Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Szóval próbálok bepötyögni egy egyszerű kis progit, és ezt a hibát adja:Error[124] C:\PROJECT\LED1\LED1.ASM 1 : Illegal argument (16F628A)
miért?
Mert a legelso karakter helyen cimkek kezdodhetnek csak, erdemes TAB vagy 4,8,16 akarhany space-t tenni minden utasitas ill direktiva ele.
Ja, syntaxot meg sem neztem ezekutan Szoval
Húúú, okés ott a pont.
Az mplab help-ben meg tudom nézni az utasítások helyes szintaktikáját? Mert akkor neki állok kutatni.
Meg tudod nezni, Help / Topics / MPASM Assembler
Ott a Reference - utasitasok gyujtemenye - de az egesz help file kivetelesen jo szerintem. Azonkivul magahoz az utasitasok leirasahoz az adatlapok szoktak a legjobbak lenni, Appendixek kozott szokott lenni utasitas tablazat es sokszor magyarazat is.
Sziasztok!
Már régóta érdekelnek a pic-es dolgok. Akartam építeni pic égetőt is de valahol olvastam hogy sok nem működik. Valaki akinek otthon van ilyen és biztps, hogy működik, azt csatolja már fel nekem. És még 1 dolog: Milyen progival szoktak pic-et programozni, és hol találok róla leíytást Kösz Üdv:Root
olvasd végig a topicot. párszor már ki lettek ezek tárgyalva.
Idézet: „Valaki akinek otthon van ilyen és biztps, hogy működik, azt csatolja már fel nekem.” Mit, ember?! A PIC égetőt? A sajátomat biztos nem adom Neked!
Root,
Par oldalt ha vissza olvasol, akkor Szila es Watt csinalnak mindketten PicKit2 klont, van kapcsrajz. Az egyetlen gond, hogy kellene neked egy 18F2550 amibe a PicKit2 bootloadere benne van - azt egy ismerosod meg tudod talan kerni tegye bele. Meg egy fontos dolog: JDM-et keruld, ezt is elolvashatod miert, de lenyeg az ha ezt a harom betut igy egyben latod akkor fuss ahogy tudsz
azt tudtad amúgy, hogy root-ként nem ajánlott sehová sem bejelentkezni?
nagy szerencséd, hogy ez nem egy unixos fórum, mert akkor lenne nemulass :p Idézet: „de valahol olvastam hogy sok nem működik.” Micsoda brilliáns következtetés! Szerintem is olvasnod kéne sokat, mert az az érzésem, hogy teljesen nem vagy képben! Első körben olyan égetőt kéne építened, amiben nincs PIC. Nézz fel az oldalamra, ott sok ajánlást és kész áramkört is találsz.
ICD2 is tudja égetni is debugolni is.
Hello van egy 16f877-em ha ráteszem a fesz melegszik
de ha csak + akkor nem és a ledek villágitanak lehet hogy megdöglöt?
Ne haragudj tibi65, de egy szót sem értek abból amit írtál!
Mi melegszik a fesz? Aztán ez mit jelent, hogy Idézet: Egy szál vesszőt se tettél ki!„de ha csak + akkor nem” Csodálkoztok, ha morcosak vagyunk?
Tibi65,
Ez eleg pongyolan van megfogalmazva - meg ne haragudj. Milyen feszt teszel ra (mekkorat mersz rajta kezimuszerrel) es mit jelent a "ha csak +" ? Kapcsolasi rajz sokat segit a problema megoldasban, anelkul legtobbszor max talalgatni lehet, szoval vagy ird le pontosnan az aramkort, mert ertekeket stb, vagy mellekeld legyszi a rajzot nemi magyarazattal.
Sziasztok!
Írtam egy rövid progit, de nem akar működni. A lényege az lenne hogy egy 3*4-es gomb mátrixról kéne eldönteni hogy melyik gombot nyomtam meg és a gomb számának megfelelően a porta-n lévő ledet villogtatja. A portb belső felhúzó ellenállásokat bekapcsoltam, és engedélyeztem a portb változás megszakítást. Az oszlopok portb 0-1-2, a sorok portb 4-5-6-7 -en vannak. Bekapcsolás után elmegy aludni, ha valamelyik gombot megnyomom akkor felébred, de csak egyet villan a porta-n lévő led. Mit rontottam el?
Szerintem a VILLOG utáni utasítások mögül hiányzik egy GOTO EREDMÉNY. így ráfut az első villanás után az interrupt-kiszolgálóra, ami nem egészséges.
Szerk: Ja és a "BCF PORTA,1" sor mögé is kellene egy "CALL DELAY", hogy lásd is a villogást.
Szia Szidom,
Ezzel kb mi volt a celod?
Ezzel ket gond van, az egyik, hogy egy port iras utan azonnal olvasod, modositod es irod megint. BCF az egy un. RWM (read-Modify-Write) utasitas, azaz kiolvassa a PORTB tartalmat, megmodositja (torli a bitet) majd kiirja az egesz byte-ot ujra a PORTB-re. Namost mikor eloszor irod a PORTB-t a MOVWF-el, akkor az nem azonnal all be, igy mikor BCF kiolvassa nagy valoszinuseggel meg az elozo allapotot olvassa ki. Azaz nagy valoszinuseggel B'00000000' -t ir vissza PORTB-re... A masik gond, hogy nem tudom van-e neked hardveres debouncing-od? Ha nincs akkor szoftveresen kell ezt a problemat lekezelni, kulonben par us alatt joparszor fog valtozni a jelszint a bemeneteden.
Helló srácok.
Kérdésem van. Hogyan lehet egy kész valami.hex, tehát egy már kész lefordított progit, az Mplab+ICD2 párossal a 16f877-be "helyezni"?
Nem rég volt róla szó itt. File -> Import... azután úgy, mint fordítás után: Programmer -> Program. ( A device legyen kiválasztva!)
Megint nem tiszta valami.
BCF STATUS,RP1 BSF STATUS,RP0 Ez beállítja bank1-re, hogy el tudja érni az Adcon1-et ezt írja ki: Message[302] C:\PROJECT\877LED1\877LED1.ASM 17 : Register in operand not in bank 0. Ensure that bank bits are correct. Mit rontok el? (Pic mikrovezérlők cikk I.rész, ledvillogtató)
Ez egy figyelmezető üzenet, nem hiba. Erről is mostanában volt szó! Olvasd a topicokt vagy olvasd el az üzenethez tartozó magyarázatot! Egyébként, ha zavar, hogy állandóan figyelmeztet: errorlevel -302.
Erről is volt szó néhányszor itt! Javaslom olvasd el a topicot, mire az összes kérdésedre választ kapnál, már rég végeztél vele!
Egyébként ez egy Message, mond ez neked valami? (szótár). Nemrég részletesen beszéltem erről.
Azon gondolkodtam, hogy letre kellene hozni egy "PIC kezdoknek" oldalt (nem forum!). Ebben lehetne gyujteni az informaciokat amik itt gyakran elhagzanak mint pl ez is.
Lehetne gyakori hibak es megoldasok, programozastechnika - olyasmi mint amilyenek a Topi cikkek, csak azokkal is az a baj nincs egy gyujtemenyben tematikusan - a tobbi cikk kozul kell kivadaszni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |