Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   527 / 730
(#) Alkotó válasza Primary hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

Mintha azt hallottam volna, hogy a zöld pettyes szigetelésnek érezhetően jobb a hangja, mert a hupikék kicsit elkeni a középtartományt.... (ezt poénnak szántam).
(#) Primary válasza Buvarruha hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

Így néz ki a dolog:
  1. ___________
  2. |F       F       R|
  3. |         c         |
  4. |                 R|  
  5. |_________ |
  6. ___________
  7. |         F       R|
  8. |         C         |
  9. |         F       R|  
  10. |__________|

Nem ugyanolyanok a hangsugárzók, így szimplán csak kapcsolással nem tudom elforgatni. Az egyik frontot csak áthelyezéssel tudom a megfelelő pozícióba állítani. Így viszont nincs értelme a relés megoldásnak, így is úgy is át kell dugni.

Alkotó:
A mostani háttérsugárzóknak egy fekete és egy fehér éren megy a szufla, kicsit szürke is a hangjuk.
(#) Buvarruha válasza Primary hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Rendezd át a kéglit!
(#) Primary válasza Buvarruha hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Ennél jobb már nem lesz. Ha lesz saját kégli, akkor az majd jobb lesz.
(#) Pacsek hozzászólása Jan 9, 2015 /

Sziasztok!

Kezdő építőként az alábbi kérdéskörben szeretnék tisztábban látni:
Ha egy komplett hangsugárzónak a megmérem az impedanciamenetét.
Mi az amit le lehet olvasni belőle? Használható-e a hangváltó (át)tervezéséhez, helyettesítheti vagy kiegészítheti-e érdemben a mikrofonos frekvencia átvitel mérést?

Csatoltam egy meglévő régi dobozon mért impedanciamenetet, ebből mi látszik szakavatott szemnek?
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2015
(#) Hangszoro2000 válasza Pacsek hozzászólására (») Jan 9, 2015 1 /

Hogy nem szól mélytartományban?
(#) Pacsek válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Jó kérdés.

Egy 28cm szélessávú a mély benne, egy kissebb szélessávú a közepe és piezo a magas.

Lehet vele döngetni, átlagnépnek jó bulizni, hangminőséget hanyagoljuk, bár alkalmasint a gitár jól hangzik rajta. De hogy valójában mennyire megy le... hát 50Hz alatt nem sokat szól.

De azért érdekel a szakértői vélemény egy ilyen görbéről, mert ez egy jó állatorvosi lónak tűnik.
(#) andras99 válasza Pacsek hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Itt le van írva sokminden.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2015
(#) Hangszoro2000 válasza Pacsek hozzászólására (») Jan 9, 2015 1 /

És miféle doboz?

Egyébként az igyekezet hiábavaló kicsit, sokminden látszik egy impedanciamenetből is, de értelme csak összességében van a többi akusztikus méréssel együtt. Így magában maximum találgatni lehet, de ahhoz meg nem biztos, hogy elég jó a felbontás.
(#) Hangszoro2000 válasza andras99 hozzászólására (») Jan 9, 2015 1 /

Na ez pont nincs most rajta.
(#) Pacsek válasza andras99 hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Igen ez alapján készült a mérőkör. Egy egy hangszórónál nincs is kérdésem. Arra voltam kíváncsi hogy egy kész doboznál amiben a váltó is benne van mire használható az eredmény.

Hangszoro2000: Kb.40 literes zárt doboz amit mértem.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2015
(#) Hangszoro2000 válasza Pacsek hozzászólására (») Jan 10, 2015 1 /

A váltó-doboz-hangszóró működését tudod nyomon követni ellenőrizni.
(#) Pacsek válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Ok és mikor tekinthető szépnek?
Ha itt a fázismenet szép, akkor elvileg jó, vagy ennek az impedancia és fázismenetnek amit a hangsugárzó csatijain leveszek annak nincs sok köze a tényleges hang mikrofonnal mért fázismenetéhez? Gyanítom hogyha ez szép attól még a hang lehet nem szép is...

Azért érdekel a dolog mert ez az amit jól tudok mérni, mikrofonos méréshez nincsenek ideális körlüményeim sem, és megbízható pontos eszközeim sem. Ott maximum csak relatív hangnyomást tudok mérni, kalibrálatlan mikrofonnal, ami durva hibájkra jó maximum, és 5Khz alatt.
(#) Hangszoro2000 válasza Pacsek hozzászólására (») Jan 10, 2015 1 /

azt nem mondhatom, hogy nincs köze ahhoz, amit hallasz, nagyon is sok köze van. De, nem ez alapján érdemes hangváltót tervezni, annak ellenére, hogy a legtöbb félvezetős erősítő is igen érzékenyen képes reagálni az impedanciamenetre, ezt a tervezési gyakorlat csak ritkán figyeli, hiszen az akusztikus mérésekkel begyűjthető információk fontosabbak, azok a hibák zavaróbbak, inkább azokkal együtt lehet és kell értékelni. Különben is, a hangsugárzót mindig egészében-rendszerben kell vizsgálni, nem bontható különálló elemekre sikeresen.

A kimenőtrafós csöves erősítők egyfajta kivételnek tekinthetők, ott kötelező az el. impedanciát maximum a névleges érték kb. másfél-kétszerese alatt tartani középtartományban.
(#) ptesza válasza Pacsek hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Valami nagyon nem jó.

A két púp közötti völgy mélypontja a reflexdoboz hangolási frekije. 1 Khz? Ennek 30~40 Hz nek kellene lennie.
(#) Hangszoro2000 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 11, 2015 / 1

Dehogyis.
(#) rozsdas111 hozzászólása Jan 11, 2015 /

Sziasztok!
Azt kérdezem hogy VIDEOTON DC2050E hangfal mélyközép hangszóróját HA20/1018 ( 8 Ohm névl.40Watt) cserélhetem-e HA20-569 ( 8 Ohm névl.80Watt) hangszóróval? Az eredeti hangváltónak okozhat-e valami problémát?Az erősító amit hozzá használok az RA6363S.
Más alternatíva aHA20-484 ( 8 Ohm névl.35Watt) ezt kicsinek találom mert az erősítőnek minimum 40 Watt terhelés kell.
(#) q765 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Hacsak terhelhetőségben különböznek, akkor nem okozhat problémát egyiksem.
Terhelésed minden helyzetben 8 ohm.
Inkább más adatok lehetnek fontosak, Hangszoro majd felvilágosít.

Hangszoro2000. :

Múlt héten kérdeztem egy furcsa dobozról. Nincs még nálam, jövőhéten ittlesz.
Azért nemírtam.
(#) gyuszo válasza rozsdas111 hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Legjobb megoldás az eredeti hangszóró megjavítása. Az eredeti helyettesítője a HA20-484, ami névl 35 VA, de szerintem a HA20-569 névl. teljesítménye 55VA .( zenei 80 VA )
A 484-es hangszórót javaslom, ebben az esetben a hangváltón sem kell változtatni.
Ebben az esetben nemcsak a mélyközép hangszóró, hanem az egész hangsugárzó ( DC 2050 ) teljesítményét kell figyelembe venni , ez volt a RA 6363s készülékhez adott hangsugárzó .
A 484-es 90 db, az 569-es 89db érzékenységű, de a lengőcséve, mágnes átmérő, stb különböznek.
Csere esetén mindkét hangsugárzónál egyformára kell. Ezért is célszerűbb a javítás.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015
(#) rozsdas111 válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

A javítás is érdekes lehet. Habszélt ajánlott lenne cserélni, bár még egyben van de már kezd ragadós lenni. Ma kicseréltem a két hangfal vezetékeit, mert a régi madzagon nem tudtam megállapítani hogy melyik a + pólus. Kiszereltem a hanszórót és gondosan ügyelve arra hogy a + és - megfelelően legyen kötve beszereltem az új madzagot. A próba alkalmával vettem észre hogy az egyik mélyközép néma. Megcserélve is a néma néma maradt. Mitől és mikor némulhatott el? Tegnap még fel sem tűnt, pedig szép nem túl erős kellemes hangerőn hallgattam vagy 2 órát. Peremet már cseréltem egy másik hangfalon, de nagyobb javításra nem mertem vállalkozni- Hogyan lehetne életre kelteni?
(#) dB_Thunder válasza rozsdas111 hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Idézet:
„Mitől és mikor némulhatott el?”

Idézet:
„beszereltem az új madzagot”

Lehet hogy madzag nem vezeti az áramot?? Vezetékkel kellet volna próbálkozni!
(#) rozsdas111 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Ha,ha,ha. Az én madzagom vezeti az áramot. Nem akármilyen madzag ám az!

A polaritás megállapítása miatt nem kellett volna vezetéket cseréni. Egyszerűen ki lehet mérni, de ha fordítva van bekötve a pólus, és a membránszél is hibás, ettől már elnémulhat a hangszóró. A mérésnél kifelé kell mozdulni a membránnak.

Oké,de én ennyire nem értek hozzá. Amatőr, autodidakta, mezei vagyok. Ha bővítenéd a mérési tudományomat annak örülnék! Biztos ami biztos most olyan vezeték van rajta aminek az egyik szála meg van jelölve.

Egy 4,5 V-os lapos elem is megteszi. Ha megfelelően van rajta, kifelé mozdul, és megvannak a pólusok.

köszönöm.
(#) Hangszoro2000 válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 12, 2015 1 / 1

Idézet:
„ha fordítva van bekötve a pólus, és a membránszél is hibás, ettől már elnémulhat a hangszóró.”

Ennyitől még szólna, nem lényeges hogy fordított vagy sem, önmagában a fázis nem számít, csak valamihez (pl. másik hangszóróhoz) viszonyítva kezd lényeges lenni, tehát az elvárás nagyjából, hogy egyezzen meg a bal oldal bekötése a jobbal.
(#) Hangszoro2000 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Jan 12, 2015 1 / 1

Az erősítő nem fog tiltakozni a papíron kisebb terhelhetőségű mélyhangszóró miatt. A kétféle HA20 (1018 és 484) ebből a szempontból megegyezik, nincs nagy különbség, legfeljebb a mérési módszerek miatt van az adatlapon egy kis eltérés. Lehetne írni rá akár 100W-ot is, mint ahogy az olcsó és rosszabb hangszóróknál csinálják (pl. SAL, MNC, Dibeisi, stb.). Csak nehezebb lenne indokolni.
Egyébként lehet 569-et is tenni bele, talán még jobban is hasonlít az eredeti mélyközépre a hangváltó szempontjából, viszont a 484-esnek mintha kicsit több volna a mélye abban a zárt dobozban. Minimális a különbség.

Membránszél nélkül üzemeltetett hangszórónál nagyobb az esély a kivezetés szakadására valahol. Attól is elnémulhat. Ha az erősítővel közvetlenül a hangszóróra csatlakozva sem szólal meg, akkor nincs mit tenni, javítani kell, megkeresni a szakadást a kivezetés és a lengőcséve között.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
(#) gyuszo válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Igen sajnos volt olyan a kialakítás miatt belevert a mágneshez a lengőtekercs, megsérült és leszakadt, ezért némult el, erre gondoltam.
(#) Hangszoro2000 válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 12, 2015 1 /

Áh most már értem. De mindegy milyen fázisban kötöd be, ugyanúgy mozog a membrán.
Következő: »»   527 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem