Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   103 / 2517
(#) hapro hozzászólása Jan 27, 2008 /

Sziasztok!

B5-ös végfok..

az egyik pöcc-röff és működött, a másikkal viszont problémáim vannak.
Működik az is, de valami nagyon sántít benne, mert eszi a biztosítékokat (ennyivel má símán jóllaknék), szóval 2db 22ohmos ellenállással indítom és mérve minden érték tökéletes, nyugalmi áram 50-55mA körül van, 0,33ohmos ellenálláson ez 15-16mV-ot jelent, a kimenetet tökéletesen le tudom nullázni a DC-től.
Namost az egyik ellenállás ami a pozitív oldalon nem sokkal ugyan de jobban melegszik mint a negatív oldalon lévő. Megnéztem a nyugalmiáramokat mindkét oldalon, és kis eltéréssel, de egyformák.
A negatív oldaon lévő biztosítékot eszi meg.
Cseréltem már a diódákat, a TIP tranyókat, a BD tranyót, a BC tranyót, és megnéztem a mpas tökéletes, így azt nem cseréltem ki. Kondik nem zárlatosak, nincs hajszál szakadás a fólián, mert már átforrasztottam a teljes fóliafelületet, nincs sehol összeforrasztva még véletlenül sem.
Szóval mivel mérés tökéletes volt így levettem az ellenállásokat, és maradt a 2db 2A-es bizti. A hangerőt amint tekerem szép lassan (még nagyon halkan szól) úgy egy ponton elkezd recsegni mintha kontakt hiba lenne, és ha egy nagyon kicsit feljebb tekerem a negatív oldalon elszáll a bizti.
Egy éredekes jelenséget produkál még ami lehet természetes, nem tudom:
ha a bemenetet nem zárom le a potival akkor egyáltalán nem lehet beállítani a nyugalmi áramot, és az ellenállások nagyon melegszenek, csak pár másodpercig tudom bekapcsolni olyankor. Amint lezárom a potival a bemenetet azonnal normalizálódik a helyzet.
Szóvala végfok ellenállásokkal szól rendesen, minden mért értéke tökéletes, de amint leszedem róla az ellenállásokat onnantól megállt a tudomány. Ellenállásokkal hallgatva halkan jó a hangja, viszont kicsit feljebb tekerve a hangerőt, a mélyeknél betorzít ami szerintem normáls, a másik végfoknál is ez volt, csak ott amint leszedtem az ellenállásokat, úgy teljesen rendbe lett a hangja.

mi lehet a probléma és a hiba?

Nincs alkatrész felcserélve, nincs fordítva bekötve, nincs kontakt hiba, nem zárlatos egyik alkatrész sem.
De mégis van probléma.

köszönöm

üdv.:

Zoli

(#) huhuu válasza hapro hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

szia!

Szerintem lehet, hogy gerjed az erölködő.
Szkóppal meg tudod nézni a kimenetet?
(#) hapro válasza huhuu hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Szia!

Szkóppal megnézve a végfokot, a BC556 és 546 bázisáig rendben van a jel (addog mondjuk nem nehéz jónak lennie), viszont onanntól máris jeltorzulás lép fel amint a hangerő potit tekerem, viszont ha maximumon van akkor ez a kásás kép megszűnik letisztult szinusz jelet lehet látni.
A kimeneten és a végfokban mindenhol ez a kásás jelalak van jelen, a hangerőszabűályzó poti függvénye, hogy mennyire torz ez a jel és hogy milyen.
A tranyók lábain általában a jel alja kásásodik el, de van olyan tranyó ahol a jel teteje és alja szép végig viszont a középső része mosódik el.
Olyan potit használok, amit írt KD mester, hogy a poti elé építettem a 2,7kohmot és a 470pF-ot.
De lehet megpróbálom beépíteni a végfokba ezeket és nem törődve azzal, hogy nem használok előfokot, és így eltorzulhat az átvitelem.

üdv.:

Zoli

(#) zoly15 hozzászólása Jan 27, 2008 /

sziasztok!
megépítettem a VF3-at sztereóba az eggyik oldal tökéletesen működik de a másiknál nem tudom beállítani a nyugalmi állapotot a timmer 3/4 éig kb 10mA folyik utána pedig hirtelen felugrik 200-300mA-ra :no:
előre is köszönöm
(#) boy23w válasza lamalas hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Úgylátszik félreértettük egymást!
Ez volna az alapapcsolás. Ez a 4 szem tanzisztor nem fog nekem 800-900W ot kreálni, mert az tényleg nagy baromság! Ehhez kell plusz 2 tranyó az E ellenálláshoz áramvédelemnek. A nagyobb teljesítményért kell 6db végtranzisztor tranyó és abból is valami jó erős jappán sorozat. És a hangfalak induktivitását is el kell nyeletni, hogy ne okozzon galibát. Na meg hídba lenne két-két oldal. DC védelemmel koppanásgátlóval, meg lágyindítással.... Ez mind púder, nekem ez mind alapnak tünt, mert ha tuningolunk akkor tuningolunk! Ismétlem ez az alap kapcsolás. Ebből indulnánk ki. jó alkatrészekkel is olyan 150-200W ra képes maximum.
De hogy fokozzam az indulatokat, vannak 800W os tranzisztorjaim 150 A-es Darlingtonok ezeket nem ehez az erősítőhöz használnám...még én sem tudom mire.
(#) szamóca válasza boy23w hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Idézet:
„vannak 800W os tranzisztorjaim 150 A-es Darlingtonok”

:eek2: Mi van a bratyó a NASA-nál dolgozik?
(#) valve válasza szamóca hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Boeing,..
(#) Pafi válasza szamóca hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

A NASA-nál szerintem már 20 éve nem használnak darlingtonokat. Ilyeneket inkább ipari műemlékek bontásakor lehet szerzni, (meg a Konthában is lehetett kapni) de használni tényleg nem sokmindenre lehet/érdemes. Kapcsoló tranyók voltak, de ma már IGBT-t érdemes használni helyettük.
(#) KD mester válasza hapro hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Ja, csak a végtranyókat nem nézted. Gondolom még mindíg a leégett végtranyókkal próbálgatod. Az,hogy egy bizonyos kimeneti jel felett kezd el torzítani, az ennek a jele.

A "kásás jel"sajnos nem ismert a számomra, és szerintem senki más sem ért meg ilyen zöldségből semmit.

Gondolom, hogy magasfrekvenciás gerjedés van a jelen.

Benne vannak a 3,9Kohm-os ellenállások.

A másik oldali végfokban ugyanolyan alkatrészek vannak, mint a működőben? Nem lehet e esetleg, hogy az előbbiek már "túléltek" ezt-azt (aztán talán mégsem)?

Ha minden alkatrész teljesen új és mindíg torzít az erősítő, az elég érdekes. Akkor már nyomtatott áramkör hiba, vagy passzív alkatrész az oka.

Az áramfelvételnek mindkét tápfeszültségágban teljesen azonosnak kell lenni nyugalmi állapotban!

A B-E közti 68Ohm-okat nézd meg, hogy nem szakadtak e és a működő végfokon mért értékekhez viszonyíts a hibás végfok esetében!
(#) cantia hozzászólása Jan 27, 2008 /

sziasztok nekem egy orion se260-om van végfoka quad 405 a gondom az hogy elszállt a toroid, egyébként elég lenne 2×100 vattra mert akkor vissza tekerem. előre is köcs cantia.
(#) KD mester hozzászólása Jan 27, 2008 /

"ha a bemenetet nem zárom le a potival akkor egyáltalán nem lehet beállítani a nyugalmi áramot, és az ellenállások nagyon melegszenek, csak pár másodpercig tudom bekapcsolni olyankor."

Megvan a hiba!

Majd leírom mindjárt!
(#) szamóca válasza cantia hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Jó, de mit szeretnél, mit csináljunk?
(#) cantia válasza szamóca hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

nem tudom hogy az orion hány VA-es mert akkor vissza tekerném ha bírja a quadokat egyébként a primer égett l huzal mozgás miatt sarkon megkophatott a zománc és mint egy biztosíték elégett de a huzalok nimcsenek meg pörkölve. tehát csak ennyi. egyébként nézzétek el nekem ha van ami ostobán hangzik (burkoló) illetve cnc-és a szakmám.

Az a helyzet, hogy a kompozit végfok sajnálatos tulajdonsága, hogy a végtranyók kollektorán rajta van a kimeneti jel. Ez a csillám és a hűtőborda között egy kondenzátornak felel meg.

Ha innen visszajut a jel a bemenetre, akkor az azonnali gerjedést idéz elő. Még bemeneti szűrővel is begerjed az erősítő, ha csupaszon az asztalon van a hűtőbordával és megfogom a bemenetét úgy, hogy közben hozzáérek a műanyag! asztalhoz. Még így is elég kúszóáram tudott folyni. Ha például két csavarhúzóval megemeltem a bordát, akkor már nem volt ez tapasztalható. Szintén nincs gerjedés, ha a végfok bemeneti lezárása alacsony, tehát a potméter alsó, vagy felső végállásban van. A megoldás, hogy a hűtőbordát a csillagpontba kötöd (földre kötöd). Az teljesen biztos már, hogy a végtranyók kollektorán keletkező jel kapacitív úton valahogy visszajut a bemenetre és pozitív visszacsatolást okoz, pláne bemeneti szűrő nélkül. A legdúrvább geredés akkor jön létre, ha a földeletlen hűtőbordát és a nyitott bemenetet egyszerre megfogom.

Szóval meg kell keresned, hogy milyen külső úton jut vissza a kimeneti jel a bemenetre.
(#) hapro válasza KD mester hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Szia!

A végtranyók teljesen újak ma reggel raktam be , itt láthatod is (ugyanis egyáltalán nem ilyen tranyókkal próbáltam beindítani először (amiket akkor találtam itthon)) A 68 ohmos ellenállásokat is mértem, és 68 ohmos.
A zöldésgről annyit, hogy ez hobbielektronika...és ezen elgondolkozhatsz. Ugyanis vannak itt olyanok akik hobbiból űzik az elektrinikának ezt az ágát. Csupán hobbi és élvezet. Bizony van ilyen is. És ezeknek az embereknek nem az a legelső céljuk, hogy mindent precízen tudjanak, pl.: a szakkifejezéseket is.
a helyzet az, hoyg nem volt kedvem lefényképezni a szkópot és azért írtam, hogy kásás a kép itt ott, sőt egymerő maszat egy bizonyos részen, a fentebb említetten. Szóval gyakorlatilag az MPSA tranyók és a zener diódák kivételével minden aktív elem cserélve lett. És az eredmény maradt ugyanaz. A zenerekre működés közben rámértem és 12V-ot ad, szóval azok jók.
Ja és természetesen a 3,9kohmos ellenállások is benne vannak, kinézetre, konstrukcióra, felépítésre, vagy kinek ahogy tetszik tökéletesen megegyezik a működő változattal. Nyomtatott áramkör hiba meg azért nem lehet, mert teljesen befuttattam már ónnal az egészet, az esetleges hajszál szakadások elkerülése végett. minden forrasztási pontot különös tekintettel forrasztottam át ujra, hátha a forrasztásnál van valami kontakt hiba, de maradt ugyanaz a torz hang. Jövőhéten az ELKO kondik cseréjével folytatom az ügyeskedést asszem.
Köszönöm a tanácsokat.

üdv.:

Zoli

(#) KD mester válasza KD mester hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Ja és BD-végtranyók esetében a 2A-es biztosíték kiolvadása már a biztos halál jele. Akkor cserélni kell azokat is, mert a végtranyók szakadása után még a nyugalmi áram és kimeneti offset beállítható/az erősítő látszólag jó.
(#) promise válasza cantia hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Ha jól rémlik,a nagy Orion vég toroidja 300VA körüli.
Ém épp ma mértem egyet, 2X30V jött le róla,ami egyenirányítva 2x42V lesz.

Jó... Ne sértődj meg, csak poénból írtam, hogy a kásás jel alatt nem igazán tudok mire gondolni. Csak aztán sz.rul sikerült megfogalmazni a dolgot. Bocs mégegyszer.

Azóta meglett a hiba legvalószínűbb oka is. Elég lenne, ha a bemenet nem érne a földhöz (tegyél alá gyufásdobozt)

De a hűtőbordát "hidegre téve" már egész biztosan megoldódna a gerjedési probléma.
(#) cantia válasza promise hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

nagyon szépen köszönöm ez nekem pont elég, mert ennyi kell a quad-hoz is.köszike cantia.

A 260-as hátlapján gondolom rajta van a teljesítményfelvétele. Régebben ráírták.
(#) cantia válasza szamóca hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

igen rajta van 300w de sajnos nem igazán (sőt semennyire) nem vagyok tisztába dolgokkal pl. VA minek az eredménye vagyis hogy kapom meg? köszi.

Szia!

Eredetileg a tranyók csillámját TO-3-as csillámból vágtam ki, ezt kicseréltem most egy szilikon szigetelőre, hátha... Ezen kívül mégegyszer leellenőriztem a végtranyókat amik MJL-ek és nem BD-k. kipróbáltam, hogy a hűtőbordát rákötöm közvetlen a csillagpontra, és láss csodát, azonnal megszünt a torzítás!

A napokban átnézem tüzetesebben, hogy hogyan is jöhet létre az a bizonyos pozitív visszacsatolás, mert ez így nem tetszik nekem, ha már csinálom akkor legyen normális.

szóval köszi a segítséget.

üdv.:

Zoli

u.i.:

esetleg a szilkonzsír vezethet ennyire??

Nagyon egyszerűen jön létre, úgy, ahhogy leírtam.

Más erősítőknél is, amiknél a végtranyók kollektorán rajta van a kimeneti jel és szabadon van a hűtőborda leföldeletlenül, akkor begerjed(het)nek. Akár az asztal lapján keresztül is, ha nagy felületen érintkezik a hűtőborda és a bemenet. Márpedig a kimeneti és a bemeneti jel között nincs fázisfordítás, tehát pozitív a visszacsatolás ilyenkor. Az, hogy milyen frekvencián éri el a gerjedéshez szükséges mértéket, az a tranyó és a hűtőborda közötti parazita kapacitáson és azon az osztáson múlik, amin keresztül visszajut a bemenetre.

Dobozolt erősítőnél nincs ilyen gond, mert a hűtőborda az egész dobozzal együtt GND-n van.

A lényeg, hogy meglett a gerjedés oka. Ez a másik végfokkal is ugyanígy megtörtént volna, ha a bemenete hozzáér a "talajhoz".

Ott szerintem szerencés pillanat volt, hogy ez nem következett be. De így bemeneti szűrő nélkül elég érzékeny erre ez a végfok. Ilyesmi már sok erősítőnél megszívatott engem is már nem egyszer.

Szia!

Bemeneti szűrő alatt arra 2,7Kohmos és 470pF-os kondira gondolsz? (most csak emlékszetből írtam az értékekek)
Mert ha igen, akkor azt a poti elé betettem ahogy írtad is.
Egyébként érdekes hogy írod, hogy egy gyufásdobozzal meg oldható a porbléma, mert egy darab A/4-es papírlapon indítottam és az meg nem nagyon vezet.
De ez a gerjedés attól függ hogy épp milyen pozícióban fekszik az asztalon a végfok, mert van amikor a leföldelt bordával is, begerjed. és van hogy csak megérintem a bordát és megszünik a gerjedés, de van hogy fordítva...hozzáérek és elkezd gerjedni, és aztán bármit teszek vele gerjed. Szóval valami érdekes dolog van még vele. De majd a dobozolás után meglátjuk mi lesz ebből.

üdv.:

Zoli

A VA /ejtsd voltamper/ Volt X Amper=Watt
a látszólagos villamos teljesítmény megadásakor a Watt voltamperként írható> VA
(#) lamalas válasza KD mester hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Idézet:
„Dobozolt erősítőnél nincs ilyen gond, mert a hűtőborda az egész dobozzal együtt GND-n van.”

Felteve ha a doboz fembol keszult. Fa dobozoknal mas a helyzet. A hutobordakat egyebkent is mindig celszeru a foldre kotni. Nalam egyelore nincsenek lefoldelve a hutobordak, de nem is gerjed az erosito, mert egy tavtartoval fel van emelve a panel a "talajtol" (vagy csak szerencsem van ). De hamarosan remelem ez a deszkamodell is be lesz dobozolva meghozza elorelathatolag fem/fa vegyes dobozba ....

Hát ha földelt bordával is gerjed, akkor az tényleg nagy probléma!

Már sok B5 végfokot megcsináltam, de idáig mindegyik atomstabil volt.

Akkor mindenképpen kell valamekkora kondenzátor a bemenetre. Egy 100pF-os kondi még 50Kohm-os poti esetén is elfogadható. 10Kohm-os poti esetén meg maradhat a 470pF-is. A gerjedés oka egyértelmű, de teljesen biztosan meg kell szüntetni. Így nem biztonságos az erősítő, hogy véletlenszerűen gerjed.

Ja és a bemeneti jelföldet be kell kötni, mert a kábelezés miatt ez nincs összekötve a nyákon!

Ha ezt valaki elfelejti akkor az erősítő gerjedhet búghat, öszevissza mászkál a kimeneti DC.
(#) KD mester hozzászólása Jan 28, 2008 /

Na szóval a panel alja ne érjen hozzá semmihez és rakj a bemenetre egy legalább 100pf-os kondit. Így semmiképpen sem gerjedhet be. Ja és a jelföld be van kötve a csillagpontba? (két 680nF közé).
(#) hapro válasza KD mester hozzászólására (») Jan 28, 2008 /

Sziasztok!

most dolgozok (most épp is dolgozok ), de ha haza megyek ezeket megcsinálom amiket írtál.
Egyébként a jelföld és a tápföld nem volt összekötve, mert a tápegység símán rá volt kötve a végfokra, és egy generátorról próbáltam amikor szkóppal megnéztem, és annak a testjét és a jelét meg csak egyedül a végfok bemenetére kötöttem.
És akkor ha jól értem akkor a 470pF-os kondin kívül még építsem be a nyákba a 470pF-os helyére egy 100pF-ost. (most nincs benne a 470pF, az a poti előtt van az ellenállással együtt)

És köszönöm mindegyikőtök segítőkészségét !

üdv.:

Zoli

(#) KD mester válasza hapro hozzászólására (») Jan 28, 2008 /

"Egyébként a jelföld és a tápföld nem volt összekötve, mert a tápegység símán rá volt kötve a végfokra, és egy generátorról próbáltam amikor szkóppal megnéztem, és annak a testjét és a jelét meg csak egyedül a végfok bemenetére kötöttem."

Vajon mé mindíg ezt ba...a el mindenki?!!!!

(Pedig világosan leírtam a cikkben.)

(egyébként én is mindíg elfelejtem bekötni )
Következő: »»   103 / 2517
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem