Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MOSFET-ek

Témaindító: Dzót, idő: Okt 1, 2005
Lapozás: OK   24 / 38
(#) Alex2 válasza ferci hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

4. ábra:
Bővebben: Link
(#) don_peter válasza Alex2 hozzászólására (») Nov 20, 2014 /

Remélem.. Élesben nincs vele gond, ha lesz illetve megjön a szkópom, akkor pontosítok.
Egyelőre szépen dolgozik...
(#) Alex2 válasza don_peter hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Lehet, hogy így kicsit túlterhelődik a tranyó pár. Valószínűleg nagyobb ellenállással is simán megy. Ahogy írtuk, próbáld ki 27 Ohm-mal.
(#) attti hozzászólása Dec 6, 2014 /

Sziasztok!
A mai nap tisztítottam az ups-emet és miközben fújtam le a pórt róla belement valami, és egy nagyot szikrázott. A vezérlés szerencsére hamar reagált és leállította. Mikor szétszedtem láttam, hogy a n-mosfet híd szétment benne, az inverter részben. Mivel nálunk ilyet nem kapni(én TME-n néztem), kerestem hasonló tulajdonságokkal rendelkezőt helyette, csak nem tudom kelle még valamit módosítani vagy egyáltalán megfelel-e? Ez az eredeti: Bővebben: Link amiket kaptam: Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link
(#) holex hozzászólása Dec 8, 2014 /

Sziasztok. Adott egy közös anódos 7 szegmenses kijelző 6 digittel. Mivel időmultiplexelt lesz a vezérlés, azért nem elég csak a szegmenseket kapcsolgatnom, hanem a 6 anódot is kapcsolgatnom kell. Ehhez ugyebár P csatornás MOSFET-ek kellenek. A kérdésem az lenne, hogy hogy lehet átalakítani úgy a kapcsolást, hogy N csatornással is megoldható legyen a dolog?
(#) ktamas66 válasza holex hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Át lehetne alakítani, csak az a lényeg, hogy a tápfesznél nagyobb feszültséggel kell vezérelni. Ez többféleképpen elő lehet állítani, tápból vagy PWM jelből feszültség duplázóval, de szerintem legegyszerűbb PNP tranzisztorral, vagy mondjuk egy TD62783-al.
(#) mraulajos hozzászólása Jan 11, 2015 /

Hali!
Tudom, - a jobban hozzáértők számára buta a kérdés. A linkben feltüntetett alkatrész D-S lábain mind két irányba drótot mérek, akkor az kuka.?
(#) Bakman válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

A G és S lábakat zárd rövidre, majd azután mérj a D-S lábakon úgy, hogy a Gate lábat elkerülöd. Dióda mérésben a Gate-et fel tudod úgy tölteni (mivel tulajdonképpen egy kondenzátor), hogy az általad leírt jelenséget produkálja.
(#) mraulajos válasza Bakman hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Megtettem a leírtakat, a mérés ugyan azt jelzi, mind két irányba zárlat.

Akkor kuka.
(#) fecameca hozzászólása Jan 11, 2015 /

Sziasztok! Nekem egy HIP 4081 MOSFET hídmeghajtó kellene, de nem találok sehol. Drága?

Köszönöm!
(#) rolie válasza fecameca hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Szia! Attól függ, kinek mi a drága. Nem a legolcsóbb, de döntsd el magad. DIP tokost itt rendelhetsz, de ez nettó áras.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2015
(#) fecameca válasza rolie hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Köszönöm. Mindenképp kellene, ha jó lesz vele a cucc, akármennyiért megéri, de ha beteszem, és szétpukkan, akár a régi, akkor még az olcsó is drága. Van valami javaslat, hogyan kellene kipróbálni? Talán szakadozott a trafó, amire dolgozott, pedig fél tápról próbáltam. Azért csak nem mehetett tönkre, mert nem szeretik az üresjárást? Ha egy FET elmegy, viszi magával ezt a nem éppen olcsó IC-t is sajnos. Már azon is gondolkoztam, meg próbáltam is trafót tekerni, de kevés lett rajta a menet? Füstölésig kellett kihajtanom a tranzisztort, ami a trafóra dolgozott 1:1 áttétel mellett. 5x20 menetet tekertem ferrit gyűrűre, és bekötöttem fázis helyesen, túl sok tekercs kell rá, 4 FEThez azért nem nagyon járható út az se. Ezek a Fetek úgy beterhelnek neki 1 MHz-en, hogy alig negyedére esik a vezérlő feszültség az üreshez képest, ráadásul a négyszögből háromszöget csinálnak, nagy a bemenő kapacitásuk.
(#) rolie válasza fecameca hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Nincs mit. A lelki világához nem értek, esetleg valamelyik kapcsüzemű táppal foglalkozó topikban érdeklődj.

Még annyit kérdeznék. Ez a MosFet egy 12V os akkutöltő 230V os kapcs.üzemű tápjában van. A G - S láb össze van kötve, egy zenerrel, ami, ha jól olvastam le, 18Vos. Kérdésem, hogy ez az érték szerinted jó, nem lehet 10V os? Ezt is cserélnem kell, mivel ez is drót.

Az adatlap szerint a Vgs nem lehet több, mint 30 V. A zener valószínűleg csak biztonsági elemként van a G-S között, hogy 18 V-nál feljebb ne mehessen a feszültség. Tehát ha az a kérdés, a 18 V nem sok.

Köszönöm!
(#) foxi63 válasza fecameca hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Szia!
Arra nem gondoltál, hogy esetleg túl sok a menet?
A primer indiktivitás a meghajtó trafón olyan nagy, hogy nincs mágnesező áram, tehát nem alakul ki megfelelő mágneses indukció,nincs is a szekuderen delej.
N=Ux10000/4*B*A*F tehát kb. 12 volt és 0.1T 0.5cm2 és 1MHz ????
Ha tényleg 1MHz talán 1-2 menet lehet.
(#) fecameca válasza foxi63 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Konkrétan egy gyári gép (kozmetikai). Összetörték az érintőképernyőjét. A családban van, aki meg tudná írni a vezérlést PIC-re, csak a teljesítményfokozat nem akarja bírni az 1 MHz-et, pedig a képernyőjén az volt kiírva,hogy annyiról ment. Amikor rákötöttem a vezérlés helyére az 1 MHz-es oszcillátort, a végfokozat elhalálozott, pedig sok vonalillesztő 74HCT541-en megy keresztül, mire eljut odáig a jel, és szép négyszögjel van, nem értem az egészet, évekig használták, és nem volt baj a teljesítményfokozattal, én ráadom az 5V 1MHz-et, és egyből elfüstöl, pedig csak egyharmad tápról próbáltam, az eredeti tápja 48V, arra rá sem merem kötni, ha már 20 volt alatt is füstöl. Ez a hídvezérlő meg drága kísérletezgetésre, akkor egyből jónak kellene lenni, ha sikerül beszerezni. A trafós meghajtás csak azért jutott az eszembe, mert drága a HIP 4081, trafó méretezéshez ezen a frekvencián nem értek. Komplementer hidas megoldásokat láttam motorvezérlésben, de ezek 4 egyforma IRF540-el oldották meg az invertert, azért volt benne a HIP és foglalatban, mert gondoltak rá, hogy a FET-ekkel együtt az is tönkre szokott menni.
(#) fecameca válasza foxi63 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Az iazán nagy bajom az, hogy MOSFET H híddal csak motorvezérlést találok, nagyfrekvenciás alkalmazást viszont egyáltalán sehol nem.
(#) fecameca hozzászólása Jan 14, 2015 /

Sziasztok! Vettem 2 darab IR 2111-et, mert a HIP 4081 drága, nem kapni minálunk, csak rendelni lehet, és nem tudni mitől szállt el nagy a kockázat, hogy újra úgy járok. Az IR 2111 meghajtásához 12 Volt kell, ezt sajnos utólag olvastam ki az adatlapjából, és nekem csak 5 Volt négyszögjelem van, két ellenkező fázisú jel rendelkezésre áll, azt megoldottam 1 tranzisztorral, és a buffereken keresztül már eléggé szép a négyszög alakja. Hajnalig kínlódtam további tranzisztorokal, berakni az IR 2111 elé erősítőnek, de nem sikerült a négyszögjel jelalakját 1 MHz-en megtartani. A felfutó éleket mindenképp levágja, akármit csinálok. Az IR 2111 5V-ról meg se szólal. Segítsen valaki!
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2015
(#) foxi63 válasza fecameca hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

A HIP4081-et mi hajtja? Mert egyáltalán nem biztos,hogy 1MHz a kívánt jel frekije. A pwm jelet mi állítja elő?
(#) fecameca válasza foxi63 hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Minden jel oda- vissza a kontrollertől 74HCT541 eken keresztül megy mindenhova: Értendő ebben az állítólagos 1 MHZ, amit a CPU szolgáltatott, aminek összetörték az érintőképernyőjét. Még működő állapotában kiírta, hogy 05, MHz és 1 MHz a választék, ezek közül ismerve a kínaiakat, lehet, hogy az egyik kamu. Az ultrahangos zsírbontó frekvenciája sem állítható, csak a képernyőn, amúgy fix 40 KHz más nem is lehet, mert ennyi a piezo rezonanciafrekvenciája. A Kijelző elhalálozott, mikor másik , nem hozzá való érintőképernyővel próbáltam, megszaladt az 5V. Az egészet megírnák PIC-re, ami nem nehéz, mert a kezelés elindításán kívül csak reléket kell húzatni. Sajnos az 5V vezérlőjel is a CPU-ból jött, ami nem kelthető életre, hanem vettünk 1 MHz fémdobozos kvarc oszcillátort, amibe elektronika is benne van, gyönyörű négyszögjel a kimenete. Sajnos ez is csak 5V csúcstól-csúcsig, ezt keresztül kell küldeni a 74 HCT541 buffereken, még szebb a négyszög, de sajnos csak 5V.
(#) fecameca válasza foxi63 hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Viszont, amikor trafóval kísérleteztem, akkor a vezérlés kikapcsolása után is mentek tovább a FET-ek, a trafón keresztüll önrezgő lett. Az oszcilloszkópon láttam, hogy maradt 1 MHz továbbra a frekvenciája. Trafóval is csak úgy működött, hogy az 5V négyszögjelet 1 kiloohmon keresztül adtam a bázisra, ekor a tranzisztor sütött, és többször megégett. Nagyobb elenállással nem ment, amikor hűtőbordára tettem a BD 139-et, nem találtam a gépben neki helyet, és nem is normális, hogy valami ennyire forr, ezért a transzformátor ötletet elvetettem. Ráadásul amikor önrezgő, és színuszjel van a bemeneten is, nem teljesül a kapcsoló üzem.
(#) foxi63 válasza fecameca hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Szia! A HIP 4081 bemenetének elég az 5V.:
• Input Logic Thresholds Compatible with 5V to 15V Logic
Levels
Tehát a trafó amit hajt lehet zárlatos, tegyél be egy soros pár Ohm ellenállást indukció menteset, akkor nem megy ki a fet.
(#) fecameca válasza foxi63 hozzászólására (») Jan 15, 2015 /

Akkor nincs más hátra, mégiscsak meg kell rendelni a HIP 4081-et? Az IR 2111-ek meg kerüljenek a fiókba, később talán egyszer jók lesznek valamire? A trafó 4 menet 1,5mm-es zománchuzalból öklömnyi vason, inkább szakadt volt, mert kivettem megnézni, közben valami elrepedt. Szakadtra mértem, de a panelen utána átkötöttem. A szekunderen meg van egy tucat 3 KV-os 100 pF, ezekkel hangolták ki. Kár volt akkor a nyák-ot elvagdosni, és átkötözgetni az IR 2111-ek miatt.
(#) CHrissDock hozzászólása Jan 24, 2015 /

Sziasztok!

Mellékelnék egy képet nektek abban a reményben hogy hátha valaki felismeri hogy milyen típusú "FET"! Remélem tudtok segíteni benne vagy esetleg abban hogy mivel tudom helyettesíteni.
Annyit kell tudni a készülékről amiben van hogy ez egy Graupner Ultramat 10, 1-10 NiCd/NiMH és 1-4LiPo-Zellen/cells ami 100mA-3A-ig tud tölteni modell akkumulátorokat. Tud működni hálózatról és 12V-ról.

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) foxi63 válasza CHrissDock hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Szia!
Hol a kép?
(#) nem hozzászólása Jan 27, 2015 /

Sziasztok!

Van egy kis FET-es gondom. Az alább mellékelt kapcsolás célja az lenne, hogy amikor a kontroller detektálja, hogy az akkumulátort teljesen le tudja választani a rendszerről, hogy megakadályozza az alámerülést (sajnos a beépített védőáramkör ellenére voltak már rossz tapasztalataim).

Működés (A lényeg a kapcs. rajzon az U9, U13 FET-es rész):
Ha megjön az 5V-os töltőfeszültség (töltőre dugják) --> 3.3V LDO működésbe lép --> kontroller működésbe lép --> SHTDWN vonalat 1-be állítja --> ezzel bekapcsolja az öntartó áramkört, ezután a SHTDWN vonalat tristate-be állítja.
Ha pedig azt érzékeli, hogy kevés a delej --> SHTDWN lábat földre húzza (akkor ugye már nincs ott az 5V-os töltőfesz.) --> akksit lekapcsolja, a rendszer lehal, úgymond "kirúgja" maga alól a tápot.
A következő töltőre-dugásig teljesen halott a rendszer, nem fogyaszt az akksiból semmit.

A probléma:
Amikor a rendszer kikapcsol és lehal a kontroller, akkor ugye nem fogja tudni a SHTDWN-t földön tartani, tehát tristate lesz, mondjuk. Namost épp hogy hozzányúlok (pl. kézzel) a SHTDWN vonalhoz, egy kis minimális töltés elég neki, és az alsó (U13) tranyó azonnal kinyit, bekapcsolva ezzel az öntartó áramkört... persze aztán a kontroller majd észreveszi, hogy az akksi még mindig gyenge és idővel kikapcsolja magát, de félek, hogy szerencsétlen esetben (zajos környezetben) sok bosszúságot és véletlen bekapcsolást fog okozni. Összeraktam az áramkört, tehát teszteltem és akkor tapasztaltam ezt.

Ja, az 1M és 2M-s ellenállásosztó azért van, mert a kontroller lába 3.6V-ot visel el maximum, a cella meg ugye 4.2V-os is lehet teljesen feltöltött állapotában.

Van e ötletetek?
Köszönöm!
Ádám
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2015

FET.PNG

Következő: »»   24 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem