Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   608 / 1210
(#) mark.budai hozzászólása Dec 20, 2014 /

Sziasztok! Elkezdtem beleásni magam a CCS C nyelvbe, letöltöttem a Complier programot, ahol új projektet indítanék, de nem tudom kiválasztani az eszközt, mert nincs semmi a listában, pedig a Program Files/PICC/Devices mappában ott vannak a Pic típusok. Lehet, hogy nem itt keresné a program? Hol tudom megadni, hogy hol keresse az eszközöket, vagy mit csináljak vele?
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2014
(#) vilmosd válasza edison14 hozzászólására (») Dec 20, 2014 /

Ki kellene probalni MPLAB szimulatorral, es nezni mit csinal abban. Figyelni a bitek, regiszterek valtozasat, es eldonteni, hogy a programod mit csinal jol, es mit nem csinal jol.
(#) ktamas66 válasza edison14 hozzászólására (») Dec 20, 2014 /

Így első ránézésre szerintem a CLRF CCPTMRS hiányzik.
(#) Hp41C válasza edison14 hozzászólására (») Dec 20, 2014 /

Érdemes olvasgatni a PIC18F26K80 adatlapját. Hiába 18F, de mégis bank -olgatni kell!
A CCPR2 regiszterek nem az access bank -ban vannak, hanem a 15. bankban.
Ld: DS39977F-page 111 Table 6-1:
(#) edison14 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 20, 2014 /

Basszus ezt nagyon nem is gondoltam volna . Elolvastam a bankolós részt, átírtam a programot és működik is végre.

Elég sokat kell bankolgatni a szabályzós résznél ahol egyszer változtatom a CCPR2L másodszor pedig hívom a késleltetést ahol a változókat a bank0-ban tárolom. De nem baj a lényeg hogy működik.

Köszönöm a segítségeteket.
(#) don_peter hozzászólása Dec 20, 2014 /

Srácok egy 18F24K20-as PIC-et akarnék használni.
A kérdésem az lenne, hogy miként és mivel a célszerűbb előállítani a 3.6v-ot?
Valószínűleg 12v-os bemenetem lesz, de ha szükséges, akkor egy LM7805-ös stabilizátorral elő tudok állítani 5v-ot is.
Ti hogyan csináljátok?
(#) Pali79 válasza don_peter hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Nem értem mit szeretnél az 5V-tal. Feszültségosztót? Vannak 3V körüli sabilizátorok is, inkább olyat használj.
(#) icserny válasza don_peter hozzászólására (») Dec 21, 2014 / 1

Idézet:
„miként és mivel a célszerűbb előállítani a 3.6v-ot?”

- 3.6V a maximális feszültség. Inkább 3.3V-ra illenék törekedni.
- Ha kis áram is elég, akkor egy 3.3V-os stabilizátor IC kell (Lásd pl. a honlapomon...)
- Ha nagyobb áram kell, ahol a stabilizátort már nem győzöd hűteni, akkor egy step-down kapcsolóüzemű stabilizátor kell (Például: Link)
(#) lastewer hozzászólása Dec 21, 2014 /

Sziasztok!

Beszereztem a 22pF - es kondikat a kvarchoz , de nem akar menni a webszerver még így sem. Azt írja ki pingeléskor ,hogy a célállomás nem elérhető.

Lenne valakinek ötlete , miért lehet ez ? Mellékeltem képet a bekötésről , illetve a webszerver forrását.

Előre is köszönöm.

A pic típusa : 16f877a
(#) Hp41C válasza edison14 hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

- A gyakran használt változókat az ACCESS bank -ban kellene tárolni.
- Az indirekt elérésnél az FSR0..2 mind a 12 bitet tárolja. lfsr FSR0, CCPR2L; movwf INDF0
- A movff utasításban mind a forrás mind a cél 12 bites címe megvan - nem kell beállítani a bank -ot. pl: movff WREG, CCPR2L
(#) don_peter válasza icserny hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Erre gondoltam: LF 33 CDT
Ezt úgy néztem, 1A-et tud, és ha jól veszem ki az adatlapjából, akkor maximum 16v-ig lehet neki bemeneti feszültséget adni, így a 12v-os táp biztosan elég lesz. (3 kivezetésű D2PAK)
Azért SMD, mert minden más is SMD lesz a nyákon.
Bővebben: Link
Véleményed szerint ez jó lesz nekem?

Pali79: Csak jeleztem, hogy ha kellene, akkor van..
(#) edison14 válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Szia!

Köszönöm az útbaigazítást. Tegnap már rájöttem a movff utasítás hasznára is .
(#) don_peter válasza lastewer hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Ez az egy fájl az egész?
Nem vagyok benne biztos, de ez lehet hiányos kicsit..
Az ANSEL regisztert miért vetted ki?
Ha nem használsz analóg portot akkor állítsd őket digitálisra.
És nézd át az adatlapot mert szerintem MCU INIT regiszterek is hiányoznak...
(#) lastewer válasza don_peter hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Nem vettem ki belőle semmit , már így töltöttem le . Ez a forrás fájl , egyben pedig mellékeltem most.
(#) Hp41C válasza don_peter hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Egy 16F877A -nak nincs ANSEL és ANSELH regisztere. Helyettük az ADCON1 és a CMCON regisztert kell felprogramozni, hogy a PORTA lábak digitális módba kerüljenet.
  1. ADCON1 = 7;
  2. CMCON = 7;
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014
(#) don_peter válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Biztos igazad van ezért is írtam, hogy nézze át az adatlapot és állítsa a portokat digitálisra..
Én nem néztem, csak furcsa volt, hogy be van írva aztán meg kikommentelve.
(#) don_peter válasza lastewer hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Nézegetem, de bele kellene merülni a dologba, hogy jól tudjak segíteni.
Sajnos most pont másban vagyok benne,így nem szeretnék nagyon megkeveredni.
Az eredeti lefordított hex-el próbáltad már?
Nekem elsőre kevésnek tűnik, de ettől lehet még jó...
(#) icserny válasza don_peter hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Az, hogy "1A-t tud", nem jelenti azt, hogy a rajta eső (12V - 3.3V) * 1A teljesítményt is tudni fogja - komolyabb hűtés nélkül.

Elviekben a PIC és még pár LED illetve még egy nRF8001-es BT chip fog menni róla.
Kb 300mA-es fogyasztásom lesz..
Ha valamire több kellene oda meg már megy tranzisztor.. Talán erre elegendő lesz nem?
Amit linkeltél is jó lenne, ha lenne SMD D2PAK-ban és mondjuk itthonról a hestore-ról betudnám rendelni..
(#) icserny válasza don_peter hozzászólására (») Dec 21, 2014 / 1

Nekem a típussal semmi bajom, csak arra céloztam, hogy a stabilizátor által disszipált teljesítmény lehet sok (ki kellene próbálni, mennyire melegszik).

Kapcsolóüzemű stabilizátor is van a HEStore kínálatában (Bővebben: Link), de nekem nincs ezekkel tapasztalatom.

Ohh ez egészen jó és az ára sem vészes.. Előbb utóbb meg úgy is meg kell tanuljam ezeket is használni..
Köszi..
(#) vilmosd válasza don_peter hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Inkabb ezt. A TS varians olcso, es ......
(#) cross51 válasza don_peter hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Nem biztos, hogy fesz. szabit. kell használnod ha az megfelelő opció, hogy lecseréled a 12V-os tápot egy PC-s tápra, mert azon 3.3V 5V 12V -12V és esetekben -5V is megtalálható valamint árammal se lesz probléma mert általában mind a három pozitív ág 10A felett van(de ez változó)
(#) gyula88 hozzászólása Dec 21, 2014 /

Sziasztok !
Segítséget szeretnék kérni a megszakításokkal kapcsolatban.
sokat keresgettem a neten, de semmi hasznosat nem találtam.
Hiányos angol tudásommal az adatlapokkal nehezen boldogulok, és a regiszterek beállítását sem értem igazán.
Két fajta pic-et használok 18f1320 és 18f458
Megköszönném, ha valaki leírná, hogy kell beállítani a pic-et, hogy portA bemenet legyen, nyomógombbal szeretném vezérelni. Mindezt asm-ben szeretném, mert még ezzel elboldogulok valahogy. Előre is köszönöm.
(#) edison14 hozzászólása Dec 21, 2014 /

Sziasztok!

Van egy kis gondom a kivonással. A kód a következő:
  1. movlw     d'130'
  2.      movwf    adc_val
  3. kivon:
  4.      movlw     d'1'
  5.      subwf     adc_val,f
  6.      goto       kivon

Ezt csak szimulációban futtattam ugyanis az egyik programomban azt csinálja, hogy amíg az adc_val 7. bitje 1-es tehát az adv_val értéke nagyobb mint 127 akkor a STATUS negatív bitje 1-esbe áll, holott az eredmény nem lett negatív a kivonás után. Amint az adc_val értéke 127 lesz tehát az adc_val 7. bitje 0 lesz minden úgy működik ahogy kell. Miért csinálja ezt?
(#) don_peter válasza cross51 hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Köszi, van külön DC-DC konverterem ami 0-tól a bemeneti feszültségig illetve maximum 40v-ig 3A-et tud.
A lényeg itt inkább az, hogy az adott hardver önmagában indítható legyen...
(#) cross51 válasza gyula88 hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Ezeknél a típusú PIC-eknél nincs megszakítás PORTA-ra csak PORTB-re.
Most nem tudok neked teljes kódot írni de egy pár dolog INT0 ra
  1. Org 0x8
  2. ISR
  3. ;ide jon amit a gombal akarsz csinalani
  4. RETFIE; ez a retur with interrupt enable
  5. ; szóval visszatérés a megszakításból és a megszakítás ;bekapcsolva/engedejezve
  6. bcf INTCON, INT0IF
  7. bsf INTCON, INT0IE
  8. bsf INTCON, PEIE
  9. bsf INTCON, GIE

Ez a 0x8 high isr be fog be ugrani, icsernyi honlapját ha megnézed sok informaciot találsz a megszakításról
(#) icserny válasza gyula88 hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Nem tudom, hogy segít-e, de a honlapomon találsz némi információt magyarul. Ami nálam plusz bonyodalom, hogy én bootladert használok, ezért a megszakítás mindig egy ugrással kezdődik, hogy a 0x800-zal eltolt vektorokra kerüljön a vezérlés. A forráskódokat erről az oldalról lehet letölteni, illetve emitt on-line tanulmányozni.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2014
(#) cross51 válasza gyula88 hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Na itt egy teljesen működő program a kapcsolás szerint bekötve, MCLR ki van kapcsolva nem kell felhúzni csak egy LED kell RA0-ra és ha megnyomod a gombot átkapcsolja a LED-et 0-ról 1-re 1-ről 0-ra.
(#) lastewer válasza don_peter hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Csak az eredeti lefordított hex-el próbáltam. Értelek .Lehet hogy jó persze , de hogy mitől hasal el , nem tudom.
Következő: »»   608 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem