor nem lesz gond. Persze amit írtam az a régi orosz elektrolit kondenzátorokra nem igaz, azok egyenesen mehetnek a selejtbe.
Akkor a legjobb az ha kihagyom belőle,azt csak azért tervezték bele,hogy a kapcsoló állását jelezze,hogy melyik állásban áll.ICSP csatin keresztül még sosem programoztam fel pic-et,mindig kiszedtem az áramkörből és úgy csináltam.
Felesleges megépíteni, ráér akkor, ha konkrét igény merül fel a használatára. Kár kínozni a kontrollert a foglalatból való ki/be huzigálással.
Sziasztok!
Átütésvizsgáló berendezés építése, vagy ehhez hasonló téma van a fórumban? Csak úgy kíváncsiság képp megkérdezem, és mert ma a munkahelyen szóba került. (Én nem találtam a topikok között ilyent)
Hello!
Ez így jó lesz? Az erősítő részére gondolok.(8 ohmos 6 wattos hangszóró) A rádió kimenete 75mV.
Tudom kezdőknek van ez a fórum.De én egy profi dolgot szeretnék leírni és kérem aki tud profi módon segítsen .Mozgásérzékelős,belépésjelzős,GSM jeladós lakásriasztóm van és nyugodtan besétálnak a lakásba,kinyitva mindhárom zárbetétet is ami a bejárati ajtón van.Hogyan tudják zavarni blokkolni a GSM modul riasztását és hogyan lehet ezt megakadályozni?
Netán le tudják olvasni valami ketyerével a megadott számkódot?De ez nem lehetséges mert a központ csak a mi be - és kilépésünket jelzi,az övékét nem.Tehát valahogy blokkolják. Tehát várom válaszotokat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |