Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   353 / 489
(#) Arsenic válasza sholim1987 hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

Measure the resistance on both coils. If everything is right, then the resistance is ~4ohms on each coil. If is not, you have to do that again. I need to see the schematic of your power supply (It's kind of a miracle that we are able to understand each other using the translator).
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2015
(#) djkid hozzászólása Jan 15, 2015 /

Sziasztok
Megépítettem az órát fel is pörög ki is jelez,viszont valahogy nem akar reagálni teljesen a távirányítóra, csak amikor kedve van,ezt máshogy fogalmazni sem tudom.Tehát agyonnyomkodom és ha kedve van átvált analógra vagy szövegkiírásra,mi lehet a gond?
A másik gond, hogy nem kapcsol ki a 16.-os gomb lenyomásával.
Köszönöm szépen.
(#) patexati válasza djkid hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

Vagy a TSOP infra vevő tápja nem elég,szűretlen,hidegítőkondi kéne a táp lábaihoz,esetleg nem megfelelő a típusa.Távirányító biztos jó?
(#) KKobra válasza djkid hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

A rotor programjában be van állítva a távirányító kódja?
Vagy ki van kapcsolva a címfigyelés ?
(#) csaby93 hozzászólása Jan 16, 2015 /

Sziasztok.
Én is megépítettem a leírásban található módon a probeller órát, de sajnos az első problémám az volt, hogy nem volt elegendő feszültség a forgórészen, alig néhány tized voltot mértem. De sebaj, ezt kiküszöbölve próbáltam jóval nagyobb frekvencián külső tápból négyszög jellet kapcsolni az álló részre, így már volt 6.5V. Majd inkább ezt is mellékelve egy sima tápegységgel tápláltam meg a propeller graetz-jét, de sajnos nem ébredt fel normálisan a PIC benne. A kvarc lábain 50Hz frekvenciájú négyszögjelet mértem:S Valakinek hasonló probléma? Nyákot kismilliószor ellenőriztem és biztos nincs benne hiba. Akik megépítettek ezt, azoknak sikerült a leírásban található módon a forgórészre feszültséget varázsolnia? Mekkora légrést sikerült összehozni?

Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) KKobra válasza csaby93 hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

Látod fentebb a képeket amit feltettem ? A forgórész és az állórész a légrés 1mm
Kiválóan megy
(#) Hp41C válasza csaby93 hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

Be volt kapcsolva a básion a táplálás?
(#) csaby93 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

Természetesen, kapott tápot a bázis. Mondjuk nekem a légrés kicsit többre sikeredett 3-4mm kb. Az már nagyon sok lehet? Nincs ami átvigye a fluxust?

3-4 mili elg sok de még működnie kéne Milyen tekercseket készítettél és melyik órát melyik bázis készítetted el
(#) patexati hozzászólása Jan 16, 2015 /

Sokan nincsenek vele tisztában,hogy a bázist ha nem kapcsolja be a távirányítóval akkor az nem adja a PWM impulzust a tekercsnek így az nem indukál a szekunderben feszültséget.Ha simán tápot adunk akkor az sleep módban van és indukál némi feszültséget de a kitöltés ilyenkor minimális (ami a fordított állományban be van állítva hexadecimenális számban). 12V 2W gépkocsi műszerfalában lévő izzónak kell vele világítani legalább fél fénnyel a szekunder tekercsre kötve közvetlenül és a távirányítóval ki be kapcsoláskor el kel aludni az izzónak és ha bekapcsoljuk fel kel ragyognia mert ha ez nem így van nem fog bizony az óra kijelzése menni..
(#) KKobra válasza patexati hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

Bizony ebben igazad van! De nem csak itt a hiba hanem abban is hogy nem látják át Melyik alkatrész mit csinál Mi a 2941 vagy a Fet szerepe vagy minek az infra led
(#) djkid válasza KKobra hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

a rotor programba az van beleírva ami van eredetileg fent az interneten,nem volt módositva semmi, és régen kikapcsolt a 16.-os gomb lenyomásával,már nem
(#) csaby93 hozzászólása Jan 16, 2015 /

Szerencsére átlátom a kapcsolást, illetve hogy melyik alkatrész mire kell. De nekem pl az is probléma, hogy nem tudom pontosan, hogy milyen program fut a kontrollereken és nem tudom hogy például mi mire vár egy helyzetben. Azt pl jó lenne tudni hogy milyen frekvenciával rángatja a tekercset a FET? De szerintem fogok csinálni magamnak egy egyszerűbb nyákot és azon fogok valami kisebb dolgok kirajzolni.
(#) KKobra válasza djkid hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

Akkor nem tudom! Csak itt a fórumon is sok változat van fenn. Annak idején nekem is sok bajom volt a távirányítókkal De én egy URC22B gyári távirányítót használok
(#) djkid válasza KKobra hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

Köszönöm azért,de legalább a kikapcsolásra reagálhatna.

A kontrollerek programozását ás programját nem értem de itt nálam sokkal okosabbak megírták a programot minden adott kapcsoláshoz és feltették a fórumra még fordítás előtti állapotban hogy ha más távirányítót használnál akkor hozzá tudd igazítani.
Miért kell neked a frekvencia? Nekem csak a kitöltést kellett módosítgatni a fekivel nem is foglalkoztam soha
(#) csaby93 válasza KKobra hozzászólására (») Jan 16, 2015 /

Megpròbálni más tápból megtáplálni az állótekercset. Meg kíváncsiság, hogy mégis mekkora frekire gondoljak ekkora menetszámoknál, légrésnél és teljesíménynél
(#) vicsys válasza csaby93 hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Ha jól rémlik olyan 40kHz körül van. Ez mondjuk tényleg nem lényeges. Több ilyen órát összeraktam már. Házilagosan lehet ellenőrizgetni a részegységeket. Pl. a távinál lehet a ledet kukkolni egy mobiltelefon kamerájával. Lehet, hogy nem érintkezik a kapcsoló és nem is ad ki jelet?
(#) csaby93 hozzászólása Jan 17, 2015 /

Dede, ad jelet, énis ellenőriztem. A TSOP infravevő kimenete tápon van végig és csak akkor ugrál le 0-ra mikor jelet vesz?
(#) KKobra válasza csaby93 hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Az oké hogy veszi a jelet de indítja a motort ? Infra világít ?
Ugyan mérj már rá az állórész tekercsére valami műszerrel amit nem zavar a nagy freki
FEt nincsen elhalálozva ?
(#) csaby93 válasza KKobra hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Ma sikerült addig eljutni, hogy a bázisra tápot kapcsolva, egyből elindul a motor, viszont a feszstab a FET és a 2941 is melegedett... az állrész tekercsén néhány tizedvolt amplitudójú tüskék voltak csak.
A frekvencia arra kellett, hogy majd most kipróbálok annyit hogy egy mikrokontrollerrel egy ugyanilyen teljesítmény FETet kapcsolgassak ilyen frekin meg mondjuk 50% kitöltés mellett megnézve, hogy mi van a forgórészen.

Gondolom tud hogy az LM2941 és a FET ha egy bordán van akkor el kell szigetelni a bordátol
Ha melegedett a fet az lehet a magas kitöltési tényezőtől.
Az LM2941 beállítástól függően melegedhet ha 12V van a bemenetén és a kimenetén is annyi van állítva a potival akkor nem melegedhet veszélyesen
Mivel mértél a forgórész tekercsén ? Digitális műszerrel ? Depréz műszerrel mérj vagy egyenirányítás után mérj
Digitális multiméter nem díjazza a nagyfrekit
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015

Igen, igen, szigetelt hűtőborda volt. Szkóppal is mértem illetve multival. Most már annyit sikerült összehozni hogy a forgórészen van feszültség Csak külön próbapanelon egy 16f628A kapcsolgatja a FETet 40kHz-en 50%-os kitöltéssel lökdösi a külső tekercset, a forgórész tekercsén pedig a graetz után szűrve van 20V.

Akkor innentől magadra kell hagyjalak fogalmam nincs mit csinálsz mit drótoztál össze
Nem értem minek külön Pic miért nem jó a Bázisban lévő

Úgy értettem, hogy ugye alapból nem sikerült működő képesre összehozni se a bázist se a propellert. Nyomkodtam a távirányítót is akkor is semmi... állórész tekercsén is icipici tüskék, szerintem csak a tekercs amit visszarúgott kb, forgórészen meg még kevésbé. A külön próbapanelon csak azt akartam kipróbálni, hogy egyáltalán ekkora(3-4mm) légréssel sikerül-e feszültséget indukálni a forgórészen. Tehát egy kis panelon volt egy PIC ami a fetet kapcsolgatta különböző frekiken(próbálgattam) illetve különböző kitöltési tényezővel, és így sikerült feszültségen eszkábálni a forgórészre. Mivel tényleg mindent kipróbáltam a leírásban található kapcsolás élesztgetésével és nem sikerült, így valószínű, hogy fogok magamnak csinálni egy kis sajátot
(#) Hp41C válasza csaby93 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Pontosan az ilyen esetek miatt írtam le, hogy nem érdemes lehagyni a bázisról a PC -s kommunikációt. Ha az nincs, építesz három egységet és az indításnál nem lehet kideríteni, hogy melyik is a hibás, miért nem működnek eggyütt...
- A hex -ek tartalmát nem ismeri, aki letöltötte. Nem derül ki a nevéből sok-sok információ: pl. bakapcsova ébred-e, készülékcím, a címfigyelés kezelése, a funkcióhoz rendelt parancskódok, a kitöltési tényező értéke, stb.
- A távirányító működik-e egyáltalán vagy csak a rotor és a bázis nem veszi.
- Vezérli-e a bázis a transzformátort.
Folytathatnám....
Ezért ajánlottam mindig, hogy nem spóroljuk el azt a náhány alkatrészt (két tranzisztor és néhány passzív elem meg a csatlakozó). Építsük ki a kapcsolatot a PC -vel. Az általam feltöltött csomagokban megtalálható a bázis kapcsolási rajza, forrásprogramja (lehet tudni milyen beállításokkal készült), a PC -s kezelő program. Működik normál COM porttal (alaplapi vagy bővítőkártyás akár PCMCIA is), USB-COM átalakítóval, még BlueTooth modullal is.
Ha a kapcsolat megvan, minden beállítás a PC -n megtekinthető, megváltoztatható, állományba menthető, onnan letölthető a bázisra. A távirányító parancsait veszi és megjeleníti még akkor is, ha nem neki szólt.
Több éve feltöltöttem már a fórumra... Miért is dolgoztam????
Nagy kár, hogy a kereső mostanában használhatatlan - nem talál semmit, még a fórumból kimásolt szövegeket sem... Most már több, mint egy éve...
(#) Mircsof válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Idézet:
„Miért is dolgoztam????”

Hát az én hálámért biztosan! Először bonyolult volt a távirányító parancsainak beállítása (előtte ilyet nem csináltam), viszont mikor megy a PC kapcsolat onnantol kezdve rengeteg kérdésre választ ad a program, így utólag sok fejfájástól kímélt meg. Örülök, hogy közzé van téve, és hogy te és KKobra rábeszéltek! Köszönöm!
Az hogy nem rá esik a választás talán a cikk hiányára vezethető vissza.
(#) csaby93 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Sajnos azt a leírást nem találtam meg. Egyébként tényleg ez a prbléma, hogy nem tudom,hogy mi van pontosan a HEX-ben:S
(#) csaby93 válasza csaby93 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Jajjj. Érdekes fejlemények. Bármilyen programot írnék a PIC-be a pickit2 memória cím promlémát ír ki. Mi lehet az oka?
(#) nagysasy hozzászólása Jan 20, 2015 /

Sziasztok !
Találtam egy Phillips távot az órához. Annyit csinál vele, hogy mikor megnyomok rajta egy gombot akkor villantja az óra képét de semmi más. Elképzelhető hogy vinné ez a táv az órát? Valakinek valami javaslat?
Az órában a Vicsys féle hex progi van.
Következő: »»   353 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem