Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Üdv!
Meg tenné nekem valaki,hogy át nézi a vezérlőmet? Előre is köszönöm! Remélem,hogy minden jól látszik rajta.
Azt hiszem, én is ezt a kapcsolást építettem meg, és a tranzisztor erősítése nem volt megfelelő, csak az első 5-6 LED világított. A tranzisztornál valamelyik ellenállást módosítottam, és azóta rendesen kivezérelhető. Hogy melyiket, arra már nem emlékszem.
Szia! A forrasztási oldalt elég nehéz kiértékelni, de szembeszökő hibát nem fedeztem fel.
A tápot 100 ohm-os ellenálláson keresztül add rá! Az első tranzisztor kollektor feszültségét mérd meg testhez képest, ha féltáp környékén jár nagy baj nem lehet.
Köszön a segítséget!Remélem találok 100 Ω ellenállást. És mi a helyzet az előző hozzászóló segítséggel,kell valamilyen ellenállást cserélni ha igen melyiket és milyenre?
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2014
Nem kell pont 100 ohm-nak lenni, csak valami engedjen ha véletlen zárlatos lenne a panel.
Az első tranyó bázisosztójával állíthatod a kollektor feszültségét féltápra, az emitter ellenállással pedig erősítést tudsz változtatni. Ez így alapból jó. Ha problémád adódik ki tudjuk számolni, mi a teendő.
Nagy problémám van és nem tudunk rájönni.
A 3915 ic bemenetére 3,6 v ott engedtünk és a nyákon potit teljesen kiengedtük és akkor volt 10. leden. Aztán vissza vettük a tápegységen v ot 2.16 ra és megy se modszant . Vissza tekertük a potit a nyákon csak a 4 es ledig tudtuk ![]() A mod funkció működött de ott is álitottuk a bemenet v ját de semmi . Nyák potival mozgatható a led. Valakinek van valami tipje ??? Mi kifogytunk.
Na akkor ezt most még egyszer, értelmesen, részletesen.
3915 in bemenetére 3.6 vot vezetünk be . Világit az első led állítunk a nyák potin (22k) akkor végig tudom pásztázni a ledsort. Az a baj hogy a bemenet nél akár mekkora voltot vezetünk bele megse modszan a ledsor. Egyedül nyák potival tudom állítgatni és ugy végig megy az összes leden de ha bemenetit(in 5 láb) állítjuk a voltot akkor semmi. Ötlet?
Most ez melyik kapcsolás? Nincs előtte az LM358-as IC? A 4-es és a 6-os lábon mekkora a feszültség testhez képest?
ez a kapcs rajzkapcsolási rajz megnézem mingyárt
![]()
Ezek alapján ha az 5-ös láb feszültsége eléri 3,24V-ot, akkor kötelessége mind a 10 LED-nek világítani, bárhogyan is forgatod a potenciométert.
Azt nézd meg, ha adsz az LM358 előtt a bemenetre 0,5-1V pozitív egyenfeszültséget, akkor a poti hatására miként változik az 5-ös láb feszültsége! Az megmutatja hol kell keressük a hibát.
1 V-al a potenciométert tekergetve 2,20 és 10,7 V között változik az 5. láb feszültésge
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
Szintén 1V-al a poti tekerésére 0,88-1,73 V között változik a feszültség az LM358 kimenetén. Illetve a tranzisztor is jól van beültetve.
A 20:51 módosításra csak most figyeltem fel. Némi bizonytalanságot érzek a mérésekkel kapcsolatban.
Tehát a bemenetre adott 1V egyenfeszültséggel és a poti tekerésével el tudod érni, mind a 10 LED világítson, illetve a poti egyik végállásában csak kevés számú LED maradjon bekapcsolva?
Ha a 21:03-kor módosított hozzászólásodban szereplő érték helytálló, akkor a poti inkább néz ki 2,2k-nak, mint 22k-nek, esetleg a vele soros ellenállás nem 2,2k.
Üdv!
100 Ω nem találtam,de adapterről indítottam 1,5V -ról kezdve míg nem el kezdett világítani. De sajnos az összes led világít! Kivezérlésnek nyoma sincs. ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
Ez hülyén fog hangzani
![]() ![]() Minden jó helyen van ugy hogy passz. poti 24k és párhuzamosan pedig 2,2k ellenállás.
A kezeddel bevitt zavarjel több volt nagyságú is lehet.
A kapcsolás LM358-as részének képesnek kell lennie a bemenetre kötött pozitív egyenfeszültséget 1-10-szeresen felerősíteni. Nézzük a jobb-oldal működését. Tegyük fel a Be pontjára +1V-ot kötöttél. Az IC 3-as lábán is annak kell megjelenni, esetleg pár mV-tal lehet több az IC bemeneti árama miatt. A műveleti erősítő mindaddig fogja a kimeneti feszültségét változtatni míg a 2-es lábon is ugyan ekkora nem lesz a feszültség. Ez úgy működik, az 1-es kimenetre kötött tranzisztor emittere 0,6V-tal lesz negatívabb a bázisánál, mikor megindul a tranzisztor nyitása. Az R13-on eső feszültség elhanyagolható, az csak a C4 kondenzátor töltőáramát hivatott korlátozni. A P2-őn és az R12-őn együttesen az a feszültség jelenik meg ami az LM3915 5-ös lábára is eljut. A P2 állása dönti el mekkora leosztást választasz ahhoz, hogy a poti csúszkájáról a példánkban szereplő 1V-os feszültség kerüljön az LM358 2-es (invertáló) lábára, a nyugalmi helyzet kialakulása érdekében. Helyes működés esetén a potenciométer középállásánál 2V körüli feszültségnek kéne megjelenni C4 kondenzátoron, vagy ha úgy tetszik LM3915 5-ös lábán. Mennyire érthető számodra ez a magyarázat? A példában szereplő értékektől hol tapasztalsz jelentős eltérést?
Szia! Mérd meg a BC549C típussal jelzett tranzisztor bázis, emitter és kollektor feszültségét testhez képest.
A típust csak beazonosítás kedvéért írtam, a BC547 épp úgy megfelel.
A mérést úgy kéne elvégezni, hogy az egyik mérőcsúcs mindvégig a testen, a másikkal pedig végigjárod ennek a tranzisztornak mind a három lábát. Az adatlap megmutatja melyik a kollektor, bázis és emitter láb. A korábbi fotón úgy tűnik ennek a tranzisztornak az emitterét is rákötötted a pozitív tápra, a kollektora mellé. A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
2-féle feszültséget tudtam tudtam mérni és nullát bázison.
Remek, akkor vizsgáld meg a bekarikázott részt! Oda nem kéne összeköttetés ha jól sejtem.
Meg szakítottam,nem világítanak csak akkor ha hozzá érek az ellenállásokhoz.
Már működik! KÖSZÖNÖM!! Csak annyi bajom van vele.hogy sűrű basszusoknál csak az utolsó 2 led
villog a többi folyamatosan világit. Lehet ezzel valami kezdeni?
Sikerült valahogy mert nem nagyon csináltunk vele semmitse
![]() Szerintünk tegnap túláramot kaphatott valamelyik ic azt meg bolondult. Mert reggelre minden rendben volt. Köszönöm azért a segítséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |