Fórum témák
» Több friss téma |
Nem találtam sehol rajzot róla, ha készítenél pár képet, talán több ötlet lenne, hogy hol minek kellene lennie.
Esetleg még az is megtörténhet,hogy a kitoló mehanizmus alá csúszott valami fém darab,és amig le nem csavrozod a mehanizmust,nem látszik a bűnös(ami összeköti a kitoló motort,vagyis a szekunder +-át a földeléssel).
Hát akkor az lehet fémreszelék is, esetleg kicsit mágneses a mechanika....
Üdvözlök mindenkit a fórumon!
Segítséget szeretnék kérni, egy COTT 175S inverter javításához. A problémát egy parányi (kb.3x3 mm) smd típusú ic okozza, amely után több hete hiába kutatok a neten, nem tudom beazonosítani. A felületén „ .L21” jelölés látható, de erre rákeresve -akármilyen kombinációban- nem találtam ilyen lábkiosztással, csak egy shunt regulátor smd-t. Kapcsolási rajzom nincs, így felvéve az ic környezetét, azt találtam, hogy ezen ic kimenete a bemenetére adott stabil 5V-al, a kimenetén -nem tudni mikor hány V-tal- szabályozza az UCC 28025 sofstart bemenetét. A hiba az, hogy ezen ic 3-as kimenetén gyakorlatilag nincs mérhető feszültség, így vezérlés sincs az UCC kimenetein. Még annyit, hogy a Q23-as tranyón keresztül késleltetve van a vezérlés, illetve a hővédelem is itt blokkol, a Q20-as tranyót, ha jól vettem fel a kapcsolást, az MMA/TIG áramkör illetve a szekunder oldalai védelmek vezérlik. Van valakinek valamilyen ötlete? Előre is köszönöm!
Bocsánat, de nem jó rajzot tettem fel!
Itt van a jó. Üdv.
Szia, Esetleg ez?
Szia!
Bocs, most kerültem gépközelbe. Sajnos, nem az. Az UCC28025 8-as kivezetésén, alapesetben kb. 5,5V feszültség van. Ekkor a két kimenetén megjelenik a vezérlő jel. Ha ez a feszültség lecsökken olyan 1 V körülire, akkor megszűnik a vezérlés. Ez a kivezetés nem terhelhető, (különben is bemenet) az ellenállásosztó leterheli kb. 0,25V-ra. Ha kívülről feszültséget kényszerítek ide, -mérésem szerint- pár tized volttal többet mint 1V, akkor fokozatosan növekszik az amplitúdó és a frekvencia, és olyan 1,5V körül megállapodik. Persze a méréseimet nem kell szentírásnak venni! Tehát: az .L21 4-es kivezetésére 5V stabil fesz. megy, a 3-as (szerintem kimenet) kivezetésen pár tized volt és 5V közötti feszültségnek kellene lenni, a Q20-as tranyó állapotától függően(szintén szerintem). Egyébként, úgy került hozzám a készülék, hogy egy 1,5K ellenállással az 5V össze volt kötve a 3-as kivezetéssel. Nekem úgy tűnik, mintha ez az ic, egy programozható feszültségszabályzó lenne.Elforgatva a rajzot, talán jobban hasonlít ilyesmire.
Szia, Bocsi, nem volt időm az IC-t elemezni, ezt írja:
SS 8.láb,Input, Soft-start input pin which also doubles as the maximum duty cycle clamp. Érdekes módon, mindkét mintakapcsolásban csak egy 10µF-al volt a földfele kötve. A 16 lába a +5V ref. Ha a belső elrendezését nézem az output inhibit, a comparator-on keresztül a kimenetet tiltásba viszi.
Sajnos, nem sikerült pontosan értelmeznem a SS inputra írt szöveget, hiába tudom külön-külön a szavak jelentését, nemigen áll össze a kép. Ami biztos, hogy a Q23, és a Q20-on kerestül ez a nyavalyás ic vezérli ezt a bemenetet. Ha tudnám milyen feszültség értékek mérhetők egy jó készülékben, már rég megcsináltam volna a helyettesítőjét ennek az ic-nek. Viszont az is biztos, ha ne szeretném annyira az elektronikát és nem hobbiból javítanék, már rég visszadobtam volna a tulajnak.
Végül is, lágy indítás,gondolom azért van rajta a kondi, hogy az lassan feltöltődik 5V-ig, s úgy adja lassan "szélesítve" az impulzusokat a max teljesítményre. 0-5V közöttinek kell lennie, rakj be egy potit, csak válaszd le a 2 kimenetet a végfokról, nehogy elpukkanjon. Ha van egy szkópod, akkor tudod figyelni az eseményeket. Sajna ezt én sem ismerem annyira.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2014
Végül is már ezt megtettem. Ha 1,5-5 V között adok rá feszültséget szerintem simán elműködne. Ellenben, ha átkapcsolom az MMA/TIG kapcsolót, a Q20-as tranyó bázisán eredetileg mérhető 0,3 V átvált 0,78 V-ra és ez a .L21 jelzésű ic a 3-as kimenetén "valamiből valamibe" állíthatja az SS inputot. Itt persze ismernem kéne, hogy TIG üzemmódban, hogyan kellene egyáltalán működnie az inverternek. Mint már említettem, ugyancsak erre a bázisra dolgoznak a kimenetet figyelő áramkörök. Sajnos, a szkópom épp a napokban hagyott cserben.
Egyébként, nem csak ennyi baja van természetesen a készüléknek, felrobbant IGBT-k UCC csere is kellett, a primer egyik kivezetésénél, körömnyi helyen átégett a panel, smd ellenállások, diódák zárlata stb. Presztízs kérdésnek tekintem a megjavítását, megfizetni úgy sem lehet azt az időt, amit már rááldoztam, a vaklálást, a kapcsolási rajz felvételét. A kérdés továbbra is az: milyen áramkör az .L21 feliratú ic? Mindenesetre nagyon hálás vagyok azért, hogy foglalkoztál a problémámmal. Üdv.
Nem találtam rajzot én sem. Akkor már az újabb generációs, de TIG módban, csak a gyújtást és a gázszelepet kapcsolja, elméletileg...
Lehet hogy egy jó minőségű fotó az ominózus részről sokat lendítene a dolgon.
Üdvözöllek!
Csináltam pár fotót, de csak telefonnal. Rövidesen feltöltöm őket, de az az ominózus ic, kiforrasztáskor úgy elrepült a csipeszből, hogy nem találtam meg.
Itt van egy kép arról a részről, az ic nélkül.
A tokozás az SOT23-5 . Esetleg nem TL431 vagy hasonló feszültségreferencia? Bár a 21-es kód alapján dióda lenne, ezt viszont kétlem a kapcsolási elrendezés alapján.
![]()
A diódákat D...-vel jelölték, az IC-ket U...-val. Mindenképpen valami komplikáltabb szerzet.
Én is programozható feszültségszabályzóra gondolok, de ehhez a lábkiosztáshoz nem találtam
semmit sem. Csak egy MAX 8515(A) s. regulátort találtam, ami egy kis időre át is vert.
Szia!
A pontos felirat: .L21, tehát valami(k) még lehet az "L" előtt.
Üdv mindenkinek!
Tisztelt fórumozók valakinél netalán IWELD GORILLA 140A IGBT-gépről kapcsolási rajz nem lelhető fel? Köszönöm válaszukat!
Szia! Köszönöm a fáradozásodat, de sajnos úgy tűnik, hogy egyik sem. Több tucat LDO adatlapját böngésztem végig, de egyikre sem illett a felvett lábkiosztás. Általában az 1. láb a bemenet ezeknél, ha ez véletlenül egyezne, akkor a többi nem. Az általam felvett kapcsolásban az első két láb GND, a 3. a kimenet, a 4. a bemenet, az 5. pedig olyan visszacsatolásféle.
Találtam viszont valamit egy orosz honlapon L21-re ez a TS4436. A lábkiosztás jó, csak hát ez egy shunt regulator. Egy ilyennek már beugrottam pár hete (MAX8515A) de nem az, aminek lennie kéne. Egyébként SC70-5 tokozású volt, de még ettől is kisebb kell tőle. Beszúrom a linket: Bővebben: Link (Bocs, de még nem kísérleteztem ki azt, hogy hogyan kell hiperhivatkozásként) üdv. A link gomb erre van. -moderátor- A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
Szia, Próbáld még az " Ez milyen alkatrész?" topicban feltenni, hátha valaki találkozott már vele.Jó kis táblázatot találtál, nekem is mindig gond a beazonosítás.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
Szia! Azon gondolkodom, hogy mi lenne, ha közvetlenül a gyártótól kérdezném meg az ic típusát?
Talán méltatnának valamilyen válaszra!
Szia , Ha lenne rajz, nem okozna problémt. Egy próbát megér. Én kértem egyszer egy adatlapot, lepattintottak, de hátha nagyobb szerencsével jársz. Dícsérd a terméküket, de sajnos az kipukkant, s nem tudod elolvansi a típusát.... Adjanak tippet, mi az és hol szerezhetnéd. be
Sziasztok!
REHM Tiger 210DC inverter kb 100-110Amper környékén letilt és a kijelzőn er 1 hibakód jelenik meg. Valaki esetleg otthon van gép javítás terén? Köszönöm a válaszokat.
Segítséget kérek!
Inverteres Jasic mig 160 co gépem van. Az előtolást lemértem a huzal hosszán, minden potméter állásnál a felét tolja mint a potméteren beállított érték. Mi lehet az oka? Köszönöm.
Szia, Megmondom őszintén, még sohasem jutott eszembe megmérni, igaz nem is tudtam volna mit kezdeni az értékkel, mert az enyémen nincsen adat feltüntetve. persze hegesztés közben szerintem nincsen szükség rá, mert annyit állítok, amennyit az anyag, meg az sebesség kíván. Szakadozik a varrat, úgy érzed, hogy nem elég amit adagol? Azt már a régiek is tudták, ha feljebb csavartad az A-t, növelte az adagolás sebességét.
Tettem egy újabb próbát, és mikor ívet fog, láthatóan felgyorsul az előtolás! Arra gondolok, hogy a beállított érték hegesztéskor áll be, valami elektronika érzékeli az áramfelvételt és korrigál. Ezért nem tol annyit üresjáratban, mert nincs áramfelvétel. De a gépemről sehol nem olvastam, hogy tud ilyet, talán szinergikus vezérlésnek nevezik az ilyesmit, de nem értek hozzá! Mindenesetre még nem rohanok a szervizbe vele! Ez az első inverterem, még tanulom a co-zást. Szívesen veszek minden tanácsot!
Szia! Ez a jelenség sok gépnél természetes. A szinergikus vezérlés más. Létezik itt, MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag fórum. Ott szerintem jobb helyen lennél.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |