Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ZC-18 kazán
Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Idézet: „zc-18 kazánban a víz armatúra picit csöpög mi lehet a gond és végül is neki mi a szerepe?” Komolyabb fűtési idény előtt javíttasd meg A szerepe pedig az, hogy. Na jó, nem az én szakmám, meghagyom inkább a mestereknek...
Hogy érthető is legyen...... A szerepe, hogy a gázarmatúrát kinyitja, ha meg van a rendszerben a megfelelő áramlás. Másnéven vízhiány biztosító.
Köszönöm a választ.
Azért is kérdeztem mert van egy radiátor ami csak akkor hajlandó menni ha az összes többin nagyon sokat szükitek és nem levegős, azt hittem ehez van köze de akkor nem.
Szia! Amire szükséged lehet az az armatúrának a tömszelencéjében lévő "O" gyűrű amit 10-11 villáskulcs segítségével lehet kicsavarni és cserélni. Újabban kompletten árulják de ekkor figyelembe kell venni a rúd hosszát, mert ez fogja nyitni a gázszelepet és ha nem megfelelő hosszúságú akkor ez nem fog megtörténni. Tehát ha újat veszel akkor a rúd hossza ellenőrizendő, adott esetben átrakható a régi az új helyére és beépíthető. A radiátorod el lehet iszaposodva vagy eredetileg 50%-os bekötésű egy másik radiátorral. Ha nem akkor le kell szerelni és kénytelen leszel megkeresni a szűkület okát. Eddig nem volt ilyen probléma?
Értem,ez egy új radiátor és bekötés a régi rendszer mellé colos hálózat rakattunk egy plusz radiátort amit félcolos csővel kötött,lehet ez a gond? iszapos nem lehet mert át mosattam az egész rendszert.
Nem tudom milyen radiátort vettél de tartok tőle, hogy az alsó bekötésben benne maradt a korlátozó gyűrű és ez okozza az 50%-os hatást.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a ZC 18 cirkóban hová kell tenni a hőmérő végét? A kazántesten kiképzett lemez "hajtásba"? Köszönöm a segítséget!
Igen oda becsúsztatod és kész , ha kicsúszna 1 darab vékony huzalt dugj mellé hogy szorítsa,
vagy fogóval nyomd össze egy kicsit a hajtást.
Sziasztok. Fég zc 18.3 kazánom van. megégett a vezérlőpanel és kicseréltem ujra , működik is majdnem tökéletesen de 1 probléma akad azért. mikor a beállított hőmérsékletre felfűt a főláng kialszik és az utó keringés is megtörténik. pár percig még üzemel gyújtólángon és a mágnes szelep lekapcsol.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015
Elsőként 10-es villáskulccsal óvatosan a hőelem gázarmatúra bekötötését utánhúzni...
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015
Szia! Ha az őrláng kellő nagyságúnak bizonyul (kb. 2.5cm) és mégis lekapcsol a termoelem, akkor a termomágnest kell majd kicserélni, ha kicsi az őrláng akkor pedig a fúvókát kell kitisztítani a berakodott kosztól. Ezt lehetőleg alulról felfelé fújva a levegőt szívószállal vagy fordítva de akkor a fúvókát le kell takarni, mert eldugulhat a ráfújt kosztól. Ha a termoelem repedezett vagy oxidos, nagy valószínűséggel cserélni kell ha a csatlakozását utánhúzva sem javulna a helyzet. Van még egy biztonsági termosztát is ami viszont sorba van kötve a termoelemmel ami szintén meghibásodhat vagy izonytalanná teszi a működést. Bal oldalon felül fekete érzékelő két vezeték "megy rá". Átkötni szigorúan tilos!.Ha óvatosan "megkoccintod" és elalszik az őrláng akkor ennek van baja és csak cserélni lehet.
Köszönöm a gyors választ. kitisztítottam a fuvókát utána huztam a termoelem csavarnak am az ujj .
a biztonsági termosztát pedig csak erős koccintásra tilt. van egy ugyanilyen bontott kazánom abból a mágnesszelepet átraktam most tesztelem
3 fűtést megcsinált normálisan és utána kikapcsolt. ma kicseréltem a komplett armatúrát jónak is bizonyult de estére megint meg adta magát. a szobatermosztátnak nem lehet köze a dologhoz? mert már mást nem tudok kicserélni vagy pucolni mert már csak ez maradt.
Félfordulat megvan a szivattyúnál mikor a kazántermosztátot letekered?
igen meg zoszka. a vésztermosztátot a bal felső sarokból lentebb raktam 30 cm, plusz az utókeringtetási potit visszatekertem két harmadra . most ugy néz ki hogy működik és remélem h az nem baj hogy lentebb raktam a termosztátot
Idézet: Ez így nem lesz jó! Ha a hőkorlátozó termosztát oldott le minduntalan és ezt most azzal korrigáltad, hogy lentebb raktad a kritikus zónából, csak rontasz a helyzeten! Talán túl nagy a főégő lángmagassága és ezt nem tudja elvezetni az utókeringetési üzem, így a felhalmozódott hőtől kiold a korlátozó elem aminek vész üzemben kellene ezt megoldani. Valami oknál fogva túlmelegszik a kazán hőcserélője, amire kiold a védelem. Ez lehet elkoszolódástól (a lamellák közötti részen), vízkövesedés belülről és a láng nem megfelelő magasságától (teljesítmény helytelen beállításától). „a vésztermosztátot a bal felső sarokból lentebb raktam 30 cm”
Köszi VIM holnap visszarakom a helyére és még a vizkövet megnézem . a külsejét kifuvattam kompresszorral . de az a fura hogy felfűt akkor a kijelzőn 60-65 fokos a viz szépen el is alszik a nagy láng beindul az utókeringés kb fél perc és megy gyojtólángon tovább . amit sikerült megfigyelnem kb 50 fokos vinél kapcsol le, de ettől függetlenül reggel szétkapom és megcsinálom a vizkövezést. meg a lángból visszább veszek. még 1x köszönöm a hasznos infokat
Kazán termosztátot tekergetted. Armaturát cseréltél. Az előrelátó védelmet is piszkáltad. Jó, fúvattál is meg savazni is fogsz. Remélem nem hírekből hallunk legközelebb mint nagy durranás
csak nem. én akarom a kazánt az utcsó utjára elkisérni (MÉH) telepre. remélem h nem ő fog engem.
Sziasztok!
FÉG ZC 18 típusú kazánom van. És mivel a villanybojlerem végleg megadta magát arra gondoltam talán megérné HMV készítéshez egy indirekt tárolót rákötni a kazánra. De azt nem tudom hogyan lehet megoldani a kazánon az előremenő hőfok vezérlést. A fűtéshez az előremenő hőfok (65C), a HMV készítéshez előremenő hőfok (80-85C). Ehhez új vezérlőpanel kell? Vagy lehet a gyári vezérlőt is használni? Ha igen akkor hogyan?
Mit értesz gyári vezérlőn? Amit te gyártasz le? Egyébként mindent meg lehet oldani, csak kérdés megéri e...
Van benne kazán termosztát gyárilag, csak arrébb kell tekerni kicsit. Ettől függetlenül és sem javaslom...
Tehát ha melegvizet akar, odébb tekeri a KT-t és át nyitja-zárja a csapokat.... kényelmes megoldás... Bocsánat a cinizmusért, de nem a tekergetés volt a kérdés, hanem mindezt hogyan lehet úgymond autómatizálni. És meg lehet oldani, csak sokkal többet veszít, mintha venne egy új bojlert.A ZC nem a jó hatásfokáról híres, ezért a gázt is hozzá kéne szabályozni, vagy rétegtöltést kell kialakítani és így mindjárt többe kerül a hús mint a leves.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2015
Köszönöm a válaszokat.
Sajnos abból kell főznöm ami van. Házzal együtt vettem. Gázkazánt cserélni lenne a legdrágább megoldás mivel a mostani parapetes, de az újhoz már kéményt kér a gázművek. A készülék nem régi, 3 éve tették fel. Azért gondoltam HMV készítésre 2 hőcserélés indirekt tárolót mert arra később ráköthetek napkollektort is. Elektromos háromjáratú szelep megoldaná a fűtés és HMV készítés közötti átváltását. Amint néztem a kazántermosztátban egy potenciometer van. Ha ezt lecserélném egy digitális poti-ra amit egy AVR vezérelne, az működhetne? Ha a gázt nem szabályozom az miért gond?
Mert 18 Kw-tal kb 5 percig fogja fűteni a tárolót, mivel kb a csövekkel együtt 10-12 l vizet kell felfűtenie, aztán ki be kapcsolgat. Minden bekapcsoláskor 10% gáz elégetlenül kimegy, terheled a kazánt, a szivattyút. És van még pár hátránya. Semmiképp nem javaslom. De ha minden áron, akkor olyan tároló kell ami puffer 2 hőcserélővel, amiből az egyik szolár a másik direkt hmv.
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy kazántermosztát hiba zc18.3 kazánon okozhatja-e a következő jelenséget: őrláng tökéletes, amint a főláng gyújt, pár mp múlva kialszik. A sztemkot rövidre zártam, nem tűnik hibásnak. A vízarmatúrában lévő tüske induláskor keményen áll, utána visszaesik. A szivattyú mindeközben jár. Köszönöm A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2015
Sziasztok, üdvözlök minden fórumozót!
ZC-18H típusú kazánom van, a vezérlő CH-12-40 névre halgat.(Digitális kijelző, mikrovezérlős panel) A probléma a következő: az utókeringetés az előírt 1 perc után sem áll le, hiába nem kér a szobatermosztát fűtést. Folyamatos, halk morgással a szivattyú folyamatosan üzemel. Nem találtam semmilyen állítási lehetőséget az utókeringetés beállítására. Ha valaki tud segíteni, akár tanáccsal, vagy kapcsolási rajzzal, köszönettel venném, nem szeretnék új vezérlő panelre költeni... |
Bejelentkezés
Hirdetés |