Fórum témák
» Több friss téma |
A bringaora. Nem mutatja fordulatszámot ( csak a távolságit stb).
Miért kínlódtok ? Egy fél óra alatt írok egy programot mondjuk 16f628 as picre , ha valaki megtervezi a nyákot akár a pic beégetését is meg tudom oldani (ha küldesz picet és megcímzett válaszborítékot)
Kinlodik a fene, de egy zsebszámologépet kb 1 perc alatt át lehet alakitani, és teszi azt ami kell displayjel együtt.
( ha nagyon akarsz valamit irni nekem irhatnál egy gyors progit valamelyik AvR-re - a többit esetleg privátban).
Ezt a zsebszámologépet, hogy gondoltad?
Milyen pech! Akkor magamnak kell nekifogni...
Ugy ahogy leirtad. Meg kell nézni melyik hogyan müködik, ha beirsz 1+1 majd megnyomod a = akkor 2-t mutat, ha ujra megnyomod az = gombot, akkor 3-t. Ez jo, csak az = gombot kell kivezetni egy optokopleren vagy hall szenzoron keresztül (galvanikusan leválasztva). A tekercs tengely meg fordulatonként nyomogatja az = gombot. ( mágnesesen vagy optikusan). Lehet, hogy valamelyik olcso számologép lunyha lesz, akkor nem tekerhetsz gyorsabban, de azért 4-5 menetet másodpercenként általában tudnak.
Már kész a program 16f628 pic 2*16 os lcd... + ban és - ban is számol ,ha netán lefelé kellene tekercselni . Ja és természetesen nullázható .Ha valakit érdekel ....
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2014
Ennek csak 1 baja van : ha túlfut a tekercselés visszafelé nem számol ....
Fölteszed? Engem érdekel. Bár a gép építéstől még igen messze állok, de érdekel a dolog!
Ha vállalod a nyáktervezést és a tesztelést , elküldöm a hex et...
De számol csak ilyenkor -1 -t kell beütni és a = mindig kivon 1-t.
Ja ! nyomkodod , A pic program két optovilla bemenetet figyel megállapítja a tekercselés irányát és aszerint számol fel-vagy vissza...
Ha nem akkor nem. Nem erőszak , én is "csak" segíteni akartam.
Én bár nem értek a programozáshoz, azért ötletem lenne: a pic ,,automatán" tudná hogy melyik irányba kell számolnia. Ezt két egymás mellé rakott hall ic-vel oldanám meg, a két ic között lenne egy mágneses árnyékolásként funkcionáló vas(konzervdoboz teteje pl) lemez, és attól függően hogy melyik ic-től kap előbb jelet, attól függően számolna fel vagy le. Várom a véleményeket ezügyben.
Rotary encoder esetleg?
Azért nem kell kétségbe esni.
Már >100 éve ismert az elv, hogy hogyan kell 2 szenzorral megoldani az elöre meg hátra számlálást. A trükk benne, hogy a berendezés felismeri melyik szenzor kapcsol elöbb és ebböl dönt, hogy elöre vagy hátra fog majd számolni.(ehhez még PIC sem kell. 2-3 kapu untig elég.)
És az lcd-t hogy vezérled kapukkal?
Félreértés ne legyen, olvasd azt amit irtam.
Anno a HP zsebszámologépet használtam, amibe egy csatlakozot épitettem és azon keresztül nyomogatta egy mikrokapcsoloval a tekercselögép a = nyomogombot. Ez müködött vagy 4 évig, amikor valoszinü sztatikus elektromosság kinyirta a számologépet és meghalt rajta 4-5 nyomogomb. ( már nagyon öreg volt LED piros diszplayjel, és egy uj mühelybe költöztem, ahol padloszönyeg volt. Ez volt az elsö áldozat egyben figyelmeztetés, hogy valamit tenni kell. Sok pénzért megoldottam az ESM problémát. A mai mühelyben már fapadlo van és ellenörzött légnedvesség. ). Ezután beraktam egy sima mechanikus nullázhato 5 helyes számlálot. Miután immár nagyon keveset tekercselek ez teljes mértékben kielégiti igényeimet. ( vannak olyan zsebszámologépek is, amik a + és a - gomobokkal is összegeznek , azaz ha beirod a 1+1 -t majd ujra megnyomod a +, akkor 2 mutat majd 3 -t stb. Ha viszont a - gombot nyomkodod, akkor meg levon 3,2,1,0 stb. Ezt ki kell probálni ( a lengyel logikával dologozo gépek jobbak erre a célra). Ez persze csak egy ötlet, aki tud programozni vagy megegyezik kaqk kollégával sokkal jobb célszámlálot épithet.
Manapság abbol a leggyorsabb kitermelni az érzékelöt, csak az tul pontos erre a célra, 300-800 impulzust ad egy fordulatra. A tekercselögépnek meg 2 is elég.
Aztán az lenne ám a netovább, ha programozható lenne egy adott menetszámnál kapcsoljon. Anélkül nem ér...
Nekem ilyenek vannak, igaz, visszafelé nem tud számolni, de leállításkor úgy áll meg a gép, mint aki futtába kapott egyet szemből szeneslapáttal. A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
Nekem most elég ha végre lesz egy oda-vissza számolást tudó számlálóm, ami magától el tudja dönteni, hogy fel vagy le számoljon...
Ha már ilyened kesz, akkor pofon egyszerü lenne megcsinálni, hogy álljon is meg.
A prociba indulás elött beirod hogy hány menet kell. Ez megjelenik az LCD-n. Ha elindul a gép akkor innen kiindulva kivon minden menetet, s ha eléri a 0-t akkor meg megáll. Söt finomithatod is, ha mondjuk az utolso 8-16 menetet már lassabban tekeri. Egyszer még a TTL korszakban egy sereg ilyen magnoszalag vezérlöt épitettem 2-3 áramkörrel 4 helyes displayjel.
A vezetése a szálnak egyenlőre kézzel fog történni, szóval elég most ha oda-vissza számlál automatán...
Lehet ritkitani a fogazatot, egy kis kreativitással.....szerintem.
Persze, nem ez az egyetlen megoldás.
Hogy hogy? Nem csak a szembe ledet számolja? Most látom...most nem...
Nekem az első tekerőgépemben semmi extra nem volt, csak egy árnyékolt opto-kapu, egyenáramú infra-LED hajtással, mechanikus (elektromágneses) számlálóval. Tökéletesen működött, természetesen voltak korlátai (ma is megvan és még működik). Azt megoldani házi viszonyok között, hogy soha ne tévedjen a számláló, vagy a gép?
Elég komplex mechanikai és elektronikai feladat. Szerintem ezzel csak akkor érdemes próbálkozni, ha valaki maximalista, vagy annyi tekercselő megrendelést tud begyűjteni, hogy megérje a befektetett pénz és energia. Aki már tekercselt házilagos géppel tudja, hogy bármikor előfordulhat egy menet félrecsúszás és ilyenkor vissza kel forgatni a csévetestet. Ha nincs pontos pozíció (nem fordulatonként 1db), több ilyen hiba esetén (és pl.: 2000 menetnél) komoly eltérés lehet a végén. (Bocsi a hosszú postért.) A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
Preciz előtolással szerintem lehetséges menet a menet mellé fektetni házilag is, de nem halnék meg érte. Ha kész lesz a gépem, jobban tudok referálni, természetesen nem kézi vezetésre gondoltam. De szerintem jó eséllyel megoldható a dolog.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |