Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor típusok
 
Témaindító: szabiika, idő: Nov 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 15
(#) Doncso válasza ferci hozzászólására (») Nov 27, 2014 /
 
Na, akkor összegezve, mondjuk egy próba alkalmával, ráteszek egy árammérőt, és figyelem használat közben. Ha nagyon emelkedik az áram, akkor az együtt járhat egy komolyabb kefekopással, kommutátor kopással. Ha ez igy alakul, akkor érdemes lenne egy áramkorlátos tápot késziteni? Ez nem engedné túlterhelni a motort, mert akkor simitáskor ha nagyon nyomom neki, akkor kezd lassulni, ez figyelmeztetne, hogy ésszel! Persze abba az esetbe ha nagyon megnövekszik az áram, használat közbe. Jól értelmezem?
(#) ferci válasza Doncso hozzászólására (») Nov 27, 2014 /
 
Igen.
(#) Doncso válasza ferci hozzászólására (») Nov 27, 2014 /
 
Értem. Akkor az utolsó kérdés. Hogy érzed, az adattábla szerinti 1.2A-t mennyivel ildomos túllépni? Mi az az ésszerű határ amit már áramkorláttal kell szabályozni, Mondjuk 1,5A?
(#) ferci válasza Doncso hozzászólására (») Nov 27, 2014 /
 
Ez már "áram-idő" szorzat talán... - elégedj meg néha max. 1,3-1,4-gyel... ha nagyon muszáj.
(#) Doncso válasza ferci hozzászólására (») Nov 27, 2014 /
 
Rendben, Értem, és köszönöm.
(#) Peter65 válasza Doncso hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Igen jól érted.
A másokkal folytatott levelezésedből úgy látom, a hátterével is szeretnél tisztában lenni. A következő könyvben elég jól le van írva:
Bővebben: Link
A nehézséget a megfelelő szabályzókörök kialakítása és azok optimalizálása jelenti; illik a főáramkörnek fordulatszám-szabályozást alárendelt áramszabályzóval kialakítani (ez benne van a fenti könyvben a 383. oldalon), a gerjesztőkör pedig belsőfeszültség szabályzóból és gerjesztő-áram szabályzóból áll. Ha érdekel, felrajzolhatom a szabályzóköröket.
(#) Doncso válasza Peter65 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Köszönöm. Egy kicsit elmélyülök a könyvben, szerintem menni fog a dolog.
(#) Doncso hozzászólása Nov 28, 2014 /
 
Elég jó ez az iromány. Kiderült számomra, hogy általánosságban véve a névleges armatúra áram 1,5-szörösét is el kell viselnie a motornak. Ferci segitségével, kezd körvonalazódni a megvalósitás.
(#) Doncso hozzászólása Nov 28, 2014 /
 
Sziasztok. Van egy 3,5LE-s kapagép, ezen van egy benzinmotor amit szeretnék meghajtani egy mosógép motorral. Pontosabban fogalmazva, 3,5LE benzinmotor le, és a mosógépmotor fel. A kérdésem az, hogy milyen fajta bekötéssel lehetne ezt megvalósitani? Hallottam, hogy ezek a motorok kétféle fordulatot tudnak. Melyiket kellene használni, hogy működjön a kapagép?
(#) kadarist válasza Doncso hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Szia!
Ha találsz egy 2,5 kilowattos mosógépmotort, akkor könnyen megoldhatod az átalakítást.
(#) Doncso válasza kadarist hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Minek oda akkora?
(#) pucuka válasza Doncso hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
A 3,5 LE sz szerinted hány W? 1 LE=736 W.
(#) Doncso válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Biztos meg lehet oldani valahogy nem? Esetleg megfelelő áttétellel. Lényeg hogy forgassa a földet.
(#) erbe válasza Doncso hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Egykor a hazai vásárokon, de még boltokban is megjelent 1,5 kW-os villanymotoros kapálógép. Elég soványka volt a benzinesekhez képest. Néhol mostanában is kapni külföldit ~röhej kivitelben. 750 W-osakat láttam. Visz legalább 30 cm-t.
Még ha fogaskerekes vagy láncos egyenes áttétellel oldották volna meg őket. A csigahajtás az energia ~felét elviszi.
(#) Doncso válasza erbe hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
De a semmitől jobb azért nem?
(#) erbe válasza Doncso hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Erre a célra a mosógépmotor sajnos a semminél is kevesebb.
(#) Tomi111 válasza erbe hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Üdv!
Mi faterral még régebben(kb 15-20 éve)csináltunk egyet, ill egy házi gyártmányú riga motoros gépre tettünk 4kW-os 3 fázisú motort. 4 kapatagot simán vitt, de elég veszélyes volt, nem is sokat használtuk(szerintem a lábadat is ledarálta volna, ha bekapja). Fordulat állítás nem volt. Bekapcsoltad, egyből indult max fordulaton. Na meg kellet valaki, aki a kábel viszi. Láncos áttétel volt rajta.
(#) Doncso hozzászólása Nov 28, 2014 /
 
Esetleg másnak mi a véleménye? Nem hiszem hogy semmire nem jó ez az összeállitás.
(#) kendre256 válasza Doncso hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Hidd el...
(#) Doncso hozzászólása Nov 29, 2014 /
 
Na, hölgyek urak. Lehet most megorroltok rám, de egy ideje az az érzésem, itt az oldalon, hogy ha felteszek kérdést, akkor sokan azért irnak be, hogy hsz-t gyüjtsenek, két véglet van, az egyik az érthetetlen egyetemi szint a másik totális hozzá nem értés. Nem akarok senkit bántani, de fél információkkal, és tapasztalatlan hozzászólásokkal nem tudok mit kezdeni. A szomorú az, hogy ezzel nem csak én vagyok igy, tehát nem csak a magam nevében szólok, hanem sok más amatőr társam nevében. Olvassátok végig ezt a dolgot és kicsit gondolkodjatok el ezen, ugyanis ha már önszántatokból és feltételezem jószándékból irtok a fórumba akkor annak legyen valami értelme, legyen mögötte tapasztalat az adott dologgal kapcsolatban. Vagy akkor értelmetlen a "segitségnyujtás" Konkrét esetet vizsgálva. A feltett kérdéssel kapcsolatban, egy egyszerü kérdést bátorkodtam feltenni, és mit kapok cserébe? Jómagyar hozzáállást. Holott urak, a dolog működik, csak kiváncsi voltam mi lesz a reakció, és nem csalódtam. De legközelebb nagyon meggondolom, hogy egyáltalán kérdezzek e itt az oldalon. Régen nem volt ez igy és nagyon sokat köszönhetek az oldalnak ,de mára valahogy elment egy rossz irányba az egész. Sajnálom, hogy igy van. Tehát a dolog működik, érdekesség képpen nézzétek csak meg és kicsit gondolkodjatok. Köszi. Doncso.
Tehát a feltett kérdésemre válasz és továbbra is a témánál maradva......
KAPA
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
(#) kendre256 válasza Doncso hozzászólására (») Nov 29, 2014 /
 
Mielőtt leszólnád a kérdésedre válaszolókat, kérdezd meg a videót feltöltőt (szerintem itt az oldalon köbzoli), hogy milyenek a hosszú távú tapasztalatai a kapával kapcsolatban. Hogyan lehet vele pl. kemény talajt kapálni ( videóban úgy láttam elég laza talajon ment az a kapa...) ? Használja-e rendszeresen? (Nekem is volt olyan saját gyártású elektromos fűkaszám (1600W-os motorral!!!), amit egyszer használtam, és nem ajánlanám senkinek.)
Ha nem hiszed, hogy segíteni akarunk neked, akkor ne kérdezz, vagy a tanács ellenére csináld meg mégis, aztán majd meglátod... De annak nem sok értelme van, hogy megkérdezed újból.
Azt várod, hogy most a videót látva magunkba szállunk, és azt mondjuk, hogy tényleg, szuper jó, ajánljuk?
Mindenesetre, ha te hinni akarsz benne, hogy egy kb. negyedakkora vagy tizedakkora teljesítményű villanymotor ugyanolyan hatásos, mint egy 2-3 lóerős benzinmotor, próbáld ki...
(#) Doncso válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 29, 2014 /
 
Kár mosakodni barátom. De legalább megpróbáltad.
(#) zolika60 válasza Doncso hozzászólására (») Nov 29, 2014 /
 
Azért várd meg, hogy köbzoli mit mond erről, mert tapasztalata csak neki van. Itt nálam a kertben olyan kötött a talaj, hogy a benzin motor is kínlódva viszi. Szerintem itt az első 10m-en oda lenne a motor. Bár csak gondolom, sosem próbáltam.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
(#) Doncso válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 29, 2014 /
 
Nem is ez a lényeg igazából, ha elolvasod amit fentebb irtam, akkor megérted. Tisztelettel kérdezek, és mit kapok? Szóvá teszem, és én vagyok az aki "leszólja" a másikat. Senkit nem szóltam le. Csak rávilágitottam eg problémára. Zolival beszéltem. Nagyon jól működik a gép 3 éve. A videón látszik a talaj, ami nem magától lazult fel. Mindössze kiváncsi voltam egy egyszerü kérdésre mennyire kapok korrekt és hozzáértő, segitő választ. Ennyi az egész.
(#) erbe válasza Doncso hozzászólására (») Nov 29, 2014 /
 
Szerinted a negatív válasz nem lehet korrekt, csak a pozitív?
Ha előre bemutatod a videót, akkor se írtam volna mást. Valószinűleg azért, mert nálunk is olyan kötött a talaj, hogy időnként a 4 lóerős Briggs&Stratton is nehezen birkózik meg vele.
Pedig amivel kezdted, hogy kétfordulatszámú motorral képzelted el, már eleve azt jelentette számunkra, hogy nem az ős Hajdú 130 W-os motorjával próbálkozol, hanem a régebbi automata gépek centrifuga üzemmódban 300-400 W-os motorjával. Ami ugye ~fél lóerő. 1/8. !!!
A későbbi kefés motoros mosógépekben előfordulnak 1400-1600 W-os motorok is, de azt erősebben kell áttételezni, mert ezt a teljesítményt 10000-15000 fordulaton adják le. Most alaposabban megnéztem köbzoli videóját és valóban egy kisebbfajta kefés motor van rajta. Nem csoda, hogy jól megy.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
(#) Doncso válasza erbe hozzászólására (») Nov 29, 2014 /
 
Szerintem meg ragozod a semmit. Olvasd végig mégegyszer az ominózus kérdést és azt, hogy milyen hangsúlyban tettem fel a kérdést és milyen válaszok érkeztek.Megkérdezte valaki milyen a motorom? Nem. Kérdezett bárki bármit hogy képzelném el? NEM. Megkérdezte valaki milyen talajon szeretném használni? Nem. Annyi érkezett, hogy : Nem lehet, nem lehet, nem ér semmit hidd el, még annyit se ér.......bla bla....igen....és? Mégis lehet. Akkor hol itt a hozzáértés? Ha nincs mögötte tapasztalat, akkor értékes a hozzászólás szakmai szempontból? Nem az. Hol az épitő szándék, és hol a segitség? Sehol. Erre próbáltam rámutatni, a legnagyobb tisztelettel. Most, hogy eltört a csont.....nyilván fáj...és ez visszhangzik...
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
(#) Buvarruha válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 30, 2014 /
 
Kemény talajt nem szokás kapálni, pesti vagy mi? Nem mindegy, hogy szántani akarsz, vagy a felszántott földet kapálni.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014
(#) jdani hozzászólása Dec 21, 2014 /
 
Hali. Miért kell valamelyik 230V os motorhoz használni indító kondenzátort, valamelyikhez meg nem? Mondjuk egy víz szivattyú..
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Szia!
Az indukciós motorhoz kell, az univerzális (kefés) motorokhoz meg nem kell. Indukciós motor.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014
(#) palko0125 hozzászólása Feb 17, 2015 /
 
Sziasztok!
Az alábbi motor típushoz lenne szükségem tekercs adatokra: HZ772R7E23. A gazdája kiszedte a tekercseket, mert megégett, most meg meg kellene tekerni csak így nincs adat.
Amennyiben valakinek van adata erről a motorról, azt szívesen venném.
Előre is köszönöm.
Üdv, Palkó.
Következő: »»   12 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem