Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Savas akkumulátor

Témaindító: Gyupi, idő: Márc 13, 2006
Lapozás: OK   28 / 66
(#) Pepu hozzászólása Dec 30, 2014 /

Sziasztok!

Egy riasztóban lévő 12V/4Ah gondozás mentes ólomakkumulátorba szeretnék életet lehelni.
A kapcsaira rámérve 6V-ot mértem, szóval erősen mélykisült állapotban van. A kérdésem, hogy lehet-e még kezdeni vele valamit?

Gyorsan rádobtam egy labortápot 14V és 400mA áramkorlát mellett, de csak ~200mA áramot vett fel. Igaz, így 5 perc után a feszültsége felment 10,5V-ra, de tovább nem mertem rajtahagyni a tápon.
Próbálkozhatok vele? Nem fog felrobbanni?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Hurkafej1 válasza Pepu hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Mielőtt nagy baj történne, elkezdene púposodni a gázképződés miatt. 10.5V alatt maradandóan károsodik az akkumulátor. A belső ellenállásának meghatározásával meg lehet mondani, hogy hol is áll, de valószínű, hogy fölösleges, mert már túlságosan szulfátos.

Töltsd egy óráig, majd várj, és ha a feszültség 11V körül marad, akkor cellazárlatos is lett az akksi, jó esetben pedig marad 12 felett, akkor van remény.
Ha sikerül is feltölteni, szerintem a kapacitása a felére csökken...
(#) Chipmunk1960 válasza Pepu hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Szia, Az hogy gondozásmentes, csak a nevében van. Pattintsd le a műanyag fedelet, alatta a cellákon találsz gumisapkákat, itt tudod ellenőrizni az elektrolit-szintet. Ha kell töltsd fel ion-cserélt vízzel. Fecskendő megteszi. A feszültséggel felmehetsz 15,4V-ig, ott mérd meg a felvett áramot. Ha melegedne, /az már jó jel/, pihentesd.
(#) Hurkafej1 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Én ahány akkut beüzemeltem, azokba be kellett ütni valamivel a dugókat, nem hinném, hogy olyan könnyen kijönne neki.
15.4V-nál tartósan szerintem már a lemezek nemtetszésüket fogják mutatni. A vízbomlásról nem is beszélve. "Nagy" feszültséggel csak rövid impulzusszerű töltés engedhető meg, folyamatos ellenőrzéssel.
(#) Chipmunk1960 válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Itt egy kép a megengedhető töltésről, de olvasd el 'ampervadász' kolléga véleményét is, itt a teljes feltöltésről.
(#) mugab válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Én is a gumisapkás verziót erősíteném, viszont nem biztos hogy kell elektrolitszint ha felitatott...
Szóval csak óvatosan a feltöltéssel.
(#) Hurkafej1 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

A szerkezetéről, pedig itt a szűk véleményem, hogy miért nem megyünk 14.4V fölé, persze az utóbbi hozzászólásnál nem egy szulfátos akkumulátorról volt szó.
Szerintem a dugót lehet kifúrni tudja, de a kérdés, hogy megéri-e így trükközni egy riasztó akkumulátor miatt, mert már 3000Ft-ért kap újat, ami jó lesz.
(#) Chipmunk1960 válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Ebben tökéletesen igazad van, nem én akartam "feléleszteni". Egy 4-5 éves, kuka, ha meg egyszer sem volt áramszünet, akkor még inkább.
(#) vladcepes hozzászólása Jan 2, 2015 /

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hogy adott egy egy éves akkumulátor,fel van töltve teljesen,van -8 fok kint és az autóban van egy gsm pager riasztó.
A kérdés hogy ezekkel a feltételekkel ilyen időjárásnak megfelelően 2 nap alatt lemerülhet e?
Mert 2 nap alatt merült le.
(#) Hurkafej1 válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Szia. Meg kellene mérned a nyugalmi áramot, így ki lehet deríteni, hogy hány amper folyik el, használaton kívül, és ha tudjuk a kapacitását az akkunak, akkor kiszámolható, hogy elviekben mennyit bír.
Az akku nem merül jobban hidegbe, csak a nagyobb áramokat nehezebben adja ki magából
(#) mugab válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Jó lenne tudni hány Ah-ás az akku, hány mA-t vesz fel az autó nyugalomban, (nem csak a pager ).
Mindenesetre kb. azzal lehet számolni, hogy a kapacitás a fele a +20°- on megadottnak.
Lásd még...
(#) vladcepes hozzászólása Jan 3, 2015 /

Sziasztok! Köszönöm a választ. Az akku 60Ah-ás. Azt hogy az akku hány mA-t vesz fel az autó nyugalomban hogy mérem meg? Már régen foglalkoztam bármi ilyesmivel. (tudom nem kéne elfelejteni-pedig ha nem csinálja az ember igen csak hogy elfelejti) .
Most kérdezek aztán ha marhaság nem röhögni.
valahogy így mint a képen?

mérés.jpg

(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Első menetben a műszer 10A méréshatárában kellene kezdeni a mérést.
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Okés köszönöm,a mérőműszer piros szála egy lukkal följebb ugye? a többi gondolom jó.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015

Emlékeim szerint. Te látod, mi van a lyuk mellé írva. A méréshatárváltó gombot is át kell állítani, mielőtt csatlakoztatod az áramkörhöz
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Okés, ezt írja: 10A DC 10A max. késöbb lemegyek megmérem aztán megírom mit mértem.
(#) Chipmunk1960 válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Pontosan, így azt is meg tudod mérni, hogy mennyit vesz fel pld. a belső világítás, a rádió, vagy a rajta felejtett gyújtás....Etc.
(#) vladcepes válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Köszönöm! nemsokára meg is mérem. Viszont a riasztót csak akkor tudnám megmérni gondolom ha beriasztok.Viszont ha beriasztok,és a motorháztető nyitva akkor szerintem riasztani fog. (hacsak össze nem kötöm a drótokat hogy a műszer kint legyen a motorháztetőn).

Egy-két csipesszel, vagy egy féltéglával talán meg lehet oldani, hogy a motorháztető csukottnak mutatkozzon.

A riasztásnál, csak a sipító áramával fog többet mutatni. Pöcköld ki a motortér érzékelőt.
(#) vladcepes hozzászólása Jan 3, 2015 /

Ilyeneket mértem. Ha bent világított a belső világítás akkor 2,94 A erről nem csináltam képet.
Amikor lekapcsolt a világítás ajtók becsukva akkor 0,26-0,24 erről csináltam képet majd kb 1-2 perc múlva leesett egész 0,13 ig. Így kötve nem tudtam beriasztani,csak ha visszarakom a sarut.(így ezt nem tudtam megmérni) remélem mindent jól csináltam.
(#) Hurkafej1 válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

A riasztó készenléti áramfelvétele kellene pedig, valahogy meg kellene próbálni megmérni.
A 130mA az nem sok.
(#) vladcepes válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Hát igen de hogyan? mert így ezzel a bekötéssel hiába akarom beriasztani,nem húz be,se ajtókat(központit) se riasztót.
Csak nem tudom megérteni: ezelőtt kb 2 hete mikor nem voltak a hidegek,riasztó rajta, másnap,két nap múlva pörcre indult.
Most -8 ,-10 fok riasztó ugyan úgy rajta 2 nap és csak ennyit csinál hogy nyikk.
Az aksi 1 éves.
(#) mtomihun válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Helló
Úgy tudod megmérni, hogy amíg beriasztod az autót, addig az akku érintkezőjéhez odaérinted a kábelt, majd ha már be van riasztva, elveszed a kábelt, úgy hogy az áramkör ne szakadjon meg (a műszer maradjon úgy bekötve, ahogy most van). Igy a nagy áram nem megy át a műszeren és az áramkör sem szakad meg.
(#) vladcepes válasza mtomihun hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Hello!
Úgy ahogy most van bekötve hozzáérintem amíg beriasztom majd elveszem. Jól értem? Addig műszer pozitív-negatív szála összeér?
(#) Ricsi89 válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Igen úgy, ahogy írod.
(#) vladcepes válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Okés köszi holnap ki is próbálom.

Szia, az nem sok, de látom, hogy lehet a cellákat külön mérni, /elektrolit sűrűség, vízszint/ Karácsonykor az enyém is állt, 3 napot, mikor én indulni akartam, az autó meg nem...Akkor kivettem, s töltővel kicsit rátöltöttem, utána merítettem, majd megint töltöttem. Van itt akku aktivátor topic, érdemes beleolvasni. Igazság szerint az 1 évesnek nem illene, de én jártam már így, 2 db, alig az 1 év gar után megadom magam típusú akksival otthon. Mikor bejött az első -10, este leálltam, reggel nem indult szindróma... Mikor nem indul, akkor kellene feszt, illetve savsűrűséget mérni a cellákban. Mindjárt többet tudnánk.
(#) vladcepes válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Szia! Köszi a felvilágosítást. Egyik ilyen (nem indulás után) felvittük és lett töltve után desztillált vízzel(nem sok hiányzott) majd rendesen feltöltve. Pörcre indult.
Három nap után ugyan az a mese (persze ez mind -10 fok és három napig nem beindítva + riasztó rajta). Megnézem a topic amit írtál. Közben megmértem,sikerül a riasztót megmérni az 0,28A -t mutatott.
(#) potyo válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

0,28A nem kevés éppenséggel, napi 6,7Ah töltésmennyiséget vesz ki az akkuból, tehát egy friss, teljesen töltött 55Ah-s akkut nyolc nap alatt teljesen lemerít. Ha már viseltes az akku, akkor simán indításképtelenre merítheti három nap alatt, ha ráadásul még a hőmérséklet is alacsony.
Következő: »»   28 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem