Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RF műszerek, mérések

Témaindító: pucuka, idő: Júl 10, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 53
(#) elektroncso válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Az lesz. BF199 biztos nincs itthon, de majd valami akad a fiókban. A frekvenciamérőnek a bekötését is akkor átalakítom.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
(#) dokidoki válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Az a kapcsolás, képtelen tönkremenni a 3 voltos elemről, még akkor sem, ha fordított polaritást adsz neki. De 53 mA-t sem képes felvenni, 3 voltról, hacsak nincs valami elkötve de nagyon.
(#) elektroncso válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Rájöttem a magas áramfelvétel okára. A bekapcsolás jelző LED. Mivel csak 3 volt a tápfeszültség előtét ellenállás nélkül kötöttem be, fel is vett majd 50mA. Maga az oszcillátor LED nélkül csak 1,5mA-t vesz fel. Beteszek egy előtét ellenállást.
(#) dokidoki válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Így már jónak tűnik. Többiek jókat írtak a folytatáshoz, szurkolok, hogy jól működjön.

Nekem még mindig fut a spektrum analizátoros projektem, gyakorlatilag egészen használhatóra összeállt. Működik a SA - része, egyedül a kvarcszűrő része hiányos még, de annak ellenére működik az is. A tracking-generátor is megépült, jól is működik, csak még finomításra szorul, mert amíg nincs meg a pontos kvarcszűrő, addig nem reszelem (lakkozom) be a PLL - kvarcát hozzá. Pár egység még nincs készre építve, mint a szintmérő - marker számláló, tároló - normalizáló..., mert hátráltatja a működő analizátor piszkálgatása és élvezése.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Közben megint módosítottam a terveken. Kivágtam belőle az elemet, tápegységről lesz üzemeltetve, mert az elemről teljesen instabil. Csak ránézek, és elhangolódik. Tápról jó. 100kHz-től 500kHz-ig hangolhatom ezzel a tekercsel. Megváltoztattam a frekvenciamérő csatolását is, most már egy 3pF-os kondenzátoron keresztül csatlakozik a tekercsre. Már csak a sípolós részét kellene megcsinálni. Megyek, variálok az ellenállások értékeivel.
(#) gtk válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Szia. Hogy halad a wobbler projekt ? Kozben osszeraktam az uj tapot, es meregettem egy kicsit. Kb 100-szoros javulas van, de meg mindig nem eleg jo. 100kHz SPANel nezve is latszik hogy remeg a jel. Meg megprobalok az integrator tagon kicsit alakitani, es tovabbi szurest alkalmazni a nagyaramu tapon.
Amugy valahol olvastam hogy az FM zajt ugy merik hogy 10 000 µF van parhuzamosan a YIG nagyaramu tekercsen. Probaltam 4700 µF-al, es sokat javult, kivancsi vagyok 10 000 µF-al mennyire lesz jo (CW uzemmodban hogy alacsonyan tartsak az FM zajt, hasznaljak a parhuzamos kondenzatorokat, erteke az L erteketol fugg). A mostani konstrukcio (1 db YIG) meg csak 700mA aramfelvetelt igenyel, es nekem vagy 3A-re lesz majd szuksegem. Ha ennyi aram felvetel mellett is erzodik az 50 Hz, akkor mi lesz 3 A aramfelvetel eseten...2 x 10 000 µF van az egyeniranyiton, es szkoppal kb 1mV alatti 50 Hz-es jelet merek a YIG driveren. Meg ez is sok !
Folyt: Az OPA es tobbi tap LM317-rol megy, mindegyik aramkori elemnek van kulon stab (OPA, 5V, stb) es sontszabalyzo TL431+BD140-el. Kimeneten 10uF. LM317 is ellatva mindennel ahogy illik. Nem igazan latom hogy van-e haszna a sontszabalyzonak. Kb 100mA-t disszipal jelen beallitasban. Az egesz tap konsterukcio ketoldalas telifoldes NYAK.
Udv.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2014
(#) dokidoki válasza gtk hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Szia!
Halad -halad , meglepő módon minden a nagykönyv szerint teszi a dolgát, igaz azért találok szőrözni valót, pld, egyik-másik HEMT drainjén magasabb a feszültség mint kellene, de eddig nem okozott hibát. Lehet, hogy hamarabb fog öregedni... egy-két dolgot módosítani kellet, mint a VCO-k vezetékezését, és szűrését, mert mint Nálad okozott kellemetlen FM modulációt, jel remegést...
Igazából most már nem látok a jelen kivetnivalót, alacsony 50-100KHz Span mellett is szép a jel, nem szőrösödik maximális videó sávszélességnél sem, (AD8307-nél meg alacsony volt Y-jel felbontása) Meglepő módon, kettő darab GHz-s VCO szabadonfutása ellenére elég alacsony a frekvencia vándorlása +- 20-70KHz bemelegedés után gyakorlatilag 150KHz RBW mellett nem mászik ki a befogott jel 0 Span esetén. De dolgozok, hogy ha fut a tracking - generátor, és nulla a swepelés, akkor egy PLL vagy FLL majd megfogja ezt is.
Nálad könnyen lehet, mindenféle elektromos - elektronikus szűrés ellenére is, mágneses ráhatása a YIG-re, vagy bármely kiszolgáló áramkörére értem alatta a csatlakozó vezetékeket. Nehéz ezt kézben tartani, és detektálni. Nekem sem sikerült direktben megszkópolni a VCO-k hangoló-feszültségét, mikor szőrös maradt a jel a detektor után, de tantálra cserélve meg kisimult, ezt nem lehetett látni a tápfeszültséget vizsgálva szkóppal, (van nálam a közelben egy rádió állomás, aminek a jele nagy érzékenység esetén kiül a szkóp jelre, így nehéz vizsgálódni...) de a végeredményen már nagyon is.
Én még nem jutottam odáig, hogy kísérletezzek a söntös táp ill. hangoló-feszültség szűréssel. De sorra kerül majd. Még nincs véglegesen dobozolva, így az árnyékolatlanságból kifolyólag is bejuthat zavar jel, majd ha ez is meglesz, akkor folytatom a vizsgálódást tovább. De nem egy szuper fullos SA lesz ez, nem valószínű, hogy fáziszaj mérésre fognám használni, 1KHz alá sem valószíni lemenni a RF RBW-vel, így már majdnem tökéletesnek mondható ami eddig meg van belőlle, jelszintet is pontosan mutatja. Osztók is jól mennek, 20KHz-tól 1827MHz- ig minden jel jó látszik, hamis spur nélkül.
(#) gtk válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Mekkora a teljes savban a teljesitmeny ingadozas ? Amugy szuper a leirtak alapjan.
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Idézet:
„100kHz-től 500kHz-ig hangolhatom ezzel a tekercsel”

Megépítettem én is , az oszcillátorban lévő bázist hidegítő kondi kicsit zavart.
Ha jobban megnézzük akkor a forgóval van párhuzamosan kapcsolva.
Szóval nem véletlenül van olyan alacsony frekvenciád.
Vedd ki az 1nF kondit a BFxxx tranzisztor bázisáról.
(#) dokidoki válasza gtk hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Pontosan nem tudom megmondani, mert 500MHz fölé nincs hiteles mérőeszközöm, igaz alatta sincs igazán. Gyakorlatilag, 400MHz felett esik szinte lineárisan, közelítőleg 0dBm-től -8-12dBm -ig.
Ezt az adatot, a frekvencia mérőről olvasom le, mert annak van jelszint mérési funkciója, és egy pálcika 0.5dB felelne meg, AGC szerint megvan a generátor kimenetén a 0dBm, és a frekimérő is ezt mutatja, annak ellenér hogy jelszintet nem hitelesítettem. Gondolom a nyomkövető generátor kimenetét kérded. Az analizátor érzékenységének vizsgálatára nem volt még hiteles módszerem. A kettőt összekötve, és söpörtetve a teljes sávot, 15-20dBm esése van a spektrumvonalnak. Mert gondolom, csökken a teljesítmény és az érzékenység is, ezért ez összeadódik. A spektrumvonal, generátor nélkül nem mutat zajszint emelkedést, amely a keverő vagy egyéb illesztetlenségre utalna. Generátorral, már 900MHz felett jelentkezik egy kis kifújás, mert igaz nem került külön dobozba, csak a sasszi másik oldalára. Meg teljesen nincs kész minden árnyékolás. Egyik ok ehhez még, az osztó kapcsolók és annak az áramköri megoldása nyitott még hátulról árnyékolás tekintetében, meg persze ezek nem mikrohullámú megoldások. Jobb lenne külső csillapítót használni, de majd egyszer. Na az összekapcsolt illetve a használt kábel is dominál ilyenkor, de tulajdonképp minden már.
A generátorban van kiépítve AGC, ami teljesen jól működik, ráadásul a megadott értéktartományban, megszkópolva az AGC feszültséget nincs rajta remegés és különösebb hiba, de egy bizonyos frekin megcsuklik egy kissé, ott valami hiba van, de nem fordítottam még kellő figyelmet rá. Lehet, hogy valamelyik VCO kimenő jele csuklik egy adott frekin. Mert ezt még az elején észrevettem, hogy az átsepert frekvenciatartományban van hullámzása a VCO kimenőjelének.
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Idézet:
„100kHz-től 500kHz-ig hangolhatom ezzel a tekercsel”

Megépítettem én is , az oszcillátorban lévő bázist hidegítő kondi kicsit zavart.
Ha jobban megnézzük akkor a forgóval van párhuzamosan kapcsolva.
Szóval nem véletlenül van olyan alacsony frekvenciád.
Vedd ki az 1nF kondit a BFxxx tranzisztor bázisáról.

A VK2ZAY ebből az oldalból indult el:
GDO-k
Valahol Ő is említi a leírásaiban.
Itt nincs az oszcillátor bázisa földelve.
Igazándiból a 2 tranzisztor "egymást kergeti mint multivibrátor" a frekit az LC tagok határozzák meg.

Az emitter köri közös ellenálláson létre jövő feszültség változást detektálja a csipogó vagy a deprez.A feszültség változást a külső mérendő rezgőkör váltja ki.
Mivel rezonancia esetén energiát szív el a GDO rezgőköréből.Így ott áramváltozás lesz és ez alakul át feszültség változássá az emitter ellenálláson.
(#) elektroncso válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Kikötöttem akkor az 1nF-os kondenzátort. Rögtön 2-3MHz környékén rezeg az oszcillátor. Viszont sípolni még mindig nem akar. Csak akkor a szerzőnek hogy működhetett? A 10kohm-os ellenállás helyett beraktam egy 22kohm-os trimert, de bárhova tekerem csak a csöndesség hallatszik. Amúgy nagyon szépen köszönöm a magyarázatot a működési elvről.
(#) Medve válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Nekem az ilyen tokokban (amennyire ki tudom venni a fotón) dinamikus hangszórók szoktak lenni. Rámértél? A lapos sárgás fémlap lehet a membrán is a tekercsen...Tehát hány ohm??
(#) elektroncso válasza Medve hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Közben rájöttem, azóta cseréltem. Most egy ilyen van benne csak ezüst színű.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 17, 2014 /

Közben rájöttem valamire. Amikor megszakítom a tápfeszültséget akkor egy pillanatra sípolni kezd, de olyan halkan hagy csak akkor hallom ha rátapasztom a fülemre a piezo lapkát. Jobban megfigyelve magasból indul és a mélybe tart a hangja, majd elhal. Mintha a rezgőkör rezonanciafrekvenciáját próbálná lesugározni, kikapcsolás után meg ahogy csökken a frekvencia úgy mélyül a hang.
(#) gtk válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 18, 2014 /

Kiserleteztem meg egy keveset a YIGgel. Tenyleg erosen erzekeny kulso hatasokra, es nehez eldonteni hogy tap, vagy egyeb modulalja a jelet. Teny hogy a 30 - 40 cm merokabelt mozgatva is modulalodik a jel, sokkal nagyobb mertekben mint az alap modulacio( nehany 100-1000 Hz zavar).
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2014
(#) dokidoki válasza gtk hozzászólására (») Nov 18, 2014 /

Nos, ilyesmi nálam is akad, mert mikor fut a tracking generátor, akkor bizonyos esetekben az analizátor úgymond zajpadlója 5-10db-t megemelkedik. Ha ez egy állandó jelenség lenne, akkor betudnám annak, hogy ez ilyen. De ez a jelenség valamelyest rapszodikusan jelenik meg, illetve hatni is tudok rá, ha birizgálom a II-VCO és az hozzávaló buffer erősítőt összekötő teflon-koaxot. Ami átviszi a keveréshez szükséges jelet a sasszi túloldalára a generátornak.
A másik jelenség, annak ellenére jelentkezik, hogy minimalizálván a táplálásból eredő földhurkot, akkuról megy az SA-TG, csak a szkóp mérőfejekkel kapcsolódik a szkóphoz. A két mérőfej közül a Y-jelnél van csak a GND bekötve, a másik mérőfejnél nincs, mert ha ott is GND-zek, akkor elkezd hullámzani a szkóp alapvonala, illetve a spektrum kép. Mindezek mellet olyan kábel és elektronikai kábel dzsungelben ülök és bütykölök, persze ebből adódó elektroszmog, ami a méréseket körbeveszi, teszi igazán érdekessé az egészet. Volt indulat már bennem az automaták lenyomására..., de nem elég.

Folhurok szempontbol en is kiprobaltam tobb lehetoseget a tapegysegnel. Van egy nagy stab panel, sok stabbal, mindegyik sontszabalyzos. Mindegyiknek csatlakozo a bemeneten (GND es bemeneti fesz) Van egy tap panel (+ es -20V), egyenhidak, kondik (rendre 2x 10 000 es 4700 uF). A tap panelrol + es GND megy mindegyik stabilizatorhoz a nagy stab panelra, kulon kulon ! A nagyaramu stab is a tap panelrol taplalkozik, ez egy LM317 es egy MJ emitterkoveto, bazisan 47 ohm, es 2200 uf ! A YIG driverbe csak a + feszultsegek mennek be a stab panelokrol, es egyetlen vezeteken megy a GND a nagyaramu fele vissza. (Jobb eredmenyt adott, mintha a tap panelra menne vissza...)
Nem tudom a PLL mennyit tud majd ezen a kellemetlen FM modulacion segiteni ? (fraktal PLL lesz)
(#) dokidoki válasza gtk hozzászólására (») Nov 18, 2014 /

Szerintem biztos, hogy sokat. De majd a gyakorlatban derül ki, illetve, ha deszka - demó módból belekerül egy mágnesesen is jól árnyékolt dobozba.
Egy hevenyészett FLL megoldást próbáltam már, de helyes működése ellenére nem sok sikerrel. Félretettem későbbre, és elővettem egy PLL-t de nem jutottam még el az áramkörbe illesztéséig, mert azt meg nyomkodni kell, vagy tekerni az enkódert... Inkább a FLL irányába indulnék el, de azon még gondolkoznom és dolgoznom kell. Nagyon érzékeny a VCO 90-200MHz / Volt, ez kissé nehezíti a működését, kell egy finomhangoló varikap-drótot dugnom a VCO dobozába, ehhez meg erő kell, mert elégé összeszerelt és zsúfolt állapot uralkodik a sasszin. Nálam szerencsére, nincs jelentős FM zavarjel, de frekvencia vándorlás az van, ami könnyen jelentkezhet, mert műveleti erősítők garmadáján kúszik keresztül a hangoló feszültség.

Doboz az van, de addig nem akartam beleszerelni amig nem latok remenyt ebben a projektben. Az erzekeyseg gyorsan megfuttatva 10 kHz-re 1.75 uA. Ketszer szamoltam ki
(#) dokidoki válasza gtk hozzászólására (») Nov 19, 2014 /

Szerintem pedig ha a mostani mérések mutatnak valami magyarázhatatlan rendellenességet, akkor szinte biztos, hogy kell a doboz, illetve a majdnem végleges verziójú összeépítés.
Amit régebben a PLL-es topikban linkelt Ferkógyerek, tegnap este elolvastam, abban is említi a mágneses árnyékolás szükségességét. Mert tárgyalja a YIG, és a mezei VCO-k dolgait is. Ez lenne az. Amúgy elég alapos taglalásnak tartom az írást, de kevés konkrétummal a gyakorlati oldalról.
(#) gtk válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Koszi. Elolvastam de nem lattam merest PLL es magneses arnyekolas nelkul. Keszitettem egy szimulaciot es ahogy gondoltam, ha a ref zajos azt semmi meg nem fogja a YIGen mar. Reszben a nagy erteku parhuzamos kondenzator a YIG tekercsevel segit, de nem eleget. A driver gnd-jehez merve latszik 1 mV alatti 50 Hz zavarjel a referencia bemeneten, bar utanna meg van egy RC tag, es ott mar nem latom szkopon, de attol meg lehet olyan szintu zavarjel ami ezt a nehany kHz ugralast okozza. Viszont a parhuzamos kondenzator segit sontolni a nagyaramu tap felol erkezo zajt, a szimulacio szerint, ahogy gondoltam...Ma kiprobalom, teszek egy stabot a yig driverre referencianak.
(#) dokidoki válasza gtk hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Nincs mit, a 100. oldalon említi a mérések lehetetlen voltát a szabadonfutó (nyitott szabályzó hurok, gondolom a pll-t érti alatta) YIG frekvencia ingadozása miatt. Tovább oldalon mutat mérést a szabadonfutó állapotról, és emlegeti a mindenféle zavar-hatást, kellő árnyékolás nélkül.
Én tapasztaltam, hogy a kritikus helyekre a tantál kondi a nyerő, de nem javallott olyan helyre, ahol a feszültség keményen illetve hirtelen jelenik meg, mert az zárlatot okoz bennük. De ha nincs nagy áram terhelése a szűrési pontnak, ahova szánjuk a tantálkondit, akkor 10-47Ohm a feszültség érkezése felől védekezésül csökkenti ezt a hajlamát. Így az alacsony töréspontú táp RC szűrőknél nagyságrendet is javulhat a zavarjel szintje, még olyan is, ami csak közvetetten mutatható ki, csak a végeredményből. Mert szokásos mérésekkel nem is detektálhatóak.
Mondjuk igen rég alkalmaztam olyan barkácsmérőfejet, mely valójában egy nagy-érzékenységű HF erősítő volt, mely megtudott hajtani egy fejhallgatót. Mindez 3db cr2032 elemmel fémdobozban, nyomógombbal... De ha kisebb érzékenység is megteszi, akkor egy régi katonai fejhallgató több kiloohm tekercsellenállással, esetleg leválasztó kondival. Sok érdekes zörejt lehet vele keresni velük az áramkörökben. Igaz csak a hallható tartományban.
(#) gtk válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Szia. Ma delutan kiprobaltam hogy tettem referencianak egy stabot kondikkal direkt a yig driver panelra. Egy kicsit csokkent ettol az FM zavar. 100kHz SPANnel ugy 10 kHz-en belul van FM modulacio. Van olyan neha hogy tobb 10 kHz-et elugrik es vissza. Kiprobaltam a magneses zavar elleni arnyekolast is, beletettem e YTO-t egy kissebb fazekba es lefedtem egy aluminium lappal. En nem latok szinte semmi kulonbseget. Gondolkodom, hogy beszerzek egy iranycsatolot, megcsinalom a fraktal PLL modult es kiprobalom azzal is. A szimulaciora visszaterve, a driverben levo integralo tagnak 100pF es 1k ertek jott ki FM zaj szempontjabol a legjobbnak nehany ertek kiprobalasa utan. Nem keszitettem parameter sweepet. Vegulis ez csak arra jo hogy ne gerjedjen a szabalyzo. Tul kicsi kapacitas ertek eseten is es tul nagy eseten is gerjed. (ezt kiprobaltam)
Van az 1nF es a 100pF ertekekkel annyi kulonbseg hogy a zavar jelet jobban leulteti a kissebb ertekkel.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
(#) szendi001 hozzászólása Dec 2, 2014 /

Sziasztok! Hogyan lehet szakszerűen IP3-at mérni egy vevő bemenetén? Tesztelnék néhány bemenő fokozatot.
(#) HA5AWS válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Szia!
Találtam egy régebbi RT cikket.
Üdv: Gábor
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Általában sehogy, mert hamarabb bekövetkezik a lefulladás. (a lefulladás az a bemenőszint, amit 1 dB -el megváltoztatva a kimenőszint nem változik) Csak számolni lehet a mérési értékekből.
Elvileg az a pont, ahol a harmadrendű intermoduláció teljesítménye megegyezik a bemenetre vonatkoztatott hasznos jelteljesítménnyel.
Kétjeles méréssel lehet megállapítani, az átviteli sávon bellül két különböző frekvenciát vezetsz a bemenetre, és méred a kimeneti spektrum összetevőit. A harmadrendű intermodulációs torzítás a 2f1 - f2, és a 2f2 - f1 teljesítménye (amplitúdója).
Egy kis irodalom indulásnak:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2014
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Olvasom mindkét linket, és köszönöm!
(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

ARRL ajánlása szerint a 2 kvarc különbsége 20 KHz legyen ... legalábbis ez "hasonlíthat" a tipikus QRP CW DX és mellette a lokális QRM szituációnak .
100KHz távolság az meg a tipikus CW QRP vétel és a sávon kívüli broadcast állomások jelenlétét szimulálná.

LEGFONTOSABB !
AGC-t mindenképpen ki kell kapcsolni mert különben elrontja a mérési eredményeket.
Gyári eszközökben nem mindig van erre lehetőség, esetleg bele kell nyúlni AGC-t kikötni.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
(#) szendi001 válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Saját berendezést mérnék, AGC kikapcsolható. A generátor részét meg tudom építeni sőt van két szignálom is. A gond az, hogy pontosan mit mérek (mire figyelek) a kimeneten?
Következő: »»   23 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem