Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Leírtad a lényeget: lehet. A valóságban azért nem ilyen egyszerű, nem csak a huzal ohmos ellenállása miatt, hanem a tekercs belső (saját) kapacitása miatt sem.
A 6mH-s tekercset hogy 3ohm ellenállása legyen szerintem az 1mm-esnél is vastagabb huzalból kellene megtekerni... Jóval nagyobb feszültségen meg már a huzal zománc szigetelése is okozhat meglepetéseket. Elvileg kibír 4-500V-ot, de a gyakorlatban nem mindig, még akkor sem ha egyáltalán nem sérült a zománcréteg. A vad tekeréssel készült tekercs esetében pedig benne van erősen a pakliban, hogy a közvetlenül 2 egymás mellet futó szálon is a legnagyobb feszültségkülönbség lesz, mert ugye nem trafó ahol a menet menet mellé van tekerve.
A valóságban még van járulékos kapacitás a tekercs és a árnyékolás között, ami valahol 10 és 50 nF köré kerülhet.
Nem nehéz a tekercsben ilyen nagy jeleket elérni. Viszont annál nagyobb kihívás kiegyenlíteni így a fejet. Tízszer nagyobb amplitúdó tízszer nagyobb ofszet, és tízszer nagyobb dilatáció okozta ofszet.
Átolvastam a dokumentet.
A fejről nem sok minden derül ki. Valószínű, hogy 3db fejet készítettek hozzá, amiben benne van a kondenzátor. Ahogy ismerem őket, hőkamra segítségével a kondikat hozzá válogatták a tekercsekhez. A menűben 3db coil beállíás szerepel. PL.: Elkészítettek egy fejet melynek a soros rezonanciája 7KHz. A menűben addig finomhangolják a frekit, amíg az áram a maximumán nem lesz. Aztán beállítják az offsetet, a GB-t majd elmentik az EEPROM-ba. Ezt elvégzik mind a 3 fejjel, ezek után, ha fejet cserélnek, csak át kell váltani C1-re, C2-re vagy C3-ra. Vagyis nem arról van szó, hogy bármilyen fej működtethető 6-19 KHz frekin. Én inkább ezt építeném meg, mint a Kvazárt, márcsak azért is, mert PIC-es. Ahhoz meg véletlenül akad programozóm.
Visszacsatolásként jelezném, hogy az előbbi hozzászólásomban a tekercs és az árnyékolás közötti kapacitást emlékezetből írtam. Helytelenül. A helyes értékek 1-5 nF körül vannak.
Quasar kontra Fortune :
Az előbbi gép teljes dokumentációja megvan a geotechen több mint 300 oldalon smd és hagyományos felépitéssel.Azok is megépithetik akiknek az smd-s precizebb elkészités nem tetszik.Az élesztése jó beültetés és jó alkatrészekkel probléma mentes.A proci programozása 1.000.-Ft ,mem egy hatalmas összeg. Az utóbbi gépről nem sokat/2 oldal/ir a geotech.Sem keresőfej adat,sem PIC program. Az MCP IC-k beszerzése is körülményes,Én a ret-nél és a hestore-nál sem találtam őket. Hát ezek után ki-ki döntsön a megépitéséről.
Adott egy fémdetektor. Ebben csereberélgetem a vevőerősítő IC-jét. Az előerősítő kapcsolása differenciálerősítő, ami széles-sávú, ezen kívül a bemenetek összezárva 15k-val.
Talajkiegyenlítés ferrittel belőve, vasszűrés pedig egy csavarhúzóval. A tesztalany egy kis egy forintos. Videó Sajnos a tárhely csak 1 hétig tárolja a videót.
Misztikus. Mi az oka ? Próbáltad műszerrel kideríteni ?
Oshon picsimulatorba megpróbáltam betölteni az alapváltozat hexeket, bad filename or number hibaüzent.
Szimulátorral játszadoztam egy kicsit.
Ha a tekercs induktivitása túl nagy, 8-10 mH fölött, akkor a soros C tag 22nF alá csökken 10-13KHz környékén. Az eredmény az, hogy 50mA-nél nagyobb tekercsáramot nem lehet létrehozni. A mágneses mező erőssége szempontjából az I*N számít. Hogyan növelhető a menetszám úgy, hogy az induktivitás ne legyen túl nagy. Másképp, Melyik az a tekercskialakítás amelynél a legkisebb induktivitás egy adott menetszámnál ? Lapostekercs. Ez koncentrikus fejnél könnyebben kivitelezhető. Ami érdekesség, hogy pl. 6mH, 42nF 10KHz-nél akár 22 Ohm is lehet a soros veszteségi ellenállás, az áram akkor is jókora lehet.
Ennél szerintem bonyolultabb a dolog. Rezonancia ott lesz, ahol az L és C elemek induktív illetve kapacitív ellenállásainak (Xl-Xc) eredő hatása nulla, ezen a frekin lesz a legkisebb a soros LC tag ellenállása. Ehhez még hozzájön a soros veszteségi ellenállás, meg a tekercs jósági tényezője.
Nekem úgy rémlik hogy minél nagyobb az adott tekercs, illetve minél jobban eltér a formája a körtől (1db tekercsről van szó, nem komplett fejről), annál rosszabb lesz az egész. Most az IGSL fejével játszom, ebből ki lehet hozni 120Vpp-t is, csak ronda lesz a szinusz. Ez már szerintem bőven elég. És még nem építettem össze a komplett gépet, így nem tudni milyen hatással lesz a jelfeldolgozásra a nagyra nőtt ofszet.
Vili. Csak a szimulátor szerint kisebb és laposabb lesz a haranggörbe nagy L és kis C párosításával.
Egyébként ezért kérdeztem pár hónapja, hogy mi határozza meg a térerőt, a feszültség avagy az áram nagysága. Mert ha az I*N a mérvadó, akkor fordítva ülnek a lovon, akik a nagy feszültséget hajszolják párhuzamos rezgőkörrel. Soros rezgőkörnél 360 mA / 400Vpp lazán elérhető viszonylag nagy Re mellett is.
Ha a tekercs ellenállása adott, akkor az ohm törvény értelmében áram a feszültségből lesz és fordítva. Mágneses térerő pedig a tekercsben folyó áram és az induktivitás függvényében.
Szerintem nem sok embernek jutna eszébe párhuzamos rezgőkörrel szórakozni, amikor annak a rezonancián a legnagyobb ellenállása van, szemben a sorossal aminek meg a legkisebb. Ha lazán nem is érhető el, de ez az IGSL-em fejének adótekercse amin kb. 107Vpp fesz van, az áramfelvétel 150mA az akkuból, a táp 10V. A huzal talán 0,4-es, de ezt csak a készítője tudná megmondani. Lehet ennél sokkal szebb szinuszt is csinálni, csak nem kisjelű tranyókkal mert ezek behalnának a disszipációtól (pl. kis BD-vel vagy TDA végfok IC-vel). Jelen állapotban 65 fokosak kívül a tokok, ami azt jelenti hogy belül a lapka simán van 80-90 Co ami fölé már nem ajánlott menni.
Van ilyen is, ez 75Vpp tökéletes szinusz, és all metalban 33-34 centiről stabilan jön vele az 1Ft a levegőben, miközben ki van hangolva egy 3cm átmérőjű ferritgyűrű, és a jelzések között (előtt-után) teljes csend van.
Az ilyen gépekhez izmos akksi kell. kaptam pár laptop akksit. Szétszedtem (naná), kiderült 4x2 db LIion henger lapul a tokban. Kettessével párhuzamosan kötve. 3,75V 4Ah. Kiderült, hogy a 8db aksiból 2 hibás (ez külsőleg látszik is rajtuk), a többi jó.
Ha 4-et használok, az 7,5V 4Ah és alig van súlya. Akár 400mA is mehet az adótekercsbe. Kíváncsi leszek rá.
Sziasztok!
Szeretném beazonosítani a házilag épített keresőmet lefényképeztem belülről valaki biztosanfelismeri így és talán a gyártóra is ráakadok aki segíthet jobbá tenni a készüléket. Egyébként aki csinálta lekapargatta az IC-kről a számokat ![]() Kap új kábelezést és a fejet is cserélném de ahhoz tudnom kellene a típust! Vélemények?
Nem kell annyira izmos. Az olcsó kategóriájú 18650-es (trustfire és hasonlók) bőven jók, olcsók, és 4A-ig terhelhető. Ebből 3db cella feltöltve 12,6V, és nagyon sokáig tudsz lengetni vele.
Sajnos megint ott vagyunk hogy hideg van és a talaj is nedves, így nem tudom kipróbálni hogy mit érdemes és mit nem, vagyis mekkora különbség van a talajban, tehát mennyivel tudom mélyebbről kivenni az érmét a kétszer akkora amplitúdóval. Mert ha csak fél centi a különbség akkor nincs értelme szórakozni vele, de ha már mondjuk 2 centi akkor megéri.
Ennyiből nehéz beazonosítani, de a 4053-ból ítélve valami Tesoro klón lehet. A fej az így ránézésre nagyon pici, de én a látottak alapján azt mondom hogy inkább próbáld meg eladni, és építeni helyette egy normálisat.
Kettő van itt a topikban amit érdemes, az egyik az IGSL, ez nem egy érzékenység bajnok de nagyon jól használható és kéthangú, ami nagyon jól jön terepen. A másik az SMW, aminél eddig nem láttam jobbat ha a belepumpált energia és a cserébe kapott érzékenység arányát nézzük. Utóbbit ha kellő gonddal építed meg (megfelelő nyák, alkatrészek, árnyékolások, hidegítések stb.), akkor egy Feri féle Cobrát (aminek az új ára 158000Ft) simán lenyom, a levegőben és a talajban egyaránt.
Köszönöm a jótanácsot! A fejembe vettem h ezt a masinát túrbózom fel. Hiszem h egy jó motornál elég a kasznit jelen esetben a fejet cserélnem. Egy féltéglát is jelez csak éppen a szűrés és a hangkülönbözettel vannak gondok
![]()
Van ott gond mással is, elég csak a képre nézni. De majd rájössz magadtól is ha meglesz hozzá a másik fej, és azzal sem lesz sokkal jobb. Vagy esetleg nem is fogod tudni hozzáállítani.
SOS kérdés! A gép 9V elemről megy veszek hozzá akksi elemet akkor megfelel ha 8,4V az elem és 170MaH? Ja és persze NiMh?
Nem tudom. Meg kellene mérned hogy mekkora áramot vesz fel, és hogy mekkora az a feszültség amiről még normálisan működik. Kicsit keveslem mindkét adatot. Létezik 9V-osban is tölthető akku. Hirtelen ezt találtam, de körül kell nézni.
Ha a féltéglát jelzi, akkor a gödröt is fogja jelezni.
Itt Fr-ben ilyen elemeket árulnak persze kínai gyártmány, amit belinkeltél szuper, rendelek is belőle.
SMW újratöltve.
![]() Ferrit és egy kisebb oldalcsípő kihangolva, tehát diszkben (a fehér kábelköpeny darab a 30 centi): ezüst pénz - 21-22cm 1Ft - 32-33cm 20Ft - 41-42cm All metal-ban 2-3 centivel többet tud, illetve ha meg van emelve duplájára az adójel az még plusz 1-1,5cm, ez utóbbi inkább csak a talajban előny. Link
Ez nagyon korrekt. [napszemuvegben_kacsinto_szmajli]
Megpróbáltam. A teszt úgy zajlott, hogy kettő darab azonos erősítő fokozat bemenetén ugyanazon tekercs. Az egyik erősítőben a jól vizsgázó IC, a másikban a teszt IC. A kimenetek a szkóp két csatornájára kötve, és a szkóp kivonásra állítva.
A TL szériábó épített erősítő fázistolása nagyon függ a bemeneti jel nagyságától, frekvenciájától, és még a fázisától is. Persze ezt a dolgot tartalmazza némelyik adatlap is.
sikerült rájönni, mitől volt az instabilitás anno ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |