Fórum témák
» Több friss téma |
Mondtam. Azért jobb lenne egy 455 kHz -es, mert ha netán egyszer többszörös keverésűt építenél, ahhoz erre lesz szükséged a szűrők, és a keverő kvarcok miatt.
4 darabot találtam belőle itthon, de mint 456kHz-es volt. Majd nézelődök. Viszont üzletben találtam. Következő rendeléskor lesz hozatva.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015
Nem értek maradéktalanul egyet. Ma indítok egy VFO-t aminek a munkapontja miatt a jel alja torz. Ezt mutasd ki szkóp nélkül.
![]()
Jogos.. de mikor még ilyeneket építettem, nemigen érdekelt hogy torz.. örültem ha megszólalt
![]()
Odáig ma még nem jutottam el!
![]()
Milyen VFO ez? Tudsz linkelni kapcsolást?
Bővebben: Link Az alsó két tranzisztoros. Úgy tűnik elválasztó mindenképpen kellene.
A Rádióamatőrök Kézikönyve nincs meg valakinek elérhető forrásban? Abban van egy szinkrodin összeállítás.
Nemcsak abban.. azt hiszem az RT ÉK 1983 számában is van vagy 3 kapcsolás, az Amatőr Kapcsolások rovatban. De ehhez a kapcsoláshoz nemigen kell elválasztó, hacsak nem DBM-re dolgozik.. bár akkor sem biztos hogy kell..
DBM-re dolgozik. Van közte egy 50 ohmos elválasztó meg egy 2 nanos kondi. Nem lepődnék meg ha a toroid amire tekerve van a dbm nem lenne jó vason. A jellege leterhelést mutat.
Idézet: „Ezt mutasd ki szkóp nélkül” Ki lehet mutatni. A torz jelnek harmonikusai vannak, amik szintén keverednek a bemeneti jellel, hamis vételi helyeket mutatva. De viszonylag könnyen megszabadulhatsz tőle, ha a VFO jelét sávszűrőn keresztül viszed a keverőbe. Egyébként így is szokás.
Akkor esélyes hogy nem jó! De a VFO-t is gatyába kellene rázni..
![]()
9 voltos stabil kockáról megy. Sikerült közben szép jelalakot előállítanom. Az a baj hogy sokváltozós a hibalista... ÚJ ferrit típuson bontott germánium diódás a keverő... Én szeretek a bevált holmikból építgetni.
Akkor már fél siker..
![]() ![]() Úgy jöttek a CB-sek hogy csoda... ![]()
Ha ezt kerested, parancsolj
![]()
Sziasztok ,
Ha vissza lapoztok az 51-ik oldalra Bővebben: Link itt a topikban akkor pont ezzel a problémával kapcsolatban tárgyaltunk. A VFO egyszerűsége mellett kényes kicsit. Ha a Bázisosztó ellenállások felső tagját növeljük kb. 33K-ig (és) vagy a C16 100pF csatoló kondenzátort is csökkentjük ezzel beállíthatjuk közel szinuszosra a jelét. Ugyan ezen az oldalon egy jó minőségű bevált trafós elválasztó fokozat is be lett mutatva. Na persze lehetne sokkal stabilabb VFO-val és jobb minőségű hang fokozattal egy szinkrodin vevőt építeni de a cél az volt, hogy egyszerű gyakorló vevő szülessen. Ennek ellenére elég jól szól a kis vevő. Üdv. Gábor 8LKM
A 100 pf nálam 620pF szóval ez tuti gond, mert túl nagy a csatolás. A felső tag helyére holnap teszek egy trimmert, kiváncsi vagyok a fokozat határaira. De amúgy ha terhelést kap a DBM-en akkor romlik a jel tisztasága. Remélem holnap megszólal. Még nem jó helyen megy a VFO 2Mhz körül. Most mértem meg. Igaz randomra tettem bele kondikat.
Sziasztok! Már olyan rég volt amikor levizsgáztam (CW) hogy meg se merem írni HI. Megpróbálom felrakni egyik QRP projektemet amelyik még nem lett befejezve de a vevő része és a VFO OK. Bármelyik része kiollózható és használjátok nyugodtan ha elakadtok valahol csak kérdezzetek ! Ezen a rajzon nincs rajta a VFO résznek a stabilizáló eleme de szerintem nem nehéz kitalálni hogy hova kell a zener diódát berakni. Ami viszont érdekes és hasznos megoldás a leválasztó fokozatban a trimer poti ami arra szolgál hogy be lehessen állítani a DBM-re jutó feszültséget !
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
Más is küzdött a FC Collpits oszci jel tisztaságával.
Érdekes módon azzal ért célt hogy a rezgőkör és Bázis osztó között lévő DC elválasztó kondi elé a rezgőkörre kötötte be a Bázis Emitter visszacsatoló kondi bázisra menő végét. Tehát nem a bázison és a DC-t leválasztó kondin hanem egyből a LC körre megy a visszacsatolt energia az emitterről. Érthető ? Ha nem rajzolok ... ![]()
Épp azt magyarázom, hogy nem kell annyira küzdeni az oszcillátor jel tisztaságával, a profik sem teszik. Sokkal fontosabb a stabilitás, akár frekvencia, akár teljesítmény szint. A jel tisztaságot aránylag könnyen el lehet érni, egy sávszűrővel, ami a harmonikusokat kellőképpen csillapítja. a keverő meredekség meg amúgy se lineáris, a kis szintre csillapított harmonikusok úgy sem fognak jelentős szerepet játszani.
Hmm igen avagy Franklin oszcillátor ... ott mindenki csak a saját dolgával törődik.
Erősít , fázisfeltételt megvalósít , frekit beállít. ![]()
És a végeredmény a 70 dB -nél jobb szelektivitás szomszéd csatornára, tükör, és hamis vételi helyekre.
Csak nem ?! Mértél is ilyen VFO-s rádión jellemzőket ?
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Hogyne, a típusvizsgálati laborban. Nem amatőr készüléket, de egy rádiótelefon vevőjénél előírás, különben világvevő lenne. A gyári amatőr készülékek is tudták a 60 dB -t. Igaz nem VFO, hanem LO, de az szerintem mindegy. Az oszcillátor jele egy háromkörös sávszűrőn megy a keverőbe. És hát olyan frekvenciákra nemigen van szkóp, még 80 megára se nagyon.
Az amatőröknél nincs ilyen követelmény de azért jó tudni, hogy amit veszek az éppen 3,5 vagy 7 MHz -en van. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Olyan értelemben nem lihegem túl a kérdést, hogy szemre szinuszt állítok elő. VFo sávszűrőt nem építek be egy szinkrodin vevőbe. Nagy kérdés, hogy a DBM rákötése miért rontja le a jel alakját. Egyelőre sorba megyek, a HF erősítőt rendbe kell ma szednem.
Csatoltam egy rajzot amelyből szedhettek ki ami kell mert nem csak így egyben hanem külön-külön is használható. Mondjuk ha már megvan építve a vevő de nem tetszik az a VFO akkor csak azt a részit építitek meg mert megtetszett a szint állíthatóság ami szerintem nélkülözhetetlen a DBM használatához.
Úgy érzem hogy nem lett még minden leírva a VFO-ról (talán nem is lehet) de had írjak egy pár dolgot. Mivel a lelke 1 tekercs és a forgókondi így ezek egymást kell hogy kisegítsék. Most ez lehet hogy nem tűnik értelmesnek de megmagyarázom. Akinek már elkészült a VF szondája az lemérheti hogy nem mindegy a forgó helyzete. Más feszültség van nyitott vagy csukott állapot között. Általában a beforgatott (csukott) forgó hozza a nagyobb VF feszültséget. Mivel a leválasztó fokozatokban nincs automatikus szint tartó így a felhasználni kívánt jel nem lesz egyforma . Legegyszeűbben úgy lehet megoldani hogy a tekercs Q faktorát(jósági tényező) a nagyobb frekvenciára lőjük be. Ez vételkor is hasznos de főleg akkor ha ugyanazt a jelet erősítjük fel hogy leadót képezzen. Ha jól eltaláljuk a rezgőkört akkor igen sok kinlódástól megmenekülhetünk. Vétel esetén bármilyen keverőt is használunk egyik se szereti a különböző lokál jelet. Ha a jel kicsi akkor a keverőből általában csak a nagy erejű adok fognak szólni, ha viszont túl nagy akkor meg felboríthatja a keverést és szól rajta minden csak épp az nem amit szeretnénk. Leginkább ilyenkor kerül elő a csavarhúzó és széthangolják még azt is ami éppen jó volt és aztán csak ámulnak hogy most meg mi történt.
Ha megint eszembe jut valami amit úgy gondolom hogy meg kell osztani majd írok ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |