Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   137 / 1320
(#) potyo válasza elektromosgyalogos hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Igen, létezik.
(#) potyo válasza szilva hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Olyat birsz csinálni, hogy

1. IFDEF __18F252
  2.         ...
  3.         ENDIF
  4.  
  5.         IFDEF __18F1320
  6.         ...
  7.         ENDIF
(#) menyus válasza szilva hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Már próbáltam a belső felhúzást, jelenleg kikapcsoltam a WPU t és a GPPU t és külső 5,6 k van rajta. TRISIO nál a GP2 bemenet a többi kimenet. Az ANSEL mind digitális bemenet. Az INTE és GIE engedélyezve van. A CMCON ban nem vagyok biztos...nem találom hogyan lehet kikapcsolni a komparátorokat. Lehet hogy ez a baj.

GSMLINE.ASM

(#) szilva válasza potyo hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Kösz, pont ilyenekre gondoltam, ugye az RS232 init processzortól függhet, ilyesmi. Akkor ezeket a dupla aláhúzással kezdődő szimbólumokat állítja be a környezet a kiválasztott processzor szerint?
(#) trudnai válasza elektromosgyalogos hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

MPLAB 8.01-el mar joval tobbet tud. Itt a teljes lista

(#) trudnai válasza menyus hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Szia Menyus,

Biteket nem igy szoktunk billegtetni, foleg ha a port meg van osztva ki es bemenetnek. Nezd at a BCF / BSF utasitasokat.

A hiba viszont lehet itt van:

1. MOVLW   B'10010000'
  2.                         MOVLW   INTCON

Masodik sort nezd meg erosen

Tamas
(#) menyus válasza trudnai hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Hát én még csak próbálkozom ezekkel a dolgokkal. Köszi a tanácsot, átnézem még egyszer mit csináltam rosszul.

Ja, már látom.... ... köszi.
(#) potyo válasza szilva hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Úgy néz ki, igen. Én is most találtam csak ezt, de az inc fájlok ezzel kezdődnek.
(#) trudnai válasza menyus hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Meg valami:

INTCON es GPIO nincs egy bankon! Az isr-ben teljesen megfeledkeztel a bank kezelesrol.

Az intbol sleep visszetres miert nem jo:

1. Sleep tan mikor interrupttal felebred meg egy utasitast vegrehajt mire megszakad...

2. A stacked betelik mivel mindig rapakol minden interruptnal. Neked eppen ez nem okoz fejfajast, csak ronda

3. Ha nem hajtasz vegre RETFIE-t akkor nem lesz tobb megszakitasod... A GIE ugyanis atmenetileg letiltodik, RETFIE pedig ezt vissza allitja. A fo kulonseg, hogy kezzel piszkalod ezt, hogy ekozben tudja regisztralni az ujabb megszakitas kerelmeket, es mikor RETFIE-vel vissza tersz akkor tudni fogja, hogy hoppa, volt meg egy megszakitas... amugy meg az elveszett neked.

Azt pedig jol gondold at, hogy az interrupt rutinod gyorsabb-e, mint ami megszakitasok johetnek, kulonben eleg vacakul fog mukodni a programod.

Rendben, köszi. Átgondolom és finomítok rajta (van mit... ) A BANK problémát még nem vettem még észre, jelenleg beérkezik az interrupt (leáll a főprogram futása) csak éppen nem fut le a megszakítás program...hát ezért. Köszönöm

Én úgy látom az INTCON és a GPIO is a BANK0 ban van. És úgy is kezeltem, az "INI" utolsó sorában visszatérek BANK0 ba BANK1 ből és ez után állítgatom a GPIO t. Mi akkor a gond? Miért nem fut le a megszakítás?
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Jan 27, 2008 /

Pontosabban az INTCON mindkét BANK ből elérhető az adatlap szerint.
(#) Sipyke válasza G-Lex hozzászólására (») Jan 28, 2008 /

Sziasztok! Most kezdek foglalkozni a PICcel, és igazából még semmim sincs hozzá. Egyedül a basic nyelvet ismerem még a c64-es korszakomból. Létezik égető program basic nyelven? Ha igen, hol található?
(#) szilva válasza potyo hozzászólására (») Jan 28, 2008 /

Igen, ez működik. Egyelőre kétféle processzorra lehet lefordítani az RS232 bootloaderemet: 18F2321-re és 18F2550-re.

Azt kotortam még, de nem találtam rá megoldást, hogy a feltételes részekben valahogy lehetne-e definiálni a keletkező kimeneti fileok nevét. Jó lenne ugyanis, ha a különböző procikra fordított bootloaderek más-más néven jönnének létre.
(#) potyo válasza szilva hozzászólására (») Jan 28, 2008 /

A 18F2550-es bootloader kell, hogy menjen 18F4550-en is, azt is írd oda a feltételekhez. Ugyanígy a többi chipnél is, amiknél ugyanaz a mag, és majdnem csak a tokozás tér el (18F4321-18F2321, 18F452-18F252,stb.)
(#) trudnai válasza menyus hozzászólására (») Jan 28, 2008 /

Latom figyelsz De amugy nem ez a lenyeg, hanem hogy mindig legyen szemelott legyen tartva, hogy az interrupt barmikor bekovetkezhet. Ebbol adodoan eleg korultekintonek kell lenni egy csomo mindenre, pl hogy az interrupt kezelo nem biztos, hogy megfeleloen beallitott bankkal hivodik meg. Azonkivul, hogy ha az interrupt kezelo atallitja ezt, akkor a megszakitott rutinnak lehet gondja, ezert az interrupt kezeloben eloszor el kell menteni ezeket a dolgokat.

Most lehet erre azt mondod, hogy nem szamit, nalam ugysem kovetkezhet be interrupt mielott "ez vagy az", de nem jo erre a technikara raszokni es jobb meg az elejen radobbenni a veszelyekre. Nem beszelve arrol, hogy kesobb esetleg tovabb fejleszted a firmware-ed es nem erted miert nem mukodik.
(#) adamtui_93 hozzászólása Jan 28, 2008 /

Sziasztok
Én még csak most szeretnék elkezdeni PIC-el foglalkozni és az lenne a kérdésem hogy melyik programozásba vágjak bele? Mert nem tudom melyikbe lehet leg jobban PIC-et programozni.
És egy használhato kapcsolási vrajzot is szeretnék PIC égetöhöz.
(#) khiraly hozzászólása Jan 28, 2008 /

Sziasztok!

Olyan kapcsolást keresek amivel az áramgenerátoros kimenetet lehet pichez illeszteni.

Nagyon sok eszköznek van 0-20mA, 4-20mA vagy 0-25mA -es áramgenerátoros kimenete.

(tehát az analóg jel értékét nem a feszültség szintje adja (tipikusan 0-10V), hanem az áram nagysága. Ennek az az előnye, hogy nagyobb kábelhossz mellett kisebb a zavarérzékenysége)

Amit a pic Mid-range MCU family reference manualban lehet olvasni (22-es fejezet), ott kizárólag feszültséggenerátoros bemenetre van elmagyarázva.

Tehát a kérdésem, hogy hogyan lehet egy áramgenerátort illeszteni pichez, és egy optocsatolóval is meg lehetne spékelni (ha egyáltalán lehetséges)

Amennyire én tudom egy tipikus áramgenerátoros kimenet csaks kb. 500Ohm-ig viselkedik áramgenerátorként.

Ötletek?
(#) MPi-c válasza adamtui_93 hozzászólására (») Jan 28, 2008 /

Egy párszor szóba került már ez a kérdés. Kezd az assemblyvel, aztán inkább válaszd a C-t a sok lehetőség közül.
Égető kérdésében látogasd meg watt honlapját.
(#) watt válasza khiraly hozzászólására (») Jan 28, 2008 /

PIC-el akarod egy áramgenerátor áramát megmérni? Vagy a PIC-el akarsz áramgenerátort vezérelni?
(#) szilva válasza khiraly hozzászólására (») Jan 28, 2008 /

Szerintem nagyon egyszerű a dolog. Mivel áramgenerátoros, egy fix, pontos ellenállással feszültséggé tudod alakítani az áramot, U=I*R. Az 500 ohm is hihető, ha azt vesszük, hogy 20mA 500 ohm-on már 10V lenne.

így tehát mondjuk 100 ohm-ot választva 0-2V tartományba kerülő feszültségszintet kapunk, amit egy PIC-kel simán meg lehet mérni, még egy külső, pontos referenciát (mondjuk 2.5V-osat) felhasználva is.

Az optocsatolós elválasztás is lehetséges, az optocsatolókra áramátviteli karakterisztikákat szoktak megadni. Az adatlapokban utána kell kotorni a használható tartománynak, az áramátviteli görbe linearitásának és az átvitel mértékének. Ha egy 1:1-es áramatvitelt feltételezünk, akkor a leválasztott oldalon ugyanúgy kell gondolkodni, ahogy a leválasztatlan esetben, azaz egy ellenállással feszültséggé kell alakítani az áramot, majd a feszültséget lehet már mérni.
(#) gulasoft hozzászólása Jan 28, 2008 /

Ha már fényképezés, akkor itt az általam épített Potyó féle utánépített icd2.

IMG_4379.JPG

(#) Sipyke válasza MPi-c hozzászólására (») Jan 29, 2008 /

Valami url címet tudnál írni watt honlapjához? Nem találtam sajna
(#) watt válasza Sipyke hozzászólására (») Jan 29, 2008 /

Katt, a nevemre...
(#) gyengus hozzászólása Jan 29, 2008 /

Ha jól értelmezem a PIC18F4550 adatlapját, akkor 32K a programmemóriája. Jelenleg bootloader és cdc firmware van benne, utóbbi saját kóddal kiegészítve.
A bootloader hex fájlja 5,6K, a progié 30K.
A hexekben más is van, hogy mégis belefért?
Nézegettem a progit, de elképzelésem sincs, hogy lehetne összébb nyomni. Ez lényegében egy óra hőmérséklet és dátumkijelzéssel, műxik is rendesen. Csak azért érdeklődöm, hogy tervezzek-e bele új funkciót vagy felesleges, mert úgyse fog beleférni?
(#) watt válasza gyengus hozzászólására (») Jan 29, 2008 /

Harminezer soros óra! Szerintem csak a hex fájl mérete 30k esetleg, aminek nem sok köze van a firmware valós méretéhez.
Nézd meg az MPLAB-ban(View/file memory), hogy alig foglaltál helyet a memóriából, legalább is szerintem!

Egyébként meg a 4550 "csak" 16ezer szavas(1 szó 2 bájt)
(#) gyengus válasza watt hozzászólására (») Jan 29, 2008 /

Memory Usage Gauge ablakot találtam. (8.01es MPLAB)
Csak azt tudnám, hogy értelmezzem. 5371 szó a progi mérete v annyi szabad? Az ábra se egyértelmű. Keresek vmi manuált, hátha van benne ábra.
16ezer szó az 32ezer bájt

Szerk.: Megtaláltam a súgóba, 5371-et foglal a progi.
Köszi

mplab8.GIF

(#) gyengus válasza gyengus hozzászólására (») Jan 29, 2008 /

Ha már kiderült, hogy van még szabad hely a picben, had kérdezzem meg, hogy lehet hangszórót megszólaltatni?
Csak pittyegéseket szeretnék (mint amilyenek pl az ST Voyagerben vannak), ébresztőnek. Van otthon 8ohmos hangszóróm, de zenélős órából való pici rézkör féle is. Utóbbit a mérete miatt jobban favorizálnám.
És, hogy kell rákkötni a hangszórót?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Topi válasza gyengus hozzászólására (») Jan 29, 2008 /

Négyszögjelet neki!
Egy BC337 egy 10K-s ellenállás és mehet a bázis a PIC lábára, így a hangszórót csurig tápra kapcsolva, szólni fog mint a veszedelem.

Folyamat:
- Bekapcsolod
- sleep_ms(1000/freq*2)
- kikapcsolod
- sleep_ms(1000/freq*2)
majd újra ez a folyamat, olyan hosszan amennyit akarsz...

Emellett még nagyon pontosan és elegánsan lehet timer comparátor és PWM segítségével zenélni.
CCP modult kukkantsd meg a PIC-ben.
Következő: »»   137 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem