Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1641 / 2499
(#) voodoo válasza tothbela hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Mondjuk a tápfeszt is megkéne nézzem amikor lapít hány voltra esik vissza. Mert ha jól emlékszem 2x103Vdc. Ezt a zenei meg nem tudom én milyen értékeket hogyan állapítják meg?
(#) tothbela válasza voodoo hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Egyik módszer, hogy digitálisan rögzítik a kimenő jelet, a kimenő jel áramát, a tápfesz változását, ehhez még jön valami impedanciagörbe. Ezt analizálják valami célszoftverrel. Másik régebbi módszer, hogy a műterheléssel (ez nem csak egy ellenállás, hanem reaktív tagokat is tartalmazó komplex áramkör) terhelik a végfokot és a műterhelés ohmos részével fűtenek fel pl. olajat. Ezt a hőmennyiséget mérik jule-ban
(#) Alkotó válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Jan 5, 2015 / 1
 
Ebből nekem is van saját készítésű példányom (ma is működik), amit a saját visszarajzolásom és panelkoppintásom alapján készítettem (gyerekkoromban).
Mellékeltem a rajzomat és egy képet az eredményről.
(#) 13_Balu50 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Nagyon köszönöm, majd összevetem az enyémmel.
(#) tothbela válasza voodoo hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
It van egy link, nem ezt olvastam, de erre is hivatkoztakBővebben: Link
(#) reloop válasza fupeter hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Szia! Szedtem már szét hasonló kaliberű Geniust, az is hajlamos volt a búgásra. A problémát az erősítő panelen elég szerencsétlenül kialakított jel-vezetősáv okozta.
A hiba beazonosítása kedvéért az erősítőt tartalmazó egységet vidd a lehető legtávolabb a többi elektronikai eszközödtől. Ha ez érdemi javulást okoz, kidolgozunk valami megoldást
(#) reloop válasza fupeter hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Idő közben letöltöttem a kapcsolási rajzát.
Idézet:
„ha fülhallgatót dugok a hangfalba, akkor a hangfalakon megszűnik a zaj, és áttevődik a fülesre”

Mivel az RCA csatlakozó közvetlen kapcsolatban áll a fejhallgató jack aljzatával, a jelforrásod már eleve tartalmazza a búgást, esetleg a felhasznált kábel szedi össze.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
(#) fupeter válasza reloop hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Szia!
Volt, hogy levittem a villanyóra mellé az ottani konnektorhoz, ott is ugyanazt produkálta. Holnap kiviszem az udvar végébe, és beszámolok.
(#) reloop válasza fupeter hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Ha a fülhallgató bedugásától a hangszórók zaja eltűnik, akkor nem a panel szedi össze. A kapcsolási rajz megtekintése előtt gyanakodtam erre.
A hallgatót közvetlen a forráshoz (gondolom hangkártya) csatlakoztatva nincs búgás?
(#) fupeter válasza reloop hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Sajnos a búgás mindig fennáll, bármitől függetlenül, hogy mi van hozzá csatlakoztatva. Amúgy PC hangkártya igen
(#) zotya1983 hozzászólása Jan 6, 2015 /
 
Megerősödtek a vezetősáv felöli forrasztások, nézzetek rá a panel elvágásra jó e így,igazából átvezetés nincsen.
(#) voodoo válasza tothbela hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Amúgy megmértem, és ugyebár alajáraton kb 206Vdc van jelen. Max kivezérlésnél lecsökken 178V-ra.
Mit gondolsz? Lehetne még feljebb menni a kimenő teljesítményt nézve, ha a tápfeszültségen stabilizálnék egy kicsit? Valahogy megtartani közel állandó értéken? Mondjuk pufferek növelésével...
(#) tothbela válasza voodoo hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Lehet hogy még lentébb is esik, csak a multi nem elég gyors. Szkóppal érdemes megfigyelni. Több puffer az mindenképpen segít, főleg a basszusoknál. Normál toroidos tápnál én ha tehetem 4 ohmra tápáganként legalább 10000 µF-ot , de ha nem akarok spórolni 20000-22000 µF-ot teszek. Kapcsitápnál vigyázni kell, hogy a bekapcsolási áramlokés túl ne terhelje a kapcsolófeteket. Kilowattos SMPS -ekkel nem volt még sok dolgom, itt nem tudom mi az ésszerű max puffermennyiség. Nem tudom milyen topológiájú a kapcsitápod, meg kellene néznem, akkor többet tudnék mondani. Neked ha jól látom 2 db SE végfok megy egy közös tápról. Nagyon sokat segít, ha (úgy is kellene építeni agy kis jelerősítőt) az egyik csatorna ellenfázisban lenne meghajtva, a hangszórócsatinál pedig vissza forgatva. Így a sztereó jel, ami mélytartományban szinte ugyan az, mindig felváltva szipkáznák a puffereket a +/- tápról.
Ezt nem én találtam ki, de jó. Érdekelne, van-e a tápodban PFC, mekkora a primer oldali puffer, Mekkora a szekunder oldali puffer, HSW, vagy rezonáns. Egy közeli kép is segítene.
(#) Doncso válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Végül is miről koppintottad? Már nagyon kiváncsi vagyok mely hazai gyár készitette az eredetit.
(#) GeorgeAudio válasza Doncso hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
A kapcsolást jobban megnézve ez a PA300 néven futó erősítőre nagyon hasonlít, gyakorlatilag ugyan az, az alkatrész értékekben van némi eltérés. Mivel a PA300 egy az egyben Castone és a clip
is nagyon hasonló a Castone-hoz ezért szerintem Castone.
(#) voodoo válasza tothbela hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Nekem most a tápban két 470µF-os van/ág. Én úgy tudom, hogy ami egy trafós kivitelnél van puffermennyiség erősítőhöz, ott az SMPS-nél elég kb a 10-ed része is. vagyis 10.000µF-hoz szoktam mérni. Egyébként egy full hidas rezonáns tápról hajtom. Saját készítés. Jó persze biztosan segítene ha dobnék még rá egy kis puffit a végére. Csak nem tudom mennyit és, hogy azért érdemes lenne-e variálgatni. Nincs benne PFC. primer puffernek 4x220µF van berakva.
Ez nem sztereó vég. Ez egy sima monó blokk.

Itt egy link.
(#) Alkotó válasza Doncso hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Nem tudom. Az előlapra REFLEX volt írva, de ez lehet csak ámítás. Akkoriban ez nagyon stabil jószágnak számított.
(#) (Felhasználó 46585) válasza voodoo hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
"...SMPS-nél elég kb a 10-ed része..."

Miért? Legyen a végfok betápja 2 x 100V. A hangszóró ellenállása mondjuk 4 ohm. Akkor csúcsáramban a táp felöl fog folyni elvileg 25 A. Ha a végfok előtt nincs pufferkondi, akkor ezt a 25 A-t a tápnak kell szolgáltatnia. Ehhez kell egy olyan táp, ami 25 A-nél még nem megy áramkorlátba. Ezzel a táp pillanatnyi teljesítménye 25 x 100 = 2500W. Vagyis, e fölé kell állítani az áramkorlátot. A végfok effektív kimeneti teljesítménye: (25/1,414) x (25/1,414) x 4 = 1250W. E szerint kétszer akkora táp kell bele... Akkor hogy is van ez? Hát úgy, hogy az átlagáramfelvétel sokkal kisebb lenne, de ha kevés a pufferkondi, akkor nagyon hullámos áramot vesz fel a végfok. Vagyis, a pufferkondi a végfok által felvett áram középértékét igyekszik képezni, hogy a felvett áram minnél inkább egyenes legyen! Tehát, ha lehet, akkor csak egyenáramot, ne pedig hullámos áramot vegyen fel a tápból. A megfelelő pufferkondi a nagy áramcsúcsokat tudja szolgaltani a végfoknak, de ha ezek kicsik, akkor nagyon kicsi a hatásuk, tehát a felvett áram nagyon hullámos lesz. A baj ott van, hogy a felvett áram csúcsértéke olyan nagy lehet, hogy megszólal a táp áramkorlátja. Vagy esetleg elszállnak a tranyók a primer oldalon, vagy még rosszabb lesz az áram effektív értéke egy hálózati trafó esetében. Azt sem nehéz belátni, hogy elsősorban a mélyhangoknál kell nagy pufferkondi, mert a kHz körüli áramokra jóval kisebb kondi is elég. Ha rendesen van méretezve a pufferkondi, akkor teljesen mindegy, hogy kapcsitápról, vagy trafóról megy a végfok. De a kapcsitáphoz is legalább annyi pufferkondi kell.

Egyébként, még a tizedénél is kisebb kondi kellene ( kapacitásra ) ha a végfok felvett árama tiszta egyenáram. De ugye ilyen nincs...
(#) k_h válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Amúgy a kapcsolóüzemű tápoknál nem okozhat problémát a túl nagy puffer kondi, bekapcsoláskor?
Hirtelen kell feltölteni 10mF-ot és még akkor a tápban se biztos hogy bekapcsolás pillanatába beállnak a kívánt feszültség értékek.
(#) (Felhasználó 46585) válasza k_h hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
De, okoz problémát, különösen, ha nincs bennük áramkorlát. Ha van, akkor megszólal az áramkorlát, a tápból áramgenerátort csinál, állandó árammal feltölti a puffereket, aztán mehet a szekér. Egy rendes táp sem egyszerű feladat...
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Crown XS 500 1450 W SMPS nekem ez a végfokom a nagyobbik,ebben sincs spórolás a pufferrel! Az indítási (stb) védelemnél sincs kispórolva a nagyáramú fet.
(#) voodoo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Onnan vettem ezt a kb 10-ed részes bulit, hogy cimopata, lorylaci is valamikor az erősítőhöz készült tápjaikba se tettek többet. Valamit, ha megnézek egy gyári több kW-os 1U magas véget ott is arányaiban ennyi van ( tehát ott mondjuk 2x3-4000W-okra pakolnak fel) 3x-4x ennyit...(tessék megnézni 10-12 db van bennük slussz) most nem a pkn 3 fázisú 40 kilówattos gépére gondolok...
A másik meg egy hagyományos trafó esetén sokkal lassab diódák vannak és 50Hz-es töltésről van szó. Persze oda jó hogy 10.000µF kell 100-200W-hoz, hogy szép dinamukis legyen a csúcsokban is.
De persze ez csak saját tapasztalat és észrevétel. Nem mondom, hogy nem segítene a helyzeten egy kis kapacitásnövelés, csak nem tudom arányaiban megérné-e a kínlódás vele.
(#) (Felhasználó 46585) válasza voodoo hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Inkább a működési elvet kellene megértened, nem pedig azt nézni, hogy ki mit tett bele... én nem azt mondtam, hogy nem lehet kevesebb kondi benne, hanem leírtam, hogy ennek mik a következményei.
Egyrészt, a gyári végfokoknál amit lehet, kispórolnak. A másik, hogyha úgy csinálják meg a tápot, hogy ezt kibírja, vagyis betesznek annyival nagyobb félvezetőket, akkor elég bele a kevesebb kondi is. Feltéve, hogy kibírja az áramot.
(#) voodoo válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Holnap vagy holnap után faragok egy lágyindítót a toroidomhoz, hogy egyáltalán be tudjam indítani. Megnézem azzal milyen eredményeket hoz az erősítő.
63V-os kondit sorba kötnék neki, (mert ez a legolcsóbb megoldás és hogy picivel 100V fölé csak így tudok menni) 10.000µF-osakat 2-2db. Teszt erejéig elég lenne neki szerinted?
(#) k_h válasza voodoo hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Ezen a témán már én is gondolkoztam amúgy. Van itt a fórumon egy kondenzátor számító program. Amit a feszültség hullámzása alapján kell számolni. Ha kiszámolnád egy 100 wattos terhelésre 50hz-en elég lenne 1000-2000 mikro F is. Csakhogy nem 50Hz-el kell számolni, hanem az erősítő alsó határfrekiével, mondjuk 8-10HZ-el.
(#) reloop válasza k_h hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Szia! Félek OFF-ba hajlunk, de meg kell jegyeznem a szokványos hálózati transzformátoros tápokban a pufferek másodpercenként 100-szor kapnak töltést.
(#) (Felhasználó 46585) válasza k_h hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Pontosan! Nem túl sok az a 10 Hz... Ki lehet számolni is, de szimulátorban sokkal látványosabb a dolog.
(#) fupeter válasza reloop hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Szia! Jó távol vittem mindenféle kütyütől a hangszórót, és ugyanúgy búg, se erősebben, se gyengébben.
(#) (Felhasználó 46585) válasza reloop hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Ez igaz, de most az erősítő felőli felvett áramot kellene átlagolni, aminek a frekvenciája ugye jóval kisebb lehet, mint az 50 vagy akár 100Hz. Az, hogy a trafó belepumpál energiát, még nem jelenti azt, hogy az ideális, sima egyenáramhoz képest a végfok nem fog felvenni a tápfesz/ Rt nagyságú áramot... és ezt valahonnan fedezni kell. Ha kevés a kondi, akkor jön a tápból, már ha tud.
Szerintem, ez nem kellene, hogy off legyen, hiszen egy erősítő alapvető működéséhez hozzátartozik a felvett áramának időfüggvénye is. De hát legfeljebb átteszik máshova.
(#) (Felhasználó 46585) válasza voodoo hozzászólására (») Jan 6, 2015 /
 
Ez tényleg nem idevaló, van topikja.
Következő: »»   1641 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem