Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   275 / 400
(#) Ge Lee válasza Doncso hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Valaki azt mondta nekem kb. 20 évvel ezelőtt, hogy a hővezetést nem a szilikonzsír csinálja, hanem az abba belekevert alu, ezüst, stb. oxid por (hővezető paszta). És milyen igaza volt...
(#) pjg válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

De a tiszta szilikonzsír is soxor jobban vezeti a hőt, mint a levegő.
(#) Doncso válasza sny hozzászólására (») Nov 2, 2014 /

Biztos igazatok van, de én akkor is ezt használom az összes erősitőmben, pl a 200w-os quadban, a disszipativ tápokban, sőt még a projektoros tv-m ben ahol baromira melegszik a konvergencia ic, nos ott is ezt használom, ezek az épitmények évek óta működnek gond nélkül. Igy nem gondolom, hogy ez a megoldás rosszabb lenne mint a szilikon alátét....
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2014
(#) martin96 hozzászólása Nov 7, 2014 /

Sziasztok!
Lehet nem teljesen ide tartozik, de lenne egy egy épített quad 405-ösöm, amire kíváncsi lennék megérné-e még több pénzt költeni vagy adjam el, és kb mennyit érhet jelen állapotában?
Végtranzisztorok 2n3442 Tungsram
Műveleti erősítők: LME49710
Trafó: BEAG TH175-B
A két potméter azért különböző, mert eredetileg úgy csináltam, hogy a két csatornát külön lehessen szabályozni, de most tettem bele inkább egy sztereot, amihez másfajta gomb kellett.
(#) lukacsp válasza martin96 hozzászólására (») Nov 7, 2014 /

Szia!
Először is szép és korrekt a végfok, gratulálok hozzá, ügyes vagy!
Meglátásom szerint nagyon nem éri meg épített készüléket eladni, mert soha egyetlen vásárló sem fogja megfizetni azt a műszaki színvonalat ami egy-egy ilyen végfokban lakozik, viszont az a költség a konstruktőrnek az építésnél busásan megjelent. Ha meghirdeted egy korrekt áron, a potenciális vásárlók össze fogják hasonlítani a piacon fellelhető különféle 100W PMPO (20W RMS) képességű készülékekkel, és azt mondják magukban: "ennyiért veszek inkább újat, s arra még garancia is van...stb". Azt nem fogják észrevenni, hogy messze nem ugyanarról a minőségi színvonalról van szó.
Én is építek időnként egy-egy végfokot de kizárólag magamnak, ill. közeli családtagoknak ha igénylik. Eladásra a fentiek miatt még sosem gondoltam. Ezt a végfokot kb. 40e Ft anyagköltségből építettem. Szerinted adna valaki érte akár csak 40e Ft-ot?
(#) Doncso válasza martin96 hozzászólására (») Nov 7, 2014 /

Mellesleg, ha jók a sejtéseim, az a beag torroid 2x40Vac-t tud. Ez olyan 2x55v-os tápot enged feltételezni, jó kis eredeti 2n3443-al, ez egy jó erősitő, és biztos , hogy többet tud 100w-nál egy kicsivel
Az eladással kapcsolatban egyetértek relooppal, szerintem 20,000-nél többet nem tudnál kivenni belőle, annál meg még bontva is többet ér, nem beszélve hogy az épités nem térülne meg, nem az alkatrész. Én nem adnám el. Nagyon szépen, igényesen megépitett darab. Nekem nagyon tetszik.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2014
(#) zimi1991 válasza martin96 hozzászólására (») Nov 7, 2014 /

Szerintem se add el, mert nem kapsz alkatrész árnál többet sőt!
Az lme ic vel igen csak jó hangú kis erősítő lehet ez...
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Nov 7, 2014 /

Köszönöm, hogy egyetértesz, de Péter a bejegyzés szerzője
Mivel én is egyetértek vele a kör bezárult
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Nov 7, 2014 /

Ja de tudod n mindig egyetértek veled vaksi vagyok már...
(#) martin96 hozzászólása Nov 7, 2014 /

Gondoltam, hogy ha már itt áll nekem mert nem használom akkor el kéne adnom. De így akkor ne?
(#) reloop válasza martin96 hozzászólására (») Nov 7, 2014 /

Nézd, ha eldöntötted hirdesd meg!
Nálam számolatlanul állnak a saját építésű erősítők, hol ezt - hol azt veszem elő
(#) lukacsp válasza reloop hozzászólására (») Nov 7, 2014 /

Ha talán nem is annyira számolatlanul mint nálad, de nálam is ez a helyzet van.

Egyszerűen manapság hozzá vannak szoktatva a "fogyasztók", hogy irreálisan olcsón kapnak (irreálisan szörnyű minőségű) dolgokat. Utóbbit a zárójelben nem igazán veszik észre, vagy ha mégis, akkor életbe lép a kognitív diszonancia feloldása című pszichológiai jelenség. Tehát bármekkora sájszét is vettek, bemagyarázzák maguknak (és ami rosszabb még az ismerőseiknek is), hogy mekkora jót vettek. Na most akkor leállítom magamat.
(#) martin96 hozzászólása Nov 9, 2014 /

Inkább megtartom akkor.
Viszont most, hogy bekötöttem észre vettem egy nagyon halk zúgást. De tényleg csak akkor hallani, ha közel hajolok a hangszóróhoz.
Mikrofonnal fel is vettem. Nem ilyen hangos épphogy csak hallani lehet, de egy kicsit zavaró. Ha a régi pufferkondikat kicserélem az javítana rajta, vagy ez inkább amiatt van, hogy közel van a trafó?

quad405.mp3

(#) reloop válasza martin96 hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Szia! A végfok bemeneti pontját helyben zárd testre. Ha továbbra is búg, akkor tápszűrés. Ellenkező esetben földhurok, vagy árnyékolatlanság.
Az a trafó nem hinném, hogy megszórná a panelt.
(#) martin96 válasza reloop hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Akkor nem zúg.
(#) Doncso válasza martin96 hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Ezt azért nem értem ,mert ha jól látom, a jelföld nincs közvetlen kapcsolatban a táp földdel, ez igy rendben is van, innen tehát nem érkezhet a zaj. A trafót ismerem, ez biztos nem szór, pláne árnyékoló serleggel, esetleg rosszabb minőségű árnyékolt kábelre tudok gyanakodni. Ha nincs semmi a bemeneten és letekered a potit akkor is hallható?
(#) martin96 válasza Doncso hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

A jel megy egyszer a potméterbe utána egy kapcsolóba (amit ha bekapcsolok a sztereot átalakítsa, hogy mindkét hangszórón ugyanaz a jel jöjjön ki), ezután megy rá a végfokra. Tápfölddel tuti nincs kapcsolatba, csak a végfoknál.
Ha nincs semmi és le van tekerve akkor is lehet hallani.
(#) reloop válasza martin96 hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

A sztereó kapcsoló és a hálózati feszültség kapcsolója kritikus közelségben van, nem ártana oda egy elválasztó lemezt szerelni.
A földhurok egyszerű felderítési módszere: az egyik végfokról kösd le a jelkábelt (a testet is)!
(#) Doncso válasza martin96 hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Akkor ott lesz a probléma, mert ha közvetlen a panelon összezárod, ekkor nem csinálja, majd a potméret letekered és csinálja, akkor a potméter és a panel közötti vezeték szedi össze a zajt, mivel a poti is földre huzza a bemenetet, elméletbe persze, biztos, hogy ott lesz a bibi, de nem hiszem, hogy nagy baj lenne egyébként. Fém vagy réz hálós az árnyékolt kábel? Egyébként én is a kapcsolóra és környékére gyanakszom.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2014
(#) martin96 válasza Doncso hozzászólására (») Nov 9, 2014 / 1

Rézhálós, de a jelnek alumínium. Akkor jövőhéten kicserélem a kábeleket.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Dec 9, 2014 /

Mondjon valaki egy elérhetőséget, hogy hol lehet normális árnyékolt vezetékre szert tenni mert amiket most árulnak készre szerelt. ( RCA kábelek ) Ennyi erővel valami csengővezetéken is lehetne vinni a jelet!
A Quad jelkábel nélkül felcsavart hangerő potival nyitott bemenettel zaj nélkül üzemel de ha rádugok egy kábelt, rögtön elkezd muzsikálni. Mi lehet az oka! Ugyan úgy van lekábelezve mint a 40W-os végfok az csöndben van Abban belül valami régi vezeték van, sodrott köpennyel. A tanácsokat előre is megköszönöm. elektrik
(#) Tiggey válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Kamionos CB rádió békebeli koax kábele. A hecc kedvéért kipróbáltam egy 40méteres darabot jelkábelnak. Meghökkentő volt a csönd. Vagy mikrofonkábel. Belső huzalozásra pedig lejátszófej vezetéke. Amit annó a BRG használt piros szigetelésűt, az remek.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Dec 11, 2014 /

Köszönöm a segítséget az árnyékolt kábellel kapcsolatban. Egy haveromtól most kaptam Orionos mini hifiben használt jó minőségű békebeli kábelt. Beépítés után nagyságrend el javult a helyzet. De még mindig volt egy kis zúgás. Fellazítottam a toroid trafót, és megemeltem az egyik oldalát kb 30% al. A zúgás teljesen megszűnt. Hurrá a majdnem 20.e Ft os trafó úgy szór mint egy hegesztő trafó. Most bádogozom, kíváncsi leszek mi lesz a végeredmény? De még mindig nem értem, hogy átjátszó zsinór nélkül, miért nem hallom a szórást. Ezek szerint nem belső földhurkom van. Külső cuccal ( CD lejátszó ) van az a kicsi zaj, jel nélkül feltekert hangerővel. Már nem értem sohasem volt ilyen problémám!
elektrik
(#) daanken hozzászólása Dec 12, 2014 /

Keverőerősítő egy lehetséges kivitele:
Bementi fokozat: Orion SE1025 forráskövető egysége. Előnye: bemeneti szint szabályozható, kivitele lehet potméteres vagy "léptetős" ("dzsekszli tárcsával" és megfelelően megválasztott ellenállásokkal, így a bemeneti egység túlvezérlése elkerülhető.)
Szabályzó fokozat: A rádiótechnikában megjelent és műveleti erősítős előerősítő (NE 5534,illetve 5532, ha jól emlékszem), áttervezve OPA 134-re. Előnye: 1. fono előerősítő passzív RIAA korrekciós, ha jól emlékszem, de biztos, hogy csatornánként két műveleti erősítőt alkalmaz. 2: A hangerőszabályzás az erősítést végző műveleti erősítő visszacsatoló ágában helyezkedik el, így a jel zaj viszony 105 decibel kis hangerőn (legalábbis a hivatkozott cikk szerint). (Kérdés, hogy kivitelezhető-e léptetős hangerő szabályozás, a potméter "kopása" esetén hogyan hat a berendezésre (Tartósság?), illetve léptetős kivitelnél az erősítés változtatása (átkapcsolás) okoz-e "reccsenést" a hangszórókon (vélhetően igen). A léptetős kivitelnél esetleg szóba jöhet a Videoton egyik erősítőjén vagy reciver-én alkalmazott "csendesítési" megoldás. A visszacsatolt műveleti erősítős egység lenne a Master hangerő. ("Dzekszli tárcsával" és kis tűrésű ellenállásokkal több csatorna "együtt futása" is megoldható, feltételezve a jó minőségű, kis szorású műveleti erősítőket. Tudtommal 5.1-es vagy egyéb többcsatornás rendszerhez sem forgó, sem síkágyas együtt-futó potmétert nem gyártanak.) Otthoni használatra célszerű lenne MUTE funkció kialakítása (például bejővő telefonhívás esetén szükség lehet rá.) Kaeroki kiegészítésként megtervezhető egy mikrofon előerősítő modul egy újabb műveleti erősítő felhasználásával.
Végfokozatnak egy módosított Quad 405-ös jöhetne szóba, amely bemenetén a műveleti erősítőnél OPA 134-et kéne alkalmazni és lehetőséget biztosítani a fázisfordításra, mondjuk "jumper" alkalmazásával ( reeloop fázisfordítási lehetőségét figyelembe véve (Urbán-féle bemenet kialakításnál, tehát a műveleti erősítő nem invertáló bemenete és a föld között van egy ellenállás!)) A végfokpanel a központi tápegységről kapja a műveleti erősítű tápfeszültségét. (ott már rendelkezésre áll a +-15 Voltos feszültség, amely egyúttal ellátja a FET-es bemenetei fokozat és az előerősítő műveleti erősítőinek tápellátását. Kivitelnél vélhetően a transzformátornak külön tekerccsel kell rendelkezni a meghajtó fokozathoz, úgy méretezve, hogy a nagy "beütéseknél" a végfok nem "szívja" meg, esetleg lehet külön tarfó is.) A quad "B" osztályú végfokozatában a tranzisztorok helyett MOSFET-ek kerülnének alkalmazásra, (MOSFET lehet a Baji elektronika által 400W-os FET-es erősítőben alkalmazott FET, esetleg a "B-osztályú" fokozat áttervezhető komplementerré. Kérdés, az A-B átmenetet javító 6,9 uH-is tekercsek helyére milyen értékűt kell berakni. Urbán szerint ez függ a tápfeszültségtől és az alkalmazott félvezetők paramétereitől).
Célszerű hangszóróvédő és koppanásgátló alkalmazása, mégpedig csatornánként. (Javaslom, hogy ez leköthető legyen a végfokról, ugyanis korábbi szervizelési feladatnál egy szetreó erősítő egyik csatornájának egyik trazisztora hibásodott meg és a védelem mindig letiltott, a kétmorzés jelfogó mindkét csatornát leválasztotta. Így csak a védelem - és peresze a hangszórók - kiikatatása után lehetett megállapítani, hogy melyik csatorna a hibás, de ehhez is oszcilloszkópos mérésre volt szükség.)
A végfokpanelen a pozítiv és negatív tápfeszültség bemeneti pontjához tervezzünk 100nf-os kondenzátorokat, és a műveleti erősítő IC táplálására szolgáló +-15 V-os feszültséget az IC lábához közel 5-22µF-os kondenzátorral szűrjük és a gerjedés megakadályozására alkalmazzunk 22-47nF-os kondenzátorokat is (a hosszabb tápfeszültség vezeték miatt.) A végfok torzítása tovább csökkenthető, ha a mini quadban alkalmazott áramgenerátort használjuk T1 meghajtására, de itt lehetőleg fémházas szilícium diódákat használjunk, mert ezek jobban követik a környezeti hőmérséklet-változást. (Ebből az okból kifolyólag +-30 V tápfeszültségig használhatunk fémházas szilícium tranzisztort (BC 107B, BC109C, 2N2222, ilettve BC177B továbbá 2N2219, 2N2905). A gyári kapcsolásban alkalmazott védelemről: Ehhez használjunk nagy erősítésű tényezőjű tranzisztorokat és vegyük figyelembe az alkalmazott terhelőimpedanciát. Kísérletező kedvűek az "Urbán-féle" ellenállás helyére tehetnek trimmert, és méréseket végezhetnek különböző terhelőimpedanciára, de ehhez valószínűleg a "környező ellenállások" értékét is meg kell változtatni. A mérések eredményét a tápfeszültség és terhelés függvényében (ellenállásértékeket jelezve) táblázatba kéne foglalni, annak érdekében, hogy a vállaklozó kedvű építők az esetleg már meglévő hangfalikhoz készítsenek erősítőt (vagy a meglévőt módosítsák).
A kivitelnél, legalább a hangfrekvenciás jel útjában lévő elektrolit kondenzátoroknál használjunk tantál kondenzátorokat, mert ezeknek kisebb a szivárgási árama,ezzel javíthatjuk a jel-zaj viszonyt. A visszacsatolásnál alkalmazott kapcsolási résznél érdemes a Skori-féle "bipoláris-diódás" kivitelt alkalmazni. Legalábbis meglátásom szerint.
Hogy miért erőltetem én ezt az egészet?
Szeretném,ha a téma iránt érdeklődők szabadidejüket hasznosan eltöltve, kis ráfordítással minőségi zenehallgatási eszközhöz jutnának. Ehhez szeretném olyan kész vagy olyan KIT-ekből felépíthető berendezés megtervezését, amely nem tartalmaz hibát, energiatakarékos (például: feleslegesen nem melegszik). Minőségi (A"osztályú) és hatékony ("A-B" osztályú). Olcsón előállítható (nagy sorozatban gyártott). (Nyilván nem szeretném, ha arra felkészületlen gyerekek vas-kloriddal marnának, de azt szeretném, hogy egy jó kivitelű NYÁK-hoz olcsón hozzájussanak, ha már megvan a forrasztási készségük.) Szeretnék hozzájárulni a gyártásban érdekeltek (vállalkozók, kereskedők, tervezők) tevékenységéhez. (Egy SMD kivitel kialakításával esetleg gyártásba vihető a termék, amelyet nem műszaki emberek is megvásárolhatnak minőségi eszközhöz jutva.)
Lehet, hogy bejegyzésem tartalmaz tévedést, lehet, hogy ismereteim, lehetőségeim korlátozottak, de jót akarok.
(#) reloop válasza daanken hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Szia! Ezen van még mit csiszolni. A témaválasztás nem túl szerencsés. A jószándék azért átjött
(#) Doncso válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Bádogként nagyon jól lefogja a mágneses szórást a pc táp háza. Egyébként lehet, hogy az alaplemezt szórja meg. Kábel nélkül azért is lehet, mert a jelkábel is összeszedheti a zavart.
(#) Doncso válasza daanken hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Szép gondolat, de mi a kérdésed?
(#) CHZ válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Dec 12, 2014 / 2

Idézet:
„De még mindig nem értem, hogy átjátszó zsinór nélkül, miért nem hallom a szórást. Ezek szerint nem belső földhurkom van.”

RCA aljzat GND pontjait kösd össze kívülről, ha így jelentkezik a brumm, akkor biztos lehetsz, hogy földhurok, belső kábelezés nem megfelelő. Nem mindegy hol közösíted az L/R oldalak földpontjait.
(#) Alkotó válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Dec 12, 2014 / 1

CHZ-hoz csatlakozva kötelező az RCA csatlakozók GND pontjait a házon belül összekötni. Ha pl egy teljesen duál-monó kialakításod van, akkor ennek jelentőségét én nem látom, de ennek ellenére mégis össze kell kötni.
Az egy másik kérdés, hogy így valóban fény derülhet egyéb kábelvezetési/kötési hibákra is.
Sok esetben nem lehet minden szempontból "ideális" megoldást rajzolni, de nekünk nem is az ideális kell, hanem a brummentes".
Pl a QUAD606, vagy relop TDA7294-es "lebegő GND"-s megoldásai nagyon hatékony eszközök ebben.
(#) lukacsp válasza daanken hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Igen. Az "Erősítő építése elejétől a végéig" téma a legalkalmasabb erre szerintem.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2014
Következő: »»   275 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem