Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   75 / 854
(#) varttina válasza VePe00 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

A legtöbb helyen úgy árulják ezeket a kis méretű Arduinokat, és egyéb fejlesztő paneleket, hogy a tüskesort magadnak kell beleforrasztanod. Ha a mellékelt négyzet profilú tüskesor helyett kör keresztmetszetű,"precíziós" tüskesort ültetsz be, az egész panelt bedughatod egy 0,6" széles DIP foglalatba.
(#) csatti2 válasza VePe00 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Olyan jelek esetén amelyek mind pozitív mind negatív résszel rendelkeznek (tipikusan ilyenek az audio jelek) egyszerűen az előfokba épített invertáló/nem invertáló műv erősítőkkel szétválasztható a pozitív illetve negatív (negatívot ráadásul "befordítjuk" pozitívba ) részre. Ezután ez mehet két ADC bemenetre és így nyerhetünk 1bitet. Amit te gondoltál az sajna nem lehetséges, hisz ahhoz az LSB alatti elveszett részt kellene erősíteni és azt ráküldeni az ADC-re újra (elméletileg a mért jel -> DAC, majd kivon, de ez persze nem megy a gyakorlatban).
(#) VePe00 válasza varttina hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Nem is tudtam, hogy ez ennyire pici Ugye méret nincs megadva (mint a mekis fotókon )
(#) VePe00 válasza csatti2 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Most mondanám, hogy értem, de inkább figyelek és bólogatok
Még nagyon kezdő vagyok, sok minden érdekel, próbálom belőni az utat (mikro, 3D modellek/nyomtatás, quadrocopter....)
(#) kapu48 válasza VePe00 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Olvasva a hozzászólásaidat, az az érzésem támadt, hogy csinálni akarsz 1 fakerekű biciglit!
És el akarsz vele jutni a holdra?
(#) KBal76 válasza VePe00 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Itt láthatod mekkora is ez, a kezemben. Egy "összefogó" panelbe van beültetve, ami a kártyaolvasó (írtam fentebb) szintillesztését is végzi.
(#) VePe00 válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Köszönöm a felvilágosítást, most eltátottam a számat Micsoda egy kis bütyök az egész

kapu48 - Erről szó sincs, csak nem akarom elárasztani félmondatokkal a fórumot, hiszen saját bőrömön is érzem, hogy mikor néhány száz vagy ezer oldalt kell végigolvasni és pár szavas vagy off hozzászólások vannak sok helyen, eléggé időt rabló.

Az elejéről kezdek mindent, de nem akarom villogóra pazarolni a pénzemet. Ezért használok szimulátort, meg olvasok és nézek videókat. Ha valamit készítek, annak legyen értelme is, legyen kicsit kihívás is, esetleg hasznos, hiába lehet megvenni olcsón (mint pl vicsys ledoszlopos hőmérője, újrarajzolom valamilyen progiban a nyákot, elolvasom a leírásokat, esetleg számolok, amiket tudok, hogy megértsem).

Elektronikában kezdő vagyok, de elég gyorsan haladok. Tény, hogy nem leszek professzor, de nem is célom, a lényeg a teljesen megértett gyakorlati alkalmazása ezeknek a dolgoknak.
Esetleg androidra valamilyen vezérlő progit majd hozzá, ilyenek.

Ha ezzel kész vagyok, jöhet a 3*3*3 led kocka, aztán a nagyobb, egyedi effektekkel. Csak nem tudom hol kezdjem az Arduinot, de lehet veszek egy ilyen új Megát (2560), aztán a többit majd erről programozom.

Igazán örülök, hogy kaphatok itt hamar válaszokat, hálás vagyok érte! Így azért még gyorsabb lesz a tanulás.

Köszönöm mindenkinek!
(#) csabeszq válasza VePe00 hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

> Az elejéről kezdek mindent, de nem akarom villogóra pazarolni a pénzemet.

Pedig lehet, hogy érdemes lenne szépen lassan kipróbálnod a kezdetektől példákon keresztül a chip képességeit és kifizetni azt a 25 Ft-ot villogóra (LED + ellenállás).

Itt a fórumon már nem először volt olyan probléma: hogy jaj tönkretettem az IC-t és már csak tized fénnyel világít a LED, pedig tegnap még teljes fénnyel égett. Röhögünk rajta, mert ugye lám mennyi probléma is lehet egy LED ki/bekapcsolásával, ha fogalmad sincs, hogy mit csinál a mikrovezérlőd belülről.

(#) VePe00 válasza csabeszq hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

Igazad van feltétlenül. Nem az ilyen tételekre gondoltam, hanem ha SOK ilyen kis "próbákat" készítenék (nem csak mikrot) az számomra drága. De rá kell jönnöm, hogy sajnos másként nem lehet.
(#) mrobi válasza VePe00 hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

Ajánlom figyelmedbe a dugdosós próbapanelt. Nagy segítség, nem kell nyákot készíteni. Tanuláshoz szerintem nagyon hasznos. Én is ezen kezdtem, sőt még most is sok áramkört ezen építek meg (részben vagy egészben) mielőtt elkészítem a végleges tervet.
(#) varttina válasza csabeszq hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

Ezzel teljes mértékben egyet értek. Szerintem is érdemes végigpróbálni az alapprogramokat az egy LED-es villogótól kezdve, a hőmérőn át az egyszerű óráig. Végigpróbáltam szinte mindent, amihez megvoltak az eszközeim. Az egy LED-es villogóval kezdtem, használtam már Arduinoval RTC modult, léptető motort, emuláltam billentyűzetet, egeret, most az SD kártya kezelésnél tartok. Mindenből tanulok valamit, így ha valami komolyabb dolgot akarnék megvalósítani, már az alapok meg lesznek hozzá.
Szerintem ez az egyetlen járható út. Ráadásul már az is ad egy sikerélményt, ha a programban megírt módon villogni kezd az a LED.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2015
(#) csabeszq válasza varttina hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Én egy panelt építettem modellvasúthoz. A feladata annyi volt, hogy 8 szakaszon különféle sebességgel írányíthatja a vonatot és megmondja, hogy van-e vonat az adott szakaszon, vagy nincs.

Az első kísérlet és a végleges működőképes megoldás között 2.5 év telt el. Gondolom a többi már egyszerűbben fog menni, mert a tanulási időszak lezárult.

A mikrovezérlő a tényleges fizikát követi, mely a tapasztalatok alapján köszönő viszonyban sincs a papíron kiszámolttal.

Példa: feszültséget kapcsolok a sínre, rajta van a vonat és mégsem mutat semmit az áramérzékelő. Ennek az oka az, hogy a legolcsóbb opto-csatolót vettem meg és a kiadott feszültség, a vonatban ténylegesen meginduló áram, majd a visszacsatolás között eltelt idő 300 us körül volt. Sokkal gyorsabb volt a mikrovezérlő, mint a mögötte lévő hardver.

Rengeteg vakvágány, elpazarolt energia, idő és pénz, ezt pedig úgysem fogod megúszni.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2015
(#) VePe00 hozzászólása Jan 14, 2015 /

Lassan majd beszerzem a legfontosabb dolgokat. Egy ilyen dugdosós próbapanel tervben van, utána igazából nem hiányzik semmi a tesztelésekhez.

Csak nekem nincsenek elfekvőben alkatrészeim, de majd valahogy lomolok ilyeneket
Most költöztem 3 hónapja, itt nincs ilyen kapcsolatom. De böngészem az ingyen elvihető cuccokat itt
(#) proba válasza VePe00 hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Bármilyen használhatatlan elektromos hulladék jó alkatrészbánya. Ahogy elnéztem némely kuka DVD kijelzője, gombsora is teljesen használható egy valamiféle soros buszon keresztül.
Esetleg van még benne motorvezérlés / motor.... Már egy csomó kísérletet el is végezhetsz.Ha led mátrixot akarsz, olyan hulladékot keress, amiben ledes 4 digites kijelző van. ( esetleg kuka beltérikből) Ha erre egy órát tudsz készíteni, már közelebb vagy a mátrixok összes problémájának megértéséhez.
(#) andykaaa hozzászólása Jan 14, 2015 /

Egy, valoszinuleg lama kerdessel fordulok hozzatok.
Nem vagyok programozos gyerek, de sikerult egy otthoni automatizalas progit osszehoznom ChipKIT-en.
Egy (olcsobb) Atmega IC-s bredboard-ra szeretnem feltolteni. Van is egy Arduino UNO panelem, csakhogy az Atmega328 nem eleg, jol jonne meg legalabb 2 digital lab es persze egy kis memoria.
A kerdesem az lenne hogy az UNO-val ISP modba programozhatoak nagyobb teljesitmenyu Atmega IC-k ? Keresgeltem a neten de nem igazan talaltam valami biztosat. Csinaltatok-e mar ilyet ?
Koszonom.
(#) csatti2 válasza andykaaa hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Igen lehet. Itt egy útmutató. Igen csináltam, de egyszerűbb venni erre a célra egy USBASP-ot. Mondjuk nem teljesen értem a problémádat. Saját panelt akarsz építeni a szokásos arduino körítés nélkül? Ha nem, vegyél egy Arduino Megát és megoldódott az összes gondod (plussz memória, rengeteg további IO). Ha igen, akkor is ragaszkodnod kell az arduino által támogatott uC-hez (az UNO az egyetlen DIP-es kivitelű tudomásom szerint) ha arduinora írt programot szeretnél használni (ha meg nem, akkor pedig rossz fórumot választottál ).
(#) andykaaa válasza csatti2 hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Mint irtam nem ertek a programozashoz, ezelott egy fel eve azt sem tudtam hogy mi az arduino. Halvany gozom sincs a tobbi programozasi nyelvhez, de ez az arduinos micsoda ez megfogott es sikerult is megcsinaljam vele amit terveztem.
A gond az hogy nem akarom a ChipKIT panelomat lefoglalni, inkabb egy minimalis komponensekbol allo panelt epitenem csakhogy az Atmega328 -as IC nem eleg, valamivel nagyobb kellene, egy 64-es peldaul.
Tehat, a kerdes az lenne hogy ezzel az ISP modszerrel Arduino UNO (Atmega328) panelen keresztul lehet-e nagyobb Atmega IC-ket programozni ? Mondjuk Atmegas 64 -est, vagy mast, letezik hozza megfelelo bootloader ami ugyszinten Arduino progival feltolthetnem ?
(#) mrobi válasza andykaaa hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Szia.

Nézz utána a Sanguino nevezetű "projektnek". Ott egy atmega 644-et használnak. Van belőle DIP40-es kivitel. 64K.
Gondolom tudod, hogy úgy működi az arduino rendszer, hogy mindegyik chip-hez van egy core fájl. Tulajdonképp az Alappanel menüben található kivitelek. Na most az atmega 644-hez le kell tölteni a hozzá való core fájlt. Bele kell tölteni egy bootloadert, és már lehet is úgy használni mint egy arduinoból kivett atmega 328-as chipet.
(#) andykaaa válasza mrobi hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Eddig tiszta, vagyis kapiskalom, talaltam is valamit, de mindezt (a feltoltest) meg lehet oldani Arduino UNO panellel, ISP modba ?
(#) mrobi válasza andykaaa hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Természetesen. Annyi, hogy az arduinora fel kell tölteni az ArduinoISP nevű programot, hogy be tudd vele égetni a bootloadert.
(#) rmis válasza csabeszq hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Ebben az a vicces, hogy a legtöbb panel a beépített ellenálást a LEDdel tartalmazza, sőt ugye a villogtatás az alap progi, úgyhogy lehet spórolni 25 F-ot
Ez inkább potira lehetne költeni és akkor pl analóg bemenet+PWM vezérelt LED kombóját meg lehet írni, az meg már egybevág a LED-kockával...esetleg soros porton kapott adatokkal kapcsolgatni a LED-et...szintén hasznos lehet.

És ehhez nem kell szimulátor, a panel alapból tudja azért a sima villogót lehet bonyolítani...
(#) plutoka hozzászólása Jan 14, 2015 /

Lenne egy kérdésem, melyik elemmel lehetne kiváltani egy 328P-PU-t amin van USB port ?
(#) kapu48 válasza plutoka hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

(#) plutoka válasza kapu48 hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Zsiir, csak nem lettem vele előrébb.
(#) csatti2 válasza plutoka hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Ha szigorúan vesszük a kérdésedet, akkor a válasz semmilyennel, hisz nincs olyan uC, ami pont olyan lenne mint a 328P plussz USB bemenet. Ahhoz, hogy jó választ adjunk kicsit többet kéne tudnunk a problémádról.
Mire akarod használni az USB-ot? Sorosan akarsz továbbítani adatokat? Billentyűzetet akarsz imitálni?
Az esetek többségében megfelelő megoldás, ha valamilyen kiegészítő IC-vel oldod meg az USB kapcsolatot (pl. FT232 család), így teljesen mindegy milyen uC-t használsz.
Ha ragaszkodsz a beépített USB-hez, akkor jó lehet pl. az Arduino DUE kártya (3V3 a fesz.!).
Ha nem számít az Arduino-s környezet, akkor jó pl. az Atmega16U2, amit az UNO is használ az USB kapcsolatra.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2015
(#) andykaaa válasza mrobi hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Erre gondoltal ? Vagy valami ilyesmire ?
(#) mrobi válasza andykaaa hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Az lesz az.
(#) atus1981 hozzászólása Jan 15, 2015 /

Sziasztok!
Ilyen TFT panellal volt dolga valakinek már? Én sajnos nem tudok a "hangya háborún" túljutni.
(#) benjami válasza atus1981 hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Ha ST7783 chipes akkor a mellékletben levővel próbálkozhatsz.
(#) atus1981 válasza benjami hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Köszi, de ezzel sem történik semmi más
Nem tudom milyen chip van rajta, viszont amik vannak példák, azok soros portra írják az éppen aktuális funkciókat, de a kijelzőre továbbra sem ad képet, csak a hangyákat.
Következő: »»   75 / 854
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem