Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, ezt már tapasztaltam. Hangolva az oszcillátort, változik a kimenő fezültség. Amúgy jók ezek a kis megjegyzések. Sokat lehet belőlük tanulni.
Szinkrodin vevővel QSO-zott valaki érdemben? Most indult el a vevő. Tapasztalatok: Kicsit zajos még a vétel, bemeneti sávszűrő nincs. Túl széles az átvitel, a mai versenyből 15 állomás jön egyszerre. A szuper vevőm nagyságrendekkel jobb vételt produkált.
Valamikor 25-30 évvel ezelőtt... A szinkrodin vevőhöz csináltam egy hangfrekis sávszűrőt valami rettenetes mennyiségű L-C tagból. Úgy jobb volt... De svéd állomást csináltam vele, az adó két tranzisztor volt, 1W kimenőteljesítménnyel. W3DZZ antennám volt, az fért ki a társasház tetejére.
Csak abban az időben még nem volt tele az éter a mindenféle telefonadapterek, takarékos izzók, meg egyéb kapcsolóüzemű cuccok zavaraival....
Én ezt próbáltam ki hozzá:Bővebben: Link. Próbáld meg te is ha úgy tetszik.
Az igaz, de a jó berendezéseket a jó 3 kW nem zavarja. Tapasztalatunk van erről, ugyanazon telephelyen, ugyanazon sávon is lehet venni, miközben a másik berendezés ad. Persze kell némi távolság a frekiben.
Többet kínlódtunk egy 10 méterre lévő klímavezérlő zavarával, mint a saját adóinkéval.
Szia. Nem? Már a "80-asan években 4-5 KW-ok voltak 14 MHz-en.
Hát azért akadt, de elvétve. Az akkori szabályok szerint nem is lehetett akkora teljesítménnyel adni "mezei" engedéllyel.. valami "C" vizsga rémlik, az 1kW feletti adóteljesítményhez. És ez a környező országokban sem volt ez másként..
Igaz.. Amúgy engem ezek a különféle kapcsoló üzemű, meg csudatakarékos kinai cuccok tesznek a sírba.. A hálózati zavarszűrést még csak hírből sem ismerik..
Közben én agyaltam a gyenge vételi paramétereken. A első ötletem az volt, hogy de jó lenne valami előerősítő a DBM előtt. Aztán ahogy túrtam a netet előjött egy AGC-vel is ellátott kapcsolás. Az a bajom hogy ennyi alkatrésszel simán építek szuper vevőt is kvarcszűrővel...Bővebben: Link
A Megyei Rádiótechnikai Főelőadó javasolhatta az RH-C engedélyest verseny céllal 1KW-ra az akkori Postánál.
Néhány klub is hozzájutott Orosz katonai bazárhoz. Amikor az FT250-el meghajtva az uborkás üvegeket adásra kapcsolt a cájg, a faluban, városban az összes TV és rádió szellemtáncot járt és a villany is pislogott.... Ma mi is a helyzet? Sz@rik sok ember a teljesítményhatárra! Nem csak a hétköznapokon hanem a versenyeken is! Elég megnézni sok "menő" egyszemélyes "kollektív állomás" youtube filmét ahol a mókus (operátor) egy 48 órás versenyt végigver ráadásul egyszerre több sávon hallhatóan.... A 3.-ban meg gereblyézik.... Szupermenek pedig vannak.... Lényeg a világbajnoki cím! Több QSO-t csinál "egyedül" és több pontot ér el mint egy kollektív (vagy verseny) állomás... Megveszi a gyári vagy a kisipari végfokot oszt jó napot, aki bújt aki nem ő megy! Teljesen mindegy neki hogy hány embert tapos el, egyáltalán az ő engedélyével lehet-e az adott sávon üzemmódban dolgozni. Régen sok HG-s konyharádiós önkényesen a 3.6MHz-en HA-t adott a bagoly (vagy hogy a túróba hívták) körben. És hogy sokszor milyen gyomorforgató témát taglaltak.... Ez a CB-sből csináljunk rádióamatőrt korszak utánra igaz, mert előtte voltak felügyelő állomások. Emlékszem amikor a HA7PY/K meghívótt, majd megállt az ütő bennem, pedig nem csináltam semmit csak közölt velem egy fontos infót... Emlékszik még valaki a perkásokra??? Szerintem a T. társaságot elnézve nem nagyon..... Pedig nem rég volt cirka 30 éve.... A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Na ná, hogy QSO-ztunk szinkrodin vevővel.
Sőt szinkrodin adó-vevővel és külön VXO adó + szinkrodin vevő kombinációval is. De olyan soha eszembe nem jutna, hogy bemeneti sávszűrő nélkül alkalmazzam ezeket, és még csodálkozol, hogy jön vagy 15 állomás Nem egyszer három hangolt körös vevő sávszűrőt alkalmaztam mint a 78-as Kézikönyvben az RT-25 esetében volt alkalmazva. Nem kell félni 80m-en ha van egy kis terjedés akkor van akkora jel, hogy még a három rezgőkör előtt is lehet attenuátort ( 1 K ohm poti ) alkalmazni és az eredmény az elfogadható szelektivitás. Szinkrodin vevő esetében pedig egyszerű passzív L-C CW szűrő is tökéletesen megfelel. Ezen kívül egy jó megoldás a kis torzításra a DBM utáni hangfrekvenciás diplexer amely egyben a DBM kimenetét 50 Ohm-ra zárja le. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Hát valami ilyesmit gondoltam én is írni, csak te részletesebben megfogalmaztad...
Én emlékszem.. egyszer rám szólt egy /K-s állomás.. úgy '84 környékén.. remegett is a kezem.. Pedig az 5KHT klubhívójellel rádióztam operátorként a BHG rádió klubból... A vizsgám ugyan már megvolt, de egyéni engedélyem még nem.. Arra már nem emlékszem miért intett meg.. Talán most az, de akkoriban ez nem volt"vicces".. Súlyos esetben az engedélyed bánta, és akkoriban nemigen kaptál még egy esélyt..
Bizony. A "C" engedély csak 120 W bemenőt engedett és csak a HA5KDQ volt aki KW-okkal dolgozott - hivatalosan.Azért mindenhol ott volt az uborkás üveggel épített erőmű.
Rám is rám ijesztett egy "perkás".
Azóta sajnos kifordult ez a világ! Csak meg kell hallgatni a 7.093KHz-en a "magyar kör" eszmefuttatását ahol az uborkatermesztéstől a házépítésig néha sok mindent ki lehet tanulni, de egyik sem emlegeti hogy milyen DX QSO-kat csinált vagy hallott...
A versenyeket hagyjuk, hazánkra is nagyban igaz (lehet) amit leírtam. Mindenki tud valamit de nem beszélünk róla. Egyik kedvenc versenyem VOLT a QRP ! Igen, múlt idő! Érdemes megnézni a kiírást és azt hogy mit produkáltak az állomások, amikor a hétvégén a majd féltucatnyi versenyből versenybe csaptak át! Ja és volt Orosz verseny is, ahol Ivánék nem ismerik a QRP-t, avval a tajgát neház átrágyijózni. Ugyan hány QRPp versenykusó sikeredet a kilowattok mellett.... Hagyjuk.... Változik a világ, változnak a versenyek, az ember meg vagy elfogadja, vagy nem. Apropó DX munka! Szaporodnak a WEBSDR rádiók. Örvendetes, de tudjátok mire találták ki és sokan mire használják? Hallasz egy távoli, egzotikus állomást, illetve hallanád, de nem hallod, csak látod hogy a DX klaszterba be van írva. Nos ráhangol az állomás, WEBSDR-en hallgatja, (mert csak úgy érti jól) amikor meg adni kell, akkor meg megküldi kilowattokkal. Gyártják is a HF keverőket amelyel a füles egyik oldalából a WEB a másik oldalából a rádió hangja szól ezeket mixelni is lehet... Ezt már továbbfejlesztették, ugyanis létezik TCP/IP távvezérelt állomások. Több országban van, használatuk fizetős és nem nagyon publikus. Lényeg hogy interneten kapcsolatba lépsz egy távolba telepített komplett rádióállomással és azon keresztül QSO-zol. Ugyanaz mint a WEBSDR RX oldala csak itt adásra is lehet menni.... Elég megnézni az ilyen témájú hírdetéseket a neten, biztos nem azért csinálják a "nagyok" mert rossz. kicsit emlékezetet a Polnij Genj (vagy hogy írták) csalunk, csalunk csalogatunk.... No, de elnézést is kérek, senkiről semmi rosszat nem feltételezek, tudom a technikai fejlődésért küzd mindenki.... És most itt tartunk.... Ahol..... A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
A sávszűrő kész van, csak a wobblert ma nem állítottam még hadrendbe. Szenvedtem a tranzisztoros fokozatokkal, hogy legyen értelmes hangerő. A diplexer tűnik jó megoldásnak. Én is egyetértek az LC szűréssel. A probléma az, hogy az oktató rádiós fórumban kifejezetten kezdőknek akarok építeni riget. Kár tagadni 2 db NE612 és egy kvarcszűrő egész jó vevőt eredményezett. (IP3 at most hagyjuk). Ehhez képest a szinkrodin vevő nem lett egyszerűbb tranzisztoros kivitelben. Ergo oktatási célból nem lett ideális konstrukció. Valószínű megtartom ötletnek a direkt keverést, de áttérek valamelyik keverő IC-re az első fokozatban. Csipogó könnyen elkészíthető konstrukciókat keresek
Amúgy nyilván ezzel meg már akarok QSO-zni, benne van egy mérnöknap.
Bocs, de régi RT-ban megjelent egy 9 vagy 10MHz-es létraszűrős NE612 meg még valami másik IC-vel létrehozott, igen egyszerű SSB TRX kapcsolási rajza. A HA7SG is épített valami hasonlót de azt DDS-el tette de ugyanerre az IC-re épült. Én elkészítettem azt és igen érzékeny, jó dinamikájú készüléket kaptam! Meglepő mennyit tud az NE612! (Meg az a másik, amire egyelőre nem emlékszem, de utána járok).
Nekem jól működik itt az asztalomon ennek a vevő része. A beszélgetés az IP3 miatt indult meg és a vége az lett hogy első keverőnek DBM vagy AD831 kell. Tesztelgetem a fokozatokat. Olyan elképzelésem is volt hogy IC nélkül építgessek. Ilyen értelemben több vonalon szerelgetek.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Bővebben: Link Így nézett ki tegnap, ma már működik úgy ahogy.
IGEN! MC3362! Jó felállás, nekem bevált!
Itt egy másik verzió! Ehhez nagyon hasonló volt! A létraszűrő adott igazi életet a készüléknek!
DDS-el használtam. Csak a vevő részt. AZ MC VFO lett volna, de azt elvetettem.
Sok sikert hozzá, várom a fejleményeket!
Úgy látom hogy kell szólni a hangfrekis erősítőkről is. Azt hinnénk hogy bármit meg lehet építeni (határ az nincs) de nem szabad jó minőséges (HI-FI ) kapcsolásban gondolkozni! Csak olyan erősítőt lehet élvezettel hallgatni amelyik a beszéd (telefon ) tartományban dolgozik ! Magyarán ha az erősítő nem erősíti a magas hangokat akkor a sávzaj sem lesz erős. Na még egy téma ami ide tartozik a hangszóró. felhívom figyelmeteket hogy ha már van vétel vagyis szól valami a hangszóróból akkor keressetek a hangszórók közül olyat amelyik szintén elnyomja a magas hangokat. Nagyon érdekes kisérletezés lesz! Erősítőnek nekem legjobban bevált a műveleti erősítős kapcsolás komplementer tranzisztorokkal megpatkolva. Rádiótechnika igen sokat foglalkozott ilyen kapcsolásokkal én azokat ajánlom amelyek a legkevesebb alkatrészekkel vannak felépítve.
Üdv Pista
Sziasztok!
Tudom, hogy ez nem egy olyan topik ahol kéregethetek, de nagyon nagy szükségem lenne 3 db BB204-es varicapra, akitől vehetek legyen szíves privátban írni!!!
BB133 varikap, SMD (46 pF/0,5 V ... 2,6 pF/28 V) van a rádiótechnikánál. Nagyon hasonlóak a paraméterei, megnéztem.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Szeretnék kérni egy kis segítséget, bár lehet hogy esélytelen..
Valamelyik 80-as vagy 90-es évekbeli rádiótechnika újságban, az amatőr kapcsolások rovatban megjelent egy - azt hiszem - 15m-es sávra méretezett vertikális félhullámú dipól leírása. Annyira emlékszem, hogy nem igényelt radiálokat, és a koax meleg ere, egy leágazással csatlakozott a talppontban elhelyezett rezgőkörre... ami szinte a földön volt (alacsony telepítési magasság ) Találkozott ezzel már valaki? Ha igen , ossza meg velem legyen szíves, melyik lap számban találom.. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Lehet csalnak az emlékeim de ez nem az volt amit le lehetett hajtani? A súly az antenna talpánál pedig egy betonnal kiöntött gumiabroncs volt?
Esetleg a 2003-as évkönyvben a végén táplált antennák?
Nem nem az sajnos... Ez biztosan Rt újságban volt, és szinte az is biztos hogy az Amatőr kapcsolások rovatban. A dolog pikantériája, hogy ezt az antennát én megépítettem, használtam is 21 megán ( jöttek is az Indonéz állomások Hi! ) Aztán mikor költözködtünk, eladtam egy rádió amatőrnek, az egyik puskás börzén.. Gondolván, majd építek egy másikat, jobbat , szebbet.. Sajna a dokumentáció elveszett.. így csak homályos emlékeim vannak az adatokról... Azért ragaszkodom ehhez, mert nagyon jó antenna volt, igen meredek kilövési szöggel ami DX munkához első osztályú. Most lenne helyem, időm, anyagom megépíteni, csak a rajzot nem lelem sehogy sem..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |