Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Na igen, de pont az a lényeg, hogy a ledszalaghoz nem kell olyan táp. Nem?
Egy csomószor hangsúlyoztad, hogy olyan nincs, hogy 12V-os LED, csak az áram számít. Ebbe vannak ellenállások is, hogy 12V-ra közvetlen lehessen kötni, plusz gondoltam, ha csak a LED egyenirányít, fele teljesítményt kap, és nem éghet ki. De nem is akarom kipróbálni, hogy kiég-e. Most ebből úgy látom, hogy semmit nem értem azzal, hogy tekergettem, és mértem. Kezdhettem volna azzal, hogy ráteszem, és kiég-e vagy nem. Aztán ha kiég, akkor 5W-osat veszek és azzal is kipróbálhatom. Mi lenne a lényeg, a tanulság a próbából? A feszültséget növelni kell ha lassú, de az alapból kétszerez, és úgy kétszerez, hogy nagyobb hatásfokkal működik tolva. Plusz szerintem a kiszemelt LED-ekbe nincs ellenállás, így lehet 12V-on is képes kiégni, még ha ezek a modulok ki is bírnák.
A LED -ek zárófeszültsége 5 V körüli. Én nem bíznám rá magam, hogy majd egyenirányítják maguknak.
Ez már megtörtént, és ezek 12V-os LED-ek beépített előtéttel, és kézzel pörgettem.
Igen, csomószor hangsúlyoztam és úgy is van. Előtéttel szerelve már adható neki 12V vagy annyi, amennyit a gyártó megad, külön korlátozó nélkül. Pucuka pedig hasznos adalékkal szolgált.
Már sokkal elébb írtam, hogy felesleges. Még akár a pufferkondi is, nemhogy egy 68000 µF os.
Sziasztok!
Segítséget kérnék, egy absaar akksitöltő dióda beforrasztásához. Kölcsön adtam, és nagyobb biztit raktak bele. Két dióda elrepedt, ezeket megrendeltem. Sajnos az egyiket úgy vettem ki, hogy nem néztem meg melyik felén volt a fehér csík. A másiknak a fele benne van azzal nem lesz probléma. Merre nézzen a fél mögötti diódán a csík? Köszönöm ha válaszoltok.
Négy dióda, Greatz híd. A + kivezetésre két katód, (gyűrű) a - kivezetésre két anód. Ahol a katódok az anódokkal találkoznak, oda megy a trafó.
Hű ez nekem spanyol ilyen diódákat rendeltem ami benne volt.
Ebben tudsz segíteni? Ezeket talán be tudom forrassztani.
A trafó arra a 2 pontra megy ahol nem azonos a diódák összekötött vége. Az egyenirányított kimenet ott van, ahol a diódák azonos végei vannak összekötve. Így-e.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
Ha nézed a fényképet, az ép diódáknak a nem jelölt vége (anód) van egymás felé. Ha kiforrasztod a maradékot, akkor úgy forraszd be a két diódát, hogy a jelölt végük (katód) nézzenek egymás felé. Ezután ha jót akarsz, a másik két diódát is kicserélheted, de jegyezd meg, hogy merre álltak.
Hello!
Ha a másik oldalon a nyomtatott áramkörrel úgy vannak összekötve ahogy a zöld mutatja, akkor a piros szerint volt bent a dióda..
Köszönöm szépen. Négyet rendeltem biztos ami biztos. Akkor kicseréljem az épnek tűnő kettőt is?
Úgy van ahogy rajzoltad.
Ha nem szeretnél csodás jelenségekkel találkozni, akkor igen. Mivel hídkapcsolásról van szó, annál jobb, minél egyformábbak a diódák. A régiek állapota pedig ismeretlen, de hogy azok is túlterhelődtek, az biztos.
Na, leforrasztottam az ellenállást, és maradt az egyenirányítás a kondival, de így nem világít annyit se, hogy látszódjon. Mikor közvetlen kötöttem rá, akkor csak összehasonlítottam 10db. párhuzamosan kötött 5mm-es fehér LED-et egyenirányítással, előtéttel, kondenzátorral, és a 6db. 0,5W-osat közvetlenül. Itt bent kézzel forgatva. A falon a 10 sima LED jobban világított. De ugye azok lehetnek vagy 30°-osak, a modulok meg 120°-osak, 30°-ba lehet fényesebb lett volna. De most nem is látszik a falon, akárhogy forgatom. Ha nagyon hajtom, épp annyira világít, hogy egynek lássam az összes fényt, ha lassabb, vagy abbahagyom, akkor meg rendesen bele tudok nézni, és látom a fénylő pontokat. Ha több ideig pörgetem, akkor sem, világosabb. Viszont feszültség még most is 6,5V, pedig írom ezt egy ideje.
6V körül lehet a LED nyitófeszültsége. Kisebb teljesítményű LED-ek fényesebben világítanak, mert nekik kisebb a nyitófeszültségük. A LED adatlapjában benne vannak ezek a fontos adatok, tehát érdemes azt átböngészni és a feszültségnövelő megoldásokat nem fogod megúszni.
De én mikor beszéltem arról, hogy nem kell feszültségnövelő? Én feszültségkétszerezőről beszéltem eddig csak. Most meg arról, hogy mi hogy világított. 1. Közvetlenül, 2. egyenirányítva, és 3. a sima LED-ek egyenirányítva.
Jó, most már nekem is világos, hogy kell emelés. Te pedig meggyőződtél erről. Most hogyan folytatod a fejlesztést, mi a következő lépés?
Én ugyanott tartok, mint mikor elkezdtem ide írni. Ugyanazt akarom, és ugyanúgy nem tudom, hogy melyik LED-et válasszam. Meg nem értem azt sem, hogy miért világít gyengébben 2utas egyenirányítás után.
Ott van Skori kapcsolása, kapcsolásai, meg a többi. Építsd meg, óvatosan hajtsd meg a generátorral és figyeld a LED-ek fényét, melegedését. Egy ilyen erősen változó tápláláshoz nem egyszerű távmegoldást találni. Nálad van a labda.
De milyen LED-ekét? Ezeket nem azért kötöttem rá, mert használni akarom. A 100lm/W-os LED-ek közül akarok választani. Olyanom meg nincs, és rendelnem kell. De nem tudom milyet, hány Wattosat rendeljek. Meg azt sem, mekkora hűtő lemezt tegyek majd rá. Ugyanúgy a skory-féle cucchoz is rendelnem kell csak máshonnan. És ha megrendelném a cuccokat hozzá, és megcsinálnám, akkor is kb. ugyanitt tartanék, mert ha most hiába mértem ellenállással, akkor ha megcsinálom, és annak a kimenetét mérem ellenállással, ugyanúgy nem tudom, hogy melyik LED-et hajtaná meg, és melyik égne ki. De nem szeretnék semmit venni azért, hogy hátha kiég. Főleg 2-5k pluszba. Miért világít gyengébben egyenirányítás után?
Azért világít gyengébben, mert az egyenirányító diódákon feszültség esik. Persze ha rosszul kötötted be a diódákat, akkor meg azért, ezt ellenőrizni kell. Én egyetlen korrekt megoldást preferáltam végig. Ha észrevetted, linkeltem egy kerékpárvilágításos weboldalt, ahol minden le van írva, konkrét adatokkal. Én azt csinálnám meg, ha nekem kellene ilyen megoldás.
Ez vicc? Méret vagy súlyarányosan hasonlíts össze két AAA méretű akksit és a CR2450-es elemet, majd ez alapján számold ki mekkora kapacitása van a gombelemnek. Kb. 100 gombelem fel is tudná tölteni a két AAA méretű akksit, ha nincs veszteség. A veszteséggel is számolva, amit a kapcsolás okoz, 1000 db. is kevés lehet.
Az elem maga 3 V-os névleges feszültségű, kösd azt közvetlen a fogyasztóra. Viszont, az elemhez képest nem kevés az 50 mA, hetente lehet cserélgetni (jó esetben).
Azon van 1db. 1W-os LED, 3 gondolom sima nem tudom minek LED, meg egy hátsó gondolom szintén sima LED. Hogy passzol ez a 3-10W közti LED-ekhez?
A generátorod maximum 3W-os. Szupermaximum 3W, tehát ennyivel számolj.
Lehet, de egy ledszalaghoz nem kell hiper szuper táp, mindössze megfelelő áramerősségű egyenfesz. Még agyon pufferelni se kell, nem erősitő. Már csak nem fog brummogni.
Azzal kezdtem itt a kérdéseket, hogy mennyivel nőhet a teljesítménye, ha gyorsítom?
Ha nem tud 3W-ot leadni, vagy csak annyit, akkor hogy égethet ki egy 3W-os LED-et? Az adatlapon ugye 300mA 9-12V van. Az akkor 9*0,3=2,7-12*0,3=3,6W közt lehet. Ha a dinamó maximum 3W-ot adhat le hegyről legurulva, akkor mikor égetheti ki?
Gondolom nem nekem szántad. De olvasd végig az eszmecserét!
Idézet: „Nem igazán jó az összehasonlításod. Mire a 16 e ért megvásárolt trafódból előállítod ugyanazzal a kimeneti jellemzőkkel bíró tápegységet, biztos drágább lesz.” De oda ment. Szerintem nem szükséges egy led szalaghoz ugyanazzal a kimeneti jellemzőkkel biró tápot késziteni. Végigolvastam az agyalást, és szerintem kár ezen ennyit rugózni. Nem kell ide komolyabb táp mint egy közönséges ledhez, csak megfelelő fesz és áram. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
Olvasd el az elejéről, kérlek. Azt se tudod, mire válaszoltál.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |