Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   71 / 854
(#) mrobi válasza csatti2 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Szia.

Erről a kalibrálásról, hol találok valami anyagot? Épp hasonló gondom van. Szeretném használni a belső referenciát, de eléggé el van mászva. Most szoftveresen próbálom kiegyenlíteni, de jó volna, ha tényleg megtudnám mérni.
(#) szarka.p hozzászólása Jan 3, 2015 /

Hello.
Tudna nekem valaki segíteni?
Építettem egy időzítőt, de 16MHz helyett 8MHz-ről szeretném használni.
A probléma azzal van, hogy fele olyan gyorsan számol mint kellene de
nem tudom mit kellene átírni a kódban.
Köszönöm.
(#) csatti2 válasza mrobi hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Kalibrálás alatt itt azt értem, hogy kiméred a valódi értékét és utána a szoftverben már ezzel számolsz.

Két lehetőség van. Az első, hogy megméred az AVCC feszültségét műszerrel. Ezután megméred az 1V1 értékét az ADC segítségével programból (AVCC fesz. = 1023).
A második, hogy kiválasztod az 1V1 referenciát az ADC-hez. Ez összeköti a uC-n belül az AREF pint a belső 1V1-el. Műszerrel kiméred. A második módszernél fontos, hogy ne legyen külső feszültség az AREF pinen! Az arduino-s AnalogReference nem állítja át ténylegesen a referenciaforrást, ez csak egy belső változót állít át. Az első analogRead fogja ténylegesen átkapcsolni a refet. Tehát olvass egy random analog bemenetet mielőtt megméred az AREF-et.
(#) csatti2 válasza szarka.p hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Huhh. Borzalmasan nehezen olvasható a kódod. A helyes tagolás nem az ördögtől való.

A megoldás: Keresd meg az összes TCNT1=0x0BCD; részt és írd át TCNT1=0x85ED; -re.

Amúgy ezzel mit is akartál csinálni? Ha input, miért írod?
pinMode(Button_start, INPUT);
digitalWrite(Button_start, HIGH); //pull up resistor
(#) szarka.p hozzászólása Jan 3, 2015 /

Hello.
köszönöm a válasz, kipróbálom de nem én írtam a neten találtam.
(#) szarka.p válasza csatti2 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Kipróbáltam működik.
Köszönöm szépen.
még annyi gondom lenne, hogy mikor állítom a percet, másodpercet túl gyorsan számol.
Ezzel lehet valamit kezdeni?
Köszönöm.

Idézet:
„pinMode(Button_start, INPUT);
digitalWrite(Button_start, HIGH); //pull up resistor”

Bekapcsolta a felhúzó ellenállást.

Köszi. Már le is mértem. Így már sokkal pontosabb lett a mérés.
(#) csatti2 válasza szarka.p hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

A b=25; értékét növeld tetszés szerint, amíg elég lassú nem lesz (pl. b=50; esetén fele olyan gyakran növel). (A loop eleje felé van)
Mondjuk lehet tévedek. Nagyon igénytelen a kód.

Ezt helyesen így kéne, a másik félreérthető (persze lehet, hogy csak engem zavar):
pinMode(Button_start, INPUT_PULLUP);

Igen, elméletileg így lenne a helyes. De sokan így használják.
(#) szarka.p válasza csatti2 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Köszönöm működik a dolog.
Most már próbálom véglegesíteni a dolgokat.
További szép napot.
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Jan 3, 2015 /

Sziasztok!
Mostanában tervezek egy több csatornás áram mérőt építeni. Néztem ezt és ezt, de nem tudom, hogy ezeket hogy lehet az arduinora kötni, mivel váltakozó jelet adnak ki. Ebből hogy lesz nekem kiértékelhető dc jelem? Van árammérő modul ACS712 alapú, de az eléggé pontatlan, és kis mágneses zavarra is nagyon eltér, már próbáltam.
(#) GPeti1977 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Graetz híddal egyenirányítod lehetőleg schottky diódákkal, és az áramváltó lezáró ellenállását a Graetz után kötöd esetleg ide egy kondenzátor szintén, egy aluláteresztő RC taggal mehet az analóg lábra. Amit mutattál áram mérőket azok nem tudnak DC komponenst mérni.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
(#) mikrokapcsolo válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Egy diódahíd, még ha schottkyval is csinálom, levesz 0,6V-ot, ez kisebb áramoknál pedig nullás mérési eredményt ad, és közel sem lineárisat az elején szerintem.
(#) kapu48 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Azért írtam hogy a lezáró ellenállást kösd a graetz dc oldalára, így nem vesz le, értsd meg az áramváltó működési elvét!
Másik megoldás ha true RMS to DC konverter IC-t használsz, vagy a trafó egyik fele féltápon másik az analóg lábra és a max frekvencia több mint 2x esével mintavételezve számolsz áramot.
(#) csatti2 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Nagyon pontatlan lesz így. Túl nagy lesz a veszteség. Nem terhelheti meg a jelét plussz elemekkel. A te megoldásod csak egy feszültségkövető műv. erősítő beiktatásával működhet, persze bemenetet védeni két schottkyval a V- és V+ hoz kötve.

Ha viszont már műv. erősítő, akkor érdemes integrátort építeni belőle és azzal már lehet DC jelet csinálni.
(#) GPeti1977 válasza csatti2 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Na ne mondd, az áramváltót lezáró ellenállás nélkül akarod használni?!

A graetz hídon mindenképpen feszültséget veszít. A diódák Vf-je megy a levesbe.

Azt adják hozzá. Nézd meg a képet. Az áramot a tekercs egy a lábaira kötött ellenálláson égeti majd el. Emiatt fesz. különbség lesz a két láb között. Az egyik lábat a földre kötve, megvan egy változó fesz jel. Ezt a jelet lehet a műv erősítő bemenetére kötni (először feszkövető, schottkykkal védve a - illetve a túlfesz ellen), majd máris megvan a terhelhető kimeneti jel (csak plussz tartomány). Ezzel a jellel tölthető egy kondi (dual opamp esetén mindjárt lehet integrátort is építeni).
Komparátorral észlelhető (LM393 pl. jól viseli a betáp feszen kívüli bementi jeleket is) ha a bemenő jel már negatív, generálhat egy digitális jelet, amire az uC-elen indul egy megszakítás. Ebben a megszakításban megmérhető az integrátor kimenetén lévő DC jel. Majd egy másik kimenettel kisüthető a kondi.
(#) mrobi válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Szia.
Van egy másik megoldás is. Kérdés, hogy hány csatorna lesz, illetve mennyire kell gyorsan frissíteni. Itt a rajz: Bővebben: Link.
Gondolom 50Hz-es hálózatban folyó áram akarod mérni. Egy periódus 20ms. Azért, hogy biztosak legyünk a dolgunkban, mérjünk le 10 periódust. 200ms ideig folyamatosan mérni. A maximum értékből kivonod a minimum értéket, majd megfelezed (ez ugye az amplitúdó). Ezután már csak el kell osztani gyök kettővel, és már meg is kapod az effektív értéket, ami neked kell.

Nem rossz megoldás de időnként újra kell majd szinkronizálni. A kristály nem halál pontos.
A schottkykat a biztonság kedvéért azért érdemes a bementi lábra tenni egy előtét ellenállással (a nagyobb pontosság miatt érdemes ugye úgy választani a "burden" ellenállást, hogy minél nagyobb/kisebb feszjelet generáljon), ha valamiért kilendül a megengedett 0V-5V tartományból ezek megmentik a uC-t.

Milyen szinkronizálásra gondolsz?

Ugye megkeresed az elején a feszcsúcsot. Ezután 50Hz-el mintavételezel. A gond az, hogy a uC órája nem tökéletesen pontos (a kristályt befolyásolja a gravitáció, hőmérséklet, stb.). Ezért idővel már nem a fesz. csúcsokat méri majd. Ezért kell újrakeresni a csúcsokat. Feltételezem, hogy hosszútávú méréseket szeretne végezni a kolléga (pl. fogyasztásmérés, stb.).

Pont ezért mondtam, hogy kérdés, hogy hány csatorna kell, és hogy milyen sűrűn kell frissíteni. Most írtam egy gyors programot. 200ms hosszan mér folyamatosan, nézi a minimum és maximum értéket. Ez idő alatt 1777 mérést végez. Azt nem tudom, hogy ezt milyen pontossággal, mivel két mérés közt csak annyi idő telik el ameddig megnézi a minimum, és maximum értéket. Ez közel 88 mérés egy félperiódusban. Ha ez így működne, akkor szerintem nem kellene foglalkozni a szinkronizálással.
(#) mikrokapcsolo válasza mrobi hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Maximum 6-8 csatorna fog kelleni. Nem lehet valami egyszerűbb műv erősítős kapcsolást összerakni, ami a kimenetén arányos dc-t ad?
(#) csatti2 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

DIPes arduinod van? Az csak 6 analog bemenetet tud.
Mrobi módszere is problémás lehet. Kicsit trükösebb ADC kezeléssel megoldható mondjuk (analogRead felejtős).

(#) reloop válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Szia! Hogyne lehetne. A saját rajzom valahol kallódik, a bemeneten soros ellenállást, vagy osztót használok az AC méréshez egy 5,1V-os Zener diódával határolva. Az LM358 ideális erre a célra test és +5V táplálással. A kimenő feszültség 3V környékén határolódik, úgy kalibráld az erősítést.
Következő: »»   71 / 854
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem