Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok. Megvolt az elso YIG driver teszt. Sajnos oszcillal a szabalyzo es ez a YIG jelen erosen meglatszik, Nehany MHz-et rangatja ide oda. Kb. 20mVpp @ nehany 100Hz jel van az egyen komponensen. Rajzot este csatolok. Amugy a kapcsolas egy sima nem invertalo muveleti erosito, negativ agaban sont ellenallason meri a feszultseget es pozitiv agaba megy be a vezerlo feszultseg. Az OPA ki es bemenete kozott van egy RC tag. 10nF es 1k ohm. Ezzel meg jatszom egy kicsit, mintha javulna a helyzet ezen ertekek valtoztatasaval. Esetleg muveleti erositos aramgeneratoros tapasztalata oszcillalassal kapcsolatosan ha van valakinek, az most jol jonne, nagyon hasonlo a kapcsolas. Foleg a ki -es bemenet kozott levo RC taggal kapcsolatosan erdekelne informacio.
Na, alakul az. Bár amit belinkeltél képet azon nem látszik minden. De gondolom, lesz majd valamilyen publikáció, ahol jobban megszemrevételezhetjük a témát.
Nem tudom mennyire vagy benne a szimulátorok használatában, én mikor a linearizálós fűrészgenerátorát élesztettem az SA-nak, belefutottam egy érdekes jelenségbe, amin sehogysem tudtam úrrá lenni. Volt minden jel a valós szkópon csak az nem aminek lennie kellett volna. Ezért berajzoltam a kritikus részletét egyik éjjel a Proteusba, és ott pedig mintaszerűen tette a dolgát a virtuális szkópon, ekkor addig piszkáltam a makrancos áramkört míg megtaláltam a rendellenséget okozó hibát... Készítettem egy csendéletet, a jelenlegi állapotról, látszik a gányolás is itt-ott, meg a hiányzó alkatrészek is.
A delutan folyaman sikerult megtalalni a hibat. Nem a szabalzyo gerjed, hanem nagyon rossz a tap, es 50Hz-es zaj van a tapon. Igaz nagyon minimalis zajrol van szo, de itt nem megengedheto a DC-n 2mVpp 50Hz zaj sem. Termeszetesen nem szinusz alaku, azert nem esett le elsore hogy mi a forrasa.
A vezerlo feszultseg jelenleg potenciometerrol van megoldva 7805-rol. A poti utan egy 10 µF-os tantallal jelentosen sikerult leultetni az 50 Hz-es zajt (amelynek amplitudojat az RC taggal korabban mar le tudtam csokkenteni 20mVpp kornyekere --ez a vegfok bazisan merve) Ezzel nagyon sokat javult a jel, de meg kozel sem jo , faziszaj meresnek egyelore ertelme sem lenne. 10MHz- SPAN-al elegge stabilnak tunik a jel, de mar 1MHz spannal latszik hogy nem stabil. Multkor emlitettem az emitterkovetos szurot, te meg a "sontszabalyzot", itt az ideje hogy kiprobaljam Szoval a szabalyzo ugy tunik rendben van, de az opa tapjat is meg mindent aminek koze van a YIG vezerlesehez erosen szurni kell. Latom egyre tobb az osszerakott panel nalad is, kivancsi vagyok a fejlemenyekre. Eletkepnek szantam en is a korabbi kepet, az asztalon a tap, a hosszukas panel egy YIGnek a szabalyzoja (ket tekercs) --tobb opcioval tobb meresi lehetoseg miatt. A szimulator nem gond, viszont jobban szeretem kiprobalni a dolgokat, ha csak nagyon nem muszaj, kerulom A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
Csak ismételni tudom magam Az mindenesetre várható volt, hogy jól meg kell szűrni mindent.
Én még mindezek előtt állok, mert bár jelentősen összeállt a projekt java része, de a nagyfrekis élesztések még előttem vannak. Gyakorlatilag a párszáz megás szkóp kevés is lesz az ellenőrzéshez, de majd az elején vakon repülök. Szinte biztos, hogy Én is ki fogom próbálni a tápfeszültségek szűrését, talán még a hangolófeszültségre is be kell vetni. Majd remélhetőleg meglátszik vajmi javulás a befektetett munkáért. Kicsit felcsigáztál, most már biztos meg fogom szondázni az összes feszültséget felhasználás előtt. Eddig csak a swep-generátort vizsgáltam, de ott elsőre már annak is örültem, hogy megjelent a kívánt jelalak, és a linearizáló rész is hatásosan görbítette a fűrészjelet. Az is lehet még Nálad, hogy valami mágneses ráhatás jelentkezik a YIG-nél, vagy valami megszórhatja a vezetékeket. Nos, az éjjeli szimulátorozás, az nem perverzió nálam sem, ha lehet elkerülöm. A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
Igertem egy kapcsolast. A driver lenyege. Jelenleg BD139 es BD249-el van felepitve. A 139 az alacsonyabb beta miatt van, nem a teljesitmeny miatt.Bővebben: Link
Kizarolag a tap a hibas. A 78xx es tarsai nem ilyesmibe valok, hanem villanymotort hajtani Itt a YIG nagy erzekenysege miatt allt elo ez a dolog. VCO-nal nem biztos hogy erzodik a kulonbseg, bar az erositoknel szinte biztosan igen. Az egyik tekercs csatolas lehetoseg csak opcio. Jelenleg emitterben van a tekercs
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
Megint én, ... Mivel kissé csökkent a hiányzó alkatrészek mennyisége, így haladtam az analizátorral.
Sikerült megépíteni a frekimérőt, ami már elteker majdnem 5GHz-ig, És megjöttek a HEMT tranzisztorok, így a VCO-k is befejeződtek. Jelenthetem róluk, meglepő de működnek, méghozzá abban a frekvencia tartományban és jelszinttel amiben kellene nekik. Igaz kicsit nyösztetni kellett őket, mert nem minden hangolófeszültségnél ill. frekvencia tartományban rezgett stabilan, de pici lemezcsík, és a doboz árnyékolóhatása jótékony volt. Bár maradt pici jelszint hullámzás, de majd elválik mennyire zavaró a keverőnél. Így 1850- 4100MHz tartományban lévő VCO-k bevetésre készek. Most akkukról ment a tesztelés, de egy órai üzem során 1MHz-n belül van a frekvenciavándorlás mindenféle stabilizáció nélkül. egyedül csak a hangolófeszültségük stabil, de mezei potméteren keresztül. Egyéb mérésre nincs lehetőségem, de ha lenne akkor sem valószínű, hogy lehetne még kezdeni az eredménnyel valamit.
Szia ! Ez mar nagy siker. Mekkora jel teljesitmeny kell a keveronek amelyet hasznalni fogsz? Majd en is kell keressek valami jo kevero megoldast, ~4.2 GHz-ig. Jelenleg meg a tap ujratervezesenel tartok. Bekerult a sontszabalyzo,~50mA aramra gondoltam, amit disszipaltatnek, a zaj ez alatt az ertek alatt volt joval. Ketoldalas NYAKra keszul, egyik fold, es ha szukseges kap meg egy rezhuzalt is raforrasztva, ugyanis amint kiderult a fold potencial vandorolt, a stab GND labahoz kepest egesz jo volt a zajszint, "tavolabbi" GND pontrol mar nem.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2014
Szia, igen én is annak könyvelem el, mert már a frekimérő is nagy haladás, mert ez az eddigi legjobb amit építettem. A VCO-k kimenőteljesítményét meghatározza az alkalmazott buffer fokozat, az MMIc-s az 10mW ill. +10dBm, a HEMT-es az meg 20mW ill. 13dBm ezzel a teljesítménnyel hajtja a két-diódás keverőfokozatot. Annyit emleget ezzel kapcsolatban, hogy ne essen +6dBm alá sehol a jelszint... Tulajdonképp régebben ilyesmi megoldásokat használtak a régi műholdvevő fejkonverterekben. Azokban található még jobbfajta mikrohullámú keverő-diódapár. Így ezek simán mennek 10-14 GHz-ig.
Nálam majd kiderül, hogy mi lesz, mert doboz a dobozban + drótdzsungel, lesznek érdekességek GND-ponttal. De majd elszórakozok vele, ha szükséges, a tervezője sokmindenre kitért, alapos leírást adott, de csak egy helyen emlegettet problémát ezzel.
Megint én, Jelenthetem, hogy alakul az analizátor. A hordozó alaplap egyik oldalán, kísérleti tesztösszeállításként még az első 2100MHz-s 25MHz széles szűrő és 3.Kf rész kvarcszűrő nélkül beüzemeltem. Így még csak frekvenciaátfogás, stabilitás, és zajosság megvizsgálására van módom.
De jelenthetem, hogy várakozáson felüli a működése, gyakorlatilag szkópra kötve és az első lokál jelét mérve teljesen használható. Órák elteltével se mászik ki a képernyőről a befogott jel, 150KHz-s felbontásban, annak ellenére hogy semmi extra nincs elkövetve a stabilitás érdekében. Nem vibrál nem remeg. Bár az elején volt észrevétel, hogy a fázis vagy erősen sörétzajosak a lokáljelek, de betudható volt a vco hangolóvezetékének.. Árnyékolt vezetékkel és helyes földelési ponttal nagyságrendet javult. Zéró löketnél a stabilizáló kondikat tantálra kellett cserélni, mert mezei elkóval kiszőrösödött a jel, és ki kellett relézni a VCO-k mellé. Ezzel megint sokat javult. De a lényeg, hogy mindez nem lett volna észrevehető, ha a többek által ajánlott AD8307-t használtam volna, mert először azzal próbáltam detektálni a jelet, nagyon szép meg minden, de a gyorsasága az gyenge ide. Az eredeti 21 tranzisztoros logdetektor, ami 10.7MHz-r készült, azzal látható még az odfm moduláció is vagyis a besweepelt jelek modulációs görbéje is kirajzolódik a szkóp képre. De az FM moduláció is kivehető szépen, és az általa okozott AM is látható, valójában ezáltal a zajosság is.. Mindezekből, AD8307-tel semmi se. Szóval már van mit nézni, alig tudok betelni vele
Szia. Az jo ha mar jo uton halad a dolog. En meg nem tudok semmi uj dologrol irni, tervek, panelok vannak, de meg nincsenek osszerakva. Tapot ujraterveztem, YIG szabalyzot is a tekercsaram offset beallitas lehetoseg, meg egyebek miatt.
Itt van ez a GDO:Bővebben: Link. Nem találok itthon NPN RF tranzisztort. Csak PNP van. Ha megfordítom a polaritást akkor ugye használhatok PNP tranzisztort is? Persze akkor a harmadik tranzisztort is kicserélem PNP-re.
Igen PNP esetén a tápokat meg kell fordítani ... no meg akkor minden PNP legyen .
Fojtónak RFC L1 tekercsnek több minden meg felelhet, kész gyári 15-50 uH tekercsek, esetleg 100-500 kohm-os ellenállásra tekert vékony 0,1-0,05 mm CuZ huzalból 50-100 menet. Ellenállás lábai lesznek a forrcsúcsai a tekercsednek. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
3,5 MHz -re akármelyik BCxxx tranzisztor megfelelhet.
Azt tudom, viszont lehet hogy később nagyobb frekvencián is használni akarom. Jó lenne majd az egész amatőröknek kijelölt rádiósávban használni. Kb. 28 MHz-ig.
Egy BC547 -nek 300 MHz az fT -je, az 30 MHz -ig vidáman elketyeg.
Na, összeraktam a GDO-t. Működik. Már csak a tekercskészletet kell hozzá kialakítani. Ennek amúgy egyfolytában sípolnia kellene? És gondolom akkor kellene elhallgatnia amikor eltalálom a rezonanciafrekvenciát. Mert nekem meg sem mukkan. Az oszcillátor jár, egy ideiglenes tekercsel kipróbáltam, de nem hangoskodik. Lehet hogy azért mert nem találtam itthon 940nF-os kerámia kondenzátort és 560nF-ost tettem be.
No ez gyors volt ...
Először tekerjél 2 egy forma tekercset. Az egyik a GDOba kerüljön a másikat pedig kösd párhuzamosan 100-200 pF körüli kondenzátorral akkor lesz mivel tesztelned a működését, viselkedését a GDOnak. Diódás csúcsindikátorral tesztelheted a működését.Egyik kollektor pontra rakva érzékelheted a rezgést így. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
Holnap megpróbálom. Az a baj, hogy pozitív testtelésű a fémdoboz. Ha hozzáérek változik a kibocsátott frekvencia. Érintésre elhangolódik. Lesz még dolgom vele. Amúgy a piros RCA a frekvenciamérőm bemenetére való, nem fogom skálázni a dobozt, hanem a frekvenciamérőt figyelve fogom beállítani.
Piezzo hangszórót raktál bele?
Ha nem akkor az baj lehet. Azért nem szól mert , a kollektort lehúzod föld fele. Meg kellene mérni a hangszórónál lévő kollektoron lévő feszültséget . Ha közel 0 volt akkor lehúzza a hangszóró. Ezért kondenzátorral is le kell választani a kollektort a hangszórótól.
Frekimérőre nagyon lazán kellene ki csatolnod (pár pF esetleg max 20 30 pF) kondival a kollektorról.
A frekvenciamérő a tekercs lábaira van közvetlenül bekötve. A frekvenciamérő MOSFET-es bemenetű (Vicsys féle frekvenciamérő).
A kollektoron 0,6V DC-t mértem a 10K-os ellenállás után piezoval és anélkül is. Szerintem piezo van benne, olyan lapos sárgás fémlap. U.i.:A táp egy CR2032 gombelem (3V). A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
Aha ... szerintem próbáld meg magát a frekimérőt is induktívan csatolni a GDOhoz.
A GDO tekercséhez kívülről 10 20 menetes légmagos tekercset közelítve, az pedig a freki mérőn van. Ideális esetben kb.: féltápot kellene mérni a kollektoron. 120k ellenállást vagy a 10k ellenállást változtatni. 10 k növelni , 120k csökkenteni. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
Közben megint mértem, rátettem a labortápra, mert a 3V-os elemből bekapcsolás után már csak 2.2V jött ki. Nem vagyok meglepődve, illetve de. 53mA-t vesz fel a műszer. Előbb egy pillanatra fordítva kapcsoltam rá a tápfeszt, de szerintem nem lett baja, legalább is továbbra is oszcillál. Így most mát 1V-ot mérek piezoval a kollektoron. Továbbra is süket.
Idézet: „940nF-os kerámia kondenzátort és 560nF-ost tettem be” nincs semmi baj ... rakjál mellé párhuzamosan még 2-300 nF közt valami másikat. Akkor így össze adódik az értékük. A 1,5 k nem kellene csökkenteni mert az munkaponti áramot is állít meg persze a C vel pedig időt avagy törésponti frekvenciát határoz meg.
Igazad van, gondolkoztam hogyan tudnám kirakni két darabból, de a kettővel való osztásra állt rá az agyam valamiért. Meg is csinálom. Az 1,5kohm-ost nem csökkentettem. Illetve amit még nem mondtam, a 220 ohm-os ellenállás helyett 200 ohm-os van benne.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
Idézet: „legalább is továbbra is oszcillál. Így most mát 1V-ot mérek piezoval a kollektoron” A továbbra is oszcillál azt úgy értsem , hogy a frekimérő mutat vmi értéket és ha tekered akkor változik ? Csipogója pedig még mindig néma ? Hm akkor a tekercsed vasa nem igazán lehet jó , nincs meg a kívánt induktivitás.
Igen mutat valami értéket, de csak a HH sávban (kb.300kHz illetve ha ráfogok a dobozra akkor lemegy 30-ig). De ezzel a tekercsel eddig is így volt.
Mára ennyi. Leállt az oszcilláció. Holnap tranzisztorcsere. Megtette a hatását a fordított polaritás. Arra kevés volt hogy teljesen kinyírja a félvezetőket, de hibát csinált. Pontosabban még jár az oszci, de már csak a HF sávban.
Akkor NPN végig inkább bf199 vagy hasonló ... földelés negativ tápon legyen ...
Frekimérőt ne szorosan csatold! Lazán induktívan ... ha meg rákötnéd akkor is csak soros pár pF kondin keresztül ! A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |