Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2467 / 3984
(#) BEMcorp válasza Imi091 hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Ha ilyen kevés LED van (a 3x10cm-re többet gondoltam bele), akkor még működhet is az 5V>>12V step-up konverteres megoldás.
Például ez.
Ennél olcsóbban nem oldod meg, és valószínűleg (feltételezem) saját erőből megcsinálni sem tudsz egy konvertert alkatrészekből. (De ha tudnál is, az se jönne ki olcsóbban mint ~500Ft)
(#) Imi091 válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

hát megcsinálni szerintem meg is tudnám(persze kis szájbarágás után), de nem kínlódnék feleslegesen a nyák maratásával főleg meg így, hogy szinte ugyan ott vagyok. Arról nem beszélve, hogy még ilyet nem csináltam(mármint nyák maratás, áramkör készítés)

A kérdésem akkor annyi lenne, hogyha egy ilyen konvertert raknék be akkor az usb-re visszamenőleg nem menne feszültség egy pici sem ugye?

3db led van 10cm-en és egy 151 ohmos ellenállás. Meg is villan egy pillanatra amikor bedugom, de annyira halványan, hogy csak sötétbe látszik és akkor is figyelni kell
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
(#) BEMcorp válasza Imi091 hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Nincs visszahatással az USB feszültségére, amíg nem terheled túl. Ha jól sejtem ez a 9 LED kb 60mA-t fogyaszt (jó volna, ha le tudnád mérni, persze 12V-os tápról).
Ha az USB portod tudja szolgáltatni (tartósan) az 500mA-t, akkor a 12V-os oldalt max ~180mA-el terhelheted (~90%-os hatásfokkal számolva).
(#) k_h válasza Sebi hozzászólására (») Jan 7, 2015 / 1

Én tennék még bele egy 15V-os z diódát is, hogy esetleg sztatikus feltöltődés miatt nehogy tönkremenjen a fet.
(#) proli007 válasza Imi091 hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Hello! Én nem vacakolnék ezzel annyit. Ha a Led-eknek egyenként teszel előtét ellenállást (pld. 9db. 100ohm-ot) Akkor a Led-ek fogyasztása 9*20mA=180mA körül lenne. Ha a ventilátor fogyasztásával együtt az áram nem haladja meg az 500mA-t akkor már is kész vagy..
(#) enmate95 hozzászólása Jan 7, 2015 /

Sziasztok! Hangfalak soros és párhuzamos kapcsolásánál hogyan változik az eredő impedancia? Egy 100w (4-8ohm)-os mono erősítőre szeretnék 2 hangfalat kötni.
(#) reloop válasza enmate95 hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Szia! Számolj akár az ellenállásokkal, sorosnál összead, párhuzamosnál replusz. Az impedanciamenet eltérősége miatt lehetőleg kerüld a soros kapcsolást!
Nem írtad hány ohm-osak a hangsugárzóid.
(#) dave500 hozzászólása Jan 7, 2015 /

Üdv!
Gyors kérdés:
Ha panelt készítek vasalásos technikával, akkor hogyan kell, vagy kell-e egyáltalán tükrözni a panelt?
Mert ugye 1 tükrözés elméletben van, amikor kinyomtatom majd felvasalom..
Előre is köszönöm!
(#) bbalazs_ válasza dave500 hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Attol fugg, hogy smd vagy furatszerelt. Ha furatos, akkor nem kell, mert akkor a masik oldalan lesznek az alkatreszek.
Szerencsere a vasalasos modszer reverzibilis (meg maratas elott), szoval ha nem jo, akkor lemos es ujra vasal.
(#) dave500 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Furatszerelt!
Sprint Layout 6-al terveztem, és szeretnék rá szöveget.. és ahogy néztem, és hagyom, hogy alapból tükrözze, majd tükörben megnéztem, és olvasható volt a szöveg. Ha pedig tükröztem a szöveget, akkor pont tükrözve volt a tükörben nézve.
Most akkor jól gondolom, hogy a panelt nem kell tükrözni, de a szöveget igen?
(#) Mircsof válasza dave500 hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Szia!
Idézet:
„Most akkor jól gondolom, hogy a panelt nem kell tükrözni, de a szöveget igen?”

Igen jól gondolod. Ha a végén azt akarod hogy a szöveg olvasható legyen, akkor tükrözni kell azt. Tehát kinyomtatva a szöveg ne legyen olvasható!
(#) attika válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Nem értem ezeket a kérdéseket,nyomtasd ki sima fehér A4-es lapra és forgasd és rögtön rá lehet jönni. Ha olyan alkatrészeket tartalmaz mint pl egy pic akkor ugye fontos,hogy az egyes láb az oda kerüljön.Ellenállásnál,diódánál,stb ,mindegy,hogy tükrözve van-e vagy sem mert azt simán megfordítod. Na ezt most jól megfogalmaztam,de remélem érthető azért.
(#) Mircsof válasza attika hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Csak a címzett rossz.
(#) Wind-Storm válasza k_h hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Így?
Ill. 9V-os elemhez jó lehet a 10V-os zener is?

getfile.png

(#) Wind-Storm válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Most jöttem rá hogy elrontottam a rajzot, tehát a katódot a negatívhoz akartam tenni, de ha nem kell akkor rendben van.
(#) kadarist válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Ebben nincs gate-source z-dióda.
(#) dokidoki válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Kadarist fórumtárs jól írja, Gate-re kellene védelem, Z-dióda..., hurokkal a gatenél sorosan 1-10K ellenállás, mert csak így lesz hatásos a szűrésnek berakott 10nF.(amúgy meg egy rezgőkör keletkezik a hurok induktivitása és a kondi kapacitása miatt) Mikor elszakad a hurok, onnantól semmi védelem és korlátozás nincs pld. a statikus ellen. A gate át fog ütni az első szellőtől. A drainkört is érdemes bolondbiztosra kivitelezni, mert ki-tudja, mit kötnek rá egyszer.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015
(#) dokidoki válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Ez igaz, nem is akarom tovább gyűrűztetni a dolgot. Ezért nem az eredeti felvetésre reagáltam, hanem inkább a képen látott kapcsolásra. Eddig a szakszerűségi kérés, felvetésébe belefért... de nem alakult ki a helyes válasz az én olvasatomban, ezért bátorkodtam írni.
(#) kadarist válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

A D-S-re nem kell Zener. A gate-re meg érdemes tenni a statikusság miatt, mert a hurok megszakadásakor ki tudja, hogy milyen feszültség kerül a védetlen kapura.
(#) teszti hozzászólása Jan 8, 2015 /

Sziasztok!
Vettem egy ilyen pontmétert http://www.hestore.hu/prod_10027707.html.
Az a problémám vele, hogy elkezdem balról jobbra tekerni, és nem csinál semmit, csak a legvégén engedi át a feszültséget.
Olyat szeretnék, amit ha elkezdek tekerni akkor folyamatosan engedje át a feszültséget.
(#) zolika60 válasza teszti hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Inkább azt írd le mire szeretnéd használni.
(#) teszti válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Ventilátorokat szeretnék vezérelni. 5v DC. Kb. 200mA-2A-ig.
(#) zolika60 válasza teszti hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Oda elektronika is szükséges. Egy ilyen poti kevés lesz.
(#) teszti válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

És ha csak 1 ventilátort kötök rá?
(#) k_h válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Nem! Ahogy már írták a G-S kivezetések közé, ahol a 10 n-os kondi is van.
(#) pucuka válasza teszti hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

A ventilátor feszültségéből, és a felvett áramából ohm törvényével ki tudod számolni az ellenállását. Például 5 V 200 mA az 25 ohmot jelent. Ha ez elé kötsz egy 100 ohmos ellenállású potmétert, akkor azzal tudod szabályozni. De annak az ellenállásnak 200 mA -t el is kell bírnia, ami 1 W -t disszipációt is jelent. Ez úgy szép nagydarab huzalpotméternek néz ki, és nem is olcsó.
A ventiben ráadásul egy külső gerjesztésű motor van, aminek a fordulatszámát a kapocsfeszültséggel lehet szabályozni, az előtét ellenállással pedig az áramát szabályzod. Ezáltal a nyomatéka is jelentősen csökken.
Ezt lehet helyettesíteni egy elektronikus szabályzóval, ami mindkét problémára megoldás..
(#) gernerakos válasza teszti hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Ennél egyszerűbbet szerintem nem fogsz találni....Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015
(#) holex hozzászólása Jan 8, 2015 /

Sziasztok. Milyen szabványos ellenállás TELJESÍTMÉNY értékek vannak? Már fél órája keresem a neten, de nem találok semmit.
(#) proli007 válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Meg rosszabbat sem, mer ha feltekered a potit megdöglik a BD..
(#) pucuka válasza holex hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Olyanok nincsenek. Régen volt szokás a teljesítmény felezés, (10, 5, 2, 1, 0,5, 0,25) de az újabb időkben a jobb ellenállás anyagok miatt ugyanolyan méret mellett a régi 0,5 W os ellenállás ma 0,6" W os. A gyártó katalógusából kell kikeresni a megfelelő teljesítményűt.
Következő: »»   2467 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem